kamilb1987b 04.02.2017 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Odpowiedz, Kamil, na proste pytanie - dlaczego każdy z samorobów stawia dom murowany, a nie szkielet, skoro to takie proste, a one są takie niby super ? Oni wszyscy myślą nieracjonalnie ? Nie wiem dlaczego, to nie pytanie do mnie. Myślę że chodzi o to ze to jest szkielet a nie dom murowany. Powszechnie jest stosowana opinia, że jak szkielet to dziadostwo, więc ludzie przez to nie chcą nawet myśleć o domu w tej technologii, a co dopiero aby go zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Weź pod uwagę, że to OSB. Na krawędzi wkręty mogą łupać płytę. Trzeba mieć dobrą gwoździarkę. Taka na przykład. Potem można sprzedać. Wkrętami dom szkieletowy... można ale to czysty masochizm. Taka jest fajna http://allegro.pl/gwozdziarka-tjep-grf-34-100-gwarancja-malo-uzywana-i6699706220.html#thumb/3 na pewno nie kupię gwoździarki za ponad 3k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Zobacz też Kamil to (przypadkiem natrafiłem): GreMagor Cada Casa. Może jak kupisz od nich elementy to tak drogo nie będzie? Jedyne co tam duże i ciężkie to belki stropowe i krokwie. Ściany mógłbyś praktycznie zrobić sam. Widziałem już tą technologię i moim zdanie się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.02.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Taka jest fajna http://allegro.pl/gwozdziarka-tjep-grf-34-100-gwarancja-malo-uzywana-i6699706220.html#thumb/3 na pewno nie kupię gwoździarki za ponad 3k.Nie kupuj używanej gwoździarki. Nie masz żadnej gwarancji, że bedzie działać prawidłowo. Wystarczy, by lekko przycinał się podajnik gwoździ albo samo gniazdo miało lekki luz. Tego nie sprawdzisz. Szlag cię trafi jak będziesz musiał usuwać zacięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie kupuj używanej gwoździarki. Nie masz żadnej gwarancji, że bedzie działać prawidłowo. Wystarczy, by lekko przycinał się podajnik gwoździ albo samo gniazdo miało lekki luz. Tego nie sprawdzisz. Szlag cię trafi jak będziesz musiał usuwać zacięcia. Nie kupię nowej za parę koła na postawienie jednego domku. Będę szukał jakiejś w swojej okolicy i się ją sprawdzi na miejscu. Jak nowa to myślałem o tej z juli ale szczerze mówiąc wolę jakąś używaną która jest sprawdzona ze jest dobra. Muszę tylko taką znaleźć. Jeszcze mam do tego trochę czasu. na spokojnie mogę szukać dobrego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.02.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 W podobnej konstrukcji którą proponuję prefabrykują ściany w fabrykach. Ogólnie takie są lepsze od szkieletów typu kanadyjek. Ze względu na prefabrykacje taki domek jest solidniejszy i trwalszy. Ja co prawda go nie sprefabrykuję ale szkielet będzie podobny. Zapytam raz jeszcze. A pogoda?Jesteś w stanie ją sobie zapewnić?Budujesz wszak z drewna...Kurna,dzis byłem na swojej budowie,którą miałem zamknąć latem (ocieplenie poddasza).Nie udało się.Wiesz co widzę,wodę kapiąca z płyt MFP w środku.Nie ma ogrzewania,nie ma co poradzić.Odpalam reku na by-passie by wymienić powietrze.Zanim zamknę poddasze,wysuszę płyty,deformacja jednak jakaś będzie.Co z tego ,że na dachu dachówka,a pod spodem płyta.Praw fizyki nie zaczarujesz. A jak w trakcie budowy będzie kilka dni lało jak z cebra,zmoczy ci przegrody i co wtedy?Wdziałeś OSB jak się napije wody?To nie MFP,nie wróci do pierwotnego wymiaru.A co z wełną?Chcesz zrobić zadaszenie nad całą budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.02.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 a sam się nie oszukam i zrobię najlepiej jak będę umiał. A to nie wystarczy.Uwierz. Dobrymi chęciami to i piekło jest wybrukowane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.02.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Po jaką cholerę się w to pchasz? Ja go rozumiem.Tyle że,po roku budowy domu-nakłaniam do zmiany punktu widzenia.Idea to jedno,praktyka mówi inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.02.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Ja go rozumiem.Tyle że,po roku budowy domu-nakłaniam do zmiany punktu widzenia.Idea to jedno,praktyka mówi inaczej.Też go rozumiem. Podobnie jak ty i inni tu piszący próbuję mu wytłumaczyć, że szkielet, dla kogoś, kto nigdy nie miał z tym do czynienia wcale nie jest łatwy do zrobienia i tani. Chyba musi się przekonać na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 04.02.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Ale nagonkę na szkielet zrobiliście Technologia ma swoje wady i zalety, może dajcie koledze aby sam sobie zdecydował. kamilb1987b, może zbuduj sobie jakąś szopę albo coś podobnego aby zobaczyć czy dasz radę i już. מרכבה, szkielet bez gwoździ powiadasz, Larry Haun w grobie by się przewrócił... https://www.youtube.com/watch?v=9-mS76qjI0g A koleżanka z zagranicy by się uśmiała jak te Polaki budują szkielet http://i.imgur.com/HoCXvCz.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Zapytam raz jeszcze. A pogoda?Jesteś w stanie ją sobie zapewnić?Budujesz wszak z drewna...Kurna,dzis byłem na swojej budowie,którą miałem zamknąć latem (ocieplenie poddasza).Nie udało się.Wiesz co widzę,wodę kapiąca z płyt MFP w środku.Nie ma ogrzewania,nie ma co poradzić.Odpalam reku na by-passie by wymienić powietrze.Zanim zamknę poddasze,wysuszę płyty,deformacja jednak jakaś będzie.Co z tego ,że na dachu dachówka,a pod spodem płyta.Praw fizyki nie zaczarujesz. A jak w trakcie budowy będzie kilka dni lało jak z cebra,zmoczy ci przegrody i co wtedy?Wdziałeś OSB jak się napije wody?To nie MFP,nie wróci do pierwotnego wymiaru.A co z wełną?Chcesz zrobić zadaszenie nad całą budową? Temu właśnie planuję bardzo prostą konstrukcję domku aby poszła szybko i sprawnie do przykrycia. Będę dążył do tego aby domek w miarę możliwości był jak najszybciej przykryty dachem i pokryciem dachowym. Następnie poszycie zewnętrzne z płyty mfp. Uszczelnię taśmą szczeliny dylatacyjne by przez nie później woda nie leciała do środka. Potem będę robił w środku więc raczej nic nie powinno tak zmoknąć by się potem nie nadawało. Myślę że w parę miesięcy domek się zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Też go rozumiem. Podobnie jak ty i inni tu piszący próbuję mu wytłumaczyć, że szkielet, dla kogoś, kto nigdy nie miał z tym do czynienia wcale nie jest łatwy do zrobienia i tani. Chyba musi się przekonać na własnej skórze. O ile dobrze pamiętam to pisałeś mi że i domu murowanego bym nie zbudował. Bądź tak dobry i pozwól mi zdecydować czy dam radę czy nie. Bardzo cenię sobie wasze rady, ale będę wdzięczny jak sam będę mógł zdecydować co dla mnie jest lepsze nawet jeżeli w waszej ocenie się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Ale nagonkę na szkielet zrobiliście Technologia ma swoje wady i zalety, może dajcie koledze aby sam sobie zdecydował. kamilb1987b, może zbuduj sobie jakąś szopę albo coś podobnego aby zobaczyć czy dasz radę i już. מרכבה, szkielet bez gwoździ powiadasz, Larry Haun w grobie by się przewrócił... https://www.youtube.com/watch?v=9-mS76qjI0g A koleżanka z zagranicy by się uśmiała jak te Polaki budują szkielet http://i.imgur.com/HoCXvCz.gif O mnie się nie martw. Mam głowę we właściwym miejscu i wiem na co mogę sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.02.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 O mnie się nie martw. Mam głowę we właściwym miejscu i wiem na co mogę sobie pozwolić. Watek ma 300 stron.Chyba wystarczy.Reszta to surrealizm (tak jak dotychczas).... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.02.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 O ile dobrze pamiętam to pisałeś mi że i domu murowanego bym nie zbudował. Bądź tak dobry i pozwól mi zdecydować czy dam radę czy nie. Bardzo cenię sobie wasze rady, ale będę wdzięczny jak sam będę mógł zdecydować co dla mnie jest lepsze nawet jeżeli w waszej ocenie się mylę.A potrafisz murować? No cóż, nie chcesz rad? Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 04.02.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 O mnie się nie martw. Mam głowę we właściwym miejscu[..] Czasem jak czytam Twoje pomysły, to wydaję mi się, że tym miejscem jest dupa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A potrafisz murować? No cóż, nie chcesz rad? Ok. Nie wiem czy potrafię bo nigdy nie wymurowałem nawet budy dla psa. Nie wiem o co się obrażasz, pisałem że rady są bardzo cenne, ale to ja zdecyduję czy bardziej mi odpowiada to czy tamto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2017 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Czasem jak czytam Twoje pomysły, to wydaję mi się, że tym miejscem jest dupa... dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) No tak - bo ja mam patrzeć jak hamerykańce łączą deski .. na gwoździe.. dawno nie wbijałem żadnego gwoździa. takiego wariata potrzeba i tyle, aż tyle. Wkręcałem czymś takim.. (ciężkie) http://img.eukasa.pl/k-foto/280/0/8/2/product_1269280.jpg trzymać jedną ręką dość nie wygodnie, ale za to dwubiegowa Czasem jak czytam Twoje pomysły, to wydaję mi się, że tym miejscem jest dupa... no i po co.. nie powiem, łanie chłopy wbijają te gwoździczki jak do boazerii.. tylko jak z opinacza kopnąć to się rozwali tak bita konstrukcja. Zresztą widać jak mu było wygodnie wbijać pod ukosem.. niech sobie daruje.. widać to doskonale jak to jest "zbite" jak gościu młoteczkiem niczym z zestawu małego majsterkowicza rozbija konstrukcję, bo mu coś nie spasowało.. 48:30 taćkim młoteczkiem i odchodzi.. cóż, jeszcze te deski nie do końca okorowane.. Dość ciekawie wija gwoździe, widać że ma chop wprawę choć to tylko kwestia chwytu.. jak wszystko się zbijało trzymając w pół trzonek, to trzymając jak gościu na filmie da się to zrobić. Wbić "łatwo" a wyciągnąć gorzej.. Edytowane 4 Lutego 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 05.02.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Nie pisz Kamilowi żeby wiertarka wkrecal wkręty bo mu łapy połamie jak zakleszczy. Połączenia na wkręty dużo mocniejsze jeżeli chodzi o wyrywanie. Przy ścinaniu nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts