Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wylej niecke betonowa i zrob winde dla samochodu. To duzo nie bedzie kosztowac- pare silownikow, troche profili i gotowe. Winde ci kolega moze skonstruowac co to jest konstruktorem, materialy za grosze na zlomie dostaniesz a calosc pospawaja zuliki spod sklepu co i tak mialy cos u ciebie robic. Taka winda duzo nie wyniesie a bedziesz mial garaz, szczelnie i jak nikt inny. Najlepiej juz wyruszaj na zlom w poszukiwaniu materialow, moze do prasy tez cos znajdziesz to za grosze bedziesz mial i prase. Ba, jeszcze miejsce na dzialce na podjazd oszczedzisz.

Przypuśćmy że na poważnie wzięłoby sie Twoje żartobliwe uwagi to nawet winda potrzebuje trochę miejsca, praktycznie tyle co podjazd wiec nic sie na tym miejsca nie oszczędzi. Winda na auto byłaby łatwiejsza do zrobienia od prasy bo wystarczy na dwie tony obciążenia a nie 80ton. Pomysł z szukaniem na złomie elementów nie jest najgorszy i faktycznie można byłoby pomału coś już zbierać.

Nigdy nie pisałem o żulikach spod sklepu, a po drugie u mnie takich nie ma.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nigdy nie pisałem o żulikach spod sklepu, a po drugie u mnie takich nie ma.

Juz sam nie wiesz jakie miales pomysly? Zuliki mialy ci pomoc przy zbijaniu szkieletu. Tyle czasu budujesz w marzeniach, ze powoli zapominasz o gnialnych pomyslach.

Przy okazji jak juz bedziesz po wiosce zlomu szukal to popytaj o stare gazety- w dlugie zimowe wieczory bedziesz mogl celuloze do ocieplenia zrobic.

Na allegro trafiłem na takie coś http://allegro.pl/profile-stalowe-profil-stalowy-ksztaltowniki-nowe-i7020009994.html

Mają różne profile ocynkowane i czarne w dość dobrej cenie. Nie mają dwuteowników więc ewentualnie z profili prostokątnych bym musiał robić prasę. W sumie nie ma to dla mnie większego znaczenia wiec może być i tak. Nie tną na wymiar tylko sprzedają przeważnie w odcinkach 6m. Przeliczając na to co ja bym potrzebował wyszło mi że profili o ściance 4mm i wymiarze 60x120mm będę potrzebował 84m co by kosztowało ok.1900zł. Profili o ściance 5mm i wymiarze 80x160mm potrzebuję 36m i koszt ok.1300zł. Razem daje kwotę ok.3200zł i wagę ok.1560kg. Trochę taniej dadzą te większe profile o jakieś 10groszy za kilo. Reasumując nie jest to jakiś masakrycznie wielki koszt jak myślałem ze będzie. Większy problem jest taki że transport jest po mojej stronie wiec to będzie drobny problem. Z tego co wiem to ponoć firmy transportowe biorą średnio 2zł za 1km transportu wiec ode mnie tam jest jakieś 180km czyli w dwie strony 360km co daje kwotę ok.720zł. Nie ma tragedii. Mogę też po znajomości załatwić odbiór towaru u gościa który jeździ do Warszawy i w drodze powrotnej by mi to zabrał do mnie. Musiałbym tylko u siebie załatwić aby jakąś koparka mi to ktoś rozładował widłami. Akurat wujek żony w kółku rolniczym robi więc z nim to załatwię. Wtedy praktycznie transport za stówkę czy dwie bym zapłacił plus koparka i w 3,5k sie zmieści. Do tego 4 podnośniki 20tonowe i dwie blachy które też by gościu wziął po drodze wiec dodatkowo 1060zł i 640zł za podnośniki.

Daje to razem kwotę ok. 5200zł za prasę do robienia paneli SIP. Myślę że jest to dość fajna cena i w miarę do przyjęcia. Wiem że od razu powiecie że w tej kwocie od razu ma sie bloczki na wymurowanie ścian w domu ale porównuje to do czego innego, czyli do tego ile kosztują panele które by sie zamówiło. Bardziej się opłaca zrobić je samemu z jakimś pomocnikiem, a przy okazji będzie satysfakcja z ich zrobienia.

Szczerze mówiąc najlepiej byłoby mieć panele o długości 300cm a nie 250cm. Płyty OSB o takiej długości nie są dostępne więc musiałbym sam sobie takie zrobić. Do tego najlepiej byłoby kleić płyty OSB o gr.8mm. Czyli na stół dajemy płytę o długości 250cm i dalej o długości 50cm. Następnie nakłada się klej i daje drugi taki sam komplet ale odwrotnie. Tak można ułożyć kilka warstw ile się tam zmieści i sprasować razem. Dzięki temu będę miał odpowiednie płyty. Co o tym sądzicie?

prasa do SIP.2.jpg mógłbym dołożyć jeszcze jeden siłownik i będzie nacisk 100t i wtedy przy płycie o długości 300 cm nacisk byłby 2,6kg/cm2. Mógłbym prasować płyty OSB o gr.8mm i na raz 28 płyt by weszło. Jak gadałem z gościem z kronopolu to mogą zrobić płyty o długości 300cm ale min zamówienie to 150m3. Jakbym robił dom z pełnym piętrem, do tego na stropy płyty w dwóch warstwach to nazbieram jakieś 108m3 i nic więcej. Przy ścianach wysokich na 3m to belki stropowe zamocowałbym na wieszakach. Nad parterem dałbym belki bs-d o wys. 30cm co 62,6cm, a nad piętrem o wys. 40cm by więcej izolacji weszło. Tak pokoje mogą być niższe niż na parterze. Druga opcja jest taka że można zamówić płyty o długości 280cm bo takie już prędzej robią i przy okazji mogliby mi takie też zrobić. Wtedy je tylko na ściany i potrzebowałbym jakieś 68m3. Tylko w tym przypadku nie dawałbym belek stropowych, a strop zrobiłbym też z paneli SIP. Do nich potem podwiesi się sufit, rozmieści kanały wentylacyjne i na parterze są trochę wełny da by bardziej wyciszyć a na piętrze zrobi tak samo tylko da więcej wełny. Do tego dałbym grubszy styro bo 20cm a nie jak na ściany gdzie będzie 14cm. Jakby kto chciał OSB o gr.15mm i dłuższe to niech da znać bo wtedy wspólnie się nazbiera by zrobili te płyty.

Jesteś pewien tych jednostek?...... m3

Jak teraz to zacząłem jeszcze raz liczyć to zauważyłem, że pomyliłem się w liczeniu. Zamiast mnożyć przez 0,015m to mnożyłem przez 0,15 przez co wyszło mi tego za dużo i to sporo bo o cała dziesiątkę. Więc na płyty o długości 3m nie mam co liczyć na 100% bo ja bym tego nazbierał jedynie 10,8m3. Najwyżej byłaby druga opcja czyli płyty o długości 2,8m. Ponoć w budownictwie szkieletowym to jest standard. Jak rozmawiałem z panem Adamem który tam jest doradzą produktu to mówił że jeszcze tej długości się czasem zdarza że komuś robią więc ewentualnie można byłoby czekać i sie doczepić do takiego zamówienia. Realnie jest na to raczej mała szansa, więc pozostaje zrobić sobie samemu płytę o długości 3m. Jedynie co mi przychodzi do głowy to sklejenie razem płyt o grubości 8mm.

Ogólnie patrząc na tą animację

pomyślałem nad tym aby panel SIP miał 3m długości i zrobić strop na wieszakach. Wydaje sie mi to na dobre rozwiązanie.

Jest jeszcze inna opcja, czyli robię normalne płyty na długość 250cm i potem sztukuję to z mniejszym kawałkiem i wtedy by to było tak 01.jpg02.jpg03.jpg05.jpg06.jpg oczywiście ten doklejony kawałek musiałby być na dole ale też mogę dać to na przemian. Jak możecie doradzić coś mądrego to byłoby fajnie (ale komentarze typu abym to olał bo ie już mi się znudziły). Fajnie byłoby usłyszeć jakąś konstruktywną radę.

Szkoda że nikt nie chce zabrać głosu.

Przypomniałem sobie że zamiast sztukować płyty można zamówić sobie je o długości 2,8m dopinając się do jakiegoś zamówienia. Nie wiem czemu akurat nie robią typowo tez innych długości płyt. Przykładowo tu mają takie płyty https://www.hornbach.ch/shop/OSB4-Platte-15x1250x2800-mm-ungeschliffen/5862470/artikel.html co prawda nie jest to u nas, ale ogólnie takie się też robi. Dziwne ze na Polskę jest inny wymiar typowy. Nawet przy wznoszeniu ścian lepiej jest mieć dłuższe płyty by objęły podwalinę dolną i górną przy szkielecie. Ale mniejsza rzecz z tym.

Co myślicie o tym aby ściana w piwnicy była zrobiona z szkieletu czy SIP na głębokości 125cm? Robiąc płytę garażu i ściany z izolacją typu ciężkiego dałoby to radę wytrzymać na wodę? Wiecie może czy ktoś już tak kiedyś robił?

Pytasz o rzeczy z kosmosu, z ktorymi nikt nie mial styczności, doświadczeń i się dziwisz że nikt nie komentuje.

Większość nie miała potrzeby wymyślania koła od początku, tylko wybudowała ciepłe, wygodne domy z rozsadne pieniadze.

Wiec raczej nie porozmawiasz tu na temat sztukowania płyt OSC, czy robienia ścian piwnic z paździerza

Wiem że nikt nie ma doświadczenia ale zawsze coś mądrego wyniknie z rozmowy. Kiedyś jak za pierwszym razem pomyślałem o SIP to też nic dobrego z tego nie wychodziło ale w czasie pisania doszedłem do wniosku jaki klej użyć i ze to nie może być pianka tytan jak na filmie u rusków. Odpowiedni klej wymaga pewnej siły nacisku przy klejeniu więc to też wynikło z pisania.

Nie wymyślam paneli SIP na nowo tylko myślę nad tym aby je samemu sobie zrobić, a to jest duża różnica. Bardziej jeszcze chodzi o samą prasę do tego by nie trzeba było kupować jakiejś za 30k by zrobić panele na jeden dom. Prasa musi być skuteczna, niedroga i łatwa w zmontowaniu. Temu właśnie pomyślałem o składanej z profili zamkniętych prostokątnych, skręcanych śrubami.

• 2 weeks później...

Pod wielkim znakiem zapytania są dla mnie panele SIP. Nie że mi się to nie podoba, nic z tych rzeczy. Chodzi o długość płyt osb przez co cały panel byłby dość krótki bo miałby raptem 250cm. Jak na dom mieszkalny to trochę mało. Można byłoby to łączyć jakoś tak jak wcześniej to prezentowałem, ale z drugiej strony nie po to się robi ściany z SIP by potem je osłabiać termicznie przez łączenia. Najlepsza byłaby płyta osb o długości 300cm, ale takich nie robią no chyba że sporo bym takich zamówił. Na stronach zagranicznych można znaleźć płyty o długości 280cm, więc ewentualnie takie jakoś można byłoby dostać. Ta długość i tak jest za krótka jak na to co bym chciał bo jednak szkoda bawić się w strop z SIP. To może być dobre dla jakiejś firmy która tego dużo robi bo sobie jakoś z tym poradzą i długości płyt osb też mają takie jakie chcą, czyli nic ich nie ogranicza.

Innym sposobem byłoby zrobienie sobie płyt osb o długości 300cm poprzez sklejenie ze sobą płyt o grubości 8mm na mijankę w długościach 250 i 50cm. Problem w tym ze to byłoby pracochłonne a i też rosną koszta za 1m2 płyty bo dwie płyty o grubości 8mm są droższe od jednej o gr.15mm. Też jest podwójna robota a sam tego nie zrobię. Łatwiej będzie zrobić tradycyjny szkielet drewniany niż zabawa w panele SIP i chyba na tym poprzestanę. Szkoda bo bardzo się na to napaliłem i szkoda że temat legnie w gruzach tylko przez to że typowe płyty osb są za krótkie :cry:

Jeszcze spróbuję zadzwonić i zapytać czy na pewno się nie skuszą na to by jednak parę płyt pocięli na inne długości niż typowe ale nie 150m3 a 2-5m3. Kurcze przecież mi się z tym nie śpieszy na już i mogliby to zrobić w czasie gdy jest choćby mniej roboty bo nie uwierzę że płyty robią bez przerwy 24/dobę 7dni w tygodniu. Nie ma szans aby tego tak dużo robić. Po drugie zmiana długości cięcia płyt z 250cm na 300cm też nie jest jakoś specjalnie skomplikowana i czasochłonna przez co byłyby za duże straty czasu tym bardziej że to pewnie z automatu idzie.

Pewny jesteś że tak trudno kupi płytę OSB większych wymiarów ?

https://www.osb3.pl/special/plyta-osb3-sp-15mm-2500x5000.html

Zaniemówiłem.... rozmawiałem z producentem i mówił że nie robią innych niż typowe to temu straciłem nadzieję. Dzięki Tobie nadzieja powróciła. Szkoda tylko ze wcześniej o tym nie wspominałeś ale trudno, wielkie dzięki za to.

E tam nie robią , może akurat ten producent nie robi . Z 10 lat temu dużo ciąłem płyt osb miały o ile dobrze pamiętam wymiary 3200X 2700 , pamiętam że we dwóch naprawdę było co ,,dygnąć".

Ale dumny z tego że nadzieja powróciła to nie jestem .Moim zdaniem odpuść sobie te panele , zrób normalny murowany , a jak już nie chcesz murowanego, to tradycyjny szkielet .

Kamil strasznej biedy sobie możesz narobić tymi panelami , narobisz się przy nich jak koń w kopalni .

Mały , prosty murowany domek , zrobisz wcale nie dłużej niż drewniak , bardzo małe prawdopodobieństwo spartolenia roboty , a i moim zdaniem taniej .

Popatrz na te osb , jak szybko dałeś się wpuścić w maliny tym wymiarami , a taki problem to pikuś , z tym z czym się spotkasz podczas ,,dziwnej " budowy domów mało popularnej , mało opanowanej metody budowy .

E tam nie robią , może akurat ten producent nie robi . Z 10 lat temu dużo ciąłem płyt osb miały o ile dobrze pamiętam wymiary 3200X 2700 , pamiętam że we dwóch naprawdę było co ,,dygnąć".

Ale dumny z tego że nadzieja powróciła to nie jestem .Moim zdaniem odpuść sobie te panele , zrób normalny murowany , a jak już nie chcesz murowanego, to tradycyjny szkielet .

Kamil strasznej biedy sobie możesz narobić tymi panelami , narobisz się przy nich jak koń w kopalni .

Mały , prosty murowany domek , zrobisz wcale nie dłużej niż drewniak , bardzo małe prawdopodobieństwo spartolenia roboty , a i moim zdaniem taniej .

Popatrz na te osb , jak szybko dałeś się wpuścić w maliny tym wymiarami , a taki problem to pikuś , z tym z czym się spotkasz podczas ,,dziwnej " budowy domów mało popularnej , mało opanowanej metody budowy .

Ja tam jestem zadowolony że wróciłeś mi nadzieję. Jestem Ci za to naprawdę bardzo wdzięczny.

Płyty o długości innej niż typowe 250cm sprzedają na całe palety. Nie licząc otworów w ścianach płyt bym potrzebował ok.120sztuk więc zamówić trzeba

132szt.(1paleta-44szt.). Za to wychodzi koszt prawie 11k. Transport kosztowałby 1500zł więc przy okazji mógłbym wziąć płyty na stropy i ewentualnie na dach zamiast deskowania o ile bym zdecydował się robić deskowanie. Na stropy osb-3 o gr.22mm p-w w ilości 41szt za 4,3k. Na dach ok.34sztuk płyt o gr.18mm p-w za niecałe 3k.

Domek z paneli SIP wydaje mi się prostszym rozwiązaniem niż tradycyjny szkielet. Drugi plus jest taki że pójdzie mniej drewna przez co będzie redukcja mostków. Oczywiście domek będzie prosty jak budowa cepa bo jakby był bardziej skomplikowany to na pewno bym nie dał rady 01.jpg02.jpg03.jpg jak widać na ilustracjach to konstrukcja będzie naprawdę bardzo prosta aż do bólu. Wyeliminowałem wszystko co trudniejsze i okien też nie daję za dużo tylko tyle co trzeba. Strop z belek dwuteowych o wys.30cm nad parterem http://allegro.pl/belka-dwuteowa-stropowa-bs-d-300-kronopol-osb-hit-i7042505871.html a nad piętrem to 40cm by weszło więcej izolacji. Oczywiście działówki potem z płyt gk bym zrobił.

Jakie widzisz trudności w tym konkretnym domku? Z czym mogę mieć jakieś problemy?

Jakie widzisz trudności w tym konkretnym domku? Z czym mogę mieć jakieś problemy?

Kamil podobnie jak wielu wcześniejszych forumowiczów widzę calą masę problemów , ba uważam że mam o wiele większe doświadczenia z budową niż TY , i przyjmuję że też wiele jeszcze problemów nie widzę ,co pewnie wynika z jakiś tam braków wiedzy i doświadczenia , życie mnie tak nauczyło. Twój problem polega na tym że TY w ogóle nie widzisz swoich braków , a podejście do budowy masz jak 14-latek , budowa domu w Twojej sytuacji to nie jest przygoda życia , musisz zrozumieć że to może się okazać dla Ciebie szubienicą ( splunąłem teraz 3x za siebie aby się tak nie stało ) . Możesz bezpiecznie ominąć tą szubienice , korzystając ze sprawdzonej ścieżki , buduj murowany , nieduży dom ,.

Kamil podobnie jak wielu wcześniejszych forumowiczów widzę calą masę problemów , ba uważam że mam o wiele większe doświadczenia z budową niż TY , i przyjmuję że też wiele jeszcze problemów nie widzę ,co pewnie wynika z jakiś tam braków wiedzy i doświadczenia , życie mnie tak nauczyło. Twój problem polega na tym że TY w ogóle nie widzisz swoich braków , a podejście do budowy masz jak 14-latek , budowa domu w Twojej sytuacji to nie jest przygoda życia , musisz zrozumieć że to może się okazać dla Ciebie szubienicą ( splunąłem teraz 3x za siebie aby się tak nie stało ) . Możesz bezpiecznie ominąć tą szubienice , korzystając ze sprawdzonej ścieżki , buduj murowany , nieduży dom ,.

Skoro piszesz to co myślisz tzn że chyba zbyt luźno z wami pisze przez co macie o mnie takie a nie inne zdanie. To że często piszę prostym językiem na tzw chłopski rozum nie oznacza że uważam że wykoanie jakiejś czynności będzie fizycznie bezproblemowa. Bradziej chodzi mi o to że nie będzie to takie trudne jakby sie mogło wydawać. Ja też o wielu rzecza myśle trochę inaczej. Nie zawszę potrzebuję robić coś wiele razy fizycznie aby wiedziec jak to robić. Samo zbudowanie to już będzie końcowy efekt wcześniejszych przemyśleń. Dużo czasu zchodzi nad zastanawianiem sie jak coś zrobić. Przykładowo dziś od dwudziestej zacząłem sobie rozrysowywać panel po panelu na parterze. Przy okazji wiem już jak robić by było jak najmniej odpadów lub prawie je wyeliminować. Na pewno będzie trudno z wypoziomowaniem podwaliny do której będzie się kleiło i skręcało panele SIP. Płyta fundamentowa na pewno nie wyjdzie idealnie równa jak stół bo to chyba niemożliwe. Nawet długość podwaliny musi być co do milimetra ucięta, niezapominając o tym że w rogach musi zostać szczelinka 15mm w którą wejdzie osb. Też trzeba założyć że panele nie będą dolegać idealnie do siebie choćby na sam fakt dylatacji między płytami osb. Dylatacje zakładam na poziomie 2mm co na kilku płytach tez da troche dłuższą podwalinę. Przy domku murowanym najwyżej by się pustaka bardziej przycięło lub dało wiecej zaprawy a przy panelach to musi być dobrze zaprojektowane. Ja będę chciał wykorzystać wielokrotność szerokosci płyty osb czyli szerokość domku 751cm a długość 876,2cm (wymiar zewnetrzny konstrukcji z paneli SIP).

Doceniam naprawde troskę o to by jak juz będe budował by nic mi się nie stało ale skoro tak wielu ludzi choćby na tym forum (a nie tylko bo wielu też nigdzie się nie udziela z dziennikami itp) dało radę zbudowac sobie domek niemając o tym pojecia i często robiąc cokolwiek pierwszy raz to tym bardziej i ja dam radę. Straszenie mnie szubienicami czy coś w tym stylu (wiem że to nie złośliwie ale z troski) nie zniechęca mnie, a nawet wręcz przeciwnie, dodaje mi to bardziej zapału by tak zrobić. Tak jak wcześnie j pisałem zanim to zrobię to dobrze to przemyśłe krok po kroku i naprawdę jak będę widział wiecej minusów niż plusów to nie będę sie w to pchał. Tego możesz być pewny. Mam swój rozum i na pewno nie zrobiłbym nic przez co życie moje czy mojej rodziny mogłoby byc choć w najmniejszym stopniu zagrożone. Nie jestem głupi i na pewno bym nie zaryzykował bo życie to nie ruletka. Ostatecznie i tak z swoimi wypocinami wyląduje u architekta i jak mi to wywróci obróci w pierzynę to też nic sie takiego nie stanie, bo wtedy mam plan awaryjny czyli tradycyjny szkielet. Wymiary domku mi się nie zmienią tylko trochę konstrukcja.

W domku z paneli SIP podoba mi się redukcja drewna w konstrukcji przez co będzie o wiele mniej mostków cieplnych w porównaniu do tradycyjnego nawet energooszczednego szkieletu. Co prawda najpierw trzeba sobie zrobić te panele, ale najwyżej ok.1-2miesiecy popołudniami i będą gotowe. Dobre jest też to że jak już panele będę gotowe to ich montaż powinien pójść dość fanie. Na filmikach nie wygląda to na zbyt trudną sztukę i po paru panelach już sie pewnie dojdzie do wprawy. Domek mam o prostej bryle więc łatwo pójdzie. Jak się temu bliżej przyjżeć to wydaje mi się że będzie to prostsza i wygodniejsza robota od stawiania szkieletu. To wygląda na skomplikowane jak sam domek jest skomplikowany ale przy takim prostym jak mój wydaje mi się ta technologia na idealną.