fotohobby 07.01.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Niestety tak wychodzi, ale jest to pewne ustępstwo na rzecz wąskiego domku i małego metrażu. Poza wielkością pomieszczeń projekt jest bardzo fajny. Znajdź sobie w domu pokój o powierzchni 14m4 i pomyśl, jak go umeblujesz jako salon, jak może spełniać funcję mieszkalną na co dzień, przy 4-osobowej rodzinie i w przypadku imprez rodzinnych. Ja mam sypialnie 12,5m2 i jest OK, choć optymalne byłoby 14m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Znajdź sobie w domu pokój o powierzchni 14m4 i pomyśl, jak go umeblujesz jako salon, jak może spełniać funcję mieszkalną na co dzień, przy 4-osobowej rodzinie i w przypadku imprez rodzinnych. Ja mam sypialnie 12,5m2 i jest OK, choć optymalne byłoby 14m2 Na jakieś większe imprezy to trochę za małe jest. W takim razie nie pozostaje nic innego jak poprzednia koncepcja czyli ta . Jeszcze ten projekt mają fajny http://domymax.pl/produkt/max-dr-5/ ale niestety szeroki i z każdej strony musi być okno więc 4m do granicy, a to już mnie nie puszcza. No chyba ze z jednej strony (od strony dojazdowej sąsiada) będę miał odległość 1,7m to wtedy tak. Co prawda nie będą mnie trzymać przepisy do tej drogi, bo będzie częścią jednej działki, a droga jest przez służebność, ale chciałem zachować do niej też 2,5-3m, by jak się posadzi tuje to nie chciałbym by rosły zaraz obok okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.01.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 ...W takim razie nie pozostaje nic innego jak...Gładki. Piętrowy dom zawsze będzie droższy od takiego z poddaszem użytkowym i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jeszcze mam opcję by porobić sobie panele SIP z wykorzystaniem płyt mfp o gr.12mm. Tym razem bym nie kombinował z klejeniem paru płyt w jedną dłuższą tylko zastosowałbym typową płytę 125x250cm. Wtedy styropian dałbym o gr.15cm jako rdzeń. Oczywiście zastosowałbym styro EPS150 lub EPS200 ale normalne wymiary płyt 50x100 dając jedną obok drugiej tak aby był łączny wymiar 100x240cm. Potem środnik byłby z płyty mfp o gr.15mm, tak więc po bokach na szerokość płyty mfp byłoby 11cm do środnika (tam gdzie byłoby łączenie) a w pozostałych bokach po 3,5cm. Koszt takiego jednego panelu nie byłby wysoki a nawet niski. 1m2 płyty mfp to w casto 13,7zł, będą dwie oraz środniki to trzeba liczyć te 30zł. http://www.paneltech.pl/styropian_eps_034_parking_standard.php ten EPS to koszt 260zł/m2 więc 15cm będzie kosztować jakieś 40zł. Do tego jeszcze liczę wkręty, klej i 1m2 panelu wyjdzie mnie jakieś 80zł. Od środka ruszt z 5cm wełny i 2 razy gk więc 20zł. Razem 100zł, a na zewnatrz mogę dać 5-10cm styro więc 10-20zł plus 10zł na klej, siatka i kołki. Razem 130zł a robota dość fajna bo w garażu zrobię sobie z kimś panele a potem je zamontuje i finito. Tu jest problem z wysokością bo będzie nisko temu dając belki o grubości 60mm i szerokości 150mm na podwalinę się połozy i przykręci pierwszą belkę, potem kolejną na podwalinę górną oraz na oczep kolejną dzięki temu łączna ta wysokość będzie miała 261cm. Zrobię płytę taką i płyta będzie od razu podłogą parteru na którą pójdą płytki czy parkiet wiec gr. ok.1cm. Sufit obniży się o 5cm i wysokość parteru będzie 255cm. Okna zrobię z h=85cm i o wysokości 145cm a tarasowe do podłogi na 230cm. Na piętrze zrobiłbym do 5cm wylewki dociskającej która przy okazji bardziej by tłumiła dźwięki. Oczywiście strop nad piętrem w belek dwuteowych a poszycie z dwóch płyt mfp o gr.12mm i łącznie 24mm. Będzie to lżejsze w układaniu. Między belkami schowa się wszelkie rury i da 10cm wełny. Dach z wiązarów a wiązary mógłbym zamówić tak by pas dolny ich był posi joist dzięki czemu będzie gdzie schować rury albo tak by pas dolny był z belki dwuteowej o wysokości 30cm bo tam też się trochę obniży sufit o te 5cm i będzie wysokość piętra 250cm. Do ogrzewania zastosowałbym promienniki na podczerwień, w salonie klima a do cwu PC która by tez podgrzewała powietrze nawiewne wentylacji za pomocą dodatkowej wężownicy. Myślę że dzięki temu koszt budowy będzie nieduży, koszty utrzymania również i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.01.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 ...Myślę że dzięki temu koszt budowy będzie nieduży...Nie będzie. Będzie w tej samej cenie co liczyłeś wcześniej plus kupę roboty przy przygotowaniu i składaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Nie będzie. Będzie w tej samej cenie co liczyłeś wcześniej plus kupę roboty przy przygotowaniu i składaniu. Jak może być w tej samej cenie? Podałem przybliżone koszty i są o prawie połowę niższe. Roboty z tym nie będzie tak strasznie dużo gdyż wszystko będzie robić się modułowo w garażu niezależnie od pogody. Później będzie tego montaż na budowie. Będzie to tańsze od wersji murowanej z silki o tym samym U. Co do poprzedniej wersji szkieletu z wełną to tu będzie EPS więc też nie będzie potrzeby stosowania paroizolacji gdyż EPS spełni tą rolę a jak według konstruktora będzie musiała być folia to się ją da, bo to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.01.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jak może być w tej samej cenie? Podałem przybliżone koszty i są o prawie połowę niższe. Roboty z tym nie będzie tak strasznie dużo gdyż wszystko będzie robić się modułowo w garażu niezależnie od pogody. Później będzie tego montaż na budowie. Będzie to tańsze od wersji murowanej z silki o tym samym U. Co do poprzedniej wersji szkieletu z wełną to tu będzie EPS więc też nie będzie potrzeby stosowania paroizolacji gdyż EPS spełni tą rolę a jak według konstruktora będzie musiała być folia to się ją da, bo to żaden problem.130 zł/m2 za sam materiał i nie wiesz, czy ta płyta 12mm wystarczy jako konstrukcja, co ile dać wzmocnienia itp. Znowu bujasz w obłokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 07.01.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jeszcze mam opcję by porobić sobie panele SIP z wykorzystaniem płyt mfp o gr.12mm. Tym razem bym nie kombinował z klejeniem paru płyt w jedną dłuższą tylko zastosowałbym typową płytę 125x250cm. Wtedy styropian dałbym o gr.15cm jako rdzeń. Oczywiście zastosowałbym styro EPS150 lub EPS200 ale normalne wymiary płyt 50x100 dając jedną obok drugiej tak aby był łączny wymiar 100x240cm. Potem środnik byłby z płyty mfp o gr.15mm, tak więc po bokach na szerokość płyty mfp byłoby 11cm do środnika (tam gdzie byłoby łączenie) a w pozostałych bokach po 3,5cm. Koszt takiego jednego panelu nie byłby wysoki a nawet niski. 1m2 płyty mfp to w casto 13,7zł, będą dwie oraz środniki to trzeba liczyć te 30zł. http://www.paneltech.pl/styropian_eps_034_parking_standard.php ten EPS to koszt 260zł/m2 więc 15cm będzie kosztować jakieś 40zł. Do tego jeszcze liczę wkręty, klej i 1m2 panelu wyjdzie mnie jakieś 80zł. Kolejny raz piszesz o czyms o czym nie masz zielonego pojecia bo brakuje ci podstawowej wiedzy z mechaniki, wytrzymalosci materialu itp. podstawowych dziedzin. Nie masz pojecia jak pracuje sandwich, nie masz pojecia o rodzajach naprezen jakie wystepuja w takiej plycie, nie wiesz jaka role pelni srodnik w takiej plycie, jaka okladzina, jaka klej, jak ma to razem wspolpracowac itp. Jednym slowem g... wiesz, ale piszesz jakbys byl autorytetem od takich elementow i zrobil, przeliczyl tysiace. Wymyslasz chlopaku rzeczy, ktore nie maja prawa dzialac bo brakuje ci podstawowej wiedzy technicznej. Ba napisze wiecej, brakuje ci wiedzy ktora jest za darmo dostepna w internecie, tylko trzeba poszukac i przyswoic ze zrozumieniem. Wiedzialbys ze to co wymyslasz z klejeniem, skladaniem plyt itp. to bzdury. Idz ze swoimi pomyslami do konstruktra i pchwal sie pomyslami zobaczysz co sa warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.01.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 ....Oprócz wielu innych nie rozumie Kamil jednej podstawowej rzeczy. Ściany to tylko część domu. Różnica w kosztach w zależności od technologii to może 5 % wartości domu, nie więcej. a akurat panele czy szkielet do tanich nie należą. Jemu się wydaje, że zaoszczędzi na nich nie wiadomo ile i dom będzie "za darmo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Kolejny raz piszesz o czyms o czym nie masz zielonego pojecia bo brakuje ci podstawowej wiedzy z mechaniki, wytrzymalosci materialu itp. podstawowych dziedzin. Nie masz pojecia jak pracuje sandwich, nie masz pojecia o rodzajach naprezen jakie wystepuja w takiej plycie, nie wiesz jaka role pelni srodnik w takiej plycie, jaka okladzina, jaka klej, jak ma to razem wspolpracowac itp. Jednym slowem g... wiesz, ale piszesz jakbys byl autorytetem od takich elementow i zrobil, przeliczyl tysiace. Wymyslasz chlopaku rzeczy, ktore nie maja prawa dzialac bo brakuje ci podstawowej wiedzy technicznej. Ba napisze wiecej, brakuje ci wiedzy ktora jest za darmo dostepna w internecie, tylko trzeba poszukac i przyswoic ze zrozumieniem. Wiedzialbys ze to co wymyslasz z klejeniem, skladaniem plyt itp. to bzdury. Idz ze swoimi pomyslami do konstruktra i pchwal sie pomyslami zobaczysz co sa warte. Jaką chcesz mieć wiedzę na temat panelu SIP? Dwie płyty plus styro razem sklejone i faktycznie wielka filozofia. http://ecotekgreenliving.com/wp-content/uploads/2015/06/TEK-Exploded.jpg jakie tu masz specjalne wzmocnienia https://www.dietrichs.com/typo3temp/pics/f79bb50233.jpg jak na moje oko to nawet nadproże jest z zwykłego panelu. W tym nie trzeba nie wiadomo czego bo zawsze będzie belka dolna i górna i po jednej płycie na stronę. Popatrz na belki dwuteowe. Kronopol stosuje na środnik płytę o grubości 10mm i to wystarcza do przenoszenia dość dużych nawet obciążeń a w panel jest taką belka dwuteową. Sam w sobie panel jest konstrukcyjny i on nie potrzebuje niewiadomo jakich wzmocnień. Nie wiem jak on pracuje a po cholerę jest mi szczegółowa wiedza w tym temacie. Od tego są programy które to liczą i tyle. Ja jedynie się zastanawiam jak to będzie z zrobieniem tego i poskładania w domek. Duże firmy które typowo z tego robią panele to mają płyty dłuższe niż to co można kupić na składzie to oni są w stanie wiele zrobić. Jakbym to ja sobie robił to do dyspozycji mam standardową płytę 125x250cm. Wtedy wysokość panelu to raptem 250cm, a gdzie tam do typowej wysokości pomieszczenia 260cm? Temu właśnie myślałem o takim sztukowaniu tych płyt ale wtedy faktycznie trochę by to ważyło. Robisz z tego jakąś siódmą filozofię a to tylko płyty sklejone z styro lub spienione pianą PUR. Oczywiście że pójdę z tym do konstruktora jak będę na tym etapie. czy Ty sobie myślisz ze ja sobie jakąś samowolkę zrobię z budową czy co ze tak głupia po mnie jedziesz? O co Ci chodzi? Z czym masz problem bo forum nie jest od tego by rozładować agresje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Oprócz wielu innych nie rozumie Kamil jednej podstawowej rzeczy. Ściany to tylko część domu. Różnica w kosztach w zależności od technologii to może 5 % wartości domu, nie więcej. a akurat panele czy szkielet do tanich nie należą. Jemu się wydaje, że zaoszczędzi na nich nie wiadomo ile i dom będzie "za darmo". Oczywiście że to rozumiem, nie rób ze mnie jakiegoś debila czy coś. Od rodzaju ścian zależy jak reszta będzie robót szła. Będę miał ścianę w szkielecie to i łatwiej będzie instalacje mi potem pociągnąć i pochować w przestrzeni instalacyjnej, przy domku murowanym choćby z silki to albo bruzdowanie czy kucie w ścianach więc też dużo brudnej roboty. W szkielecie wszystko pójdzie łatwiej i sprawniej. Przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.01.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Oczywiście że to rozumiem, nie rób ze mnie jakiegoś debila czy coś. Od rodzaju ścian zależy jak reszta będzie robót szła. Będę miał ścianę w szkielecie to i łatwiej będzie instalacje mi potem pociągnąć i pochować w przestrzeni instalacyjnej, przy domku murowanym choćby z silki to albo bruzdowanie czy kucie w ścianach więc też dużo brudnej roboty. W szkielecie wszystko pójdzie łatwiej i sprawniej. Przynajmniej tak mi się wydaje.Przepraszam ale wiele już razy czytając twoje posty miałem wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. To co ci się wydaje, to tylko ci się wydaje. W szkielecie nic nie idzie łatwiej i sprawniej. To pozory. Zabawy jest tyle samo. W murowanym bierzesz bruzdownicę i jedziesz, potem na to tynk i gotowe. W szkielecie trzeba wiercić dziury, przeciągać, pakować w peszle. Tyle samo roboty albo i więcej. Roboty przy panelach czy szkielecie jest tyle samo co przy domu murowanym, cena podobna, czasochłonność również. Jak trzeba być upartym, by koniecznie robić w tej technologii? Jak chcesz mieć rzeczywiście szybko i tanio a jakość i walory użytkowe nie mają dla ciebie wielkiego znaczenia to zrób z linkowanych tu gdzieś na forum paneli ze styro. PopUp House zdaje się. Podłoga z tych paneli na bloczkach, strop również. Będziesz miał tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.01.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Kamil, ja swój dom w sensie ściany budowałem popołudniami i sobotami od 10-05-2014 do 7-07-2014, co drugi tydzień, bo żona miała drugą zmianę i musiałem bawić córkę. Dzisiaj ogrzewanie to u mnie 40kWh, czyli 12zł czystym prądem.Nie chce ci się robić samemu, to zleć firmie która ma konkurencję, a nie szukaj cudów, bo cudów ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 07.01.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Jaką chcesz mieć wiedzę na temat panelu SIP? Dwie płyty plus styro razem sklejone i faktycznie wielka filozofia. http://ecotekgreenliving.com/wp-content/uploads/2015/06/TEK-Exploded.jpg jakie tu masz specjalne wzmocnienia https://www.dietrichs.com/typo3temp/pics/f79bb50233.jpg jak na moje oko to nawet nadproże jest z zwykłego panelu. W tym nie trzeba nie wiadomo czego bo zawsze będzie belka dolna i górna i po jednej płycie na stronę. Popatrz na belki dwuteowe. Kronopol stosuje na środnik płytę o grubości 10mm i to wystarcza do przenoszenia dość dużych nawet obciążeń a w panel jest taką belka dwuteową. Sam w sobie panel jest konstrukcyjny i on nie potrzebuje niewiadomo jakich wzmocnień. Nie wiem jak on pracuje a po cholerę jest mi szczegółowa wiedza w tym temacie. Od tego są programy które to liczą i tyle. Ja jedynie się zastanawiam jak to będzie z zrobieniem tego i poskładania w domek. Duże firmy które typowo z tego robią panele to mają płyty dłuższe niż to co można kupić na składzie to oni są w stanie wiele zrobić. Jakbym to ja sobie robił to do dyspozycji mam standardową płytę 125x250cm. Wtedy wysokość panelu to raptem 250cm, a gdzie tam do typowej wysokości pomieszczenia 260cm? Temu właśnie myślałem o takim sztukowaniu tych płyt ale wtedy faktycznie trochę by to ważyło. Robisz z tego jakąś siódmą filozofię a to tylko płyty sklejone z styro lub spienione pianą PUR. Oczywiście że pójdę z tym do konstruktora jak będę na tym etapie. czy Ty sobie myślisz ze ja sobie jakąś samowolkę zrobię z budową czy co ze tak głupia po mnie jedziesz? O co Ci chodzi? Z czym masz problem bo forum nie jest od tego by rozładować agresje? Pokazujesz chlopaku materialy budowlane ktore sa dopuszczone do stosowania w budownictwie w konkretnym zastosowaniu, do konkretnych obciazen, rozpietosci itp., produkowane przez producentow ktorzy moga to robic. Twierdzisz ze zrobisz taki a z twoich opisow jasno wynika, ze nie wiesz o czym piszesz. Wypisujesz bzdury bo nawet nie zdajesz sobie sprawy ze to sa bzudry. Dam ci jeden przyglad- piszesz ze poskladasz jakies plyty styropianowe 50x100 na rdzen, bo nie wiesz ze wzdluz osi rdzen nie moze byc laczony, bo przenosi naprezenia scinajace a mechanizmem zniszczenia takiego elementu powinno byc sciecie rdzenia a nie delaminacja albo uszkodzenie okladziny. To nie twoja wina ze nie znasz sie na wszystkim, ale nie wypowiadaj sie jak ekspert na tematy o ktorych nie masz pojecia. Szkoda czasu na uswiadamianie cie ze sie mylisz bo nie przyjmujesz krytyki. Zobaczyles na youtube film jak rosjanie kleja panel piana z puszki i myslisz ze ze szwagrem i bracmi tez tak zrobisz. Porozmawiaj z kims kto ma troche wieksza wiedze od ciebie to szybko zostaniesz ze swoimi pomyslami sprowadzony na ziemie. Nikt przy zdrowych zmyslach sie pod twoja garazowa klejonka nie podpisze i nie zaprojektuje z twoich wymyslow domu, bo nikt z uprawnieniami nie jest samobojca i nie chce isc siedziec jak ci chatka na glowe sie zawali bo np. zdelaminowalo sie jakies polaczenie okladziny z rdzeniem bo np. byl za maly docisk w prasie, za krotko plyta byla prasowana w za niskiej temperaturze albo za malo bylo wilgoci do wstepnego utwardzenia spoiny w prasie. A takich rzeczy o ktorych nawet nie wiesz ze sa istotne moge wymieniac w nieskonoczonosc. Slyszales o tym ze sa specjalne plyty osb przeznaczone do klejenia? Zastanowilo cie dlaczego nikt z producentow paneli SIP nie robi z okladzina z mfp? Postawiles sobie jedno krytyczne pytanie co sie stanie jak...? Jakie moze to miec konsekfencje? Czy jestem w stanie tego uniknac? Pewnie nie... Edytowane 7 Stycznia 2017 przez gambit565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Przepraszam ale wiele już razy czytając twoje posty miałem wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. To co ci się wydaje, to tylko ci się wydaje. W szkielecie nic nie idzie łatwiej i sprawniej. To pozory. Zabawy jest tyle samo. W murowanym bierzesz bruzdownicę i jedziesz, potem na to tynk i gotowe. W szkielecie trzeba wiercić dziury, przeciągać, pakować w peszle. Tyle samo roboty albo i więcej. Roboty przy panelach czy szkielecie jest tyle samo co przy domu murowanym, cena podobna, czasochłonność również. Jak trzeba być upartym, by koniecznie robić w tej technologii? Jak chcesz mieć rzeczywiście szybko i tanio a jakość i walory użytkowe nie mają dla ciebie wielkiego znaczenia to zrób z linkowanych tu gdzieś na forum paneli ze styro. PopUp House zdaje się. Podłoga z tych paneli na bloczkach, strop również. Będziesz miał tanio. Nie jestem przekonany w tej technologii do domków piętrowych. To że się zastanawiam nad różnymi możliwościami nie oznacza że z każdej coś zrobię. Domek będzie jeden a mozliwości jest wiele. Też nie chodzi mi o to aby to było z byle czego byle najtaniej tylko by przy dobrej jakości mieć jak najlepszą cenę. Tak jak na poprzedniej stronie wspominałem to mam wersje murowanego domku z silki +20cm styro. Mnie ciekawią różne takie nietypowe technologię i nie jestem jakimś zwolennikiem domu murowanego. Jak szkieletowy wytrzyma 100lat to nie mam nic przeciwko takiej technologii. I na pewno nie rozpatruję tego na zasadzie że w tej samej cenie to lepiej mieć dom murowany bo uważam, że dobrze zrobiony dom o konstrukcji szkieletowej jest lepszy od murowanego. Linkowałem tu domki z spometu, popatrz na ten http://domymax.pl/produkt/pasywny-max-5/ ciekawe jaka firma co robi domy murowane zrobi Ci odpowiednik tego szkieletowego jako murowany w standardzie pasywnym za takie pieniądze. Za 2,5k murowany zrobią Ci co najwyżej domek NF60 i jeszcze będą to robić ponad rok. Może to ja niepotrzebnie przesadzam z konstrukcją szkieletu stąd wyszła mi taka a nie inna cena, ale wydawało mi się że tak musi być aby to było stabilne. No chyba że lepiej nie kombinować i w szkielecie od razu ciągnąć instalacje, przykręcić poszycie wew z osb, na to folia i płyta gk. Wszystkie instalacje schowa się w konstrukcji ścian. Konstrukcję można zrobić z belek dwuteowych i nie ma problemu z przebiciem się przez środnik. Ale sama konstrukcja tania nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Pokazujesz chlopaku materialy budowlane ktore sa dopuszczone do stosowania w budownictwie w konkretnym zastosowaniu, do konkretnych obciazen, rozpietosci itp., produkowane przez producentow ktorzy moga to robic. Twierdzisz ze zrobisz taki a z twoich opisow jasno wynika, ze nie wiesz o czym piszesz. Wypisujesz bzdury bo nawet nie zdajesz sobie sprawy ze to sa bzudry. Dam ci jeden przyglad- piszesz ze poskladasz jakies plyty styropianowe 50x100 na rdzen, bo nie wiesz ze wzdluz osi rdzen nie moze byc laczony, bo przenosi naprezenia scinajace a mechanizmem zniszczenia takiego elementu powinno byc sciecie rdzenia a nie delaminacja albo uszkodzenie okladziny. To nie twoja wina ze nie znasz sie na wszystkim, ale nie wypowiadaj sie jak ekspert na tematy o ktorych nie masz pojecia. Szkoda czasu na uswiadamianie cie ze sie mylisz bo nie przyjmujesz krytyki. Zobaczyles na youtube film jak rosjanie kleja panel piana z puszki i myslisz ze ze szwagrem i bracmi tez tak zrobisz. Porozmawiaj z kims kto ma troche wieksza wiedze od ciebie to szybko zostaniesz ze swoimi pomyslami sprowadzony na ziemie. Nikt przy zdrowych zmyslach sie pod twoja garazowa klejonka nie podpisze i nie zaprojektuje z twoich wymyslow domu, bo nikt z uprawnieniami nie jest samobojca i nie chce isc siedziec jak ci chatka na glowe sie zawali bo np. zdelaminowalo sie jakies polaczenie okladziny z rdzeniem bo np. byl za maly docisk w prasie, za krotko plyta byla prasowana w za niskiej temperaturze albo za malo bylo wilgoci do wstepnego utwardzenia spoiny w prasie. A takich rzeczy o ktorych nawet nie wiesz ze sa istotne moge wymieniac w nieskonoczonosc. Slyszales o tym ze sa specjalne plyty osb przeznaczone do klejenia? Zastanowilo cie dlaczego nikt z producentow paneli SIP nie robi z okladzina z mfp? Postawiles sobie jedno krytyczne pytanie co sie stanie jak...? Jakie moze to miec konsekfencje? Czy jestem w stanie tego uniknac? Pewnie nie... Faktycznie, z mfp nie robią bo są gładsze i pewnie trudniej się do nich klei. Między czasie o tym już pomyślałem jak mnie w domu nie było. Wszyscy robią takie panele z płyt osb o gr.15mm więc i ja bym z tego musiał robić. Nie wiedziałem że są specjalne płyty do klejenia ale może by wystarczyło gruntem przemalować z jednej strony takie płyty i już by lepiej klej trzymał. Myślałem to kleić jakimś tytanem czy coś takiego. Mimo klejenia zastosowałbym środniki, które potem by się przykleiło do styropianu oraz w głównych płytach wkrętami skręciło z środnikiem. Do takiego panelu przydałby się blok styropianowy o gr.14cm i wymiarach 110x235cm. Podzwonię po różnych producentach styropianu i popytam o mozliwości zrobienia takich płyt. Jakby nie dało radę to myślałem właśnie o tym by skleić razem typowe płyty właśnie w taki jeden od razu na płycie osb. Tu bym się musiał zastanowić jak to zrobić aby było dobrze. Filmik na YT nie był ruski tylko polski a z gościem już gadałem. Zamiast jechać po mnie z góry na dół (choć nie mówię że się nie należy) to doradź jak to zrobić, bo forum jest od tego by pomagać a nie gnoić. Nie wypowiadam się jak fachowiec w dziedzinie tylko mówię jakbym to ja zrobił, a jak planuje źle to mnie popraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 07.01.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Wszyscy robią takie panele z płyt osb o gr.15mm a jak robia z 12mm, albo 9mm to co? wiec chyba nie wszyscy Tu bym się musiał zastanowić jak to zrobić aby było dobrze. Filmik na YT nie był ruski tylko polski a z gościem już gadałem. to ze ktos wrzucil film ktory jest na youtube jako swoj nie oznacza ze jest jego autorem. fajne autorytety... Tu bym się musiał zastanowić jak to zrobić aby było dobrze. w jaki sposob chcesz stwierdzic ze cos jest dobrze zrobione skoro brak ci podstawowej wiedzy na ten temat? przeciez nie masz kompletnie o tym pojecia i nie rozumiesz podstawowych zjawisk rzadzacych takim elementem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 a jak robia z 12mm, albo 9mm to co? wiec chyba nie wszyscy to ze ktos wrzucil film ktory jest na youtube jako swoj nie oznacza ze jest jego autorem. fajne autorytety... w jaki sposob chcesz stwierdzic ze cos jest dobrze zrobione skoro brak ci podstawowej wiedzy na ten temat? przeciez nie masz kompletnie o tym pojecia i nie rozumiesz podstawowych zjawisk rzadzacych takim elementem!! Wiem od firmy solscraft że panel jest elementem konstrukcyjnym i cały dom można zrobić z takich elementów wykorzystując panel plus łącznik. Nie trzeba nigdzie dodatkowych niewiadomo jakich wzmocnień, słupów ścianach itp. Oni te panele robią na zasadzie skrzyni która potem wypełniają pianką ZK w prasie, tak lezy sobie jakiś czas (min.godzina) itd. Tyle że taki jeden moduł nie jest tani bo sama piana tania nie jest. Do mnie do pracy przychodzą z firmy pati naprawiać węże od pianowania bo często je psują. Koszt pianki ZK to jest 1zł za 1cm grubości na 1m2 powierzchni. Tez to nie jest szybka robota bo piana ZK nie puchnie tak jak OK więc rozumiem że jest z tym sporo roboty. Przez to 1m2 panelu z PURem 14cm nie będzie kosztował mniej jak 200zł a to sporo bo potem jeszcze na zewnatrz trzeba i tak jakieś styro dać a od środka przestrzeń na instalacje i płyty gk. Łącznie trochę złotówek się nazbiera. Temu pomyślałem o tym aby zamiast piany dać EPSa. Co prawda parametry cieplne dużo gorsze od PURu ale na zewnątrz dam 5cm więcej styro i efekt będzie podobny a koszt dużo niższy. Pierwszy problem to są wymiary płyt. Najlepiej jakby były dłuższe ale są 125x250cm. To jest trochę mało ale nic się nie poradzi. Drugi problem to jest styropian. Tak jak słusznie pisałeś nie powinien być łączony, ale tyle to sam się domyśliłem skoro ma być rdzeniem płyty. Gorzej tylko jak nikt nie zrobi mi płyt styropianowych o rozmiarach które mnie interesują. Sa tam dobre kleje typu tytan itp do styropianów, że jak się klei styro do ściany i próbuje oderwać to prędzej styro się łamie niż klej puści. Temu pomyślałem że może takie klejenie płyt ze sobą nie będzie najgorszym rozwiązaniem. Głównym elementem konstrukcyjnym przenoszącym obciążenia będą płyty OSB o gr.15mm więc nie powinno mieć znaczenia czy rdzeń z płyty jest w całości czy posklejany z kawałków. Styropian jest w tym przypadku środnikiem łączącym jedną płytę osb z druga. Do takiego panelu idą jeszcze belki podwalinowe oraz od góry oczep więc one z OSB będą przenosić obciążenia a nie styropian. Styro jest praktycznie tylko łącznikiem płyt OSB. Co z tego że byłby klejony z kawałków jeden do drugiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2017 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 A później konstruktor, czy kierownik budowy zażąda certyfikatu, dopuszczenia na te Twoje panele i się obudzisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.01.2017 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 A później konstruktor, czy kierownik budowy zażąda certyfikatu, dopuszczenia na te Twoje panele i się obudzisz.... ktoś tu pisał że nie są potrzebne certyfikaty bo by pełno panelowców poszło z torbami. A konstruktor robiąc projekt by widział czy tak może być czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts