kamilb1987b 19.04.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 zastanawiam się czy nie zrobić większych okien od strony południowo-zachodniej, coś takiego , wtedy jeszcze więcej słońca będzie od zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.04.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ciebie interesuje kierunek okien od SE do SSW czyli odchylenie na wschód 60 st a na zachód 30st to jest kąt optymalny.Kierunek większy jak 30st od południa to problemy właśnie latem.Elewacja zachodnia czy połdudniowo zachodnia to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.04.2014 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 dokładnie to nie wiem ile stopni jest przekręcona działka ale na oko tak mi to wygląda wekto ma okna na zachodzie, pasternak który ma ponoć dom w standardzie NF15 też ma duzo okien od zachodu i wielu innych więc czemu to jest złe rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.04.2014 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 chciałbym teraz poruszyć temat płyty grzewczej. można powiedzieć że do dogrzewania domu pasywnego przy pompie ciepła jest podłogówka. ale wieli rurki ciągnie już w płycie fundamentowej, ja myślałem o opcji aby na płytę dać styropian i na to dać specjalna folię, rurki i na wylewkę jastrych. co wy radzicie że będzie lepszym rozwiązaniem praktycznym i ekonomicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.04.2014 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 po głębszym czytaniu forum a szczególnie u Konrada muszę zmienić sposób myślenia o oknach. czyli nie kierować się tylko współczynnikiem przenikania ciepła U ale też tym ile tego ciepła przez okna wpada do środka czyli g. więc z tego co pisze to dla szyby Ug=0,6 jest dobrym wynikiem bo więcej ciepła wpuści do domu niż szyba Ug=0,5. więc od strony południowej trzeba dać takie szyby, na południowo-zachodniej dałbym też 0,6 a na pozostałych 0,5 lub 4szybowe Ug=0,3. ale to muszę jeszcze przemyśleć i przedyskutować z fachowcami od okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Kamil, dobry kierunek. Pisałem o tym też w wątku o foliach na okno:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192585-Folia-na-okno&p=6293483&viewfull=1#post6293483 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.04.2014 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 nie można się tylko sugerować współczynnikiem U dla okna i tyle. ale tak jak pisałem od strony gdzie zyski są mniejsze niż straty to lepiej dać okna o możliwie najniższym współczynnikiem U czyli na pewno jak ktoś ma okna na północy to trzeba kombinować. ja takich nie planuję więc sprawa ułatwiona. na wschodniej elewacji na parterze bez okien a na poddaszu dwa okna więc tam planuję jak będzie dobra cena dać okna 4szybowe. w łazience na parterze też raczej 4 szybowe i myślę też o takich w kuchni. niby strona południowa ale tu bardziej zależy mi na tym aby było jasno ale żeby za dużo ciepła nie weszło, bo wiadomo jak się w kuchni gotuje i użytkuje to robi się gorąco więc lepiej mało tego ciepła wpuszczać. zastanawiam się nad taki rozwiązaniem okien na stronie południowo-zachodniej bo ponoć takie przeszklenie da najwięcej światła i ciepła więc to duże to byłby fix Ug=0,6 i dla całego okna poniżej 0,8 powinno wyjść. takie też okna w salonie południowe. powinno to wyglądać ciekawie. ale z jakiej szyby na poddaszy w sypialniach zrobić? wydaje mi się że najlepiej by było 4szybowe aby tez nie przegrzać sypialni bo w nocy musi się dobrze spać ale nie jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.04.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) 4szybowe Ug=0,3. ale to muszę jeszcze przemyśleć i przedyskutować z fachowcami od okien a są tacy ? w sensie pasywnego zastosowania okien. Ug to jest U szyby ... a Tr czy współczynnik g szyby to jest właśnie to drugie co szukasz. I to nie są dla mnie jakieś arkana. Już dawno to przetrawiłem. Ale myśl będziesz o tyle zdrowszy jak sam wpadniesz co można zrobić z oknami. Pisze Ci , okna to klucz do prawdziwej pasywności. Dla mnie kierunek zachodni jest zakazany jeśli chodzi o okna, to jest po prostu robienie sobie piekarnika z domu w lecie. Rano jest np +20s +17 po dniu gdzie było +33 i na wschodnie okno jak padnie słońce to niby jest to samo słońce ale dt jest bardzo małe. I dom jeszcze znosi to słońce. Jednak jeśli złapie od zachodu gdzie już powietrze jest 2x cieplejsze plus operacja słoneczna = grzanie. Budynek pasywny winien być w lecie pasywny też i to bez aktywnej klimy. Wiem że się tak da. Można się przejechać na tych fascynatach budownictwa pasywnego ponieważ bez krytycznie przyjmują każdą nowinkę made in Germany / Rzesza. A tak pierwszy rzut oka i wiem że to ściema. Dom pasywny to budynek planowany od wbicia pierwszej łopaty do posadzenia zieleni po ostatnią śrubkę na kalenicy. A nie jakiś zbór bliżej niezwiązanych etapów. Widzę co róż na forum ... a tego nie zrobię tak ..bo drogie itp ta krótkowzroczność niszczy każdy dobry plan. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.04.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 fachowcy czyli firmy które takie okna mają, u mnie w bielsku Sokółka ma w ofercie takie okna ale ponoć jeszcze nikt na nie się nie skusił. nie ma lepszego pakietu szyb niż 4. przy wypełnieniu kryptonem dają współczynnik dla pakietu szyb 0,3 więc najlepsze dostępne na rynku, tak mi się wydaje. ale te okna nadają się tylko na elewację gdzie nie ma za dużo słońca czyli najlepiej na północ ale że ja tam okien nie planuję więc mam mniej problemów. z fachowcami muszę porozmawiać o takich oknach na elewacji wschodniej i zachodniej czy się nadają czy nie. no chyba że ktoś z was mógłby coś doradzić w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 21.04.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 ..... Dom pasywny to budynek planowany od wbicia pierwszej łopaty do posadzenia zieleni po ostatnią śrubkę na kalenicy. ... I realizowany zgodnie z planem, nie zmieniany przez majstrów i porady z forum ! Dobry plan (założenia/koncept i projekr) wykonuje się często dłużej, niż samą realizację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.04.2014 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 i dlatego że w domu pasywnym liczą się szczegóły to już teraz o tym myślę i szukam informacji. przyjąłem sobie cel aby w kwocie 300k zbudować pasywny i staram się do tego dążyć. teoretycznie wydaje mi się to możliwe ale w systemie gospodarczym i większość prac samemu bo firma za taki dom pewnie z 5k za metr by wzięła jak nie lepiej a ja chcę spróbować zbudować tani i pasywny. czy się uda to się zobaczy. ale jedno jest pewne im bardziej dopasowany metraż tym taniej pod każdym wzgledem. można zbudować dom 200m2 pasywny dla rodziny 2+1 lub 2+2 a można też do 120m2 i wiadomo że taniej będzie 120m2 zbudować niż 200. z początku też myślałem że pokój/sypialnia musi mieć min.20m2 ale tak na dobrą sprawę 12m2 to już wystarczy bo w pokoju musi się zmieścić łózko, szafa zabudowana, jakaś komoda i może biurko jak ktoś chce mieć kącik do pracy lub na komputer. i tak właśnie po licznych projektach jakie miałem na myśli stanąłem na koncepcji obecnej. nie chcę parterówki chociaż też fajnie wyglądają ale są dwa razy droższe przy tym samym metrażu. niektórzy piszą że nie lubią skosów a mi to obojętne. wiadomo dach płaski fajna sprawa bo pokoje są pełnowymiarowe i skosy nie ograniczają ale z drugiej strony w poddaszu użytkowym jak się wszystko dobrze zaplanuje to skosy nie będą przeszkadzać. a wydaje mi się ze domy z płaskim dachem są droższe w budowie niż z dachem dwuspadowym. więc wybrałem dach dwuspadowy. czy ktoś mi doradzi w sprawie płyty grzewczej? czy w płycie fundamentowej dać kable czy na płycie dać styropian i na to kable i jastrych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.04.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 http://www.youtube.com/watch?v=yrfTR8yi2Awco myślicie o domach glinianych i ze słomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.04.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 A widziałeś link w mojej stopce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.04.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 fachowcy czyli firmy które takie okna mają, u mnie w bielsku Sokółka ma w ofercie takie okna ale ponoć jeszcze nikt na nie się nie skusił. nie ma lepszego pakietu szyb niż 4. przy wypełnieniu kryptonem dają współczynnik dla pakietu szyb 0,3 więc najlepsze dostępne na rynku, tak mi się wydaje. ale te okna nadają się tylko na elewację gdzie nie ma za dużo słońca czyli najlepiej na północ ale że ja tam okien nie planuję więc mam mniej problemów. z fachowcami muszę porozmawiać o takich oknach na elewacji wschodniej i zachodniej czy się nadają czy nie. no chyba że ktoś z was mógłby coś doradzić w tej sprawie. Pomyśl nad osadzaniem samych pakietów szybowych. Jeśli chcesz być "bardzo" pasywny to w takim przypadku możesz wstawić dwa pakiety trzyszybowe. ale jedno jest pewne im bardziej dopasowany metraż tym taniej pod każdym wzgledem. można zbudować dom 200m2 pasywny dla rodziny 2+1 lub 2+2 a można też do 120m2 i wiadomo że taniej będzie 120m2 zbudować niż 200. z początku też myślałem że pokój/sypialnia musi mieć min.20m2 ale tak na dobrą sprawę 12m2 to już wystarczy bo w pokoju musi się zmieścić łózko, szafa zabudowana, jakaś komoda Dokładnie tak ! To samo mi wychodzi. Sypialnia 10-12m max. Więcej to tylko fanaberia. nie chcę parterówki chociaż też fajnie wyglądają ale są dwa razy droższe przy tym samym metrażu. Nie koniecznie. Miałem takie samo podejście. Dom również zaprojektowałem bardzo podobny do twojego. I teraz raczej idę w parterówkę. Ten wątek mnie sprowokował: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223881-B%C4%99dzie-ma%C5%82y-ekonomiczny-i-tanio-koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.04.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 U mnie jest tak jeśli miał bym miejsce na coś długiego to na pewno parterówka z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.04.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Dla mnie kierunek zachodni jest zakazany jeśli chodzi o okna, to jest po prostu robienie sobie piekarnika z domu w lecie. Rano jest np +20s +17 po dniu gdzie było +33 i na wschodnie okno jak padnie słońce to niby jest to samo słońce ale dt jest bardzo małe. I dom jeszcze znosi to słońce. Jednak jeśli złapie od zachodu gdzie już powietrze jest 2x cieplejsze plus operacja słoneczna = grzanie. To prawda. Wykonałem wyliczenia głębokości okapu, aby odcinał słońce padające pod kątem 50o. Okazuje się, że dla 21 czerwca okap zatrzymuje słońce w godzinach od 9:30 - 14:30. Później te paskudne zachodzące słońce penetruje wnętrze. W takim przypadku należy zastosować pionowe rolety fasadowe (zewnętrzne), albo zaprojektować budynek na kierunek wsch.-płd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.04.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 ... 9:30 - 14:30. Później te paskudne zachodzące słońce penetruje wnętrze. W takim przypadku należy zastosować pionowe rolety fasadowe (zewnętrzne), albo zaprojektować budynek na kierunek wsch.-płd. albo mieć od zachodu odpowiedni drzewostan, ... ale o to trudniej, bo czasem trzeba sobie wyhodować, a to trwa, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.04.2014 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 To prawda. Wykonałem wyliczenia głębokości okapu, aby odcinał słońce padające pod kątem 50o. Okazuje się, że dla 21 czerwca okap zatrzymuje słońce w godzinach od 9:30 - 14:30. Później te paskudne zachodzące słońce penetruje wnętrze. W takim przypadku należy zastosować pionowe rolety fasadowe (zewnętrzne), albo zaprojektować budynek na kierunek wsch.-płd. a jak duży ten okap wyliczyłeś? na metr, dwa, większy? danie dwóch pakietów 3szybowych nic nie pomoże a z praktycznego punktu widzenia nie opłaca się tak kombinować. prosty przykład, rozbije ci się szyba i musisz wymienić. czyli rozwalasz elewację i na nowo musisz robić, bezsensu. jak już coś to wolę dać okna 4szybowe fixy bo takich to dwa tylko mogę zrobić w całym domu więc gra nie warta zachodu. ale jak ktoś ma dom parterowy i trochę okien północnych lub wschodnich to może kombinować. rolety i tak się w domu przydadzą. wiecie może czy tak można rolety zamontować? przy grubości ocieplenia 30cm czy mocowanie do ściany jakąś śrubą uda się? czy z muru trzeba wyprowadzać jakąś konsolę czy coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.04.2014 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 A widziałeś link w mojej stopce ? widziałem ale w tym co YT znalazłem to glina to kleją i wykańczają. ale ciekawi mnie czy faktycznie takie domy są tańsze od zwykłych. no chyba że materiały są tańsze ale z robocizną i instalacjami wychodzi podobnie. podobna sprawa jest z szkieleciakami. niby drewno tańsze a domy na gotowo drożej wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.04.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 a jak duży ten okap wyliczyłeś? na metr, dwa, większy? Wyszło mi 1,5m. danie dwóch pakietów 3szybowych nic nie pomoże A jeden 4-szybowy pomoże ? Dwa pakiety 3-szybowe to lepsze U niż jeden 4-szybowy, a cenowo podobnie. a z praktycznego punktu widzenia nie opłaca się tak kombinować. prosty przykład, rozbije ci się szyba i musisz wymienić. czyli rozwalasz elewację i na nowo musisz robić, bezsensu. W przypadku fix'a/pakietu 4-szybowego będzie lepiej ? jak już coś to wolę dać okna 4szybowe fixy bo takich to dwa tylko mogę zrobić w całym domu więc gra nie warta zachodu. ale jak ktoś ma dom parterowy i trochę okien północnych lub wschodnich to może kombinować. Nie ma sensu kombinować nawet z oknami 4-szybowymi. Jak to napisałeś "gra nie warta zachodu", nawet dla pojedynczego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts