perm 15.01.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Macie racje. Zbyt lekko o tym myślałem. Pewnie min.30ton by musiało być nacisku na cała płytę aby to było z zapasem...Ooo, już coś. Teraz popatrz co dalej dzieje się z panelami SIP. Są docinane, są obrabiane tj wycinany jest wręg, by zmieścić, pełniącą rolę konstrukcyjną deskę DREWNIANĄ. Masz odpady. Im bardziej zindywidualizowana produkcja tym większe. H-block nie ma elementów z drewna ale to rozwiązanie jest chronione patentem. Jak ,myślisz czemu? Co tam wymyślili, by móc zrezygnować z drewna? Wiesz już ile to roboty, by tylko skleić panel? Ile niewiadomych? Będziesz się uczył na swoich błędach? Ile za to zapłacisz? Jak już SIP, to nie lepiej kupić gotowe? Zobacz też jak stawiają dom z paneli SIP. Wydaje się, że to parę klocków. Guzik prawda! Roboty jest masę a i tak dostaje się ściany do wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 To może właśnie dlatego są takie drogie? Chodzi Ci o prasę czy o panele? A pewnie o jedno i drugie. Wykonanie panelu faktycznie tanie nie może być bo w tej prasie przez określony czas panel musi leżeć, a ktoś musi nad tym czuwać. patrząc na ten filmik to widać że jego praska nie jest jakaś wymyślna. Z płaskowników pospawana rama i ściska panele jak opiekacz do kanapek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Chodzi Ci o prasę czy o panele? A pewnie o jedno i drugie. Wykonanie panelu faktycznie tanie nie może być bo w tej prasie przez określony czas panel musi leżeć, a ktoś musi nad tym czuwać. patrząc na ten filmik to widać że jego praska nie jest jakaś wymyślna. Z płaskowników pospawana rama i ściska panele jak opiekacz do kanapek.Tak ale ten docisk jest pneumatyczny. Jak chcesz to zrobić? Tanie to nie jest. Poza tym to Rosja. Nie wiadomo jaka jest jakość panelu sklejonego w takiej prasie. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Tylko że Kamil ma dojście do hydrauliki siłowej .. i nas zaraz tu zrobi szach mat.. dostanie Ale nie bawił bym się w taką zabawę.. naprawdę idzie to wykonać w znośnej technologi.Domek jest nie wielki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Tak ale ten docisk jest pneumatyczny. Jak chcesz to zrobić? Tanie to nie jest. Poza tym to Rosja. Nie wiadomo jaka jest jakość panelu sklejonego w takiej prasie. Skąd wiesz że Rosja? Nie wiem jak to zrobić ale się dowiem. jak tego nie uda się zrobić niedrogim kosztem to odpuszczę. A jeszcze pytanie o łącznik w SIP. On jest z belki drewnianej? Ja myślałem o takim łączniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Bo oryginalny film ma opis po rosyjsku. Panele SIP we wręgach mają elementy z drewna służące łączeniu i odpowiadające za wytrzymałość. Panele H-block mają łączniki z OSB lub sklejki (pewnie w elementach wymagających większej wytrzymałości). To jednak inna niż SIP technologia. Jak można się domyślać patent tyczy się własnie łączników jak i samej technologii wykonania panela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 I myślisz że w OSB wbijesz gwoździa w poprzek? co to będzie za twór 140mm.. Policz nośność takiej belki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 ...Ale nie bawił bym się w taką zabawę.. naprawdę idzie to wykonać w znośnej technologi. Domek jest nie wielki ..Hmmm, kleiłeś kiedyś takie płaszczyzny? Najprostsza wersja to rama i dobijanie klinami, tyle, że żadnej kontroli nad siłą nacisku nie ma. O ile przy klejeniu obłogów nie ma to znaczenia, wystarczy, by było "mocno", to przy EPS może to skutkować wypaczeniem panela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Bo oryginalny film ma opis po rosyjsku. Panele SIP we wręgach mają elementy z drewna służące łączeniu i odpowiadające za wytrzymałość. Panele H-block mają łączniki z OSB lub sklejki (pewnie w elementach wymagających większej wytrzymałości). To jednak inna niż SIP technologia. Jak można się domyślać patent tyczy się własnie łączników jak i samej technologii wykonania panela. W H-BLOCKu robią jakby skrzynkę z osb i wypełniają to pianą ZK. Łącznik robią w ten sam sposób. Temu właśnie tylko to wystarczy. Ja myślałem zrobić podobnie tyle że użyłbym EPSu o podobnych właściwościach wytrzymałościowych i bym skleił EPS z osb. Myślę że powinno to dać podobny efekt bo materiał izolacyjny będzie równie wytrzymały pod warunkiem dobrego sklejenia. Też dla lepszej wytrzymałości właśnie robiłbym panele o szerokości 62,5cm by było więcej łączników. Jak nie uda się skombinować prasy to odpuszczam temat. Już szczerze mówiąc straciłem na to nadzieję i opadł mi entuzjazm. Szkoda bo wiązałem z tym wielką nadzieje. Chyba będzie trzeba się przeprosić z silką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 I myślisz że w OSB wbijesz gwoździa w poprzek? co to będzie za twór 140mm.. Policz nośność takiej belki.. Akurat myślałem to zrobić zszywaczem/gwoździarką. Taką bym kupił http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/pneumatyka/narzedzia-pneumatyczne/pistolety/pistolet-do-zszywek-gwozdzi-071018/ i przy okazji byłaby dobra do zrobienia belek dwuteowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 W H-BLOCKu robią jakby skrzynkę z osb i wypełniają to pianą ZK. Łącznik robią w ten sam sposób. Temu właśnie tylko to wystarczy. Ja myślałem zrobić podobnie tyle że użyłbym EPSu o podobnych właściwościach wytrzymałościowych i bym skleił EPS z osb. Myślę że powinno to dać podobny efekt bo materiał izolacyjny będzie równie wytrzymały pod warunkiem dobrego sklejenia. Też dla lepszej wytrzymałości właśnie robiłbym panele o szerokości 62,5cm by było więcej łączników. Jak nie uda się skombinować prasy to odpuszczam temat. Już szczerze mówiąc straciłem na to nadzieję i opadł mi entuzjazm. Szkoda bo wiązałem z tym wielką nadzieje. Chyba będzie trzeba się przeprosić z silkąWiesz dlaczego w "normalnych" panelach SIP łączniki robi się z drewna? Ze względu na wytrzymałość. Myślisz, że nikt wcześniej nie wpadł na to, by zastąpić to OSB? Widocznie się nie da. H-block to patent. Jak widać na tych nielicznych filmikach stosowana jest piana rozprężna. Pewnie ma to wpływ na wytrzymałość panela jak i przyleganie piany do OSB. Można się domyślać, że prasa nie jest tu potrzebna, tylko sztywna rama nie pozwalająca na odkształcenie OSB przez pianę. Można też od razu zastosować środniki czego nie da się zrobić w zwykłym SIP. Te łączniki wyglądają na zwykłe, ale daję sobie rękę uciąć, że nie są. Mają jakiś patent, by to się nie rozłaziło i wątpię, by się tą wiedzą podzielili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Akurat myślałem to zrobić zszywaczem/gwoździarką. Taką bym kupił http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/pneumatyka/narzedzia-pneumatyczne/pistolety/pistolet-do-zszywek-gwozdzi-071018/ i przy okazji byłaby dobra do zrobienia belek dwuteowych.A wiesz o tym, że w takich płytach jak OSB nie stosuje się gwoździ czy wkrętów w czoło płyty? Weź młotek, gwóźdź i wbij w OSB. Albo nie będzie trzymał albo się płyta rozwarstwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A wiesz o tym, że w takich płytach jak OSB nie stosuje się gwoździ czy wkrętów w czoło płyty? Weź młotek, gwóźdź i wbij w OSB. Albo nie będzie trzymał albo się płyta rozwarstwi. a to już tłukę nie raz.. napominam .. coś niecoś doświadczenia mam w tej sprawie. Płyta i łączenie w czoło jest dobre dla elementów nie konstrukcyjnych .. Drewno lite, jest opisane, "przebadane" i dostępne normy pozwalają na ogarnięcie tematu. Już dawno by Kamil kupił sobie odpowiednią literaturę i zgłębiaj lekturę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 a to już tłukę nie raz.. napominam .. coś niecoś doświadczenia mam w tej sprawie. Płyta i łączenie w czoło jest dobre dla elementów nie konstrukcyjnych .. Drewno lite, jest opisane, "przebadane" i dostępne normy pozwalają na ogarnięcie tematu. Już dawno by Kamil kupił sobie odpowiednią literaturę i zgłębiaj lekturę..Pisałeś o tym ale do Kamila najwyraźniej nie dotarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A wiesz o tym, że w takich płytach jak OSB nie stosuje się gwoździ czy wkrętów w czoło płyty? Weź młotek, gwóźdź i wbij w OSB. Albo nie będzie trzymał albo się płyta rozwarstwi. No tak, nie ma wtedy za dobrej przyczepności. W takim razie z blachy zrobiłoby się coś na wzór narożnika przy tynkach. Wtedy blacha by to spajała. Kupiłoby się blachę http://allegro.pl/blacha-nierdzewna-arkusz-2000x1000-0-5mm-promocja-i6669994789.html pocięło na kawałki o szerokości 5cm, wygięło pod kątem 90*, przyłożyło do łącznika i zszywkami zamocowało . Szczerze mówiąc nie brzmi to zbyt zachęcająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Patrząc na tą animację to łącznik który stosują ma osb tylko z dwóch stron ale za to wypełnienie z PURu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No tak, nie ma wtedy za dobrej przyczepności. W takim razie z blachy zrobiłoby się coś na wzór narożnika przy tynkach. Wtedy blacha by to spajała. Kupiłoby się blachę http://allegro.pl/blacha-nierdzewna-arkusz-2000x1000-0-5mm-promocja-i6669994789.html pocięło na kawałki o szerokości 5cm, wygięło pod kątem 90*, przyłożyło do łącznika i zszywkami zamocowało [ATTACH=CONFIG]378630[/ATTACH]. Szczerze mówiąc nie brzmi to zbyt zachęcająco.No nie brzmi. Takich kwiatków jest więcej. Musisz sie zdecydować. Albo robisz dom z kupionych paneli SIP albo daj sobie spokój z SIP. Coś ci jeszcze dołożę. Są w internecie filmiki na których widać dokumentacje wykonawczą do domu z SIP. Każdy panel rozrysowany i obliczony. Jak myślisz ile weźmie projektant za kilkadziesiąt godzin pracy nad twoimi, własnoręcznie robionymi SIP? W 5 tyś się zmieścisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.01.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kupiłoby się blachę ... pocięło ... wygięło ... przyłożyło ... i zszywkami zamocowało Się nie obejrzysz i domek stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Patrząc na tą animację to łącznik który stosują ma osb tylko z dwóch stron ale za to wypełnienie z PURuAle to też, podobnie jak h-block jest jakiś system. ktoś to policzył. Coś za coś. Może za to podwalina i oczep są grubsze? Tego nie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.01.2017 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Pisałeś o tym ale do Kamila najwyraźniej nie dotarło. Dotarło. Można łącznik zrobić jeszcze z drewna litego z desek o gr.3cm łączenia desek by się skleiło klejem do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts