perm 20.01.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Bez przesady.Piszę o tym, co widziałem. Nie polecam nauki na własnym domu. Murarz dużo nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Też słyszałem od znajomego, że mu murarz dom za 3 tyś wybuduje, bo to 2 tygodnie roboty. Potem mu się urlop skończył, zatrudnił pomocnika, potem drugiego murarza, a ostatecznej ceny nie podał. Jak ktoś dom wybuduje za 10 tyś bez fundamentów to już jest tanio, a fundamenty to dodatkowa trójka przynajmniej. Jak są dwa stropy lane, to całość trudno w dwóch dychach zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.01.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Piszę o tym, co widziałem. Nie polecam nauki na własnym domu. Murarz dużo nie kosztuje. perm, a co z tematem domu ocieplonego od wewnątrz, ale na płycie fundamentowej ? Coś takiego kiedyś poruszałeś - wylewasz płytę bezpośrednio na zagęszczonym piachu i dopiero na tym układasz docelową warstwę ocieplenia i zalewasz posadzką. To chyba tanie i dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) perm, a co z tematem domu ocieplonego od wewnątrz, ale na płycie fundamentowej ? Coś takiego kiedyś poruszałeś - wylewasz płytę bezpośrednio na zagęszczonym piachu i dopiero na tym układasz docelową warstwę ocieplenia i zalewasz posadzką. To chyba tanie i dobre?Pomysł jest zdaje się Kshu a realizacja twoja. Jak to w praktyce wygląda wiesz najlepiej. Ja sugerowałem płytę na kruszywie, ocieplenie na tym a ściany na wierszu lub dwóch szkła piankowego i izolacja od zewnątrz. Teraz jednak, patrząc na to co ma pod domem Krzysiek skłaniałbym się do płyty na kruszywie, izolacji na tym, potem wylewka z instalacjami, ściany bezpośrednio na płycie i opaska na głębokość przemarzania o grubości takiej jak izolacja na ścianach. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.01.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Pomysł jest zdaje się Kshu a realizacja twoja. Jak to w praktyce wygląda wiesz najlepiej. Ja sugerowałem płytę na kruszywie, ocieplenie na tym a ściany na wierszu lub dwóch szkła piankowego i izolacja od zewnątrz. Teraz jednak, patrząc na to co ma pod domem Krzysiek skłaniałbym się do płyty na kruszywie, izolacji na tym, potem wylewka z instalacjami, ściany bezpośrednio na płycie i opaska na głębokość przemarzania o grubości takiej jak izolacja na ścianach. Chodziło mi o samodzielne wykonanie fundamentów. Wylanie płyty fundamentowej bezpośrednio na kruszywie czy innej podbudowie jest bardzo tanie, bo nie musisz izolować ją XPS'em. W przypadku Kamila taka realizacja fundamentu też wydaje się możliwa - zakładając, że ściany wykona szkieletowe. W moim przypadku też nie wiem, czy nie wyszłoby taniej niż tradycyjne fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Chodziło mi o samodzielne wykonanie fundamentów. Wylanie płyty fundamentowej bezpośrednio na kruszywie czy innej podbudowie jest bardzo tanie, bo nie musisz izolować ją XPS'em. W przypadku Kamila taka realizacja fundamentu też wydaje się możliwa - zakładając, że ściany wykona szkieletowe. W moim przypadku też nie wiem, czy nie wyszłoby taniej niż tradycyjne fundamenty. takie cos Barth3z? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 20.01.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Moja obawa o nierównomierne osiadanie takiego budynku oraz styk słup drewniany z "fundamentem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.01.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 takie cos Barth3z? takie coś to ja mam Tylko ściany mam murowane. Mi chodziło o wylanie płyty fundamentowej i wykonanie na niej konstrukcji szkieletowej, a dopiero na tej płycie izolacja i posadzka. Ten powyższy sposób też ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Moja obawa o nierównomierne osiadanie takiego budynku oraz styk słup drewniany z "fundamentem". czy ja wiem? slup jest na stalowej kotwie i kontkatu miec nie musi. z tym drugim to czesciowo sie zgodze, czesciowo nie. przyklad ze nie ma problemu- wiekszosc hal konstrukcji szkieletowej stoi na fundamencie punktowym i im nie szkodzi. przyklad ze moze cos byc na rzeczy- widzialem stopy spinane zelbetowym oczepem i jak zwykle moj ulubiony rosyjski internet- kupa domow drewnianych porozjezdzanych od nierownomiernego osiadania ale to chyba ma wiecej wspolnego z kultura techniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 takie coś to ja mam Tylko ściany mam murowane. Ten powyższy sposób też ciekawy. to co oni pokazuja jest chyba nie do przebicia jesli chodzi o stosunek kosztow do tego co sie otrzymuje. pewnie opaska przeciwwysadzinowa jest potrzebna a u nich nie ma i dobre przemyslenie styku plyty, fundamentu pod slupy i szkieletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.01.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 A co w tym budynku jest pasywnego fajne fajne, Polacy nie gęsi swoje konstrukcje mają i budują To co tu knują uknute zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Chodziło mi o samodzielne wykonanie fundamentów. Wylanie płyty fundamentowej bezpośrednio na kruszywie czy innej podbudowie jest bardzo tanie, bo nie musisz izolować ją XPS'em. W przypadku Kamila taka realizacja fundamentu też wydaje się możliwa - zakładając, że ściany wykona szkieletowe. W moim przypadku też nie wiem, czy nie wyszłoby taniej niż tradycyjne fundamenty.Jeżeli ktoś planuje szkielet lub izolację od środka (tak, tak są tacy ) to płyta bezpośrednio na kruszywie jest najlepszym wyjściem. Da się to tak wykonać, że izolacja ścian przejdzie w izolację podłogi. XPS pod płytą nigdy nie będzie tani, EPS strach dać, granulatu trzeba bardzo dużo. Ja mam alergię na plastik pod domem, stąd moje próby znalezienia czegoś zamiast. Płyta pod szkielet może być z żebrami, tj nierównej grubości, co jeszcze bardziej obniża cenę, pod parterowy murowany, być może też. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 takie cos Barth3z? Podłoga to granulat szkła jako kruszywo, izolacja i wylewka. Nic rewolucyjnego ani taniego. Miałbym obawy, co do równego osiadania takiej podłogi, jak i podobnie jak APZ obawy co do równomiernego osiadania tych fundamentów słupkowych. Idea jednak jest podobna. Izolacja ścian łączy się z izolacją podłogi pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ...wiekszosc hal konstrukcji szkieletowej stoi na fundamencie punktowym i im nie szkodzi...Wylewanych w gruncie lub o solidnej dużo szerszej niż tu podstawie. Tutaj podstawa to jakieś 10cm2 i, wygląda na to postawiona tak sobie w wykopie. Jak tam akurat będzie miękko to sobie osiądzie, w drugim miejscu nie. Część domu będzie wisiała w powietrzu. Do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Perm, wydaje mi sie ze ogladalismy dwa rozne filmy Podłoga to granulat szkła jako kruszywo, izolacja i wylewka. Nic rewolucyjnego ani taniego. Ja widze i slysze ze podloge ocieplili styropianem albo inna pianka foam na gruncie- lezy tam jakis tluczen. Miałbym obawy, co do równego osiadania takiej podłogi, jesli dobrze rozumiem to nie mozna robic podlogi na gruncie bo osiada? co na to wlasciciele domow niepodpiwniczonych na tradycyjnym fundamencie? co na to Barth3z? jak i podobnie jak APZ obawy co do równomiernego osiadania tych fundamentów słupkowych. Tutaj podstawa to jakieś 10cm2 i, wygląda na to postawiona tak sobie w wykopie. Jak tam akurat będzie miękko to sobie osiądzie, w drugim miejscu nie. Część domu będzie wisiała w powietrzu. Do czasu. 10cm^2 to 3,33x3,33cm - ja tam nie widze niczego w takim przekroju za to slysze ze i widze precast concrete collar ktory umieszczaja w wykopie. Potrafisz zrobic taniej nie oni pokazali? Bo dla mnie rzeczy o ktorych opowiadaja, decyzje jakie podejmowali i kryteria sa logiczne, spojne i prowadza do celu ktory chcieli osiagnac i pewnie byly by u nas podobne jak ktos chcialby osiagnac takie cele jak oni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Perm, wydaje mi sie ze ogladalismy dwa rozne filmy Ja widze i slysze ze podloge ocieplili styropianem albo inna pianka foam na gruncie- lezy tam jakis tluczen.Granulat szkła piankowego, nie widziałeś osobiście pewnie. Trudno się pomylić. Na to jakieś styro i półcalową sklejkę. jesli dobrze rozumiem to nie mozna robic podlogi na gruncie bo osiada? co na to wlasciciele domow niepodpiwniczonych na tradycyjnym fundamencie? co na to Barth3z?Nie wmawiaj mi tego czego nie napisałem. Pod podłogę na gruncie trzeba dobrze zagęścić podbudowę. Nic takiego na filmie nie robią. Może zagęszczali ten granulat, może nie. 10cm^2 to 3,33x3,33cm - ja tam nie widze niczego w takim przekroju za to slysze ze i widze precast concrete collar ktory umieszczaja w wykopie. Potrafisz zrobic taniej nie oni pokazali? Bo dla mnie rzeczy o ktorych opowiadaja, decyzje jakie podejmowali i kryteria sa logiczne, spojne i prowadza do celu ktory chcieli osiagnac i pewnie byly by u nas podobne jak ktos chcialby osiagnac takie cele jak oni10x10cm, jak się spieszysz to takie kwiatki wychodzą. Taniej się nie da o czym zresztą pisałem Kamilowi. Fajnie, że kupili prefabrykowane stopy ale podobnie kosztowałyby wylewane a można by podstawę ubić. Te stopy prefabrykowane kompletnie mnie nie przekonują. Za mały przekrój, moim zdaniem. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nierównomierne osiadanie to pewnik. Jeśli jednak konstrukcja nad tymi punktowymi fundamentami nie jest sztywna, to może w pewnym stopniu dostosować się do nowych warunków posadowienia bez większych problemów. Płyty GK mogą pękać, podobnie glazura na ścianach, ale nic się nie zawali zanim zgnije. Folia uszczelniająca też sztywna nie jest, więc wytrzyma te mikre ruchy zachowując szczelność. Czyli to całkiem dobre rozwiązanie na tanie lokum na kilka/ kilkanaście lat, bez planów na zyskowną odsprzedaż. W Polsce wydaje się to mało atrakcyjne. U mnie nawet słup w podcieniu jest związany ławą z resztą fundamentu żeby konstrukcja nie pękała, choć można było oszczędzić kilka stówek na betonie, drucie i robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nierównomierne osiadanie to pewnik. Jeśli jednak konstrukcja nad tymi punktowymi fundamentami nie jest sztywna, to może w pewnym stopniu dostosować się do nowych warunków posadowienia bez większych problemów. Płyty GK mogą pękać, podobnie glazura na ścianach, ale nic się nie zawali zanim zgnije. Folia uszczelniająca też sztywna nie jest, więc wytrzyma te mikre ruchy zachowując szczelność. Czyli to całkiem dobre rozwiązanie na tanie lokum na kilka/ kilkanaście lat, bez planów na zyskowną odsprzedaż. W Polsce wydaje się to mało atrakcyjne. U mnie nawet słup w podcieniu jest związany ławą z resztą fundamentu żeby konstrukcja nie pękała, choć można było oszczędzić kilka stówek na betonie, drucie i robocie.Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nierównomierne osiadanie to pewnik. Jeśli jednak konstrukcja nad tymi punktowymi fundamentami nie jest sztywna, to może w pewnym stopniu dostosować się do nowych warunków posadowienia bez większych problemów. Płyty GK mogą pękać, podobnie glazura na ścianach, ale nic się nie zawali zanim zgnije. Folia uszczelniająca też sztywna nie jest, więc wytrzyma te mikre ruchy zachowując szczelność.. Przemek widze, ze z modulem sprezystosci bardziej jestes obeznany. Takie uroki konstrukcji ktora moze sie swodobdnie przemieszszac, deformowac. Plyty gk ci popekaja, plytki w lazience jak sie zle zlozy i tyle, Stac bedzie, szczelna bedzie, szyby w oknach ci nie popekaja, jak popeka to zaszpachlujesz i tyle. I odwrotny przyklad- u moich rodzicow szereg 3 domy stoi na litej skale ale gorotwor zaczal sie ruszac i co? I ch... strop zeranski zachal nagle w czesci domu klawiszowac i co moglo to peklo. Cos za cos. Akurat drewno i stal do wdzieczny material do budowania, wiele wybaczy, wiele przyjmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 10x10cm, jak się spieszysz to takie kwiatki wychodzą. Taniej się nie da o czym zresztą pisałem Kamilowi. Fajnie, że kupili prefabrykowane stopy ale podobnie kosztowałyby wylewane a można by podstawę ubić. Te stopy prefabrykowane kompletnie mnie nie przekonują. Za mały przekrój, moim zdaniem. drogi permie, po krotce odnoszac sie do twoich wywodow Wylewanych w gruncie lub o solidnej dużo szerszej niż tu podstawie. Tutaj podstawa to jakieś 10cm2 piszesz o 10cm2- wiec wyprowadz mnie z bledu, przepros i przyznaj sie do bledu albo wyrazaj sie precyzyjniej nt. jednostek miary. kwiatki i ogrodnictwo mnie nie interesuje Granulat szkła piankowego, nie widziałeś osobiście pewnie. Trudno się pomylić. Na to jakieś styro i półcalową sklejkę. Nie wmawiaj mi tego czego nie napisałem. Pod podłogę na gruncie trzeba dobrze zagęścić podbudowę. Nic takiego na filmie nie robią. Może zagęszczali ten granulat, może nie. Ja nie widze tam granulatu, moze jestem slepy wiec prosze cie wyprowadz mnie z bledu. tez nie slysze zeby cos mowili o granulacie piankowym. moze jestm gluchy wiec wyprowadz mnie prosze z bledu. o przygotowaniu podbudowy nie dyskutuje bo jest to oczywista oczywistosc. ja widze raczej ze cos tam ukladaja betonowego- dla laikow wylewaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts