Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jednak jestes bardzo GLUPIM czlowiekiem, ale pisz dalej bedzie smiechu jak nigdy

Prosiłem o nie obrażanie mnie. Ja nikogo nie obrażam i nie życzę sobie takiego zachowania. Jak już uważasz się za lepszego to pokaż się od lepszej strony i nie zniżaj się do prymitywnego poziomu.

Podałem klej który pisze ze jest do drewna konstrukcyjnego więc musi być solidny. jak uważasz że taki się nie nada to pokaż jaki się nada.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prosiłem o nie obrażanie mnie. Ja nikogo nie obrażam i nie życzę sobie takiego zachowania. Jak już uważasz się za lepszego to pokaż się od lepszej strony i nie zniżaj się do prymitywnego poziomu.

Podałem klej który pisze ze jest do drewna konstrukcyjnego więc musi być solidny. jak uważasz że taki się nie nada to pokaż jaki się nada.

1. przesledz swoje wypowiedzi o genialnej belce od poczatku do konca

2. przesledz wypowiedzi perm`a i moje nt. genialnej bleki twojego pomyslu.

3. przesledz ostatni merytoryczny moj post o klejeniu elementow konstrukcyjnych

4. wyciagnij wnioski

5. jak pkt. 4 nic nie dal wroc do pkt. 1 i tak do skutku

6. przeczytaj post w ktorym pokazujesz klej ktorym sobie co najwyzej mebel ogorodowy mozesz skleic

7. zrozumiales zdanie ze nie skleisz elementu nosnego, bo zabraniaja ci tego przepisy? chyba nie, bo pokazujesz jakies kleje i dalej ciagniesz bez sensu pomysl ktorego nie da sie zrealizowac i jest poroniony. wypisujesz dalej glupoty

8. ktos kto ciagle pisze glupoty na tematy na ktorych sie kompletnie nie zna i ich nie rozumie jest po prostu glupi. co post to kolejna wypisana glupota.

a wracajac do twojego kleju- zadaj sobie troche trudu i znajdz jakie kleje spelniaja norme ktora podalem. a jak juz znajdziesz to sie nie zdziw ze nie koszutuja tyle co klej do drewna z allegro, nie kupisz za rogiem, a najmniejsza iloscia handlowa bedzie beczka o ile ktos ci to w ogole sprzeda. a nawet jak kupisz odpowiedni klej to co najwyzej stol na taras sobie mozesz tym skleic a nie belke stropowa.

poszukaj na youtube jak ruscy robia takie belki na budowie- kawalek plyty, dwie deski, frezarka gornowrzecionowa, klej w butelce, szablon do scisniecia i juz jest belka dwuteowa.

na szczescie sa w Polsce przeisy ktore chronia przez uprawnienia projektowe i wykonawcze przed chorymi pomyslami takich Januszy budownictwa jak ty.

nie wyjeżdżaj at persona.. głupie może być zachowanie i postępowanie, nie człowiek..

A... płyty OSB nie sklejisz.. wprost.. bo wymaga to sporego docisku.. i jakiegoś nie wiem super kleju - który mając grubą warstwę będzie trzymał..

bo OSB - równa nie jest.

Na pewno jest wymagany tak spory docisk i jak długo by ten docisk miał trwać? Myślałem o tym aby pochwytać taki klejony element czymś takim http://i201.photobucket.com/albums/aa193/Rafal_07/CISK.jpg dokładniej mówiąc zrobiłbym coś na podobnej zasadzie ale żeby to na stole mogło być zamocowane. Między OSB a ściskiem dałbym jakąś kantówkę w pionie i ściskiem by się chwyciło co przykładowo 40cm. Dodatkowo jakby to schło to bym poskręcał te kawałki klejone wkrętami co 10cm zygzakiem i dzięki temu też lepiej się to dociśnie. To jest trochę prymitywny sposób ale jedyny jaki mi przychodzi na domowe warunki i by przygotowanie do tego warsztatu nie pochłonęło za dużo funduszy. Można nakupić za grube pieniądze porządne sprzęty ale po budowie one mi raczej się nie przydadzą więc będzie to strata kasy. Na razie będę musiał przygotować sobie taki stół do tej zabawy a to też będzie nie lada wyzwanie. U siebie w garażu mam parę stołów montażowych które sam sobie zrobiłem z byle czego i jestem z nich zadowolony. Dzięki temu mam w głowie zarys jak to powinno wyglądać.

...

W końcu rzeczowo piszesz.

Znalazłem taką informację http://sezam-wrzesnia.com.pl/oferta/przemysl-drzewny-i-meblarski/kleje-do-przemyslu-meblarskiego/kleje-poliuretanowe z tego wynika że ma to być klej poliuretanowy a ten który znalazłem na allegro to właśnie taki jest. Tyle że SOUDAL nie podaje w karcie technicznej norm którymi był klej sprawdzany więc pewnie nie był sprawdzany. zadzwonię jutro do firmy SEZAM i zapytam o ich klej.

Teraz jest jeszcze kwestia o której wspominał merkava, czyli że nie da się skleić płyt osb ze sobą. Pytanie czy na pewno się nie da czy raczej nikt tego nie robi, więc się przyjmuje że się nie da. Ludzie 50lat temu byli na księżycu, więc mówienie że się nie da jest trochę w tym przypadku na wyrost.

Już sobie w głowię rysuje jakbym zrobił sobie taką praskę do docisku. Nie tylko do docisku przy klejeniu kawałków płyt osb ale przy okazji do docisku przy robieniu panu SIP. Mam o tym wyobrażenie w głowie (obym jej kiedyś nie zgubił).

Znalazłem taką informację http://sezam-wrzesnia.com.pl/oferta/przemysl-drzewny-i-meblarski/kleje-do-przemyslu-meblarskiego/kleje-poliuretanowe z tego wynika że ma to być klej poliuretanowy a ten który znalazłem na allegro to właśnie taki jest. Tyle że SOUDAL nie podaje w karcie technicznej norm którymi był klej sprawdzany więc pewnie nie był sprawdzany. zadzwonię jutro do firmy SEZAM i zapytam o ich klej.

Teraz jest jeszcze kwestia o której wspominał merkava, czyli że nie da się skleić płyt osb ze sobą. Pytanie czy na pewno się nie da czy raczej nikt tego nie robi, więc się przyjmuje że się nie da. Ludzie 50lat temu byli na księżycu, więc mówienie że się nie da jest trochę w tym przypadku na wyrost.

Już sobie w głowię rysuje jakbym zrobił sobie taką praskę do docisku. Nie tylko do docisku przy klejeniu kawałków płyt osb ale przy okazji do docisku przy robieniu panu SIP. Mam o tym wyobrażenie w głowie (obym jej kiedyś nie zgubił).

Dalej brniesz w bycie technologiem produkcji. Daj sobie spokój z tym udowadnianiem, że google do tego wystarczy. Ludzie całe życie zawodowe poświecają, firmy wydają miliony żeby coś udoskonalić, a Ty poczytasz google i w 5 minut zrobisz to samo?

Generalnie daj sobie spokój bo Twój trud jest marny, chyba, że konstruktor i kierownik budowy podpiszą się pod tym co wymyślisz.

Dalej brniesz w bycie technologiem produkcji. Daj sobie spokój z tym udowadnianiem, że google do tego wystarczy. Ludzie całe życie zawodowe poświecają, firmy wydają miliony żeby coś udoskonalić, a Ty poczytasz google i w 5 minut zrobisz to samo?

Generalnie daj sobie spokój bo Twój trud jest marny, chyba, że konstruktor i kierownik budowy podpiszą się pod tym co wymyślisz.

Ale to taka zabawa. To nie jest o budowie domu tylko o zabawie. Najpierw była zabawa pt zrobię sobie balustradę z części znalezionych na złomie, potem sklęję sobie panele SIP, teraz jest zabawa pt zrobię sobie z byle czego belkę stropową. Potem będzie zabawa pt zrobię sobie sam rurki PEX a może się doczekamy tez zabawy pt zrobię sobie sam kabelki do elektryki. Kamil lubi się bawić.

smiesznie juz bylo. teraz juz jest tylko tragicznie.

Taki urok- komputery trafily pod strzechy, internety w kazdej wiosce, Janusze budownictwa w kazdej chalupie. Kazdy moze pokazac najbardziej poroniony pomysl i pochwalic sie geniuszem calemu swiatu.

Kiedy pierwszy prototyp plyty? W skladzie wykupili plyte osb i klej do styropianu, ze nie mozesz jeszcze sie pochwalic? Kiedy pierwsza belka? Gwozdzi na wiosce zabraklo? Dom chcesz budowac a 30 PLN prototyp nie masz?

Edytowane przez gambit565

Taki urok- komputery trafily pod strzechy, internety w kazdej wiosce, Janusze budownictwa w kazdej chalupie. Kazdy moze pokazac najbardziej poroniony pomysl i pochwalic sie geniuszem calemu swiatu.

Kiedy pierwszy prototyp plyty? W skladzie wykupili plyte osb i klej do styropianu, ze nie mozesz jeszcze sie pochwalic? Kiedy pierwsza belka? Gwozdzi na wiosce zabraklo? Dom chcesz budowac a 30 PLN prototyp nie masz?

Nie wiem jaki proces zostanie przyjęty przy tworzeniu tej belki ale generalnie trzeba liczyć jakieś 10-15 zestawów testowych dla każdej nowej, kolejnej wersji.

Oznacza to iż sam koszt materiałów do testów wyniesie około połowy kosztu materiału nośnego na cały dom :p

Pomijam koszty urządzeń pomiarowych (ich zakup czy wynajem) czy też koszt opłacenia jakiegoś laboratorium, bo te przekroczą wartość całego domu :(

A wystarczyło iść do poleconego konstruktora, podać wymiary i kosztem 1500 zł mieć całą konstrukcjo domu zaprojektowaną.

Spokojnie, dopiero co to wymyśliłem, na wiosnę czy w lato będę robił próbną wersję. Tak jak mówiłem na spokojnie porobię sobie porządek w garażu aby sobie przygotować plac do roboty. To nie jest temat na już.

Gadałem z gościem z firmy sezam i polecał raczej ten klej http://sezam-wrzesnia.com.pl/oferta/przemysl-drzewny-i-meblarski/kleje-do-przemyslu-meblarskiego/kleje-melaminowe-i-rezorcynolowe z tego co mówił 25kg kosztuje jakie 25zł.

Spokojnie kolego żyłka Ci pęknie, my tylko sobie tak piszemy, opowiadamy, wiesz takie przechwałki po drugiej flaszce.

Nie wiem jaki proces zostanie przyjęty przy tworzeniu tej belki ale generalnie trzeba liczyć jakieś 10-15 zestawów testowych dla każdej nowej, kolejnej wersji.

Oznacza to iż sam koszt materiałów do testów wyniesie około połowy kosztu materiału nośnego na cały dom :p

Pomijam koszty urządzeń pomiarowych (ich zakup czy wynajem) czy też koszt opłacenia jakiegoś laboratorium, bo te przekroczą wartość całego domu :(

A wystarczyło iść do poleconego konstruktora, podać wymiary i kosztem 1500 zł mieć całą konstrukcjo domu zaprojektowaną.

Architekt, który projektował mi dom budował sobie oranżerię- sam. Przed moją budową zapytałem dlaczego sam buduje. Odpowiedział mi wie Pan jak to jest z takim grzebaniem. Taniej nie wychodzi ale ile satysfakcji.

Kamil policz ile będzie taniej- liczenie dobrze Ci wychodzi ( na razie bo jeszcze żaden z twoich kosztorysów nie został zrealizowany ).

coś w tym jest :)

Na pewno nie sklejał bym płyt OSB.. i robił belek 2 teowych.. to jest masakra.

Już Ci pisałem wystarczy skorzystać z wiedzy ..

Dlaczego masakra? Próbowałeś kiedyś? Ja mam ochotę spróbować. Mam na to jakiś swój sposób, nieważne czy wam się to podoba czy nie to chcę spróbować. A jak już chce spróbować to moglibyście (o ile chcecie) podpowiedzieć jak wy sobie wyobrażacie wykonanie samoróbne takiej belki patrząc na waszą wiedzę. Już mnie zmieszaliście z błotem, ale to obelgi mnie nie zniechęcają a wręcz przeciwnie, dodają większych chęci na zrobienie czegoś co nikt nie robił. Ja też mam swój rozum i wbrew pozorom używam go cały czas. Też nie wykonałbym belek jeżeli miałoby to zagrozić życiu lub zdrowiu swojej rodziny. To ze sobie zrobię próbną belkę i sprawdzę jak się będzie zachowywać pod obciążeniem nie oznacza że pójdę w tą stronę, ale chcę mieć ten wybór i spróbować.

Płyta OSB jest płytą konstrukcyjną i tez ma dobre parametry na ściskanie i rozciąganie. Trzeba pamiętać jeszcze że na stropie będzie poszycie z płyt osb o gr. 2x12mm i od spodu poszycie z płyty osb o gr.12mm. Więc to też usztywni i wzmocni strop. Jedynie muszę zadbać o dobre połączenie poszczególnych elementów belki dwuteowej. Temu tez oprócz dobrego kleju wkrętami połączę płytę o gr.15mm z płytą o gr.25mm. Też łączenie stopki z środnikiem mimo kleju wzmocnię wkrętami torx. Wcześniej chyba porobię otwory pod kołki tak jak w meblach by tym też wzmocnić połączenie (tylko proszę mnie za to zaś przez parę stron nie krytykować bo to nie będzie główne łączenie) a przy okazji pozwoli to aby równo połączyć środnik z stopkami.

Już mnie zmieszaliście z błotem,
mnie proszę wyłączyć :(

Płyta OSB nie jest gładka.. jest pofałdowana .. stąd klejenie jest problemem, kolejny.. jest woskowana ! jako impregnat.. i teraz jest główny zonk..

Lite drewno jak już..

płyty osb o gr.12mm. Więc to też usztywni i wzmocni strop.
Kamil trzeba znać podstawy usztywniania .."tarczami" to musi mieć odpowiednią sztywność w danym kierunku.

Wcześniej chyba porobię otwory pod kołki tak jak w meblach by tym też wzmocnić połączenie
a wiesz ile to roboty ? to jest robota manualna.. mocno manualana..

trzeba by jakiś przyrząd.. oprzyrządowanie ogólnie.. trzeba mieć piłę formatową do rozrzynania , trzeba mieć ukosową, frezarkę itp.. wtedy można się zabierać.. do klejenia prasę..

z C120/ C150.. śruba Tr30 co 40 cm

Edytowane przez מרכבה

Wypada życzyć Ci powodzenia. Czekam z niecierpliwością na pierwsze zdjęcia z prób.

Tak jeszcze zapytam, czy płyty osb są jednorodne tj. czy nie trafi się jakaś skaza która zadecyduje o nośności całej belki? Inaczej jak coś pracuje w kawałku metr na dwa a inaczej w pasku 20 cm na 5 metrów.

Czekam na zrobienie czegoś własnymi rencami. Jak tylko skończysz teoretyzować a pokażą się realne problemy a ja będę znał odpowiedź- rozwiązanie problemu to z pewnością pomogę.

Powodzenia

mnie proszę wyłączyć :(

oczywiście, Ty się tak nisko nie zniżasz

Płyta OSB nie jest gładka.. jest pofałdowana .. stąd klejenie jest problemem, kolejny.. jest woskowana ! jako impregnat.. i teraz jest główny zonk..

A jakby zagruntować od strony klejenia? Lub przejechać po tym papierem ściernym czy coś takiego aby zwiększyć przyczepność?

Lite drewno jak już..

Ale wtedy by to musiało być drewno KVH aby było równe a takie już sporo kosztuje. Wiem ze to byłoby lepiej, ale jak nie ma sposobu na użycie osb to lepiej odpuścić temat belek dwuteowych samoróbnych, bo wtedy koszty byłyby dosłownie podobne do tego jakby się kupiło gotową belkę a roboty znacznie więcej. Mogę to robić pod warunkiem, że elementy wyjdą taniej, inaczej byłaby to dopłata do interesu.

Może uda mi się trochę przyśpieszyć zrobienie próbnej belki. Mogę ją zrobić sobie w pracy po pracy na podłodze. Podłoga jest wypłytkowania i równa więc mogę skleić dwa kawałki płyt razem na podłodze, dociążę tak jak trzeba i tyle. Klej załatwię sobie jako próbka (jest taka możliwość) więc mogę działać. Potem będzie mi łatwiej sprawdzić belkę bo widlakiem mogę ja obciążyć i się zobaczy czy wytrzyma. Oczywiście tak zrobię aby w chwili jak nie wytrzyma widlak się nie zepsuł.

Kamil trzeba znać podstawy usztywniania .."tarczami" to musi mieć odpowiednią sztywność w danym kierunku.

Myślę że to już zaprojektuje konstruktor przy okazji projektu więc tym się nie przejmuję.

a wiesz ile to roboty ? to jest robota manualna.. mocno manualana..

Trochę jest ale belki będę robił modularnie więc taka robota też szybko idzie.

trzeba by jakiś przyrząd.. oprzyrządowanie ogólnie.. trzeba mieć piłę formatową do rozrzynania , trzeba mieć ukosową, frezarkę itp.. wtedy można się zabierać.. do klejenia prasę..

z C120/ C150.. śruba Tr30 co 40 cm

Sprzęt będę miał. Kupię sobie co trzeba ale też mam możliwość pożyczyć. Jeden z sąsiadów który mieszka ode mnie 400m ma warsztacik dobrze wyposażony, nawet ma tokarkę, zna się na tym i na pewno mi pomoże lub użyczy sprzęt. Przynajmniej tak kiedyś mi mówił że to nie będzie problem.

rob, przeciez tu nie ma filozofii, dziecko z podstawowki zrobi taka belke:

potem bedziesz mogl z tych belek bude dla psa zbudowac-pasywna albo zrobic ognisko bo jako Kamilek wszystko wiem najlepiej

1.nie masz prawa wykonac elementu konstrukcyjnego klejonego z drewna, o czym juz ci pisalem

2.belki ze srodnikami z plyt drewnopochodnych musza miec aprobate i takie elementy moze zrobic jedynie producent posiadajacy aprobate na wyroby. nie zrobi tego np. zaklad robiacy elementy z drewna klejonego warstwowego

Wypada życzyć Ci powodzenia. Czekam z niecierpliwością na pierwsze zdjęcia z prób.

Tak jeszcze zapytam, czy płyty osb są jednorodne tj. czy nie trafi się jakaś skaza która zadecyduje o nośności całej belki? Inaczej jak coś pracuje w kawałku metr na dwa a inaczej w pasku 20 cm na 5 metrów.

Czekam na zrobienie czegoś własnymi rencami. Jak tylko skończysz teoretyzować a pokażą się realne problemy a ja będę znał odpowiedź- rozwiązanie problemu to z pewnością pomogę.

Powodzenia

Będzie próbna belka.

Nie wiem czy płyta osb ma jakąś skazę, raczej nie bo niby jak? Przecież to są sprasowane wióry więc raczej nie ma co tu być niedorobione. Wiem że inaczej będzie zachowywać się płyta 125x250cm a inaczej kawałek 8,5x250cm temu to będę musiał sprawdzić. Fajnie byłoby jakby ktoś mądry powiedział ile ton nacisku na środku belki miałaby ona wytrzymać by się nie ugięła oraz jakie byłoby dopuszczalne ugięcie przy odpowiednim nacisku. Mogę widlakiem zrobić nacisk na belkę na różne sposoby wiec myślę że jak zablokuję po bokach belkę, przez środek chwycę pasem i będę próbował ja ciągnąć jak holownik i to wytrzyma tzn ze belka będzie ok. Mogę też na środku dociążyć belkę paletami z węzami (jedna waży prawię tonę) i tak zostawić na parę dni i zobaczyć jakie będzie ugięcie po czasie. Jest parę możliwości.