Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ściany stare zlikwiduje, deski z podłogi pójdą na opał do teściowej i będę musiał wybrać ziemię głęboko bo ponoć ziemia wilgoć trzyma i jak się ją wybierze to zasypie dziurę żwirem dobrze ubijając do głębokości ok 20cm poniżej obecnego poziomu fundamentu. na żwir pójdzie 10cm chudziaka. jak dobrze wyschnie to go zagruntuje środkiem który będzie też izolował od gruntu. na to folia i 2x10cm na zakładkę styropian jakiś dobry (jaki najlepiej użyć?).

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do rozbiórki, to więcej niż sama rozbiórka wynosi wywóz gruzu. Mój kolega rozbierał w zeszłym miesiącu stary dom i za koparkę zapłacił 600 złotych. Ale gruzu na razie nie wywiózł, bo wychodzi za drogo i kombinuje jak wywieźć gdzieś bliżej. Najlepiej jak można samemu gdzieś zagospodarować.

Masz bardzo perspektywiczny dom !! tylko trzeba jeden detal rozwiązać fundament.

Podbicie metr po metrze budynku i izolację trzeba wymyśleć bo trudna.

Na pewno bym tego nie rozbierał masa wielka bo cegła... chyba że bardzo morka itp .. też da radę związać sól i odciąć wodę z fundamentu.

W tej cenie co chciał być rozebrać i zbudować będziesz miał masę izolacji.

Może piętro ?

z tego domu zostałyby tylko ściany zew i jedna wew między garażem i reszta domu. jak wywalę okna i stare drzwi to podejrzewam że dużo ściany odpadnie więc wiele z niego nie zostanie i bardziej się opłaca rozebrać do fundamentu, tym bardziej że trzeba to zrobić porządnie. po drugie mury maja 50cm i jak do tego dojdzie 20cm styro to będzie już dużo, a tak to zrobię sobie ścianę o grubości 24cm + 20cm styro i będzie ok. ze względu na prosta bryłę i dobre ułożenie do słońca chciałbym osiągnąć dom prawie pasywny i chciałbym żeby się udało. jeszcze muszę pomyśleć o fundamencie.

cena pewnie nie będzie nie mała ale się zobaczy. ma targi pojadę żeby pozbierać kontakty i porady żeby stworzyć sobie idealny domek. wydaje mi się że to co na chwile obecna bym chciał będzie dobre ale jeszcze kilka spraw bym chciał omówić żeby wiedzieć dokładniej. dopiero potem dobrze się zastanowię i narysuję lepsze plany i będę pytać o ceny za materiały i zapytam też może ekipy jakby to u nich wyglądało. na targach będą architekci, budowlańcy więc może pomogą mi to dobrze narysować. w końcu jak ma się im nudzić to dam im zajęcie. pewien obraz mam ale zawsze może być lepiej. pewnie wybiorę się na targi do Gliwic bo w tym tygodniu i odległościowo mam podobnie jak do sosnowca więc nie ma na co czekać tylko trzeba działać bo już mnie nosi. a nie chce zabierać czas architektowi u mnie w okolicy bo i tak już dużo poświecił a przy okazji coś można podpatrzeć. na pewno wygląd będzie jak stodoła bardziej nowoczesna z dachem tyle co trzeba minimum żeby ograniczyć koszty a piękne to nie musi być tylko tanie i prawie pasywne ( tak żeby osiągnąć ten standard bez szału). zobaczy się co z tego wyjdzie.

tak sobie czytam o GWC, że tyle ludzi to robi ale czy naprawdę warto? bo to nie mały wydatek a latem klimie nie dorównuje a przy b.dobrym rekuperatorze może być to niepotrzebny wydatek który nigdy się nie zwróci. jak z tym GWC jest? jak ktoś się zna na tym to proszę o wyjaśnienie z góry dziękuję i pozdrawiam

witam, byłem na targach i pytałem o moja koncepcje budowy. wszyscy pytali o fundament stary jaki jest itd więc żeby wiedzieć na pewno jak to wygląda to wczoraj po pracy zacząłem kopać i wykopałem na 60cm. zauważyłem że mokro jest i wydało mi się to podejrzane ale trudno. rano przed jazda do pracy patrzę i oczywiście jest kałuża

CAM00188.jpg