kamilb1987b 23.01.2017 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 I pewnie co 40cm.. ile ta belka ma wysokości ? Belki bym dał co 41,8cm aby pasowało pod poszycie z osb a jej wysokość to 40cm. Mnie bardziej zastanawia czy sama konstrukcja z stropem i poszyciem zewnętrznym wytrzyma bez ścian wewnętrznych nośnych czy nie??? Pytanie czy się nie złoży?? Chodzi mi o to że jak konstrukcja zyska poszycie zewnetrzne to w środku bym chciał dać wełnę, a potem poszycie wewnętrzne. Następnie wszystko bym wyfoliował paroizolacją a dopiero potem montowałbym działówki w suchej zabudowie, ale do tej pory by nie było w środku żadnej ściany. Nie wiem czy to wytrzyma. Jakby miało nie wytrzymać to zostawiłbym podpory aż do czasu gdy dom zyska działówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.01.2017 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 To prawda bo mój znajomy też był taki mądry naoglądał sie youtuba i myślał że też uda mu się samemu murować. Ojj jak się srogo pomylił. Tutaj trzeba wiele doświadczenia Na FM jest wielu co nigdy kielni w ręku nie trzymali (w każdym bądź razie tak twierdzą) a domy sami wybudowali. Myślę że jak nie ma się dwóch lewych rąk to da się rade. Wszystko zależy od człowieka ale też od tego jaki jest domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.01.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Kamil .. bez obliczeń - ani rusz.. jakie reakcje ze stropu, jakie reakcje z dachu.. miło się kreśli kolejne budynki .. Ale trzeba coś zacząć budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.01.2017 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Kamil .. bez obliczeń - ani rusz.. jakie reakcje ze stropu, jakie reakcje z dachu.. miło się kreśli kolejne budynki .. Ale trzeba coś zacząć budować Wypadałoby i coś się zbuduje ale też bym chciał mieć 100% pewności zanim obiorę jakiś kierunek. Jak pójdę w stronę szkieletu drewnianego to nie chcę mieć cienia wątpliwości że to dobry wybór. Na pewno nie mam zamiaru idąc do architekta to co miesiąc zmieniać decyzje czy coś takiego. Chcę obrać jeden konkretny kierunek. Skoro mówisz że bez obliczeń ciężko jest coś mądrego stwierdzić to się nie przekonam dopóki konstruktor tego nie policzy. Mam zamiar w najbliższym czasie zajechać do tartaku i zamówić na próbę parę belek 5x15cm aby zobaczyć jakie to wyjdzie. Na słupki ścienne belki o długości 2,5m wystarczą więc parę takich zamówię. Wezmę przykładowo 5szt zwykłego drewna konstrukcyjnego i 5szt suszone komorowo i ewentualnie heblowane. Będę musiał obczaić jak nie/równe wyjdą takie belki i czy się nadadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.01.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Wypadałoby i coś się zbuduje ale też bym chciał mieć 100% pewności zanim obiorę jakiś kierunek. Jak pójdę w stronę szkieletu drewnianego to nie chcę mieć cienia wątpliwości że to dobry wybór. Na pewno nie mam zamiaru idąc do architekta to co miesiąc zmieniać decyzje czy coś takiego. Chcę obrać jeden konkretny kierunek. Skoro mówisz że bez obliczeń ciężko jest coś mądrego stwierdzić to się nie przekonam dopóki konstruktor tego nie policzy. Mam zamiar w najbliższym czasie zajechać do tartaku i zamówić na próbę parę belek 5x15cm aby zobaczyć jakie to wyjdzie. Na słupki ścienne belki o długości 2,5m wystarczą więc parę takich zamówię. Wezmę przykładowo 5szt zwykłego drewna konstrukcyjnego i 5szt suszone komorowo i ewentualnie heblowane. Będę musiał obczaić jak nie/równe wyjdą takie belki i czy się nadadzą. A ja ponawiam swoją sugestię - znajdź kogoś, kto ma doświadczenie w danej technologii (kierownik budowy, technolog, firma budowlana) i od razu powie Ci (policzy/narysuje) jaka ewentualna konstrukcja jest dopuszczalna. Bo sam widzę chcesz wymyślać koło na nowo, ani to opłacalne, ani sensowne, jak jest tyle gotowych produktów/konstrukcji. Acha, i 100% pewności to nie będziesz miał na żadnym etapie budowy, więc już teraz lepiej zrozum, że budowa to jest sztuka podejmowania decyzji, często kompromisowych (ten kompromis jest z reguły pomiędzy portfelem a marzeniami ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.01.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Ktoś mówił o konstruktorze, przecież na forum grasuje kilku akurat że to w dziale pasywnym, to nie zaglądają tu fani czystej konstrukcji gdzie izolacja, oszczędność energii to dalszy plan. (ten kompromis jest z reguły pomiędzy portfelem a marzeniami ). zdanie jest bardzo trafne.. a dodać jeszcze - czy pokorne wyzwanie ? czy budowanie pomnika pychy .. ? właśnie sam się zastanawiałem - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.01.2017 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 A ja ponawiam swoją sugestię - znajdź kogoś, kto ma doświadczenie w danej technologii (kierownik budowy, technolog, firma budowlana) i od razu powie Ci (policzy/narysuje) jaka ewentualna konstrukcja jest dopuszczalna. Bo sam widzę chcesz wymyślać koło na nowo, ani to opłacalne, ani sensowne, jak jest tyle gotowych produktów/konstrukcji. Acha, i 100% pewności to nie będziesz miał na żadnym etapie budowy, więc już teraz lepiej zrozum, że budowa to jest sztuka podejmowania decyzji, często kompromisowych (ten kompromis jest z reguły pomiędzy portfelem a marzeniami ). Według głównych wytycznych słupki ścienne powinny być w rozstawie co 41,8cm (z tego poradnika) ale ogólnie słupki daje się w takim rozstawie aby pasowało pod poszycie zewnętrzne. Stosując słupki o gr.60mm można dać je co 62,5cm. Ja bym zastosował słupki 50x150mm i zrobił poszycie zewnętrzne i wewnętrzne z płyt i gr.12mm. Cena jest podobna więc albo osb albo raczej mfp. Więc jak ściana nie ma otworów okiennych to w niej są tylko główne słupki co 41,8cm i tyle. To w zupełności wystarcza. Skoro tak podają tzn że ktoś to obliczył ze tak może być. Przy otworach okiennych najlepiej to zrobić tak więc po bokach główne słupki ścienne które są od jednej podwaliny do drugiej, dwie belki nadprożowe 5x20cm w pionie, dwa słupki podpierające nadproże w myśl że podparcie powinno być 1/2 grubości nadproża więc temu dwa słupki o gr.5cm. W nadprożu będzie miejsce na 5cm izolacji a potem od spodu przykręci się jedną belkę. W poradniku podają jeden słupek na podparcie nadproża ale ja dałbym dwa aby było pewniej i solidniej. Oczywiście wszystko wyjdzie w obliczeniach w programie i do tego się zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.01.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Według głównych wytycznych słupki ścienne powinny być w rozstawie co 41,8cm (z tego poradnika) ale ogólnie słupki daje się w takim rozstawie aby pasowało pod poszycie zewnętrzne. Stosując słupki o gr.60mm można dać je co 62,5cm. Ja bym zastosował słupki 50x150mm i zrobił poszycie zewnętrzne i wewnętrzne z płyt i gr.12mm. Cena jest podobna więc albo osb albo raczej mfp. Więc jak ściana nie ma otworów okiennych to w niej są tylko główne słupki co 41,8cm i tyle. To w zupełności wystarcza. Skoro tak podają tzn że ktoś to obliczył ze tak może być. Przy otworach okiennych najlepiej to zrobić tak [ATTACH=CONFIG]379562[/ATTACH] więc po bokach główne słupki ścienne które są od jednej podwaliny do drugiej, dwie belki nadprożowe 5x20cm w pionie, dwa słupki podpierające nadproże w myśl że podparcie powinno być 1/2 grubości nadproża więc temu dwa słupki o gr.5cm. W nadprożu będzie miejsce na 5cm izolacji a potem od spodu przykręci się jedną belkę. W poradniku podają jeden słupek na podparcie nadproża ale ja dałbym dwa aby było pewniej i solidniej. Oczywiście wszystko wyjdzie w obliczeniach w programie i do tego się zastosuję. Nie rozumiesz. Weź te swoje rysunki do kierbuda/konstruktora i zapytaj, czy jest sens malować samemu (czy się pod tym podpiszą). Inaczej to są rozważania czysto akademickie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.01.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Nie rozumiesz. Weź te swoje rysunki do kierbuda/konstruktora i zapytaj, czy jest sens malować samemu (czy się pod tym podpiszą). Inaczej to są rozważania czysto akademickie. Pod moimi rysunkami nikt się nie podpisze i to wiem. Aby się podpisać to trzeba to zrobić w odpowiednim programie. To co ja robię jest do grubszego oszacowania ile na to pójdzie drewna. Tak jak już poprzednicy mi pisali to od tego są odpowiednie programy które pokazują co i jak ma być. Jedynie liczę na to że będzie to mniej więcej podobne. Z grubsza powinno to być takie jak zaprezentowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Pod moimi rysunkami nikt się nie podpisze i to wiem. Aby się podpisać to trzeba to zrobić w odpowiednim programie. To co ja robię jest do grubszego oszacowania ile na to pójdzie drewna. Tak jak już poprzednicy mi pisali to od tego są odpowiednie programy które pokazują co i jak ma być. Jedynie liczę na to że będzie to mniej więcej podobne. Z grubsza powinno to być takie jak zaprezentowałem. Nic nie rozumiem. Jak chcesz szacować ilość potrzebnego materiału? Na podstawie własnych obserwacji? Po co Ci to wszystko? W tym czasie co tu piszesz i rysujesz już byś na ten materiał dawno na budowie dorobił Tylko Tobie chyba przyświeca inny cel, jaki to ciężko określić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.01.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Dokładnie tak już by zbijał ten dom:) a i projekt już dawno by miał Żeby się podpisać, to musiało by być ogarnięte od strony statyki, bez tego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.01.2017 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Nic nie rozumiem. Jak chcesz szacować ilość potrzebnego materiału? Na podstawie własnych obserwacji? Po co Ci to wszystko? W tym czasie co tu piszesz i rysujesz już byś na ten materiał dawno na budowie dorobił Tylko Tobie chyba przyświeca inny cel, jaki to ciężko określić... Jakbym miał możliwość aby gdzieś coś porobić na jakiejś budowie to uwierz mi że bym robił. Skoro nie robię tego tzn że jest ku temu jakiś powód. Na podstawie własnych obserwacji z grubsza oszacuje co i ile tego jest mi potrzebne. Pokazałem ten poradnik w którym mówią jaki robić rozstaw słupków ściennych i jak wygląda kwestia okien. Mówią że tak można zrobić każdy projekt tzn że stosując się do tej rady będzie ok. Co prawda na słupki ścienne pokazują aby zastosować belki dwuteowe ale z litego drewna też mogą być. Oczywiście to jest z grubsza szacowanie ale wątpię aby w gotowym projekcie były jakieś znaczne zmiany przez które przykładowo pójdzie dwa razy więcej materiału. Za parę miesięcy wszystko się okaże gdy architekt będzie mi robił projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.01.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Jak można oszacować ilość drewna bez znajomości przekroju? Poza tym cena drewna konstrukcyjnego to może 10% wartości domu, więc cała ta rozkmina nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.01.2017 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Jak można oszacować ilość drewna bez znajomości przekroju? Poza tym cena drewna konstrukcyjnego to może 10% wartości domu, więc cała ta rozkmina nie ma sensu. Przekrój słupków zrobię 5x15cm więc będzie wystarczająco dobry. Faktycznie drewno na dom to byłby patrząc na całość niewielki koszt, ale pod względem samorobnej budowy może mieć duże znaczenie. Jak się dobrze pokombinuje o konstrukcję domku bez kredytu się postawi a ogólny koszt może nie być kosmiczny. Pod taki domek nawet normalny fundament nie jest potrzebny bo słupkowy by wystarczył. Nawet od biedy jakby się ubiło podbudowę dobrze to na tym by się poukładało bloczki betonowe i na tym postawiłoby się konstrukcję domku i też by to wytrzymało (najwyżej by dom odleciał przy większej wichurze). Pod taką konstrukcje ja bym zrobił taką płytę . Według mnie powinna taka wystarczyć. Powierzchnia płyty będzie miała ok.70m2 więc też jej koszt nie będzie drogi. Nie będę robił CO a płyta będzie podłogą parteru. Do ogrzewania zastosuję panele na podczerwień i będę ogrzewał wtedy gdy będzie taka potrzeba. Domek będzie dobrze ocieplony więc będzie miał małe straty ciepła. na płytę pójdzie najwyżej jakieś parę milimetrów wylewki samopoziomującej jeżeli będzie taka potrzeba. Na to płytki lub panele. Ogrzewanie na prąd więc jak nie panele to folia grzewcza. Wybór jeszcze do zastanowienia się. Zawsze można zmienić jeżeli któreś nie będzie pasować. Domek będzie piętrowy z pełnym piętrem więc i na dach mogę dać nawet gont bitumiczny. Myślę że bym sobie z tym poradził tym bardziej że nie będę miał kominów itp więc robota powinna pójść dość łatwo. Praktycznie każdy etap w szkielecie nie powinien być większym problemem przez który bym musiał korzystać z pomocy bardziej doświadczonych fachowców. Domek będę robił dla siebie z myślą że będę w nim aż do śmierci więc kicha mnie to czy będzie to mi łatwo czy trudno sprzedać bo nie sprzedałbym a jak wykorkuje to z tym zrobią moje dzieci czy wnuki (przyszłe) to mnie najmniej interesuje na dzień dzisiejszy. Jak będą chcieli to będzie bardzo łatwo pozbyć się takiego domku a w jego miejscu będą mogli zrobić co będą chcieli. Nie interesuje mnie też co będzie z domkiem za 100lat gdy mnie już na tym świecie dawno nie będzie. Może wtedy nawet się rozlecieć na kawałki. Nie mam zamiaru budować od razu domu na wieki bo po co mi to. Niech w przyszłości inni się martwią. Mi wystarczy jak domek mnie przeżyje, a myślę że przeżyje niejednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.01.2017 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Myślę że poćwiczę sobie przed budową domu na budowie garażu który zgłosi się jako pom.gospodarcze. Zrobię je o wymiarach 4,6x7,5m=34,5m2 ale z słupków ściennych 5x10cm. Czy jak się robi taki budynek na zgłoszenie to jest potrzebny mi na to projekt budowlany od architekta czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/zgoszenie-robot-budowlanych-nie-wymagajacych-pozwolenia-na-budowe,13_1930.html Ogarnij się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 28.01.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Jak chcesz budować w szkielecie to najwięcej informacji jest o standardach amerykańskich i kanadyjskich. Nawet po polsku bardzo przystępnie:http://budujzdrewna.pl/category/domy-drewniane/domy-szkieletowe/konstrukcja-budynku Oryginalne kodyfikacje są powszechnie dostępne za darmo w PDF łącznie z tabelami przekrojów, rozpiętości itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.01.2017 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Jak chcesz budować w szkielecie to najwięcej informacji jest o standardach amerykańskich i kanadyjskich. Nawet po polsku bardzo przystępnie: http://budujzdrewna.pl/category/domy-drewniane/domy-szkieletowe/konstrukcja-budynku Oryginalne kodyfikacje są powszechnie dostępne za darmo w PDF łącznie z tabelami przekrojów, rozpiętości itp. Z grubsza wiem co i jak. I tak bez projektu u architekta się nie obejdzie do PnB więc wtedy będzie wiadome na 100% jak to będzie. Myślę że to będzie wyglądać (jeżeli chodzi o konstrukcję szkieletu drewnianego) tak główne słupki muszą być w rozstawie co 41,8cm aby to pasowało pod osb/mfp. Jak jest otwór okienny to musi być mniej więcej tak wtedy na pewno będzie dobrze tak jak trzeba. Tu jeszcze szkielet będzie miał poszycie zew. i wew. wiec nie ma szans aby chociaż to drgnęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.01.2017 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Ciekawe czy mógłbym tak zrobić więźbę dachową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.01.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Ciekawe czy mógłbym tak zrobić więźbę dachową [ATTACH=CONFIG]380042[/ATTACH]Tak nie, chyba, że ta belka będzie ze stalowego dwuteownika i będzie solidnie podparta. Najlepiej na betonowych słupach. A co chcesz w ten sposób osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts