kamilb1987b 13.01.2017 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 "Paroizolacje i tak bym robił właśnie dla poprawy szczelności " Wyspałeś się? Bo bredzisz jak niedospany... A duży kocioł postawisz aby latem chłodniej Ci było? Mikroskopem będziesz te konstrukcje zbijał zamiast młotkiem? Adam M. Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 13.01.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Nie rozumiem. No tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Boś niedospany... Paroizolację się robi po to, aby para (wilgoć) nie przełaziła.Szczelność jest przy okazji a nie jest celem głównym!I - nie zawsze musi być szczelność, aby wilgoci nie było. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.01.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Sprawdzę i wrzucę. Z tego co gościu mi mówił co się tym zajmuje to paroizolacja nie jest konieczna. A Ty dawałes u siebie? Ja nie musiałem, ale zabezpieczeniem przed dyfuzją stanowi u mnie płyta magnezowa na ścianach oraz farba paroszczelna na suficie. Kamil, popatrz na to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2017 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Boś niedospany... Paroizolację się robi po to, aby para (wilgoć) nie przełaziła. Szczelność jest przy okazji a nie jest celem głównym! I - nie zawsze musi być szczelność, aby wilgoci nie było. Adam M. To wiem. Gość od paneli SIP mówił że nie jest konieczna bo styro stanowi dobrą barierę dla wilgoci i jej dużo nie przejdzie. Niepotrzebnie gościa słuchałem bo głupoty opowiadał. Zrobiłem analizę termiczną i kondensacja bez paroizolacji wystąpi zaraz za panelem SIP a przed styropianem zewnętrznym więc nic dobrego. Oczywiście paroizolacja będzie zrobiona. Nie wiem co to za fachowiec, że mówił że nie jest potrzebna. Ale i tak bym dawał folię więc nic złego na szczęście mnie by nie spotkało. Strach pomyśleć co z domami robione przez tą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2017 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.01.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Największym błędem jest styropian na zewnątrz. Jeśli stosujesz wełnę w przegrodzie, to na zewnątrz też powinna być wełna. Pamiętasz zasadę, że od wewnątrz układa się materiały o największym oporze dyfuzyjnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Każdy błąd przy takim układzie - będzie boleśnie "ukarany" para wodna przeciśnie się wszędzie...zwłaszcza że szuka się - pod ciśnieniem hPa 10-15 nawet.. różnicy napędza ten ruch .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.01.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Każdy błąd przy takim układzie - będzie boleśnie "ukarany" para wodna przeciśnie się wszędzie... zwłaszcza że szuka się - pod ciśnieniem hPa 10-15 nawet.. różnicy napędza ten ruch ..Dlatego najlepiej robić przegrody otwarte dyfuzyjnie, z punktem rosy poza przegrodą. Izolacja od wewnątrz, to zawsze ryzyko. @Kamil Pan od paneli mówił, że paroizolacja nie jest potrzebna? Co jeszcze mówił? Coś o wytrzymałości paneli SIP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Największym błędem jest styropian na zewnątrz. Jeśli stosujesz wełnę w przegrodzie, to na zewnątrz też powinna być wełna. Pamiętasz zasadę, że od wewnątrz układa się materiały o największym oporze dyfuzyjnym ? Wełna będzie dodatkowo w przestrzeni instalacyjnej. Paroizolację dam raczej za wełną. W domach z paneli SIP tak się właśnie robi więc widocznie tak może być. Prawie wszystkie firmy co stawiają domy o konstrukcji szkieletowej to między słupkami ściennymi dają wełnę a na zewnątrz styropian. Skoro jest to złe to czemu tak robią? A jak tak robią to ktoś się pod tym podpisuje że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Dlatego najlepiej robić przegrody otwarte dyfuzyjnie, z punktem rosy poza przegrodą. Izolacja od wewnątrz, to zawsze ryzyko. W panelu SIP to cała przegroda jest izolacją a od pozbycia się nadmiaru wilgoci jest wentylacja. Ściany mają być szczelne i tyle. @Kamil Pan od paneli mówił, że paroizolacja nie jest potrzebna? Co jeszcze mówił? Coś o wytrzymałości paneli SIP? Pan od paneli mówił że paroizolacja nie jest konieczna bo jest na tyle dużo styropianu że poza nim tej pary wiele już nie ma. Wiem ze styropian jest dobrą barierą dla pary wodnej, ale jak w termice wywaliłem folię to wyszło co innego. Sam styro może jest ok ale na panel idzie kolejny styropian zewnętrzny a kondensacja wystąpi między płytami styropianowymi a to jest niebezpieczne dla przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 W panelu SIP to cała przegroda jest izolacją a od pozbycia się nadmiaru wilgoci jest wentylacja. Ściany mają być szczelne i tyle...Ręce i nogi opadają. Kup sobie jakieś książki, poczytaj. Piszą ci tu od parunastu postów o migracji pary a ty wyjeżdżasz z wentylacją. Co ma piernik do wiatraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Prawie wszystkie firmy co stawiają domy o konstrukcji szkieletowej to między słupkami ściennymi dają wełnę a na zewnątrz styropian. Skoro jest to złe to czemu tak robią? A jak tak robią to ktoś się pod tym podpisuje że będzie ok. Ryflowany ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) W panelu SIP to cała przegroda jest izolacją a od pozbycia się nadmiaru wilgoci jest wentylacja. Ściany mają być szczelne i tyle. . A widzisz gdzieś na tym rysunku Barth3za "nadmiar wilgoci" ?? Jak zapewnisz "szczelność ścian", skoro panele będą łączone, a płyty styropianowe wewnątrz paneli również nie będą jednorodne, tylko łączone ? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.01.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Mam wąski wyłaz strychowy i musiałem zwęzić standardową klapę. Przeciąłem w połowie, skleiłem, od góry dałem metalowe profile. Dzisiaj każdy profil widać od spodu, bo tam jest inna temperatura, inna wilgotność i powłoka lakiernicza wygląda też inaczej. Przy niektórych oknach źle zaizolowałem łączenie taśm paroszczelnych. Wilgoć się tam wykrapla.Nad kuchnią mam kawałek zaizolowany tylko 15cm zamiast 30cm - wilgoć, a nawet kapało z sufitu, kiedy mi padł wentyl. Ubytek w izolacji i paroizolacji to problem, ale jeśli masz dodatkowo higroskopijny materiał izolacyjny - jak wełna, to spodziewaj się dużego remontu. U mnie wystarczy przeszlifować i pomalować sufit, ale rozbiórka ściany to już hardkor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Ryflowany ! to jest rozwiązanie iście cyruliczne - chłop w gorączce zmożon, a tu mu krwi utoczą .. to właśnie jest radziecka metoda radzenia sobie, z kadanyjską głupotą.. i zamiast lepiej to gorze. bo problem przesuwa się bliże wnętrza.. Jest tak, że komuś wygodniej tam - robić kopiuj wklej.. niż samemu coś przemyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2017 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Ręce i nogi opadają. Kup sobie jakieś książki, poczytaj. Piszą ci tu od parunastu postów o migracji pary a ty wyjeżdżasz z wentylacją. Co ma piernik do wiatraka? Jak to co? I Ty, stary fachowiec o takie rzeczy mnie pytasz? O ile mi wiadomo To para w największym stopniu ucieka razem z powietrzem. To co przez ściany próbuje wymigrować to jest tak znikoma ilość co kiciuś napłakał. W każdym domu jest jeszcze jakaś gładź na ścianach, grunt pod malowanie i dwa lub trzy razy maluje się ściany farbą która też jest jakąś barierą dla pary wodnej. A jak jest ujście dzięki kanałom wentylacyjnym to tamtędy para ucieknie. Co innego jakby była dziura w ścianie nie zabezpieczona ale to w każdym domku może być ten sam problem. Proszę przestańcie szerzyć jakieś wymyślone herezje że mi para dom zje itp. To nawet zabawnie się czyta ale bez przesady. Rozumiem zafascynowanie tylko i wyłącznie domami murowanymi jako cudowne lekarstwo na wszystko ale po takim czasie powinniście już wiedzieć, że mi samo to zafascynowanie nie wystarczy. Co bym nie wymyślił to i tak konstruktor ma ostatnie słowo. To konstruktor tak zaprojektuje paroizolację aby nic złego się nie stało. Całe to bicie piany nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.01.2017 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 A widzisz gdzieś na tym rysunku Barth3za "nadmiar wilgoci" ?? Jak zapewnisz "szczelność ścian", skoro panele będą łączone, a płyty styropianowe wewnątrz paneli również nie będą jednorodne, tylko łączone ? Szczelność zapewnią już płyty osb. Każde łączenie paneli będzie na piance. Pianka nie jest super dobrym izolatorem i widać to na przykładzie okien, że mimo pianki to i tak wiatr hula, ale można taśmami uszczelnić łączenia. Są do tego taśmy. Potem bym zrobił tak jak merkava co pokazał na tym zdjęciu czyli przymocuje paroizolację. Potem do tego profile pod gk i rozprowadzenie instalacji dbając by nie uszkodzić folii a tam gdzie będzie trzeba to się podklei taśmą. Więc będą dwa elementy poprawiające szczelność domu czyli szczelne osb i folia paroizolacyjna. Dzięki temu że folia będzie na osb to nawet jak przykręcę szafkę do gk to wkręt nie uszkodzi paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.01.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Jak to co? I Ty, stary fachowiec o takie rzeczy mnie pytasz?...To może zastanów się czemu o to pytam. Problem z tobą jest taki, że ty wszystko bierzesz na tzw chłopski rozum. Pary nie ma, bo jest wentylacja, belki sobie zbijesz sam, z byle czego i będzie dobrze, panele też zrobisz sam w wolnych chwilach. Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia i zamiast słuchać tych, którzy wiedzą jak to w praktyce wygląda upierasz się, że będzie dobrze. Stężenie pary wodnej w domu jest, w zimie kilkadziesiąt razy większe niż na zewnątrz. Jak, przy temperaturze 20oC masz w domu wilgotność względną np 40%, to jest to wagowo około pięć razy więcej niż na zewnątrz, przy minus 5oC. Mniej w domu nie może być, bo nie da się tam mieszkać albo, będzie bardzo niekomfortowo. 5 razy więcej. Ta para będzie uciekała na zewnątrz każdą możliwą dziurką, np przez otwór po gwoździu. Jeżeli trafi w przegrodzie na punkt rosy, to tam się skropli. Mokra wełna to już nie jest izolacja. Najgorsze, że tego nie widać a raczej widać dopiero jak na ścianie pojawi się grzyb. Wiesz już, że wentylacja nie ma z tym wiele wspólnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Szczelność zapewnią już płyty osb. Każde łączenie paneli będzie na piance. Pianka nie jest super dobrym izolatorem i widać to na przykładzie okien, że mimo pianki to i tak wiatr hula, ale można taśmami uszczelnić łączenia. Są do tego taśmy. Potem bym zrobił tak jak merkava co pokazał na tym zdjęciu czyli przymocuje paroizolację. Potem do tego profile pod gk i rozprowadzenie instalacji dbając by nie uszkodzić folii a tam gdzie będzie trzeba to się podklei taśmą. Więc będą dwa elementy poprawiające szczelność domu czyli szczelne osb i folia paroizolacyjna. Dzięki temu że folia będzie na osb to nawet jak przykręcę szafkę do gk to wkręt nie uszkodzi paroizolacji. "Szczelne osb" A póżniej pojawi się mały robaczek, albo myszka, wkręt na półką, gwoździe na obrazki i paroizolacja w paru miejscach przestanie istnieć. W domu murowanym - po prostu stracisz parę kWh, , A w drewnopodobnym, przy Twoim układzie ściany butwienie, nieświeży zapach naruszenie konstrukcji. te 360gr wody, które ucieka przez 1mm na grafice Barth3za to tyle, co "kiciuś napłakal" ? Edytowane 14 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts