kamilb1987b 10.12.2017 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ooo... A to ktos chcial sam robić panele SIP ? I co, zrobił? Mieszka już ? Ty chlopie zyjesz w innym swiecie - zrobisz prase, wydasz mnóstwo pieniedzy. Pózniej okaze sie, ze EPS ni wytrzymuje takiego obciazenia i z plyty 15cm robi sie 12 cm a z innej 11,5 cm, z innej 12,3cm. Nie pisz o użyciu mniejszej ilosci podnośników, bo klej musi mieć 2,5kg/cm2. I co wtedy zrobisz ? Dla mnie Twoje podejście to dziecinada. Pez kawalek styropianu 5x5 cm, poloz na nim ciezar 62kg i zobacz, co się stanie. I to jest konkretny argument. Wiele ich tu bylo, tylkoTy ich nie zauwazasz, Dokładniej mówiąc to byłby taki klej file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/PUR%20D4%2031%20TDS.pdf piszą że docisk prasy ma być 2-15kg/cm2 więc aby spełnić to minimum to musiałbym użyć EPS200 i nic złego się nie stanie. Załatwię sobie tubkę tego kleju i jedną płytę EPS200 na próbkę i się zobaczy co wyjdzie. To są drobne (ale ważne) szczegóły techniczne które można dopracować i nie dyskwalifikują całego pomysłu. Wiem że trzeba o to zadbać i tak się zrobi. Widzę że największą obawę masz o to czy wykonanie panelu będzie poprawne i uważasz że źle to zrobię bo bym to robił pierwszy raz i w garażu, czyli chałupniczą metodą. Najłatwiej byłoby sobie kupić takie panele ale tanie to nie jest. na budowie wielu robi sobie samemu przykładowo nadproża bo systemowe są drogie i to jakoś nikogo nie dziwi bo robi się to zgodnie z zaleceniami konstrukcyjnymi. na panele też takie będę miał czyli użyję do tego osb o gr.15mm, EPS200, odpowiedni klej i będę to prasować odpowiednią siłą nacisku przy odpowiedniej wilgotności. Nie będzie to hop siup bo dwa panele będzie się robić pewnie z 2godziny (trochę będzie trwał proces produkcji ze względu na brak hydrauliki ale coś za coś) przez co w jedno popołudnie zrobię ich 4-6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 10.12.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Dokładniej mówiąc to byłby taki klej [ATTACH=CONFIG]402786[/ATTACH] file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/PUR%20D4%2031%20TDS.pdf piszą że docisk prasy ma być 2-15kg/cm2 więc aby spełnić to minimum to musiałbym użyć EPS200 i nic złego się nie stanie. Załatwię sobie tubkę tego kleju i jedną płytę EPS200 na próbkę i się zobaczy co wyjdzie. To są drobne (ale ważne) szczegóły techniczne które można dopracować i nie dyskwalifikują całego pomysłu. Wiem że trzeba o to zadbać i tak się zrobi. Widzę że największą obawę masz o to czy wykonanie panelu będzie poprawne i uważasz że źle to zrobię bo bym to robił pierwszy raz i w garażu, czyli chałupniczą metodą. Najłatwiej byłoby sobie kupić takie panele ale tanie to nie jest. na budowie wielu robi sobie samemu przykładowo nadproża bo systemowe są drogie i to jakoś nikogo nie dziwi bo robi się to zgodnie z zaleceniami konstrukcyjnymi. na panele też takie będę miał czyli użyję do tego osb o gr.15mm, EPS200, odpowiedni klej i będę to prasować odpowiednią siłą nacisku przy odpowiedniej wilgotności. Nie będzie to hop siup bo dwa panele będzie się robić pewnie z 2godziny (trochę będzie trwał proces produkcji ze względu na brak hydrauliki ale coś za coś) przez co w jedno popołudnie zrobię ich 4-6. Moglbys napisac w koncu cos o faktach a nie twoich urojeniach i wyobrazeniach? Podaj jakies zrodla, numery aprobat, norm, publikacje, pierwsze wstepne obliczenia, szacunki podparete liczbami? Do tej pory piszesz o twoich fantazjach a budowanie opiera sie na wiedzy technicznej. Podaj zrodla tej wiedzy, nie twoje chore fantazje. Bedziemy dyskutowac. Fantazje zostaw sobie w gronie najblizszych. Wszystko co tutaj zostalo napisane przypomina rozmowe ze swinia o gwiazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Dokładniej mówiąc to byłby taki klej [ATTACH=CONFIG]402786[/ATTACH] file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/PUR%20D4%2031%20TDS.pdf piszą że docisk prasy ma być 2-15kg/cm2 więc aby spełnić to minimum to musiałbym użyć EPS200 i nic złego się nie stanie. Załatwię sobie tubkę tego kleju i jedną płytę EPS200 na próbkę i się zobaczy co wyjdzie. To są drobne (ale ważne) szczegóły techniczne które można dopracować i nie dyskwalifikują całego pomysłu. Wiem że trzeba o to zadbać i tak się zrobi. Widzę że największą obawę masz o to czy wykonanie panelu będzie poprawne i uważasz że źle to zrobię bo bym to robił pierwszy raz i w garażu, czyli chałupniczą metodą. Najłatwiej byłoby sobie kupić takie panele ale tanie to nie jest. na budowie wielu robi sobie samemu przykładowo nadproża bo systemowe są drogie i to jakoś nikogo nie dziwi bo robi się to zgodnie z zaleceniami konstrukcyjnymi. na panele też takie będę miał czyli użyję do tego osb o gr.15mm, EPS200, odpowiedni klej i będę to prasować odpowiednią siłą nacisku przy odpowiedniej wilgotności. Nie będzie to hop siup bo dwa panele będzie się robić pewnie z 2godziny (trochę będzie trwał proces produkcji ze względu na brak hydrauliki ale coś za coś) przez co w jedno popołudnie zrobię ich 4-6. TY cały czas piszesz o swoich fantasmagoriach, a nie odpowiedziałeś na dwa proste pytania. Powtarzam: 1. Który użytkownik tego forum mieszka w domu z własnoręcznie zrobionych paneli 2. Co zrobisz, jeśli styropian zostanie odksztalcony, i nie wróci do swych wymiarów, a nie będzie można zmniejszyć nacisku z uwagi na wytyczne producenta kleju ? I nie pisz o nadprożach, stropach, bo to cię liczy, wykonuje wg norm, odbiera to to inżynier. Po prostu nie mogę się doczekać, jak pójdziesz z tym pomysłem do konstruktora, on Cię zabije śmiechem, a Ty wreszcie zejdziesz na ziemię i zaczniesz pisać o czymś realnym. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2017 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ja uważam że dom z paneli SIP będzie lepszy od domu murowanego i chciałbym z tego go zrobić. A teraz po kolei podaj na czym ta ,,lepszość " SIP robionego ,,tymi ręcami " polega . Skupiłbym się też na aspekcie $, i ilości roboczogodzin Lepiej będzie mi się z tego robić bo jak już panele będą gotowe to szybciej cała konstrukcja powstanie. Będzie to lżejsza robota bez przerw technologicznych. Stosunkowo dość szybko zrobi się SSZ a dzięki temu ze paneli mimo że jest konstrukcyjny to i izolacyjny przez co w środku będzie od razu cieplej niż w murowanym. W porównaniu do murowanego domek będzie znacznie lżejszy dzięki czemu będzie prostsza płyta fundamentowa. Do postawienia domku nie będzie trzeba męczyć się z rusztowaniem i na budowie będzie mniej syfu. Dla tego samego parametru U przegrody w szkielecie ściana jest znacznie cieńsza. Akumulacja gorsza niż w domku z silki ale a porównaniu do BK to już podobnie dzięki zastosowaniu wełny drzewnej w środku i podwójnemu płytowaniu gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2017 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Moglbys napisac w koncu cos o faktach a nie twoich urojeniach i wyobrazeniach? Podaj jakies zrodla, numery aprobat, norm, publikacje, pierwsze wstepne obliczenia, szacunki podparete liczbami? Do tej pory piszesz o twoich fantazjach a budowanie opiera sie na wiedzy technicznej. Podaj zrodla tej wiedzy, nie twoje chore fantazje. Bedziemy dyskutowac. Fantazje zostaw sobie w gronie najblizszych. Wszystko co tutaj zostalo napisane przypomina rozmowe ze swinia o gwiazdach. Cała moja wypowiedź była faktem a nie urojeniem. Panele SIP robi się z osb o gr.15mm więc takie użyję. Do klejenia jest potrzebny odpowiedni klej więc podałem jego parametry a zgodnie z tym co piszą o sile prasowania 2-15kg/cm2 to prasa musi dać nacisk 80ton dla osb o wymiarach 125-300cm. EPS200 ma wytrzymałość 200kPa więc taki trzeba użyć do robienia paneli. Tak jak pisze w karcie kleju powierzchnie klejone muszą być czyste i odtłuszczone (osb od strony klejenia przeszlifuje żeby wosk nie utrudniał klejenia) a po nałożeniu kleju mgiełką zroszę powierzchnie klejenia by lepiej wiązało. Rodzaj kleju określa jak to robić a nie jakieś normy. Jak pisze że klej ma zastosowanie do klejenia drewna z styropianem tzn że tak ma i w karcie kleju o tym piszą. Co w tym jest moją fantazją? Kleju przecież nie wymyśliłem. Oczywiście Tobie pewnie chodzi o jakby kartę katalogową gotowego produktu jakim jest panel SIP ale ja takiej nie wystawie bo nie będę specjalnie płacił za to by mieć papierek. Już rozumiem co chcesz mi powiedzieć ale jak poszukam i znajdę dane do jakiejś firmy co robi panele to spytam o te rzeczy i zobaczę czy się to pokrywa z tym co pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2017 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 TY cały czas piszesz o swoich fantasmagoriach, a nie odpowiedziałeś na dwa proste pytania. Powtarzam: 1. Który użytkownik tego forum mieszka w domu z własnoręcznie zrobionych paneli 2. Co zrobisz, jeśli styropian zostanie odksztalcony, i nie wróci do swych wymiarów, a nie będzie można zmniejszyć nacisku z uwagi na wytyczne producenta kleju ? I nie pisz o nadprożach, stropach, bo to cię liczy, wykonuje wg norm, odbiera to to inżynier. Po prostu nie mogę się doczekać, jak pójdziesz z tym pomysłem do konstruktora, on Cię zabije śmiechem, a Ty wreszcie zejdziesz na ziemię i zaczniesz pisać o czymś realnym. 1. nikt nie mieszka ale pomysły na to były 2. jak będzie równo sprasowany i ściśnie się go na 14cm jakieś 5-10mm to w czym będzie to mi niby przeszkadzać? Styropian to nie stal że jak się ściśnie to tak już zostanie na wieki. Mnie tylko musi wejść na zamku w łącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 1. nikt nie mieszka ale pomysły na to były 2. jak będzie równo sprasowany i ściśnie się go na 14cm jakieś 5-10mm to w czym będzie to mi niby przeszkadzać? Styropian to nie stal że jak się ściśnie to tak już zostanie na wieki. Mnie tylko musi wejść na zamku w łącznik. Ad1 I co ? Nikt nie chce mieszkać w tej genialnej technologii ? Niby lepszej od murowanej i takiej prostej ? Ad2 I znowu nie wiesz o czym piszesz. Nie masz kompletnie pojecia o tym, co trzeba zrobić. Ty nie masz ścisnąć styropianu o 5mm. Ty masz wytrworzyć nacisk 2,5kg na cm2 I ten styropian popłynie na może na 1 a może na 2, 3cm. I co z tym zrobisz? czytałeś, jak moduł sprzężystości ma styropian ? Jeszcze raz prosty test - weź styropian 5x5 cm i osobę, ważącą 62kg i niech na tym stanie. I porównaj grubość prze i po... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2017 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jestem właśnie w Castoramie i po ściśnięciu styropianu podłogowego wrócił do wymiaru, zachowuje się trochę jak gąbka. Firmy prasują panel i jakoś nic się z tym złego nie dzieje więc czemu mi miałoby się dziać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) A z jakim obciązeniem scisnąłeś ? 2.5kg/cm2 ?Jeszcze raz napisze - każ osobie ważącej 62kg stanąć na próbkę 5x5cm styro. Zobaczysz tę "gąbkę" Co producenci paneli uzywaja w produkcji paneli ?Poza tym - producenci maja swoje technologie, ich produkty sa przebadane i poddawane stalej kontroli jakosci. A Ty co masz ?Ruski film na YT ? Edytowane 10 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.12.2017 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Z obciążeniem takim jaki jest w ścisku dłoni naciskając samym kciukiem. Na pewno jest to ponad 2,5kg/cm2. Ja to sprawdzę w inny sposób. Załatwię płytę styro i kawałek 30x30cm sprasuje podnośnikiem samochodowym 2tony i się zobaczy jak to się będzie zachowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 To moze sprawdż i wróć do tematu, a nie próbuj "kciukiem " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.12.2017 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Spróbuję i się zobaczy. Rozmawiałem z fachowcem z tej firmy i mówił że te parametry klejenia jeżeli chodzi o prasowanie są dla drewna, a w przypadku klejenia styro z osb oczywiście siła nacisku musi być mniejsza i dobrana w zależności od wytrzymałości styropianu, tak by równo ścisnęło kilka milimetrów. Wychodzi na to że odpowiedni ścisk wyjdzie w trakcie prób. W zależności od styropianu można obliczyć jaki potrzeba ciężar by ścisnąć styropian o 1mm i na tej zasadzie obliczyć ile to będzie dla 5mm czy 10mm. Jak ktoś wie jak to zrobić to byłoby fajnie jakby się podzielił konkretną wiedzą. Wiem że są google itp ale może ktoś z was to wie i może powiedzieć jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.12.2017 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Poprawcie mnie jeżeli się mylę, skoro styropian na ściskanie ma przykładowo 150kPa to znaczy ze potrzeba 1,5kg/cm2 by ścisnąć go o 10%? W takim wypadku przy takiej sile styropian o gr.100mm ściśnie się o 1cm? Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 11.12.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Lepiej będzie mi się z tego robić bo jak już panele będą gotowe to szybciej cała konstrukcja powstanie. Będzie to lżejsza robota bez przerw technologicznych. Stosunkowo dość szybko zrobi się SSZ a dzięki temu ze paneli mimo że jest konstrukcyjny to i izolacyjny przez co w środku będzie od razu cieplej niż w murowanym. W porównaniu do murowanego domek będzie znacznie lżejszy dzięki czemu będzie prostsza płyta fundamentowa. Do postawienia domku nie będzie trzeba męczyć się z rusztowaniem i na budowie będzie mniej syfu. Dla tego samego parametru U przegrody w szkielecie ściana jest znacznie cieńsza. Akumulacja gorsza niż w domku z silki ale a porównaniu do BK to już podobnie dzięki zastosowaniu wełny drzewnej w środku i podwójnemu płytowaniu gk. Widać po ty co piszesz , że nie masz pojęcia na temat budowy domu Nim zdążysz skleić te swoje SIP-y w garażu to murowany już będziesz miał zadaszony. Nie zrobisz szybciej SSZ niż domu murowanego . Jedyna przerwa technologiczna to ewentualnie przy stropie (chyba że drewniany będzie , wtedy nie ) To czy w domu będziesz miał ciepło wcale nie zależy od technologi wykonania ściany . Płyta fundamentowa wcale nie będzie prostsza , co najwyżej trochę więcej betonu pójdzie dla murowanego . Z rusztowaniem będziesz skakał przy obu domach , żaden argument . I co z tego że ściana znacznie cieńsza ( te znacznie - dyskusyjna sprawa ) skoro z SOP-a znacznie droższa . Z sip-em tymi ręcami raz ze nie uzyskasz zgody na budowę , dwa narobisz się o wiele więcej niż przy murowanym , trzy że 1m2 ściany SIP wyjdzie drożej niż 1m2 murowanej na gotowo ., cztery w razie ,,W" na ryku wtórnym ten dom z SIP-a będzie niewiele wart . W ogóle nim zaczniesz robić próby z tym sip-em (próby które niczego Tobie nie powiedzą , bo to czy si przyklei czy nie to i tak żadna przydatna informacja ) to może porozmawiaj z architektem czy ,,podpisze się pod takimi SIP-ami , bo jeśli nie ( na pewno nie ) o po cholerę się będziesz bawił w te klejenia na próbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 11.12.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Poprawcie mnie jeżeli się mylę, skoro styropian na ściskanie ma przykładowo 150kPa to znaczy ze potrzeba 1,5kg/cm2 by ścisnąć go o 10%? W takim wypadku przy takiej sile styropian o gr.100mm ściśnie się o 1cm? Dobrze to rozumiem? Wiesz kupowałem wiele razy , wiele różnych styropianów , i powiem tobie ze nawet z tej samej dostawy , przy podobnej próbie jak Ty przeprowadzałeś -palcem - widać że różnej twardości/gęstości są .Do tych celów o których je używałem nie miało to większego znaczenia , al Ty do sip-ów raczej musisz mieć mocno powtarzalny towar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.12.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Widać po ty co piszesz , że nie masz pojęcia na temat budowy domu Nim zdążysz skleić te swoje SIP-y w garażu to murowany już będziesz miał zadaszony. Nie zrobisz szybciej SSZ niż domu murowanego . Jedyna przerwa technologiczna to ewentualnie przy stropie (chyba że drewniany będzie , wtedy nie ) To czy w domu będziesz miał ciepło wcale nie zależy od technologi wykonania ściany . Płyta fundamentowa wcale nie będzie prostsza , co najwyżej trochę więcej betonu pójdzie dla murowanego . Z rusztowaniem będziesz skakał przy obu domach , żaden argument . I co z tego że ściana znacznie cieńsza ( te znacznie - dyskusyjna sprawa ) skoro z SOP-a znacznie droższa . Z sip-em tymi ręcami raz ze nie uzyskasz zgody na budowę , dwa narobisz się o wiele więcej niż przy murowanym , trzy że 1m2 ściany SIP wyjdzie drożej niż 1m2 murowanej na gotowo ., cztery w razie ,,W" na ryku wtórnym ten dom z SIP-a będzie niewiele wart . W ogóle nim zaczniesz robić próby z tym sip-em (próby które niczego Tobie nie powiedzą , bo to czy si przyklei czy nie to i tak żadna przydatna informacja ) to może porozmawiaj z architektem czy ,,podpisze się pod takimi SIP-ami , bo jeśli nie ( na pewno nie ) o po cholerę się będziesz bawił w te klejenia na próbę ? Panele będę robił ok.60godzin czyli 1,5-2tygodni w dwie osoby. Druga osoba jest mi potrzebna do produkcji paneli do zakładania kolejnych plyt osb czy wyciągania gotowych paneli. Sam tego nie zrobię ale mogę to robić niezależnie od pogody co w przypadku domów murowanych nie jest takie jednoznaczne. Mam nadzieję że z architektem nie będzie problemu. On ma to tylko zaprojektować więc czemu miałby się nie podpisać? Powie że to ma być takie i takie i to już będzie mój problem czy ja sobie te panele sam zrobię czy je gdzieś kupie. Co architekt ma do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.12.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Wiesz kupowałem wiele razy , wiele różnych styropianów , i powiem tobie ze nawet z tej samej dostawy , przy podobnej próbie jak Ty przeprowadzałeś -palcem - widać że różnej twardości/gęstości są .Do tych celów o których je używałem nie miało to większego znaczenia , al Ty do sip-ów raczej musisz mieć mocno powtarzalny towar . Skoro Ty tak miałeś to pewnie producenci SIPów też mają podobne problemy a jakoś dają radę. Wiem że mogą być drobne różnice ale one nie są przeszkodą. Przy równym nacisku na cała powierzchnię wszystko dobrze się sklei. Do łączenia paneli będę stosować drewno kvh 6x14cm więc łącznik będzie elementem litym który też dodatkowo wzmocni całą konstrukcję, U mnie na południu ostatnio mocno wieje i mam nadzieję że domek z paneli SIP z tym sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.12.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Panele będę robił ok.60godzin czyli 1,5-2tygodni w dwie osoby. Druga osoba jest mi potrzebna do produkcji paneli do zakładania kolejnych plyt osb czy wyciągania gotowych paneli. Sam tego nie zrobię ale mogę to robić niezależnie od pogody co w przypadku domów murowanych nie jest takie jednoznaczne. Mam nadzieję że z architektem nie będzie problemu. On ma to tylko zaprojektować więc czemu miałby się nie podpisać? Powie że to ma być takie i takie i to już będzie mój problem czy ja sobie te panele sam zrobię czy je gdzieś kupie. Co architekt ma do tego? Architekt to może narysować i nanieść wymiary, ale potrzebujesz konstruktora, który się pod tym podpisze podpierając się odpowiednimi obliczeniami. Ja bym CI tych własnoręcznie robionych paneli nie zaakceptował, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.12.2017 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Architekt to może narysować i nanieść wymiary, ale potrzebujesz konstruktora, który się pod tym podpisze podpierając się odpowiednimi obliczeniami. Ja bym CI tych własnoręcznie robionych paneli nie zaakceptował, A co ma konstruktor do paneli SIP? On poda że ma być to takie i takie i ja takie mam załatwić. To już raczej potem kierownik budowy będzie musiał podpisać zgodność parametrów materiałów z projektem. Jeżeli konstruktor napisze że SIP ma się składać z tego i tego i w taki sposób sprasowany itp to dla niego to wystarczy. Ja to zrobię a kierownik budowy oceni czy dobrze to robię czy nie. Widzę że macie ogólnie problem z tym że to ja sam bym robił i tylko o to chodzi. Nie jest ważne dla was że robiłbym to dobrze tylko to ze robiłbym to ja. Wielu forumowiczów robi różne rzeczy sami i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Podejrzewam ze jakbym był kimś innym, kto ma jakieś tytuły naukowe czy coś takiego lub byłbym forumowym "sadystą" czy kimś podobnego pokroju to byście mówili że mam ciekawy pomysł. Ale ze waszym zdaniem nic nie umiem dobrze zrobić tzn że z góry każdy mój pomysł skazujecie na porażkę. podejrzewam nawet że jakbyś choćby Ty to wymyślił to też byłoby to zupełnie inaczej odebrane. Wysuwam takie wnioski bo nie podajecie żadnych konkretnych dowodów na to że zrobię coś źle tylko przypuszczenia że będzie to złe. Jak wiecie że to czy tamto co do paneli jest złe bo przykładowo to się nie uda czy nie nadaje z takich i innych przyczyn to o tym napiszcie. Jeszcze raz to wytłumaczę. To wykonania paneli zastosuję płyty osb o gr.15mm. Z jednej strony przejadę szlifierką by zmatowić powierzchnię która jest pokryta woskiem. Wiem że wosku trochę jest więc aby dobrze klej trzymał to trzeba trochę przeszlifować. Do klejenia zastosuję klej PUR D4 31 poliuretanowy który nadaje się do klejenia belek konstrukcyjnych ale również do klejenia drewna z styropianem. Z tego co mówił fachowiec od kleju to oczywiście siłę ścisku trzeba taką wytworzyć by trochę ścisnąć styropian, równo tak przytrzymać ale wcześniej zrosić mgiełką klej co lepiej wpłynie na wytrzymałość. Kleju zastosować ok.180-200g/m2. Co w tym waszym zdaniem jest takie że uważacie że się to nie nada? Proszę o konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 12.12.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Problem w tym, że te Twoje panele nie będą miały żadnego certyfikatu/gwarancji/atestu/czegokolwiek i jak się chałupa zawali, to nic nie wyciągniesz z odszkodowania kierownika czy konstruktora. To tak na początek.Nie wiem czy w ogóle znajdziesz kierbuda, który się pod tym podpisze... Wielu forumowiczów robi coś samemu, ale żaden nie buduje elementów konstrukcyjno - izolacyjnych "w garażu". Ludzie czytają te twoje pomysły i Cię zniechęcają, bo sobie tragedię możesz na głowę sprowadzić. Ba, nie tylko sobie, ale i rodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts