Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeżeli chodzi o dogrzewanie podłogówka to jest to możliwe? bo podłoga jak się nagrzeje to długo trzyma ciepło i nie za bardzo da się tym sterować bo jak? przypuśćmy że grzeje trochę w nocy bo wiadomo nie ma słońca, wszyscy śpią a temperaturę trzeba utrzymać. podłoga cały czas grzeje a jak będzie cały dzień słoneczny i jak się podłogówka wyłączy to zanim ostygnie to w domu wszyscy zdążą się upiec. wiadomo ludzie pracują, dzieci do szkoły chodzą, ale w weekendy w domu się jest, czasem w tygodniu też się jest w domu i co? trzeba okna i drzwi otwierać? aby jakoś żyć? jak sobie z tym radzicie?

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W przypadku ogrzewania nadmuchowego koszt zrobienia (a raczej nie zrobienia) samej podłogówki (ok. 70-80 zł/m2) przy dobrym rozkładzie domu może zrównoważyć koszty zakupu centrali i rozprowadzenia.

A gdyby umieścić wyjścia kanałów w kratkach przypodłogowych była to całkiem ciekawa alternatywa...

przecież będzie robił i tak WM to dołożenie nagrzewnicy to nie problem.

Ludzie budynek pasywny to 10 wat mocy przy temp obliczeniowej danej strefy.

lub bardziej ostro przy -30. to kombinowanie z jakimiś systemami rozbudowanymi to tylko chyba jako praca badawcza.

przy około 0 st ile Ci będzie trzeba ? 4-6 wat mocy cieplnej na 1m2 to sobie pomyśl.

pewnie każdy z was co szukał informacji o domach pasywnych szukał też na youtube i też każdy z was musiał trafić na ten dom
, tak jak mówią jest to dom w technologii drewnianej więc ściany nie akumulują ciepła i niby dobrze się mieszka. więc jeżeli zamiast drewna chciałoby się murowany to nie lepiej jest zastosować do konstrukcji BK zamiast silikatów? wiem że już to poruszałem ale dalej mnie to ciekawi a tym bardziej że domy drewniane nic nie akumulują. więc po co ta akumulacja jest? mówię typowo o domach pasywnych, czyli grubo izolacji, rekuperacja itp.

To co jest zaprezentowane w tym filmie to nie jest pasywny, już pierwszy rzut oka na końcu, proszę zobacz sobie ja wygląda instalacja i jakie są grubości izolacji na rurkach, potem zobacz co np wymaga NF 15.

drewno słabo akumuluje ? skąd den wniosek ... 7cm deska = 24 cm BK 400 odmiana.

dobrze piszesz deska ale w domu szkieletowym nie ma dużo desek. w szkielecie jest wełna, obite płytami OSB a na to zaś izolacja wiec co tu akumuluje? samo drewno to jak się nagrzeje to wiadomo że można się nawet oparzyć ale szkieleciak? a o to mi chodziło. ciekawi mnie jeszcze kwestia silki w lecie. bo jak się ściany nagrzeją i zaczną to oddawać w nocy to może być ciężko i GWC + nawet dobra klima może nie pomóc a nawet jak pomoże to klima to dodatkowe koszty i przy okazji pożeracz prądu i to co w zimie się zaoszczędzi na to w lecie dużo więcej wyda na ochłodzenie.

patrząc na całość dogrzewanie domu za pomocą rekuperatora z wbudowaną pompą cenowo może niewiele się różnić od pompy gruntowej z odwiertami bo przy tej pompie nie trzeba robić GWC bo są odwierty pionowe i to zastąpi więc może nie być najgorzej. pompę taka można kupić już za 27k. nawet porównując do kotła kondensacyjnego na gaz to w sumie może z 10k-15k się dopłaci i jest pompa. trzeba o tym pomyśleć. rekuperator z pompą do dogrzewania domu jest fajny ale łazienek nie dogrzeje i CWU też nie więc najlepiej chyba wychodzi pompa gruntowa. ale jak się coś zepsuje i nie będzie dało się czegoś wymienić lub nie będzie juz dostępnego takiego elementu to nowa pompa da ostro po kieszeni. najbardziej baw mnie jak goście od instalacji porównują pompę do lodówki, czyli prawie 30k do może 2k, bo lodówka jak się zepsuje to się kupuje nową. jak słyszę taki tekst to z butów wyrywa i ma się ochotę powiedzieć ze gościu ty jesteś chyba poj...ny robiąc takie porównania. żeby pompa się opłacała to musi chodzić min te 20lat a nie psuć się np. co 5lat bo to nie jest sztuka. ale ponoć w pompach najczęściej jak już coś się może zepsuć to tylko sprężarka jako droższy element. tylko co jak się zepsuje za 10lat i nigdzie jej się już nie kupi na wymianę? pożyjemy zobaczymy. może do tej pory pompy będą w podobnych cenach co kotły na gaz.

ciekawi mnie jeszcze kwestia silki w lecie. bo jak się ściany nagrzeją i zaczną to oddawać w nocy to może być ciężko i GWC + nawet dobra klima może nie pomóc a nawet jak pomoże to klima to dodatkowe koszty i przy okazji pożeracz prądu i to co w zimie się zaoszczędzi na to w lecie dużo więcej wyda na ochłodzenie.

To ja Ci juz odpowiadam: jak dom z silki przegrzejesz to zanda wentylacja ani GWC nic nie pomoga nawet przez dobe...

W tym roku mam juz klime wiec po prostu do zadnego przegrzania nie dopuszcze.

I najwazniejsze: cieplo z promieniowania slonecznego nie jest tak grozne jak kilkunastiodniowe temperatury powyzej 30 stopni wdzierajace sie do domu.

Bo wtedy nawet podloga w pomieszczeniach od polnocy sie przegrzewa...

Czyli bez klimy sie nie obejdzie. A moze lepiej miec sciany z BK bo on tak sie nie nagrzjeje i szybciej wychladza. Moze wtedy bez klimy sie obejdzie. Jak myslicie?

Chcesz miec komfort caly rok - zainwestuj te 3 tys zł, bedziesz mial grzanie na zadanie w dowolnym momencie, co zwlaszcza w okresach przejsciowych jest przydatne, nie trzeba ruszac podlogowki/CO...

no tak ale ponoć w pasywnym klima nie jest potrzebna, ale się zobaczy jeszcze.

Czytalem pare miesiecy temu taki dluzszy raport z osiedli domow pasywnych w Niemczech i nistety, nawet takie budynku wybudowane dokladnie pod wymogi pasywnosci posiadaly ta wade, iz okresowo dochodzilo do przegrzewania, ja nawet u siebie w domu ledwo 5-litrowym w marcu potrafie samymi zyskami bytowymi i slonecznymi przegrzac pol domu...

Ta klima mozesz znacznie obnizyc apetyt domu na energie do CO, u mnie za 23 dni marca zuzylem 52 kWh, dla 120 m2 domu 5-litrowego :p

Edytowane przez miloszenko

w domu pasywnym gwc się przydaje, ponoć może być zamiast klimy. jeszcze myślę o pompie gruntowej bo wtedy gwc nie trzeba a pompa może grzać i chłodzić, nie wiem czy to prawda ale gościu od pompy gruntowej tak mówił. ale jakbym nie decydował się na pompę to gwc chyba bym robił. klimę można później dołożyć jak się okaże że gwc nie daje rady. a z czego masz wylewkę na podłogówce? jastrych? beton? jak to się spisuje? jak szybko się wychładza i nagrzewa? Edytowane przez kamilb1987b
literówka

pewnie każdy z was co szukał informacji o domach pasywnych szukał też na youtube i też każdy z was musiał trafić na ten dom
, tak jak mówią jest to dom w technologii drewnianej więc ściany nie akumulują ciepła i niby dobrze się mieszka. więc jeżeli zamiast drewna chciałoby się murowany to nie lepiej jest zastosować do konstrukcji BK zamiast silikatów? wiem że już to poruszałem ale dalej mnie to ciekawi a tym bardziej że domy drewniane nic nie akumulują. więc po co ta akumulacja jest? mówię typowo o domach pasywnych, czyli grubo izolacji, rekuperacja itp.

Youtube chce mi instalować swojego flash'a - nic z tego ;)

ale kojarzę wiele filmów na youtube, między innymi z czeskimi realizacjami domów "pasywnych" 120-140m2 z pompami ciepła i innymi wynalazkami, które montowali w węzłach cieplnych tych domków

Takie coś to całkowite wypaczenie idei domów pasywnych

I nie sztuka zrobić pasywny na zimę - całoroczny pasywny to jest sztuka

w domu pasywnym gwc się przydaje, ponoć może być zamiast klimy. jeszcze myślę o pompie gruntowej bo wtedy gwc nie trzeba a pompa może grzać i chłodzić, nie wiem czy to prawda ale gościu od pompy gruntowej tak mówił. ale jakbym nie decydował się na pompę to gwc chyba bym robił. klimę można później dołożyć jak się okaże że gwc nie daje rady. a z czego masz wylewkę na podłogówce? jastrych? beton? jak to się spisuje? jak szybko się wychładza i nagrzewa?

Z tym GWC na potrzeby chlodzenia nie jest tak latwo, bo niestety nie zawsze kiedy chcemy mocno chlodzic chcemy takze mocno wentylowac. Reku musi byc daleko od sypialni i dobrej klasy zeby byl sens pedzic go wieczorem i w nocy na maksa, bo w dzien to co nadmucha chlodnego to tyle same cieplego wpadnie przy drzwi czy okno tarasowe, zeby bylo "latwiej" chlodzic trzebaby miec wentylacje nie mieszajaca tylko wyporowa, wtedy kierunek ruchu powietrza dluzej obroni sciany i podloge przed przegrzaniem.

Roznica w tym wszystkim jest taka, ze w najgorszym wypadku po 10-12 dniach dom sie moze przegrzac (taki jak moj), a w najlepszym po 14-16 dniach, klima do przegrzania nie dopusci nigdy.

Poza tym jak przy GWC skierowac cala jego "moc" chlodnicza np na salon, kotry najwiecej ma okien i pierwszy sie przegrzeje?

chodzi o dom pasywny marty i bartka, na pewno widziałeś. pasywny musi być do ogrzewania pasywnego zimą i chłodzenia latem, komfort w domu musi być cały rok. o wszystkim trzeba pomyśleć. jakie są Twoje przemyślenia w tej sprawie? jak uważasz ze trzeba zrobić aby było pasywnie?

To jak to jest z tymi oknami od południa:D w domach energooszczędnych .

Rozumiem że różnica temp. wewnątrz 22-24 i na zewnątrz 30-32,to nie problem .Zimą różnica i 40oC a dom energooszczędny daje radę.

Może jednak południowe okna to nie najlepszy pomysł.

Nydar, ja sie bede upieral, ze to nie bezposrendio promienie sloneczne tylko duzo dni z bardzo wysoka temperatura sa najgorsze, bo np. w marcu slonce o wiele bardziej do srodku zaglada (na 4,5 metrow w gloab) niz w srodku lata (maks. 1-1,5 m), wiec teraz bede przy upalach zbijal temperature od samego poczatku upalow co powinno dac o tyle duzy komfort iz wieczorem bedzie odpowiednio chlodno bez potrzeby chlodzenia w nocy. Koszt GWC nawet tymi recami czesto przekracza koszt takiej klimy jak moja, klima gwarantuje sukces i znaczaco obniza rachunek za CO grzejac przy okazji szybko i kiedy chce.

Z tym GWC na potrzeby chlodzenia nie jest tak latwo, bo niestety nie zawsze kiedy chcemy mocno chlodzic chcemy takze mocno wentylowac. Reku musi byc daleko od sypialni i dobrej klasy zeby byl sens pedzic go wieczorem i w nocy na maksa, bo w dzien to co nadmucha chlodnego to tyle same cieplego wpadnie przy drzwi czy okno tarasowe, zeby bylo "latwiej" chlodzic trzebaby miec wentylacje nie mieszajaca tylko wyporowa, wtedy kierunek ruchu powietrza dluzej obroni sciany i podloge przed przegrzaniem.

Roznica w tym wszystkim jest taka, ze w najgorszym wypadku po 10-12 dniach dom sie moze przegrzac (taki jak moj), a w najlepszym po 14-16 dniach, klima do przegrzania nie dopusci nigdy.

Poza tym jak przy GWC skierowac cala jego "moc" chlodnicza np na salon, kotry najwiecej ma okien i pierwszy sie przegrzeje?

myślałem o tym aby dać w domu rolety, w ciągu dnia jak się jest w pracy a dzieci w szkole to rolety byłyby zamknięte i nie powinno się przegrzewać a popołudniu jak się przyjdzie do domu to gwc powinien dać radę. rekuperatory te lepsze o sprawności ponad 90% ponoć mogą działać tylko wyporowo. tylko nie wiem co w chwilach jak się będzie w domu cały dzień, bo rolety nie będę zamykać bo bez sensu a żyć jakoś trzeba. są też markizy ale im więcej bajerów tym większa cena. ponoć w domu typowo pasywnym tez jest go gorzej przegrzać. zadaszenie strony południowej powinno pomóc ale to nie wszystko. klima fajna sprawa i też trzeba o tym pomyśleć. na szczęście nie planuję okien dachowych więc na poddaszu nie powinno być najgorzej. ale za to okna dachowe dają o wiele więcej naturalnego światła i tu tez dylemat czy je stosować czy nie.

powiedzcie mi jedno. jak dać wełny w dachu 50cm? bo nad tym się zastanawiam a cena nie jest aż tak duża za wełnę a 50cm to jest wystarczająco. jak dam krokwie na 22cm i między nie 20cm to zostaje 30cm. wełny mają grubość max 20cm więc jak położyć 20cm i na to 10cm? czy 2x15cm robić? ale jak się to robi?