מרכבה 08.04.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 to masz ambitny plan i na bank trzeba zrobić skok bo kasy dużo trzeba, pewnie dwa razy więcej niż na pasywny ale warto spróbować. Dużo kosztów jest ukrytych w czymś nieliniowym podejściem. Jak bym rozłożył ręce i krzyknął ratujcie mnie... chce mieć pasywny to papierki/ świstki by mnie zjadły. Przykład stropu, bo akurat przerabiałeś temat jest bardzo dobry, patrzenie na sam strop, prowadzi do błędnych wniosków. Budowę planuje się od A do Z i jak element można wykorzystać naście razy to jest duża oszczędność. Były sobie deski, deski zostały użyte do pierwszego stropu/ drugiego i trzeciego, co dał się to trafiło jako łaty dachowe. Dach się zmieniło, łaty nowe/ stare suche dało się jeszcze przestrugać na drabinkę pod materac do łóżka ... i tyko ślady po gwoździach świadczą o tym że z czegoś były innego. Strugane/ szlifowane. Jak taki cykl życia nadasz przedmiotom na budowie to zobaczysz że koszty spadają. ale z tego co pamiętam to projekt który tworzyłeś to max na pasywny może się nadać. na zeroenergetyczny jakiś inny wymyślisz? Nastawiam się na zyski bytowe w obliczu średniej, najzimniejszego miesiąca ...a jak słońce wpadnie to jest już plus. wiesz to że coś nie wygląda na pasywny to nie znaczy iż takie nie będzie. Okna ... Ty sobie tam zakładasz okna Uw 0,8 .. U mnie okna będą miały 0,1 i TR(g) 70% Masz drzwi garażowe ? i co idziesz do sklepu i co kupisz jakiś tam coś ... z kawałkiem pianki ... U mnie drzwi będą równe 1/2 tego co ściana ... czyli 30-35 izolacji. Jesteś na taki etapie gdzie wpadłeś w sidła idei pasywności i przeraża Cię poziom szczegółów, wysublimowanie detalu itp. Starasz się trzymać, ale branie wszystkiego dosłownie dobre nie jest. Okna, szyby masz za duże, przez to kosztowne. Okno z taką szybą to przy -20 /-30 niczym otwarte wrota zamrażarki w upalny dzień. Mam narzędzie np do rysowania ... ale to zależy, jak ja zamienię to w język techniki, czy jak programista programuje ... przecież tworzy coś z niczego tak naprawdę. I tu jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.04.2014 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 wiesz to że coś nie wygląda na pasywny to nie znaczy iż takie nie będzie. Okna ... Ty sobie tam zakładasz okna Uw 0,8 .. U mnie okna będą miały 0,1 i TR(g) 70% 0,1? jak takie okna zrobisz? szczerze mówiąc to myślałem że im większe okna to tym lepiej ale skoro myślisz że za duże to zmniejszę. na razie to mam projekt poglądowy do omówienia za i przeciw. skoro koparkowy mi wszystko łatwo i bez problemu zlikwiduje to już nie muszę się ograniczać do szerokości garażu na 4,6m w środku tylko mogę zwęzić do 4m czyli o jeden bloczek mniej, dom tez o bloczek mniej czyli salon zmniejszy się z 7m do 6,4m a duże okna mogę zmniejszyć z szerokości 2,4m do 2,1m i też będzie dobrze a przy okazji wszystko tańsze o jakieś 20tyś na gotowo. muszę też przyznać i zastanawiam się nad konstrukcją ścian z silki bo już w paru artykułach co czytałem o tym to pisali że dom pasywny powinien charakteryzować się dużą akumulacją ciepła, wiec skoro wszyscy tak piszą tzn że tak musi być. ogólnie myślałem że lepiej jak nie akumuluje aby ścian nie grzać ale mogę się w tej kwestii mylić. zastanawia mnie tylko problem drobny techniczny na budowie. BK jest lekki, łatwo się docina, jak coś wystaje to pacą się wyrówna bo mała gęstość materiału. porównując do silki to jest 3x gęstsza i też cięższa, piłą widłową już bloczka się nie dotnie tylko tarczową piła. ale myślę że jak dojdzie się do wprawy to szybko pójdzie. przy silce to strop lany chyba najlepszy jest. jeszcze z architektem o tym muszę pogadać. dom to tylko jeden chyba zbuduję wiec musi być idealny jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 0,1? jak takie okna zrobisz? szczerze mówiąc to myślałem że im większe okna to tym lepiej ale skoro myślisz że za duże to zmniejszę. Chodzi o wielkość szyby, masz za dużą i za drogą szybę, okna są ok nawet więcej można dać tylko trzeba polecieć szybą 4 mm max 5mm a nie laminowaną. Niestety trzeba pokwaterkować okna i to chciałem Ci przekazać. szyba 3-4 m na 2 to waga ile ? 500 -600 kg to też trzeba bać pod uwagę. Akumulacja w pasywny to nie mit, jak stała czasowa rośnie, ty przy tych samych stratach sezon się mocno skraca. Po prostu budynek ma z czego tracić energie. Prawdziwa oszczędność bierze się w tedy kiedy budynek nie włącza ogrzewania. Garaż przecież policz szerokość auta z otwartymi na oścież drzwiami, auta typu omega nie corsa, bo pewnie coś większego kiedyś będziesz miał. Dodaj do tego jeszcze miejsce na szafki itp. Garaż to pierwsza linia obrony przed zimnem w domu, jest jeszcze od północy. o szybko pójdzie. przy silce to strop lany chyba najlepszy jest. jeszcze z architektem o tym muszę pogadać. dom to tylko jeden chyba zbuduję wiec musi być idealny jak dla mnie. Lany strop to nie tylko coś co oddziela jedną przestrzeń od drugiej, ale też pełni rolę stężenia budynku. To tak jak byś miał pudełko tekturowe nie poskładane ... złoży się jak w romb. A strop lany jest sztywną "tarczą" stropową i w płaszczyźnie sztywny. Sam myślę nad jednym czy z żelbetu wykonstrować domu.. niech być ściany miały 20cm grubości, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2014 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 a skąd wiesz jakie mam szyby? z tego co czytałem to ofertę mam na pakiet szybowy 4x16x4x16x4 i to daje szerokość 44mm pakietu szybowego. ogólnie i tak to mam zamiar zmniejszyć całość po długości domu więc w salonie szerokość otworu będzie ok.210cm, coś poprzerabiam, przy silce inaczej mogę coś zrobić i będzie mniejsza powierzchnia a i tak duża jak na moją rodzinkę. garaż tak zmierzę jak pisałeś bo też tak to teraz myślę tylko długość garażu w środku to 6-7m muszę zrobić ale to się jeszcze zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Szyba o rozmiarze większym niż to samo przez się wychodzi.A jak Ci ktoś proponował szybę wysoką na 220cm x 400cm .. Szyba 4/16 ,,, większa jak na 2,5 x 1,4 metra nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2014 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 byłem dziś w dwóch firmach z oknami i po rozmowie raczej odpuszczam temat sześciu szyb bo nikt tego nie zrobi a jak nawet komuś się będzie chciało w to bawić to koszt będzie zbyt duży i szkoda na to kasy. w firmie vetrex pani mówiła że mogą dać pakiet czterech szyb o współczynniku U=0,3 z kryptonem ale ponoć to jest drogie ale mi to wyceni i się zobaczy, ponoć też ten gaz się ulatnia z tych szyb i po 15latach pakiet szybowy traci o połowę swoje parametry bo go już nie ma. szyby mają 4x18 ale zobaczy się jak będzie, na razie poczekam na ofertę. rolety też są drogie bo sam mechanizm do każdej rolety to ok.500zl i stąd ta cena. ale przynajmniej wiem za co się zapłaci. z tego co teściowa mówiła to cała działka jest przewidziana na zabudowę mieszkalna więc jak sobie wydzielę działkę dla siebie na dom to z budową nie powinno być problemu, zachowam tylko odległości od domu do domu i do granic i będzie ok.też przypadkiem trafiłem u siebie na innego architekta ale nie projektował nigdy domu pasywnego i nie siedzi w tym temacie czyli nie umie to zaprojektować tak aby było dobrze a ja uczyć go nie będę bo sam geniuszem nie jestem. mam tylko nadzieję że na targach znajdę chociaż jednego co będzie wiedział jak to zaprojektować aby było dobrze. na pewno gość musi byc z moich rejonów a nie np. z centralnej lub północnej części kraju. będzie trzeba szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) też ten gaz się ulatnia z tych szyb i po 15latach pakiet szybowy traci o połowę swoje parametry bo go już nie ma nie traci o połowę ... jak robiłem analizę swojej szyby ... to na powietrzu wedle programu było U 0,34 a z kryptonem było U 0,24 .. Gaz nie gra tu takiej roli jak chce mu się przypisać, powłoki niskoemisyjne aż 3 są w pakiecie 4 szybowym i stąd taka izolacja plus gratis z postaci gazu .. U mnie formatka była bardzo mała, do tego nie osłonięta niczym stąd U w lab wyszło 0,47 ... dla środka szyby wyszło by pewnie to co z programu. Jeśli chodzi o arch .. to tu problem jest i nie ma ... akuratnie nie architektura a budowlane konstrukcie ... ale to w niczym mi nie przeszkadza Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2014 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 a badałeś już pakiet z 6 szyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2014 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 a co sadzicie o tym aby np. parter wymurować z silki a poddasze z BK? robił ktoś z was tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.04.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 a co sadzicie o tym aby np. parter wymurować z silki a poddasze z BK? robił ktoś z was tak? dlaczego tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2014 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 bo na parterze silka by akumulowała ciepło a na poddaszu można by było zastosować cieplejsze bloczki bo tam już akumulacja nie jest tak duża jak na parterze. tak się nad tym zastanawiam. tylko nie wiem czy tak można, na mój rozum nie powinno to mieć znaczenia i BK powinien na poddaszu być lepszy ale nie jestem pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.04.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 ...w firmie vetrex pani mówiła że mogą dać pakiet czterech szyb o współczynniku U=0,3 z kryptonem ale ponoć to jest drogie ale mi to wyceni i się zobaczy, ponoć też ten gaz się ulatnia z tych szyb i po 15latach pakiet szybowy traci o połowę swoje parametry bo go już nie ma. ... trzeba było zapytać tej miłej pani, która tak otwarcie zdradziła ci sekrety i tajniki okien, które będzie starała ci się za ciężką kasę wcisnąć, wmawiając ci że nic lepszego nie ma i nigdy nie będzie: "dlaczego, droga Pani, chce mi pani takie gówno sprzedać???!!! teraz zapłacę worek pieniędzy za gówno, po to żeby za 15 lat mieć pół tego gówna??? Toć to kpina :lol2:" i zaśmiać jej się w twarz po francusku (jako i ja nieraz zrobiłem sprzedawcy okien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.04.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Z ta polowa to moze przesadzilem, szyba troche traci swoje wlasciwosci o jakies 20% moze mniej, dooladnie to nie wiedziala, bardziej chodzi o fakt ze gaz sie ulatnia i tyle. Moze lepiej by bylo zamowic pakiety szybowe bez gazu skoro i tak sie ulotni, mozna tylko 4 szyby zamowic aby bylo lepiej. Ale warto wiedziec ze tak sie dzieje. Czekam na oferte pakietu 4 szyb z kryptonem. Skoro ten gaz sie ulatnia to wiecie moze czy po kilku latach mozna go jakby dopompowac czy to iuz jest niemozliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.04.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Cena jaką znam na 4 szyby to 600zł za 1m2 szyby. Pierwsze skrzypce gra powłoka niskoemisyjna. Gaz to jest polepszacz o te 20% Sorry cudów nie ma, przez okna głównie promieniowanie uchodzi i powłoki temu zapobiegają. Pakiet 4/16arg/LowE/4 1,1 ma taką izolację cieplną jak ściana z 60cm cegły ! Widzę Kamil że ostro gryziesz temat okien, też kiedyś o tym myślałem ... chyba jako pierwszy mam szybę na powietrzu U 0,47 choć mała formatka i ta szyba kosztowała by 350 zł m^2 , formatka została zespolona ręcznie przez szklarza. .. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.04.2014 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Warto wiedziec co jest na rynku. Co innego jak sie nie da ale jak jest cos lepszego to trzeba sprobowac. Moze wszystkie okna oprocz poludniowych zrobie 4szybowe. Jak starczy kasy to tego nie wykluczam. Babka mowila ze nikt takich nie zamawia wiec moze bede pierwszy i to bedzie moja karta targowa aby cos upuscili z ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.04.2014 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 jak myślicie, czy w domu nośne ściany z silki o grubości 18cm wystarczą czy musi być 24cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.04.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 jak myślicie, czy w domu nośne ściany z silki o grubości 18cm wystarczą czy musi być 24cm? powinny wystarczyć, ale moja projektantka z obawy o wiotkość kazała 24 cm, za to bez żadnych przezbrojeń. z drugiej strony producenci silikatów wszędzie piszą, że przy 18 cm też można przez przezbrojeń do czterech kondygnacji. 24 cm ma tę zaletę, że łatwiej się robi instalacje. przy 18 cm można zaoszczędzić kasę i dać więcej izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.04.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 ściana konstrukcyjna ma być do konstrukcji, a na to 18cm z palcem w doo... starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.04.2014 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Ty masz wyższy budynek niż to co ja będę chciał zrobić. właśnie rysuję nowy projekt i zastanawiam się nad grubością ścian. przyjmuję 18cm bo to powinno wystarczyć. instalację nie powinno robić się źle ale jutro spytam kumpla co o tym myśli bo on elektrykę będzie mi robił. nowy projekt bazuje na poprzednim tylko trochę zmniejszę i wyjdzie mi pow. całk. ok.110m2 + garaż 24m2, dzięki temu będzie taniej a nie muszę mieć wielkiej willi na której utrzymanie nie będzie mnie stać. dla mnie liczy się aby było tanie w utrzymaniu. mam śliczną córkę i wiem że jak znajdzie sobie kiedyś męża to wyfrunie z domu szybko wiec wolę mieć nieduży domek ale zarazem pojemny. wyjdzie mi duży salon i niewielkie sypialnie na poddaszu, czyli tak jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.04.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 18cm robił kolega o nicku kamil i basia .. jest jego DB arnika .... coś tam coś .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts