Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak możesz to podaj linka gdzie to można kupić bo z tego co widziałem to są znacznie większe koszta.

Pisałem o używce......najlepiej rozmawiać z firmami handlującymi maszynami stolarskimi. Zamyka się dużo rodzinnych stolarni w Niemczech i ich wyposażenie trafia do Polski..... Jak szukałem dla siebie miałem również propozycje takich z niesprawnym ogrzewaniem półek i one kosztowały od 7tyś.......niestety przy fornirowaniu na zimno wydajność jest za niska. Handlowcy nie ściągają ich......bo nie mają na nie zbytu.... Nie będę reklamowała tych firm ale w necie znajdziesz bez problemu (z Kalwarii,Wadowic,spod Cieszyna)

Edytowane przez Beskidziak

Pisałem o używce......najlepiej rozmawiać z firmami handlującymi maszynami stolarskimi. Zamyka się dużo rodzinnych stolarni w Niemczech i ich wyposażenie trafia do Polski..... Jak szukałem dla siebie miałem również propozycje takich z niesprawnym ogrzewaniem półek i one kosztowały od 7tyś.......niestety przy fornirowaniu na zimno wydajność jest za niska. Handlowcy nie ściągają ich......bo nie mają na nie zbytu.... Nie będę reklamowała tych firm ale w necie znajdziesz bez problemu (z Kalwarii,Wadowic,spod Cieszyna)

Jak coś masz to podeślij linka chociaż na prv bo szczerze mówiąc z tego co widzę to nawet używana prasa odpowiedniej wielkości to koszt min.25k i to jeszcze netto.

8-9k to wyszedł mi koszt dla cen wyjściowych bez rabatu i też pytałem w jednym miejscu. Realnie liczę że w 6-7k się zmieści. Powiem tak, jak nie znajdzie się tego w dobrej cenie to całkiem odpuszczę. Na pewno nie wydam 10k aby zrobić sobie płyty za 20k bo to bez sensu. Też liczę na to ze jakby sie to udało to znajdą sie chętni którzy taką prasę odkupią i tak to będzie sobie jakby krążyć po Polsce. A jak nie to i tak takie płyty robiąc samemu z prasą wyjdzie dużo taniej niż kupić gotowe panele SIP. Jeszcze tak do 7k można zainwestować ale na pewno nie kupię prasy na 25k netto, a nawet jakbym kupił to i tak nie miałbym gdzie jej dać bo mam za niski wjazd do garażu i maszyna sie nie zmieści.

Prasa którą sobie zaprojektowałem z grubsza będzie wyglądać tak z panelami SIP 05.jpg główna konstrukcja będzie skręcona na śrubach aby można było łatwo ją rozebrać w razie czego. Dwuteowniki nie będą mechanicznie skręcone z konstrukcją tylko leżeć. Są ciężkie więc nic im nie będzie. A jak będzie to wtedy je też poskręcam.

05.jpg

piekna animacje przygotowales Kamil, jestem pod wrazeniem. masz albo wspaniale hobby pt. "dom marzen" albo jestes niesamowicie zamoznym czlowiekiem, ktorego stac na takie marnotrawstwo czasu.

sprawdzales moze czym rozni sie marzyciel od wizjonera? bo ty z pewnoscia nie jestes tym drugim.

i jeszcze jedno proste pytanko- jakie strzalki ugiecia powychodzily ci z obliczen w tej prasie w krytycznych punktach? jaka bedzie max. roznica nacisku w 2 punktach ?

Edytowane przez gambit565

piekna animacje przygotowales Kamil, jestem pod wrazeniem. masz albo wspaniale hobby pt. "dom marzen" albo jestes niesamowicie zamoznym czlowiekiem, ktorego stac na takie marnotrawstwo czasu.

sprawdzales moze czym rozni sie marzyciel od wizjonera? bo ty z pewnoscia nie jestes tym drugim.

i jeszcze jedno proste pytanko- jakie strzalki ugiecia powychodzily ci z obliczen w tej prasie w krytycznych punktach? jaka bedzie max. roznica nacisku w 2 punktach ?

O jakim marnotrawstwie czasu piszesz?

O jakim marnotrawstwie czasu piszesz?

Kolega ma pewnie na myśli fakt, iż na potrzeby budowy będziesz opracowywał prototyp i wykonywał samodzielnie elementy konstrukcji.

Naiwnością jest zakładanie, iż wszystko za pierwszym razem pójdzie jak należy, trzeba się liczyć z poprawkami, zmianami koncepcji, wykonania elementów, itd.

Cała teoretyczna "oszczędność" tej operacji może skończyć się wydaniem więcej niż robiąc to z gotowych dostępnych elementów.

Kolega ma pewnie na myśli fakt, iż na potrzeby budowy będziesz opracowywał prototyp i wykonywał samodzielnie elementy konstrukcji.

Naiwnością jest zakładanie, iż wszystko za pierwszym razem pójdzie jak należy, trzeba się liczyć z poprawkami, zmianami koncepcji, wykonania elementów, itd.

Cała teoretyczna "oszczędność" tej operacji może skończyć się wydaniem więcej niż robiąc to z gotowych dostępnych elementów.

Też o tym myślałem ale z drugiej strony co można zepsuć w sklejeniu i sprasowaniu panelu SIP? Płyt osb nie będę robił tylko się kupi gotowe które są dokładne, styropian też o odpowiednim wymiarze. Zrobi się formę aby dokładnie równo ułożyć styropian na osb bo jedynie przez to mogłoby być coś nie tak. Samo zrobienie paneli nie będzie jakiś wielkim wyczynem. Na pewno będzie trudniej z ich montażem na budowie bo praktycznie wszystko musi być na milimetry. Najwięcej czasu schodzi jak sie coś robi i dopiero wtedy myśli nad rozwiązaniem, ale jak sie ułoży wcześniej plan to potem będzie tylko wykonanie. Robienie tych animacji daje mi wyobrażenie jak to będzie w realu i mogę się nad tym zastanowić aby było dobrze. Wrzucam na forum swoje przemyślenia i może czasem ktoś kto to zobaczy to coś mądrego podpowie.

Obecnie myślę nad podpiwniczeniem domu aby był w nim garaż i dodatkowe pomieszczenia, które zawsze się przydadzą tym bardziej ze na działce będzie mało miejsca na takie pomieszczenia. Najlepiej byłoby mieć piwnicę, tyle że u mnie zdarzało się zbierać tyle wody że w gumiakach nie szło iść bo się woda przelewała. Raz na parę lat się tak zdarza ale zdarza. Na to też mam pomysł aby murek oporowy wystawał ponad teren na jakieś 20-25cm by w razie czego od razu woda się nie przelewała do środka i też ogólnie wjazd byłby wyżej. W razie czego jak sie zobaczy że woda sie będzie bardziej zbierać to będzie czas aby ułożyć jakieś worki z piaskiem czy coś takiego. Oczywiście najpierw wyjedzie sie samochodem. Brzmi to pewnie dość śmiesznie ale trzeba być przygotowanym na najgorsze.

juz nie wiadomo czy sie smiac czy plakac na bzdury ktore wypisujesz. moze jeszcze pomysl nad zrobieniem stali i cement albo gwozdzi- "gwozdzi nie bede kupowal gotowych-gwozdzie zrobi sie z kawalka drutu,"

Po co mam myśleć nad zrobieniem stali czy gwoździ? Chociaż z drugiej strony pozbiera sie trochę złomu ze wsi i można przetopić na gwoździe czy pręty żebrowane???... a stal jest droga:P

Tak jak pisałem, musisz pytać na zimno nie ściągają bo nie mają zbytu (Emi, Mtm maszyny, Standrew,Mar-masz).

Kiedyś w jednej firmie o to pytałem, czyli o jakąś dobrą używkę i nic z tego. Pytałem też o możliwość pożyczenia na miesiąc lub dwa ale też nic z tego. Po drugie nie wsadziłbym takiej maszyny do garażu bo za niski próg. Musi być rozbierana aby łatwo przynieść. Stąd pomysł na jej zrobienie.

Fajnie byłoby zrobić sobie piwnice i w niej garaż ale muszę wymyślić jak to zrobić by w niej nie zbierała się woda. Izolacja wodoszczelna to wiem ale jeszcze będzie brama garażowa i podjazd przez które woda może się dostać. Ma ktoś jakiś mądry pomysł? Ja jakiś mam ale może ktoś będzie miał lepszy.

W cenie złomu .......tylko nie wiadomo jaka siła tej śrubówki...

http://allegro.pl/prasa-polkowa-italpresse-3-srubowa-i7009473767.html

Wszystko fajnie ale tymi śrubami nie osiągniesz łącznie 80ton nacisku. Może 2-5ton tym zrobisz a to za mało. Takie używane hydrauliczne o odpowiednich wymiarach i nacisku taniej niż 20k też sie nie kupi nawet jakby była. Temu właśnie pomysł na to aby sobie taką zrobić. Patrząc na inne prasy i na to jakie mają gabaryty to co ja wymyśliłem wydaje się nie najgorsze o ile nie za słabe. Jednak takie to musi być 34.jpg35.jpg036.jpg35.jpg fachowe prasy są znaczeni potężniejsze i są w całości. Moją można rozebrać na czynniki pierwsze i łatwo przenieść. Dzięki temu każdy bez problemu wsadzi ją do swojego garażu. Nawet pod chmurka pod jakimś parawanem może być czy pod wiatą ale pod warunkiem że nie będzie padać bo też muszą być odpowiednie warunki cieplno-wilgotnościowe do prasowania paneli. Szczególnie ważne to jest dla kleju i jego warunków pracy.