Przemek Kardyś 20.01.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Przemek widze, ze z modulem sprezystosci bardziej jestes obeznany. Takie uroki konstrukcji ktora moze sie swodobdnie przemieszszac, deformowac. Plyty gk ci popekaja, plytki w lazience jak sie zle zlozy i tyle, Stac bedzie, szczelna bedzie, szyby w oknach ci nie popekaja, jak popeka to zaszpachlujesz i tyle. I odwrotny przyklad- u moich rodzicow szereg 3 domy stoi na litej skale ale gorotwor zaczal sie ruszac i co? I ch... strop zeranski zachal nagle w czesci domu klawiszowac i co moglo to peklo. Cos za cos. Akurat drewno i stal do wdzieczny material do budowania, wiele wybaczy, wiele przyjmie Znam Younga z wytrzymki. Ponoć jakiś moduł zbudował, tylko nie wiem jaki, bo drugi wykład olałem. Chyba ze sprężynówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) drogi permie, po krotce odnoszac sie do twoich wywodow piszesz o 10cm2- wiec wyprowadz mnie z bledu, przepros i przyznaj sie do bledu albo wyrazaj sie precyzyjniej nt. jednostek miary. kwiatki i ogrodnictwo mnie nie interesuje Ja nie widze tam granulatu, moze jestem slepy wiec prosze cie wyprowadz mnie z bledu. tez nie slysze zeby cos mowili o granulacie piankowym. moze jestm gluchy wiec wyprowadz mnie prosze z bledu. o przygotowaniu podbudowy nie dyskutuje bo jest to oczywista oczywistosc. ja widze raczej ze cos tam ukladaja betonowego- dla laikow wylewajaNapisałem, że powinno być 10x10cm, Masz problem ze zrozumieniem? Spieszyłem się stąd ten błąd. To "szare" na ziemi to granulat. Gdybyś to kiedykolwiek widział, nie miałbyś wątpliwości. Nie mówią o nim ale nie o wszystkim mówią. To "betonowe" to rodzaj panelu z "half inch plywood" połączone z czymś z poliestru czego nie zrozumiałem albo nie znam. Dla laika to może być układane coś betonowe, faktycznie. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Znam Younga z wytrzymki. Ponoć jakiś moduł zbudował, tylko nie wiem jaki, bo drugi wykład olałem. Chyba ze sprężynówki. Wygrales inetrnety, ja sie z nimi i paroma innymi mecze do dzisisiaj na codzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.01.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Napisałem, że powinno być 10x10cm, Masz problem ze zrozumieniem? Spieszyłem się stąd ten błąd. To "szare" na ziemi to granulat. Gdybyś to kiedykolwiek widział, nie miałbyś wątpliwości. Nie mówią o nim ale nie o wszystkim mówią. To "betonowe" to rodzaj panelu z "half inch plywod" połączone z czymś z poliestru czego nie zrozumiałem albo nie znam. Dla laika to może być układane coś betonowe, faktycznie. Mozesz mi poleci jakiegos okuliste bo chyba nie dowidze, serio. Bo ja widze od 3.06 gruche co cos wylewa na cos bialego co rozlozyli wczsniej? Perm tylko szybko. Okulista od betonu potrzebny na juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Mozesz mi poleci jakiegos okuliste bo chyba nie dowidze, serio. Bo ja widze od 3.06 gruche co cos wylewa na cos bialego co rozlozyli wczsniej? Perm tylko szybko. Okulista od betonu potrzebny na juzOkulisty ci nie mogę polecić ale szkołę angielskiego jak najbardziej. Posłuchaj co facet mówi. Na tym jest wylewka, widać zresztą, że była zacierana. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Wygrales inetrnety, ja sie z nimi i paroma innymi mecze do dzisisiaj na codzien. Miałem ćwiczenia i chyba nawet wykład z profesorem Skorupą, co to miętki nie był. Mieliśmy nawet pomysł, żeby na główkę do pustego basenu na Wiśle skakać na wuefie i ten, który przeżyje zalicza wytrzymkę u Skorupy, ale ostatecznie przemówiły pieniądze i wystarczyło kupić trzy warunki (ćwiczenia, laborki, wykład) i semestr do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) ...10cm^2 to 3,33x3,33cm - ja tam nie widze niczego w takim przekroju za to slysze ze i widze precast concrete collar ktory umieszczaja w wykopie...Co do precast i concrete to się zgodzę ale tam jest dalej column. Jest też half inch plywood ale tego pewnie już nie usłyszałeś. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Najważniejsze to ełropijan łindołs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Najważniejsze to ełropijan łindołs.Bełkoczą strasznie. Szczególnie ten z uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Bełkoczą strasznie. Szczególnie ten z uczelni. Petru go bierze na Maderze, bo nawet miny zrobić nie potafi. I dwieście tysi za barak? Gdyby kozę wstawili, to można by westerny w środku kręcić, tylko ich na konie nie stać, bizmesmenów w tę i spowrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 20.01.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Napisałem, że powinno być 10x10cm, Masz problem ze zrozumieniem? Spieszyłem się stąd ten błąd. To "szare" na ziemi to granulat. Gdybyś to kiedykolwiek widział, nie miałbyś wątpliwości. Nie mówią o nim ale nie o wszystkim mówią. To "betonowe" to rodzaj panelu z "half inch plywood" połączone z czymś z poliestru czego nie zrozumiałem albo nie znam. Dla laika to może być układane coś betonowe, faktycznie. Kolega wymaga aktu skruchy. A nie tłumaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.01.2017 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 takie cos Barth3z? Trochę przypomina mi to stodołę bo też w niej są główne słupki i do nich przybite deski. Ale jak na oznaczenie passive to lekka przesada. Angielskiego nie znam więc z tego co mówią nic nie rozumiem ale nie wygląda ten domek na jakiś cud techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.01.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Trochę przypomina mi to stodołę bo też w niej są główne słupki i do nich przybite deski. Ale jak na oznaczenie passive to lekka przesada. Angielskiego nie znam więc z tego co mówią nic nie rozumiem ale nie wygląda ten domek na jakiś cud techniki.Bo to jest wzorowane na stodołach, co zresztą autorzy podkreślają. Jedyna różnica to taka, ze w stodołach nie ma podłogi. Dorobili do tego eko, bo ten z uczelni (starszy) podkreśla, że zużyje się mniej drewna co jest dobre dla środowiska. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.01.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Kolega wymaga aktu skruchy. A nie tłumaczeń.Najwyraźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.01.2017 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Ciągle nie daje mi spokoju drewniana konstrukcja domku. Skoro z SIP nie jest tak hop siup jak myślałem to może trzeba z powrotem przypatrzeć się szkieletowi drewnianemu. W tym poradniku słupki ścienne dają w rozstawie co 41,8cm i płytę OSB o gr.12mm. Też bym mógł zastosować taki rozstaw słupków ale wtedy dałbym słupki 5x15cm. Zachowując ten rozstaw zmienią mi się trochę wymiary domku na nieco mniejszy ale na tyle że nie będzie z tym najmniejszego problemu. Z 15cm styro na elewacji szerokość domku będzie miała ok.7m więc dość fajnie i akceptowalnie. Po długości też się trochę skróci. Powierzchnia domku będzie ok.117m2. Zawsze to te parę metrów mniej a tu wychodzi mi o ponad 5m2 mniej. Belki stropowe wziąłbym te z kronopola (nie kombinowałbym z samoróbką) ale wtedy dałbym je po szerokości domku a nie jak wcześniej po długości, ale wtedy nie robiłbym ścian wew. nośnych. Belki byłyby te najwyższe czyli na 40cm i w rozstawie tak jak słupki ścienne czyli co 41,8cm. Rzućcie okiem na pierwsze zdjęcie jakby nie było otworów okiennych to tak by to wyglądało dla tego rozstawu słupków. Z tego co mówią w tym poradniku to tak się robi, do tego poszycie zewnętrzne i wewnętrzne z osb o gr.12mm i będzie dobrze. Jak już są otwory okienne to wtedy da się dodatkowe słupki, nadproża i tyle teoretycznie brzmi to dość łatwo. W środku też to fajnie wygląda jak duży magazyn waszym zdaniem, czy jak konstrukcja parteru zyska strop, a potem poszycie zewnetrzne to będzie wymagała dalej podpór/zastrzałów by się nie złożyła czy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.01.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Jaką masz rozpiętość między ścianami ? nie czasem 7m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.01.2017 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Jaką masz rozpiętość między ścianami ? nie czasem 7m? 7m jest z 15cm styro i to mierzone po zewnątrz. Osiowo do konstrukcji jest to ok.655cm. Temu właśnie tak wysokie bym zastosował belki bo z tego co piszą to taka musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.01.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 I pewnie co 40cm.. ile ta belka ma wysokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenixus 23.01.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Jeżeli Kamil nigdy nie murowałeś to się za to nie bierz. Tym bardziej na cienką spoinę. Do tego trzeba trochę doświadczenia. Bloczki trzeba dobijać i wyrównywać. jeżeli nigdy tego nie robiłeś to nie wiesz na ile dokładnie trzeba je ustawiać. Albo będziesz to robił milion lat albo, okaże się przy kolejnej warstwie, że coś nie pasuje i klops. To prawda bo mój znajomy też był taki mądry naoglądał sie youtuba i myślał że też uda mu się samemu murować. Ojj jak się srogo pomylił. Tutaj trzeba wiele doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.01.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Oj tam oj, cegłą się najlepiej muruje może nie szybko, ale jeśli miał bym murować to tylko z niej, wtedy bym mógł sobie oszczędzić gdzie niegdzie tynków Łatę trzeba mieć do trzymania pionu tj kątownik.. a w poziomie żyłka.. stara bora żyłka.. i tyle.. i aż tyle..No i trochę zasad triangulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts