kamilb1987b 15.01.2017 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Acha... No to... powodzenia! Wiesz ilu przed Tobą CHCIAŁO? Podpowiem.... WSZYSCY!!! Teraz rozejrzyj się po okolicy... Adam M. Chcieć a robić to dwie różne kwestie. Jakby ludzie tylko chcieli polecieć na księżyc to pewnie do tej pory nic z tego by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.01.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Chcieć a robić to dwie różne kwestie. Jakby ludzie tylko chcieli polecieć na księżyc to pewnie do tej pory nic z tego by nie było. Kamil to teraz popatrz na ten wątek. Ty już dotarles do czarnej dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 15.01.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Łatwe jest, tanie też a czy niewiadomo jak szybkie też nie będzie bo w samej prasie będzie to trzeba trzymać jakiś czas aby dobrze klej związał. Trzeba liczyć że 3,125m2 przegrody (2 panele 62,5x250cm) będzie się robić do godzinki czau bo w [rasie pewnie z 40min będzie to musiało leżeć. Popołudniu po pracy myślę że zrobię 8 paneli SIP. Na parter będę potrzebował 37 typowych (62,5x250) paneli więc 5dni roboty. Do tego jeszcze nietypowe wymiary więc w jeden tydzień czyli popołudniami i w weekendy zrobię ściany parteru. W drugi tydzień ściany piętra. Potem belki stropowe parteru o h=31cm i piętra o h=47cm więc kolejny tydzień. W razie poślizgów w czasie to spokojnie w miesiąc przygotuję sobie poszczególne elementy. Później będzie montaż elementów i powstanie domek. Przy dobrych wiatrach w tydzień się to zrobi i będzie można robić krycie dachu. Dwa miesiące to jest górna granica czasu potrzebnego na wykonanie sobie takiej konstrukcji domku przy spokojnej pracy niezależnie od pogody. Jak już sobie załatwię projekt to będę mógł na spokojnie robić panele. Jesteś bardziej uparty niż osioł, żeby jeszcze wynikało to z jakiejkolwiek wiedzy a wynika po prostu z głupoty. Może trzeba porozmawiać z administracją żeby Ci zmienili podpis pod avatarem na coś w stylu "nic nie wiem o świecie ale wydaje mi się że pozjadałem wszystkie rozumy" dla ostrzeżenia innych użytkowników. Zrobienie jakiegokolwiek z tych Twoich pokręconych pomysłów nie będzie ani łatwe, ani tanie, ani szybkie. Ja stawiam że nawet niemożliwe. Oczywiście rozmawiamy tu o czymkolwiek co będzie zdatne do zastosowania w budowie domu. Bo skleić dwie płyty OSB na styropianie to owszem się da, ale później co najwyżej na budę dla pas, bo już na kurnik bym się bał to dawać. Nie zrobiłeś nic kompletnie w rzeczywistości odkąd tutaj jesteś tylko tworzysz więcej swoich poronionych teorii. Nie masz żadnej wiedzy w zakresie w którym chcesz cokolwiek robić, nie masz kompletnie żadnego doświadczenia, nie masz narzędzi, nie masz nic. Dobre rady ignorujesz a jeszcze rzucasz się że nikt Ci nie powie jak zrealizować te Twoje głupoty. Już nawet ćwierćinteligent by doszedł do wniosku że nic z tego nie będzie. Nie dlatego że chcesz to robić w garażu jak się rzucasz tutaj, bo dużo rzezy da się tak zrobić, ale dlatego że jest to niemożliwe do zrobienia w takich warunkach, po prostu niemożliwe. A zwłaszcza że nie masz żadnej wiedzy w tym zakresie. Odkąd ja tutaj jestem jesteś i Ty. Ja zdążyłem wybudować dom, wprowadzić się do niego i mieszkać już półtora roku prawie, a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.01.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jesteś bardziej uparty niż osioł, żeby jeszcze wynikało to z jakiejkolwiek wiedzy a wynika po prostu z głupoty. Może trzeba porozmawiać z administracją żeby Ci zmienili podpis pod avatarem na coś w stylu "nic nie wiem o świecie ale wydaje mi się że pozjadałem wszystkie rozumy" dla ostrzeżenia innych użytkowników. Zrobienie jakiegokolwiek z tych Twoich pokręconych pomysłów nie będzie ani łatwe, ani tanie, ani szybkie. Ja stawiam że nawet niemożliwe. Oczywiście rozmawiamy tu o czymkolwiek co będzie zdatne do zastosowania w budowie domu. Bo skleić dwie płyty OSB na styropianie to owszem się da, ale później co najwyżej na budę dla pas, bo już na kurnik bym się bał to dawać. Nie zrobiłeś nic kompletnie w rzeczywistości odkąd tutaj jesteś tylko tworzysz więcej swoich poronionych teorii. Nie masz żadnej wiedzy w zakresie w którym chcesz cokolwiek robić, nie masz kompletnie żadnego doświadczenia, nie masz narzędzi, nie masz nic. Dobre rady ignorujesz a jeszcze rzucasz się że nikt Ci nie powie jak zrealizować te Twoje głupoty. Już nawet ćwierćinteligent by doszedł do wniosku że nic z tego nie będzie. Nie dlatego że chcesz to robić w garażu jak się rzucasz tutaj, bo dużo rzezy da się tak zrobić, ale dlatego że jest to niemożliwe do zrobienia w takich warunkach, po prostu niemożliwe. A zwłaszcza że nie masz żadnej wiedzy w tym zakresie. Odkąd ja tutaj jestem jesteś i Ty. Ja zdążyłem wybudować dom, wprowadzić się do niego i mieszkać już półtora roku prawie, a Ty? Kamil musi zrobić coś swoimi rączkami. Dużo rzeczy zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kamil musi zrobić coś swoimi rączkami. Dużo rzeczy zrozumieNp zrobić sobie "praskę". Myślę, że to wystarczy, by mu ochota na panele SIP przeszła. Rozumiem, że Kamil jest uparty i nic, oprócz tego co mu się przyśniło nie przyjmuje do wiadomości. Jest jednak w sieci masę filmików pokazujących i to jak klei się panele SIP, Jaka musi być prasa, jak je się potem obrabia, jakie materiały stosuje (drewno zamiast OSB na obrzeża). Są też filmy pokazujące jak pracochłonne jest wybudowanie domu w tej technologii. Można ignorować to co ktoś pisze na forum ale ignorowanie tego co można obejrzeć to już jest po prostu infantylne. Myślę, że z Kamilem nie ma sensu rozmawiać. Ciężki przypadek braku wyobraźni, delikatnie mówiąc. Dajcie mu szansę, będzie się z czego pośmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jesteś bardziej uparty niż osioł, żeby jeszcze wynikało to z jakiejkolwiek wiedzy a wynika po prostu z głupoty. Może trzeba porozmawiać z administracją żeby Ci zmienili podpis pod avatarem na coś w stylu "nic nie wiem o świecie ale wydaje mi się że pozjadałem wszystkie rozumy" dla ostrzeżenia innych użytkowników. Zrobienie jakiegokolwiek z tych Twoich pokręconych pomysłów nie będzie ani łatwe, ani tanie, ani szybkie. Ja stawiam że nawet niemożliwe. Oczywiście rozmawiamy tu o czymkolwiek co będzie zdatne do zastosowania w budowie domu. Bo skleić dwie płyty OSB na styropianie to owszem się da, ale później co najwyżej na budę dla pas, bo już na kurnik bym się bał to dawać. Nie zrobiłeś nic kompletnie w rzeczywistości odkąd tutaj jesteś tylko tworzysz więcej swoich poronionych teorii. Nie masz żadnej wiedzy w zakresie w którym chcesz cokolwiek robić, nie masz kompletnie żadnego doświadczenia, nie masz narzędzi, nie masz nic. Dobre rady ignorujesz a jeszcze rzucasz się że nikt Ci nie powie jak zrealizować te Twoje głupoty. Już nawet ćwierćinteligent by doszedł do wniosku że nic z tego nie będzie. Nie dlatego że chcesz to robić w garażu jak się rzucasz tutaj, bo dużo rzezy da się tak zrobić, ale dlatego że jest to niemożliwe do zrobienia w takich warunkach, po prostu niemożliwe. A zwłaszcza że nie masz żadnej wiedzy w tym zakresie. Odkąd ja tutaj jestem jesteś i Ty. Ja zdążyłem wybudować dom, wprowadzić się do niego i mieszkać już półtora roku prawie, a Ty? A ja trochę późno pomyślałem o budowaniu się i stąd te opóźnienia. Z początku na co innego się nastawiałem a chęć budowy mam dopiero odkąd jestem na forum. Po prostu jak mi się to zamarzyło to założyłem sobie tu konto i tyle. Wielu jest takich co mówią że 5 czy 10lat temu kupili działkę z zamiarem budowy i dopiero teraz budują. Tyle ze oni zakładają dziennik jak już faktycznie budują a ja założyłem odkąd o tym pomyślałem. Ale to nie istotne. Chwała Ci za to że miałeś możliwości już postawić swój domek ale mnie nie oceniaj. narzędzia będę miał, o to się nie martw. Panele SIP też dobrze zrobię i na domek się to nada bez problemu. Standardowo panel robią z płyty 125x250cm a ja zrobię z połowy tej szerokości aby było więcej łączników. Dzięki temu będzie stabilniej. Da się to zrobić dobrze i ja to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kamil musi zrobić coś swoimi rączkami. Dużo rzeczy zrozumie Robiłem już sobie w garażu stoły warsztatowe. Stół pod panele będzie musiał być stabilniejszy. Dam radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Np zrobić sobie "praskę". Myślę, że to wystarczy, by mu ochota na panele SIP przeszła. Rozumiem, że Kamil jest uparty i nic, oprócz tego co mu się przyśniło nie przyjmuje do wiadomości. Jest jednak w sieci masę filmików pokazujących i to jak klei się panele SIP, Jaka musi być prasa, jak je się potem obrabia, jakie materiały stosuje (drewno zamiast OSB na obrzeża). Są też filmy pokazujące jak pracochłonne jest wybudowanie domu w tej technologii. Można ignorować to co ktoś pisze na forum ale ignorowanie tego co można obejrzeć to już jest po prostu infantylne. Myślę, że z Kamilem nie ma sensu rozmawiać. Ciężki przypadek braku wyobraźni, delikatnie mówiąc. Dajcie mu szansę, będzie się z czego pośmiać. O mnie się nie martw. Nie wiem po co w ogóle zastanawiacie się czy zrobię sobie te panele czy nie, to już moja sprawa i moja w tym głowa aby to wykonać tak jak trzeba. Jak możesz to podpowiedz jaki najlepiej użyć klej do sklejenia styropiany z osb. Myślałem o tytanie ale jak mówisz że się nadaje to co się nada? Masz jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 O mnie się nie martw. Nie wiem po co w ogóle zastanawiacie się czy zrobię sobie te panele czy nie, to już moja sprawa i moja w tym głowa aby to wykonać tak jak trzeba. Jak możesz to podpowiedz jaki najlepiej użyć klej do sklejenia styropiany z osb. Myślałem o tytanie ale jak mówisz że się nadaje to co się nada? Masz jakiś pomysł?Klej to drobiazg. Zacznijmy od "praski". Musi wywierać dosyć duży i równomierny nacisk na stosunkowo dużą powierzchnię. Nie da się tego zrealizować za pomocą śrub, czy zacisków, bo nie będzie to równomierne. Gdziekolwiek pokazują klejenie paneli SIP jest to realizowane za pomocą prasy hydraulicznej albo pneumatycznej. Na filmach widać, że nacisk jest na tyle duży, że dochodzi do lekkiego zgniecenia panela. Przy tej powierzchni to parę ton nacisku. Tu nie wystarczy zabaweczka wystrugana z kilku belek czy kątowników jak ci się zdaje się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kamil .. klejenie powierzchni - to nie jest takie chop siup .. jak Ci Perm pisze, jest wymagany spory docisk, kolejna sprawa masz płyty OSB nie impregnowane ? aby można było skleić doń materiał izolacyjny ? Tu nie wystarczy zabaweczka wystrugana z kilku belek czy kątowników jak ci się zdaje się wydaje. można ale to wymaga wiedzy o wytrzymałości materiałów + trochę statyki i obliczeń jakie będą potrzebne ramy.. a to tanie na pewno nie będzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Klej to drobiazg. Zacznijmy od "praski". Musi wywierać dosyć duży i równomierny nacisk na stosunkowo dużą powierzchnię. Nie da się tego zrealizować za pomocą śrub, czy zacisków, bo nie będzie to równomierne. Gdziekolwiek pokazują klejenie paneli SIP jest to realizowane za pomocą prasy hydraulicznej albo pneumatycznej. Na filmach widać, że nacisk jest na tyle duży, że dochodzi do lekkiego zgniecenia panela. Przy tej powierzchni to parę ton nacisku. Tu nie wystarczy zabaweczka wystrugana z kilku belek czy kątowników jak ci się zdaje się wydaje. To jest styropian więc po co parę ton nacisku? To nie jest klejenie belki aby było potrzebne parę ton. Bardziej chodzi aby to było równomiernie dociśnięte. Prasę hydrauliczną pewnie bym dał radę zrobić sobie w pracy. Co prawda ja robię przewody hydrauliczne ale cała firma zajmuje się hydrauliką siłową więc się to zrobi. U siebie prasę zrobię praktycznie w cenie materiałów i wszystko się załatwi. Mam na to możliwości. Z profili zrobię stół. Stół do tego zrobię 80x280cm bo panele będę robił 62,5x250 więc taki mi wystarczy. Kolega z konstrukcyjnego pomoże mi to zaprojektować. Tak że prasa będzie i będzie dobra. Ja myślałem raczej o zrobieniu sobie tego w taki sposób aby docisnąć płyty by je klej nie wypchał. Skoro grubość jednego panelu będzie mieć 17cm to tak bym to zrobił aby po sklejeniu tez tyle było. Potem jak klej by sobie związał to by to się trzymało. Na pewno bym tego bardziej nie ściskał bo styro się podda i nic by to nie dało. Ale jak mówisz że lepiej to zrobić w prasie to zrobię sobie do tego prasę. Kto wie, może jak skończę domek i komuś też się to spodoba to będzie chciał sobie odkupić po kosztach praskę więc stratny na tym nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A co za różnica, czy kleisz belkę do drewna, czy styropian do drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 15.01.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 O mnie się nie martw. Nie wiem po co w ogóle zastanawiacie się czy zrobię sobie te panele czy nie, to już moja sprawa i moja w tym głowa aby to wykonać tak jak trzeba. Jak możesz to podpowiedz jaki najlepiej użyć klej do sklejenia styropiany z osb. Myślałem o tytanie ale jak mówisz że się nadaje to co się nada? Masz jakiś pomysł? Ktoś Ci mówił już wcześniej jakiego kleju musisz użyć i jakie normy spełniać. Więc co jeszcze chcesz? Ale jak chcesz konkrety, to ja Ci podpowiem - żaden klej który jesteś w stanie dostać nie nada się. Do tego są specjalistyczne kleje których nie kupisz na allegro tudzież innej Castoramie. Prasa która będzie do tego zadania wymagana to nacisk nie kilku ton, a kilkudziesięciu jak nie kilkuset ton równomiernego nacisku. Przecież to proste do przeliczenia. 125cm x125cm = 15625cm2. Na każdy centymetr kwadratowy niech będzie nacisk 2kg co daje już 31 ton. A 2kg nacisku to ja używam jak kleję cokolwiek Superglue. Nie będę się wypowiadał ile to powinno być bo nie wiem, a w przeciwieństwie do Ciebie ja wiem że nie wiem więc się za to nie zabieram nawet. Do tego dochodzi kwestia przyczepności kleju do płyt OSB, zdajesz sobie sprawę że one są impregnowane albo woskowane i klej się tego nie będzie trzymać? A pomysłu z gruntowaniem jest debilny, grunt też się czegoś musi trzymać a wosku nie będzie. Z resztą tutaj też widać brak podstawowej wiedzy u Ciebie. Grunt nie jest do tego żeby coś się lepiej trzymało, tylko do tego żeby podłoże nie było zbytnio chłonne, co w konsekwencji może spowodować za szybkie wchłonięcie wody z farby/kleju/gipsu i przez to pogorszenie przyczepności przez niepełne wiązanie. Nie mówimy tu o jakichś specjalistycznych gruntach które ze zwykłymi mają tylko nazwę. To że Ty sobie zrobiłeś stoły warsztatowe o których słyszę tutaj już od dawna jest śmieszne. Ja prawie tylko "tymi ręcoma" postawiłem dom więc doświadczenie mam większe niż Ty, nie wspominając nawet o doświadczeniu które mam z innych branż a nawet mi do głowy nie przychodzi żeby choć jeden z Twoich pomysłów dało się zrealizować w warunkach garażowych i przy stanie wiedzy którą posiadasz. Na prawdę odpuść sobie te Twoje pomysły i zbuduj z Silki + styropiani masz spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 15.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) ja ci Kamilek powiem- kleju...kleju... kleju poliuretanowego. Ale jakiego dokladnie to ci nie powiem, chociaz wiem jakiego mozna do tego uzyc i kto produkuje takie kleje. A nie powiem ci dlatego, ze ty i tak wiesz wszystko lepiej, to po co ci taka wiedza? Przeciez wiesz lepiej.Nt. klejenia poliuretanami sie nie wypowiadam bo i tak wiesz lepiej.A taki "grunt" to sie w klejeniu nazywa primer i ma zwiekszyc adhezje do substratu. Slyszales kiedys takie skomplikowane slowa adhezja i kohezja?Twoja wiedza i tak jest zawsze twojsza i lepsza. Ale to glownie jest jak z prawda ks. Tischnera-okazuje sie ze to ta trzecia prawda. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez gambit565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 To jest styropian więc po co parę ton nacisku? ...Ty nic z tego nie rozumiesz, prawda? Zobacz jaką masz powierzchnię. Pomnóż te centymetry kwadratowe przez niezbędny nacisk na cm2. Patrząc na zachowanie paneli na filmach to około 50 kPa co daje jakieś 0.5 kg/cm2. Panel ma średnio (250 x 65) 16 000cm czyli nacisk prasy to 8 ton. Dla przykładu podam ci, że prasy do okleinowania, czy klejenia sklejek maja nacisk do 100 ton czyli około dziesięć razy większy. Nie jest problemem zrobienie z kątowników stołu z ramą, które wytrzymają te osiem ton choć to i tak kupę roboty. Problemem z którego nie zdajesz sobie sprawy jest skonstruowanie mechanizmu, który te osiem ton nacisku przeniesie równomiernie na całą powierzchnię. Nie wiem kto mógłby to potem od ciebie kupić. Do okleinowania czy jakiegokolwiek klejenia jest za słabe. To absurd. Im szybciej zdasz sobie z tego sprawę tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.01.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Osiem ton? Ile to będzie płyt chodnikowych? A tak w ogóle, to panele SIP to nie jest materiał konstrukcyjny, tylko wypełniający. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 15.01.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Osiem ton? Ile to będzie płyt chodnikowych? Nie ośmieszaj się. Przecież to waga dwa widlaków o udźwigu 2.5t. Kamil ma takie pewnie na firmie to sobie wjedzie na panele i się dociśnie. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ty nic z tego nie rozumiesz, prawda? Zobacz jaką masz powierzchnię. Pomnóż te centymetry kwadratowe przez niezbędny nacisk na cm2. Patrząc na zachowanie paneli na filmach to około 50 kPa co daje jakieś 0.5 kg/cm2. Panel ma średnio (250 x 65) 16 000cm czyli nacisk prasy to 8 ton. Dla przykładu podam ci, że prasy do okleinowania, czy klejenia sklejek maja nacisk do 100 ton czyli około dziesięć razy większy. Nie jest problemem zrobienie z kątowników stołu z ramą, które wytrzymają te osiem ton choć to i tak kupę roboty. Problemem z którego nie zdajesz sobie sprawy jest skonstruowanie mechanizmu, który te osiem ton nacisku przeniesie równomiernie na całą powierzchnię. Nie wiem kto mógłby to potem od ciebie kupić. Do okleinowania czy jakiegokolwiek klejenia jest za słabe. To absurd. Im szybciej zdasz sobie z tego sprawę tym lepiej. Macie racje. Zbyt lekko o tym myślałem. Pewnie min.30ton by musiało być nacisku na cała płytę aby to było z zapasem. Zrobienie samego układu hydraulicznego to jest pikuś. Gorzej z stołem który to wytrzyma. Jak tyle ma wytrzymać to musi być zrobiony na 50ton nacisku lub więcej. Same elementy do tego będą dość skomplikowane ale przede wszystkim bardzo ciężkie. Aby to jakość przenieść to muszę to mieć rozkręcane więc same śruby by musiały być pewnie na gwint m20 lub większy. Da radę to zrobić ale faktycznie tanie to nie będzie. Jeszcze oprócz stołu to jeszcze element dociskający musi być który też swoje będzie ważył. Musi być sposób na opuszczenie go itp. Zadzwonię do tego gościa co na YT kleił panele i zapytam jakie to on ma. Tak będzie najłatwiej. Spytam jaki nacisk to robi itp. Potem będę dalej o tym myślał. Bez dobrej prasy nie ma co nawet o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.01.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kamil wybuduje piekarnie żeby zjeść chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.01.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Macie racje. Zbyt lekko o tym myślałem. Pewnie min.30ton by musiało być nacisku na cała płytę aby to było z zapasem. Zrobienie samego układu hydraulicznego to jest pikuś. Gorzej z stołem który to wytrzyma. Jak tyle ma wytrzymać to musi być zrobiony na 50ton nacisku lub więcej. Same elementy do tego będą dość skomplikowane ale przede wszystkim bardzo ciężkie. Aby to jakość przenieść to muszę to mieć rozkręcane więc same śruby by musiały być pewnie na gwint m20 lub większy. Da radę to zrobić ale faktycznie tanie to nie będzie. Jeszcze oprócz stołu to jeszcze element dociskający musi być który też swoje będzie ważył. Musi być sposób na opuszczenie go itp. Zadzwonię do tego gościa co na YT kleił panele i zapytam jakie to on ma. Tak będzie najłatwiej. Spytam jaki nacisk to robi itp. Potem będę dalej o tym myślał. Bez dobrej prasy nie ma co nawet o tym myśleć. To może właśnie dlatego są takie drogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts