Przemek Kardyś 11.02.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Uwielbiam ten wątek. Cztery tysiące postów o niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 12.02.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Uwielbiam ten wątek. Cztery tysiące postów o niczym. Jak to o niczym? To jest wątek o tanim, prawie pasywnym, 3 kondygnacyjnym domu z piwnicą i pokojem do bilarda do którego się wchodzi po drabince (możliwe że coś pomyliłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.02.2017 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Głębokość 535 garażu troszkę mało. Mam teraz 610 i to jest na styk, by przy zamkniętej bramie wyjąć coś swobodnie z bagażnika, lub po dojechaniu tyłem do bramy zajrzeć pod klapę przednią....a wózki z tych średnich. Szerokość 6,5 i też szału nie ma.... Sprawdzałem dziś sobie w garażu głębokość wystarczającą dla samochodu do parkowania. Z tego co sprawdziłem wynika że wystarczyłoby te 535cmgłębokości. Jeżdżę hatchbackiem i to by wystarczyło. Gorzej z combikiem ale też by się zmieścił bez problemu tylko ciężko byłoby wokół niego przejść. Można też byłoby zrobić garaż kwadratowy 5,85x5,85m a w środku 5,6x5,6m. Wtedy byłoby trochę głębiej ale za to węziej jak na dwa samochody. No chyba że wystarczyłyby słupki o przekroju 50x75mm w rozstawie co 40cm. To wtedy zyskałoby się trochę więcej miejsca w środku. Też jest to jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 13.02.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Masz garaż na dwa samochody? Bo tak sugerowałoby to co masz w stopce oraz to co piszesz. jaką masz szerokość bramy i czy faktycznie trzymasz w nim dwa samochody? Co mógłbyś doradzić w tej sprawie patrząc na swoje doświadczenie? Tak parkujemy dwoma, brama 5 m.... jest ok, wysoka 2,15 m troszkę mało,dziś zrobiłbym 2,25. Moje doświadczenie.......parkujemy oboje przodem i te wymiary które podałem są na styk. Widziałem raz u klienta parkowanie jednego samochodu przodem, jednego tyłem, garaż był zdecydowanie węższy parkowanie blisko ścian zostawiając szerokie przejście dla kierowców środkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2017 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Rozwiązaniem może być samochód z szybardachem i obuwie zmienne, by maski nie porysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.02.2017 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Głębokość 535 garażu troszkę mało. Mam teraz 610 i to jest na styk, by przy zamkniętej bramie wyjąć coś swobodnie z bagażnika, lub po dojechaniu tyłem do bramy zajrzeć pod klapę przednią....a wózki z tych średnich. Szerokość 6,5 i też szału nie ma.... W jaki sposób masz zapisany swój garaż? Jest normalnie jako garaż czy jako pomieszczenie gospodarcze? Z tego co tu napisałeś to dla mnie byłby dobry garaż o wymiarach zewnętrznych 7,5x6,27m (szer. x gł.) w środku byłoby to 7,25x6,02m na działce z domkiem tak by to wyglądało domek od południa do granicy miałby odległość 13m, domek ma długość 10,7m, między domkiem a garażem 5m, garaż 7,5m i garaż do północnej granicy byłoby to 1,8m. trochę blisko do granicy, jeżeli gmina nie zabierze mi 2m na poszerzenie drogi to byłaby to większa odległość. Mógłbym też domek zrobić bliżej południowej granicy z 13m na 11m dzięki czemu zyska się więcej miejsca od północy. Tyle ze tam nie muszę mieć za dużo miejsca. Dokładniej to obmyślę jak będę miał propozycje podziału działki u geodety. Pewnie za niedługo to będzie. Najgorzej jest tu z samym garażem aby móc go sobie postawić. Garaż o tym wymiarze miałby powierzchnię zabudowy ok.47m2 więc sporo za dużo. Do 50m2 może być wiata więc nie garaż. Dobrze byłoby zrobić tak jak kiedyś mi perm pisał czyli dom zrobić bliżej północnej granicy a wiatę/garaż od południa. Dzięki temu nawet jak postawię garaż to nie będzie go za bardzo widać więc nikt by się nie doczepił. Gorzej z domkiem bo popołudniu dom teściowej by rzucał duży cień na mój domek przez co nie mógłbym liczyć na zyski słoneczne. Przez to drastycznie zwiększy się zapotrzebowanie na ciepło domu. Za to byłyby większe możliwości jeżeli chodzi o sam projekt. To się okaże w zależności od tego jak się podzieli działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 A musisz mieć dwustanowiskowy garaż ?Absurd podobny do bilarda w salonie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 19.02.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 W jaki sposób masz zapisany swój garaż? Jest normalnie jako garaż czy jako pomieszczenie gospodarcze? Z tego co tu napisałeś to dla mnie byłby dobry garaż o wymiarach zewnętrznych 7,5x6,27m (szer. x gł.) w środku byłoby to 7,25x6,02m . Jako garaż w bryle domu, bo taki chciałem, poza tym załapałem się na ostatni rok zwrotu 15%vatu, którego warunkiem to było. Jeżeli zrobisz osobno garaż, montaż bramy, okien masz na 23%. Wymiary już prawie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.02.2017 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 A musisz mieć dwustanowiskowy garaż ? Absurd podobny do bilarda w salonie.... Oczywiście że nie tyle że jak w przyszłości będzie potrzebny garaż na drugi samochód to nie będzie gdzie go postawić i w tym jest problem. Na razie o tym głośno myślę ale muszę myśleć przyszłościowo. Żona co jakiś czas jak się jej przypomni to mówi że prawko musi zrobić a jak zrobi to będzie chciała mieć auto. Na pewno będzie to jakieś małe autko ale będzie i będzie musiało gdzieś stać. Można zrobić garaż na jeden samochód i obok ewentualnie dorobić potem wiatę którą też można zabudować. Sam nie wiem, a nie chcę podjąć złą decyzję by potem nie żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.02.2017 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jako garaż w bryle domu, bo taki chciałem, poza tym załapałem się na ostatni rok zwrotu 15%vatu, którego warunkiem to było. Jeżeli zrobisz osobno garaż, montaż bramy, okien masz na 23%. Wymiary już prawie ok. Czemu montaż bramy i okien miałby być na 23%VATu a nie 8%? Chodzi o to że nie byłby to dom a pomieszczenie gospodarcze które podlega innym zasadom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 19.02.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Czemu montaż bramy i okien miałby być na 23%VATu a nie 8%? Chodzi o to że nie byłby to dom a pomieszczenie gospodarcze które podlega innym zasadom? Vat 8% dotyczy budownictwa mieszkaniowego, łapie się na to garaż w bryle domu. Poza tym materiał z usługą na 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.02.2017 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Vat 8% dotyczy budownictwa mieszkaniowego, łapie się na to garaż w bryle domu. Poza tym materiał z usługą na 23. Nie wiedziałem że tak to jest ale z drugiej strony jest to logiczne. Pewnie temu wielu ludzi robi garaż jako bryła domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Oczywiście że nie tyle że jak w przyszłości będzie potrzebny garaż na drugi samochód to nie będzie gdzie go postawić i w tym jest problem. Na razie o tym głośno myślę ale muszę myśleć przyszłościowo. Żona co jakiś czas jak się jej przypomni to mówi że prawko musi zrobić a jak zrobi to będzie chciała mieć auto. Na pewno będzie to jakieś małe autko ale będzie i będzie musiało gdzieś stać. . Na podjeździe nie może stać ? Masz kosztorys tego garazu ? Wiesz, ile podatku płaci sie za m2 garażu wolnostojącego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.02.2017 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Na podjeździe nie może stać ? Masz kosztorys tego garazu ? Wiesz, ile podatku płaci sie za m2 garażu wolnostojącego ? Pewnie że mogłoby stać na podjeździe ale byłoby to uciążliwe na dłuższą metę. Niestety trochę mało miejsca mam więc od razu muszę zadbać by było dobrze. Mogę też zrobić wiatę i pomieszczenie gospodarcze jako jeden element. Są też nawet projekty na takie coś. Tylko tak bym to musiał zrobić aby to wyglądało odpowiednio. Nie mam kosztorysu garażu i nie wiem też jakie za to się płaci podatki ale nie będę stawiał typowego garażu a pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 A ile zapłacisz podatku za to "pomieszczenie gospodarcze" w którym maja stać dwa samochody ?Zadziwia mnie to, że potrafisz sobie każdą deseczkę rozrysowqć, a nie wiesz, na ile VAT kupuje się okna, czy jaki płaci sie podatek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2017 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 A ile zapłacisz podatku za to "pomieszczenie gospodarcze" w którym maja stać dwa samochody ? Zadziwia mnie to, że potrafisz sobie każdą deseczkę rozrysowqć, a nie wiesz, na ile VAT kupuje się okna, czy jaki płaci sie podatek ... Nie wiedziałem że okna do budynku innego niż mieszkalnego są tylko na 23%VATu. Przynajmniej z takiego luźnego pisania coś się dowiedziałem. Też nie wiem jaki podatek jest od pomieszczenia gospodarczego, nawet nie wiem jaki jest od domu mieszkalnego. Szczerze mówiąc nie interesowałem się tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2017 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Pomyślałem też o wersji murowanej domku z silki ale o gr.15cm. na to 25cm styropianu. Wtedy domek po zewnątrz miałby wymiary 7x11m. Pewnie aby można było zastosować taki materiał na ściany w domu piętrowym to by trzeba było dać sporo słupów wzmacniających. Na pewno w narożnikach i łączeniu ścian wew i zew nośnych. Oczywiście U takiej ściany będzie trochę gorsze od ściany w szkielecie o tej samej grubości ale to nie będą duże różnice. Na pewno na plus będzie działać to że ściany będzie otulać gruba warstwa styropianu. Warstwa nośna nie za gruba więc dobrze będzie można korzystać z akumulacji. PF zrobiłbym o gr.20cm i 20cm XPSa pod płytą. Powierzchnia zabudowy nie będzie za wysoka więc i koszt XPSa też nie będzie kosmiczny. Na płycie dałbym, jeszcze 5cm EPSa i rurki do wodnej podłogówki zasilanej małą PC ok.3-5kW. Tu bym w suficie podwieszonym chował kanały od reku. Strop monolityczny a na nim 5cm styro i wylewka z wodną podłogówką. Dach zrobię z wiązarów tylko nie wiem czy wiązary sam zrobię czy je zamówię. Zobaczę jak mi to pójdzie gdy będę je robił na garaż i wtedy się o tym pomyśli. Też muszę wymyślić coś mądrego z tym garażem aby było dobrze i nie przesadzić. Pewnie pod koniec miesiąca będę miał od geodety jakąś koncepcje podziału działki to przynajmniej będę widział jak wygląda sytuacja. Oby wszystko było tak jak sobie zaplanowałem. Gorzej jak wyjdą inne cuda przez co nie uda się zrobić to czy tamto. Już dość się naczytałem w dziennikach o różnych problemach więc mam pewne obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.02.2017 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Zrobiłem sobie wizualizację z garażem o wymiarach zewnętrznych 6x5,8m dzięki czemu byłaby pow.zab.34,8m2, więc mieszczące się według tego co można. Tak to wychodzi wielkość samochodów jest taka jak w rzeczywistości więc jedno auto 200x400cm a drugie 210x460cm. Co prawda nie ma niewiadomo ile miejsca, ale można bez problemu wyjść z samochodu nawet gdy byłyby dwa w garażu. Po bokach byłoby po 70cm miejsca a między samochodami 70-80cm. Pozwoli to na swobodne wejście/wyjście do/z samochodu. Też trzeba patrzeć na koszty garażu. Na pewno 35m2 będzie sporo tańsze od 50m2, a przy okazji zajmie mniej miejsca na działce co dla mnie jest ważniejsze. Na działce nie widać większej różnicy ale w metrach już tak na pewno lepiej się to prezentuje, też trochę dłuższy podjazd. Ogólnie nie najgorzej a wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.02.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Kurde, zawsze mnie dziwi, że ludzie mają garaże w domach za pół bańki, ale męczą się w nich strasznie za każdym razem celując na centymetry żeby dobrze wjechać. Jeśli kiedyś będę miał przy swoim domu to chcę mieć metr za każdej strony, a między autami 2 metry, inaczej będę sobie pluł w brodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.02.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Kurde, zawsze mnie dziwi, że ludzie mają garaże w domach za pół bańki, ale męczą się w nich strasznie za każdym razem celując na centymetry żeby dobrze wjechać. Jeśli kiedyś będę miał przy swoim domu to chcę mieć metr za każdej strony, a między autami 2 metry, inaczej będę sobie pluł w brodę. Więc dla Ciebie garaż idealny miałby wymiary wewnętrzne 7x7m, jak dla mnie to też. Jak się ma miejsce i trochę wolnej gotówki to można tak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts