adam_mk 26.02.2017 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Hala fabryczna przy chałupie przylepiona... Wiatę taką obok bym z byle czego sklecił... Aby na łeb się nie lało i nie wiało w plecy przy zmianie koła... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Hala fabryczna przy chałupie przylepiona... Wiatę taką obok bym z byle czego sklecił... Aby na łeb się nie lało i nie wiało w plecy przy zmianie koła... Adam M.O samochód trzeba dbać. Najlepiej, by stał w garażu a jeździć można rowerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.02.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Hala fabryczna przy chałupie przylepiona... Wiatę taką obok bym z byle czego sklecił... Aby na łeb się nie lało i nie wiało w plecy przy zmianie koła... Adam M. Trochę przesadzasz duży garaż to dobra rzecz ja mam ok45m2 odjąć kotłownię to ok39-38m2. A na kotłowni ile śmieci można upchnąć, a pod garażem studnia i hydroforek w rogu. I taki buforek robi się na ścianie wschodniej. I wungiel jest dla kociołka i kupa regałów na narzędzia, żarcie i papier do d...wrazie inwazji UFO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.02.2017 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Trochę przesadzasz duży garaż to dobra rzecz ja mam ok45m2 odjąć kotłownię to ok39-38m2. A na kotłowni ile śmieci można upchnąć, a pod garażem studnia i hydroforek w rogu. I taki buforek robi się na ścianie wschodniej. I wungiel jest dla kociołka i kupa regałów na narzędzia, żarcie i papier do d...wrazie inwazji UFO Na ile samochodów masz garaż? Trzeba też rozróżnić do czego potrzebny jest garaż. Jeżeli tylko do przechowania samochodu to wystarczy garaż o wymiarach wew 3x5,5m. Do takiego garażu wjedzie każdy samochód i bez problemu się z niego wysiądzie czy wsiądzie. W takim garażu zmieści się też kosiarka, piła do drzewa czy rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.03.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 No i co? Wiosna idzie, ja ogrodzenie już zacząłem, więc się da coś pośturać,więc jak tam dom prawie pasywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Tzw garaż dla masochistów, później jeżdżenie z byle głupotą po mechanikach. Garaż ma być taki, aby swobodnie można było czynić przy samochodzie. Jeszcze żeby można było dać najazdy np. Wtedy można każdą rzecz uczynić w garażu. Oczywiście jamu (kanał) też można . Ale 5,5 m to jest garaż dla masochistów - sorr. wtedy lepiej wiatę postawić, jeśli nie ma się czego robić przy aucie. Dość sporo rzeczy robię przy aucie to wiem, czego mi potrzeba. Rozumie - że dom ma być "tani" ale też wygodny. Może w murowanej piwnicy garaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 No i co? Wiosna idzie, ja ogrodzenie już zacząłem, więc się da coś pośturać,więc jak tam dom prawie pasywny? Też bym z chęcią coś porobił. Obecnie coś długo geodetom schodzi z formalnościami o wydzielenie mi kawałka działki na którym mógłbym coś zbudować. Co prawda nie poganiam bo aż tak bardzo mi się nie śpieszy ale jak na spokojnie to się ciągnie jak flaki w oleju to dobrze że pomału to zaczynam załatwiać. Ciągle i tak mam dylemat w jakiej technologii budowałbym dom. Chciałoby się wiele a można pójść tylko w jedną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2017 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Tzw garaż dla masochistów, później jeżdżenie z byle głupotą po mechanikach. Garaż ma być taki, aby swobodnie można było czynić przy samochodzie. Jeszcze żeby można było dać najazdy np. Wtedy można każdą rzecz uczynić w garażu. Oczywiście jamu (kanał) też można . Ale 5,5 m to jest garaż dla masochistów - sorr. wtedy lepiej wiatę postawić, jeśli nie ma się czego robić przy aucie. Dość sporo rzeczy robię przy aucie to wiem, czego mi potrzeba. Rozumie - że dom ma być "tani" ale też wygodny. Może w murowanej piwnicy garaż ? Proste rzeczy przy samochodzie zrobi się samemu i do tego nie potrzeba mi dużego warsztatu samochodowego. Garaż o którym myślę miałby wewnątrz szerokość 5,8m a głębokość 5,6m. W tym bez problemu zmieszczą się dwa samochody, a to ma być garaż a nie warsztat. Nie potrzebuję warsztatu bo i tak nie znam się na mechanice a znać nie muszę bo mam od tego brata który jest dobrym mechanikiem i nie raz zrobił mi rzeczy które niejedni by nie zrobili. W każdym bądź razie nie przejmuję się tym czy nie muszę. Oczywiście fajnie byłoby mieć duży garaż w którym zmieści się duży kanał i może jakiś podnośnik aby można było samemu coś robić ale po co mi to? Robić warsztat na jeden mój samochód? Jaki to ma sens finansowy? Garaż czy nie to za darmo się go nie zbuduje, a 32m2 będzie tańsze w budowie niż 50-60m2. Samym też budynkiem samochodu nie naprawisz. Do tego jest potrzebne masę sprzętu. Dobre wyposażenie warsztatu jak sam wiesz kosztuje znacznie więcej niż samo postawienie garażu. Tak więc uważam, że jak ktoś potrzebuje mieć garaż w którym chce przechować swoje samochody, to taki co ja planuję w zupełności wystarczy. Jak ktoś ma nadmiar gotówki i może sobie pozwolić na znacznie więcej luzu to może zrobić garaż trochę szerszy i głębszy. Skoro już piszesz to chciałbym z tego skorzystać i mam do Ciebie pytanie odnośnie konstrukcji drewnianej garażu. Jak myślisz, czy kantówki o gr.50mm i szerokości 75mm w rozstawie co 400mm , z poszyciem zewnętrznym z MFP a wewnątrz gk nada się na ściany w takim garażu aby to wytrzymało? Chodzi mi o to czy nie za wąskie (te 75mm) byłyby te słupki ścienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Słupki dał bym 10x10cm i co 59cm w świetle na to wełna 5cm z odpowiednim rusztem X i jest 15cm ściana dość ciepła.ps. do "prostych" napraw nie potrzeba tak znowu dużo kluczy - dobry zestaw z nasadami, plus np nasady E ale około 2kzł trzeba wydać na różne szpargały.W tym dynamometryczny itp. Wymiana paska, czy sprzęgła czy innych rzeczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.03.2017 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Garaż to chce zrobić w szkielecie jako pomieszczenie gospodarcze które może być na zgłoszenie. Aby mogło być na zgłoszenie to powierzchnia zabudowy nie może przekraczać 35m2. Jeżeli szerokość garażu po zewnątrz będzie wynosić 6m to głębokość może być 5,8m ale to jest po zewnątrz. Więc im cieńsza ściana tym więcej miejsca w środku. Najlepiej jakby z okładzinami miała grubość 10cm. Aby tak było to słupek ścienny nie może mieć szerokości więcej jak 75mm bo mfp będzie miała 12mm a gk drugie tyle więc razem ok.25mm. Temu pytam czy taki słupek starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.03.2017 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Dziś wpadłem na pomysł z dachem aby był dobry w przyszłości pod PV. Tak nie bardzo mi się widział typowy dach dwuspadowy po szerokości domku bo przy kącie dachu 40st strasznie wysokie by to wyszło. Dziś pomyślałem o innej opcji. Chodzi o przesunięcie szczytu i wtedy mimo dwóch spadów nie musi być to strasznie wysokie (ale niskie też nie będzie) a będzie dość ciekawe. Tak bym to sobie widział jedyny problem jest taki że ściany szczytowe będą dość spore. Jak wam się to widzi? Bardzo masakrycznie to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.03.2017 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Według moich obliczeń to od strony południowej dach miałby kąt ok.40* co pozwoli na polać o wymiarach 6x8m czyli 48m2. Jest tego na tyle dużo aby bez problemu zmieściło się trochę paneli PV. Powinno wejść ich ok.5-6kW. Licząc że 1kW to koszt ok.5k to trzeba liczyć te 30k na panele. Malo to nie jest ale myślę że to jest sensowna ilość. Robiąc domek 30kWh/m2 to przy 120m2 zużycie wyjdzie ok.3600kWh. Dając pompę ciepła do ogrzewania to zużycie nie przekroczy 1200kWh a z cwu pewnie w 2500kWh się zmieści. Do tego prąd bytowy przypuśćmy drugie tyle więc razem 5000kWh i jakieś 1000kWh na klimę co daje 6000kWh. Na tej podstawie można wywnioskować że elektrownia na dachu 6kW będzie wystarczająca aby mieć darmowy prąd a przy odrobinie szczęścia można mniej zużyć więc jeszcze będą płacić za nadprodukcje. 30k przez 120 (12lat) to jest 250zł na miesiąc jeżeli panele kupi się za gotówkę a po tym czasie już się na tym zarabia licząc że prąd nie zdrożeje przez ten czas. Jak będzie drożał to szybciej się to będzie zwracać. Jak się mniej zużyje i będą dopłacać to zwrot będzie jeszcze szybszy. Tak więc nic tylko brać póki można. No chyba że nie jest tak różowo bo są jakieś od tego jeszcze dziwne podatki przez co nie jest to atrakcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Dom budujesz na kredyt i sądzisz, że po budowie znajdziesz 30tys gotówki na panele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.03.2017 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Dom budujesz na kredyt i sądzisz, że po budowie znajdziesz 30tys gotówki na panele ? Nie wiem, pewnie nie, ale nigdy nie wiadomo co będzie w przyszłości więc lepiej jest mieć miejsce na dachu niż nie mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Daj te panele zamiast garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.03.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Daj te panele zamiast garażu Może da radę przykładowo na początku zrobić mniejszą instalacje a potem ją rozbudować, nie wiem, będę się tym martwić jak przyjdzie na to czas. Najlepiej byłoby zrobić całą południową połać z PV zamiast pokrycia dachowego, ale chyba na dzień dzisiejszy nie jest to zbyt atrakcyjne cenowo. Na razie jakoś dziwnie geodeta coś długo załatwia to co ma załatwić z podziałem działki. Jak nie zapomnę to będę musiał zadzwonić i go pogonić. Niby aż tak mi się nie śpieszy ale też bez przesady. Jak liczyłem sobie koszty garażu aby go postawić to w najlepszym wypadku w 5-10k by się zmieściło robiąc to tanim ale dobrym kosztem. Na pewno koszt garażu ma się nijak do kosztów PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Garaż za piątkę? To chyba blaszak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.03.2017 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Garaż za piątkę? To chyba blaszak. Pisałem 5-10k. W szkielecie da radę tanio zrobić, robiąc wszystko samemu. Można też samemu blaszaka zrobić kupując parę kątowników spawając a nawet i bez spawarki by się to zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 22.03.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Pisałem 5-10k. W szkielecie da radę tanio zrobić, robiąc wszystko samemu. Można też samemu blaszaka zrobić kupując parę kątowników spawając a nawet i bez spawarki by się to zrobiło. Kiedy pokazesz te belki zrobione z osb i katownika? Kiedy pokazesz te panele SIP? Kiedy pokazesz ta drabinke co material tanio ze zlomu miales miec i pijaczki z pod sklepu ci mialy tanio wyspawac? Kiedy pokazesz tego szkieleciaka co z pomoca zulikow z pod sklepu miales poskladac? Przeciez to wszystko tak tanio i prosto.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Pisałem 5-10k. W szkielecie da radę tanio zrobić, robiąc wszystko samemu. Można też samemu blaszaka zrobić kupując parę kątowników spawając a nawet i bez spawarki by się to zrobiło. I nawet bez kątowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts