Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kamil → APZ Ci dobrze radzi, sięgnij po literaturę... chociażby z tymi krokwiami kulawkami, bez znajomości podstaw statyki, trudno będzie Ci

zrozumieć pewne sprawy. Tak jak belka podpierająca na wiązarach ustawiona - ona nie ma tak dużej sztywności, aby mogła skutecznie rozłożyć siły przekazane z dachu.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spójrzcie na to http://www.forcad.pl/images/galeria/bik-drewno/drew10.png ja bym zrobił podobnie tyle że z płatwią kalenicową. Ze względu na na niedużą rozpiętość i zastosowaniu wysokich belek dwuteowych dość gęsto liczę na to że sufit się nie ugnie. Jeżeli według obliczeń przez konstruktora wyjdzie że się ugnie to zrobi się belki stropowe inaczej lub typowo wiązary i nie będzie problemu.

Kamil .. wiesz można by było liczyć, czemu nie, ale konkretna decyzja ;)

Nie umiem tego policzyć, od tego będzie konstruktor. Ja daję jakiś pomysł a on to przeliczy czy się to nada. Jak się nada to tak bym chciał. Ogólnie jak nada się taka wersja szkieletu jaką zaproponowałem to szedłbym w tą stronę. Jak nie to nie będę kombinował i wybiorę wersję murowaną z silki. Wolę szkielet drewniany gdyż w mojej ocenie jest to prostsze do wykonania jak dla mnie od domu murowanego. Każdy może mieć w tej kwestii swoje zdanie ale moje jest takie.

Rozwiń temat. Ja też typowej ich konstrukcji bym nie chciał.

Karaluchy, pleśń, ogólne dziadostwo, a ogrzewanie nadmuchowe to dla biedaków, bo do podlogowki trzeba mieć wylewkę.

Twierdził też, że tam nie ma MAX-ów, a z bloczków to są tylko betonowe na fundamenty i cegły na oblicówkę jak kogoś stać, bo na ogół idzie siding. Wszystko ma być jak najszybsze do zrobienia, więc najlepiej gotowe z fabryki, a dom buduje się na kilkanaście lat. Biznes się kręci, kredyty całe życie, robotę i miejscówkę można łatwo zmienić, dynamika życia duża. Czyli inaczej niż w Polsce.

Karaluchy, pleśń, ogólne dziadostwo, a ogrzewanie nadmuchowe to dla biedaków, bo do podlogowki trzeba mieć wylewkę.

Twierdził też, że tam nie ma MAX-ów, a z bloczków to są tylko betonowe na fundamenty i cegły na oblicówkę jak kogoś stać, bo na ogół idzie siding. Wszystko ma być jak najszybsze do zrobienia, więc najlepiej gotowe z fabryki, a dom buduje się na kilkanaście lat. Biznes się kręci, kredyty całe życie, robotę i miejscówkę można łatwo zmienić, dynamika życia duża. Czyli inaczej niż w Polsce.

Czy nie widać różnicy między tym szkieletem konstrukcja ściany1.15x150.jpg który ja proponuje a tym co mają w USA? WM z reku, do ogrzewania promienniki na podczerwień i nie będzie żadnego dziadostwa. Jak dla mnie jest to dość duża różnica.

Czy nie widać różnicy między tym szkieletem [ATTACH=CONFIG]380470[/ATTACH] który ja proponuje a tym co mają w USA? WM z reku, do ogrzewania promienniki na podczerwień i nie będzie żadnego dziadostwa. Jak dla mnie jest to dość duża różnica.

A teraz na rysuj sobie ścianę z BK+30cm styro.

Nie prościej tak ?

Jak nie widzisz różnicy między 15cm a 30cm styro to nic nie poradzę.

Widze różnicę - jest 2x grubszy

A jeszcze raz Ty, bo widocznie nie zrozumiałeś pytania:

Dlaczego styro 15 cm jest łatwiej przykleić, niż 30cm ?

Edytowane przez fotohobby

Spójrzcie na to http://www.forcad.pl/images/galeria/bik-drewno/drew10.png ja bym zrobił podobnie tyle że z płatwią kalenicową. Ze względu na na niedużą rozpiętość i zastosowaniu wysokich belek dwuteowych dość gęsto liczę na to że sufit się nie ugnie. Jeżeli według obliczeń przez konstruktora wyjdzie że się ugnie to zrobi się belki stropowe inaczej lub typowo wiązary i nie będzie problemu.

Nie czytałeś. Pójdziesz z tymi wypocinami do projektanta, bedzie kiwał głową i rysowal ty bedziesz zadowolony ale będziesz miał po swojemu. On będzie mieć kasę bo przecież klient nasz Pan. Nie należysz do osób które łatwo przyjmują sugestię.

Czytałeś na temat więźby dachowej? Kiedy jaką można stosować?

Znajdź więźbę krokwiowo- jętkową i zobacz czy się nada. Zacznij od najprostszych. Przecież chcesz tanio.

Ps. Myślałem że jak nie piszesz to czytasz ale się pomyliłem.

Prościej ale przegroda znacznie grubsza i nie lepsza od szkieletowej.

Jeśli dla ciebie grubość ściany jest najważniejsza to nic nie poradzę.

A co to znaczy "nie lepsza od szkieletowej" ?

Też łatwiej jest przykleić 15cm styro niż 30cm.

To mówią budowlańcy jak chcą skroić inwestora - gamonia :)

Gość TwojPan
Też łatwiej jest przykleić 15cm styro niż 30cm.

Kamil.Nie kleiłem 30cm,ale...Kleiłem u siebie grafit 20cm Swi...White Fasada (docelowo będzie 30cm,ale ostatnie 10cm jest EPS systemowy pod klinkier) na klej w piance.Nie ma żadnego problemu,poza niespodziankami jakie płata sam klej w piance :).Oczywiście przy odpowiedniej temp.otoczenia.Ten styropian ma chyba 3mm zewnętrzną warstwę białego styro i jest dodatkowo nacinany,aby w razie dłuższego kontaktu ze słońcem,nie doznał zniszczeń.Nacięcia dodatkowo pozwalają mu nieco pracować na elewacji,ułatwia to pracę w ciepłe i słoneczne dni.

Reasumując,nie widzę różnicy w przyklejeniu 5cm czy 20cm.