gentoonx 28.04.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 ... ale chodzi mi bardziej o to czy to co pisałem mija się z prawdą czy tak tez jest. odpowiedziałem ... Także rób OZC, nie zadawaj takich nieistotnych pytań, bo zmiana tej konstrukcji ściany w OZC to trzy kliknięcia myszą, obliczenia 1 kliknięcie - razem 20sek - po co takie pytania nieistotne??? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.04.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 czy silka czy BK to ja to tak rozumiem. chyba nie ... bo zaraz piszesz: więc przy ścianie z silki z 30cm ocieplenia współczynnik przenikania ciepła jest U=0,099 a z BK400 U=0,083 czyli prawie 20% ciepła mniej wypuści. Tu nie chodzi o akumulację, a o lambdę, czyli przewodność w określonych warunkach. To co producent podaje dla BK, to dane próbki badanej w idealnym, suchym środowisku. Taki nigdy nie występuje podczas budowy i późniejszym pomieszkiwaniu. BK bardzo mocno nasiąka wilgocią. BK to materiał, dla którego sorbcja jest ważnym zjawiskiem, dlatego zaleca się paroizolację od wewnątrz dla ścian z BK, a to podraża sprawę. Moim zdaniem BK nie wnosi żadnych zalet, które są istotne dla budownictwa pasywnego. No chyba, że dla budowlańców, którzy wolą BK bo lekki, a inwestora próbują przekonać mówiąc, że ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.04.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 chyba nie ... bo zaraz piszesz: Tu nie chodzi o akumulację, a o lambdę, czyli przewodność w określonych warunkach. To co producent podaje dla BK, to dane próbki badanej w idealnym, suchym środowisku. Taki nigdy nie występuje podczas budowy i późniejszym pomieszkiwaniu. BK bardzo mocno nasiąka wilgocią. BK to materiał, dla którego sorbcja jest ważnym zjawiskiem, dlatego zaleca się paroizolację od wewnątrz dla ścian z BK, a to podraża sprawę. Moim zdaniem BK nie wnosi żadnych zalet, które są istotne dla budownictwa pasywnego. No chyba, że dla budowlańców, którzy wolą BK bo lekki, a inwestora próbują przekonać mówiąc, że ciepły. A paroizolację wykonuje się poprzez zastosowanie odpowiedniej farby na ściany czyli wsio co można zmywać i zmywać ... poliwinilowe emulsje, czy lateksy itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.04.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) A paroizolację wykonuje się poprzez zastosowanie odpowiedniej farby na ściany czyli wsio co można zmywać i zmywać ... poliwinilowe emulsje, czy lateksy itp ... Można i tak, choć to nie to samo co folia alu. Trzeba jednak mieć tego świadomość. Ta paro izolacja na bloczku, to też w pewnym momencie może być niekorzystna. Załóżmy na zewnątrz 32oC w cieniu i 60% wilgotności w środku odpalasz klimę i zbijasz temp. na maksa. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 chyba nie ... bo zaraz piszesz: Tu nie chodzi o akumulację, a o lambdę, czyli przewodność w określonych warunkach. To co producent podaje dla BK, to dane próbki badanej w idealnym, suchym środowisku. Taki nigdy nie występuje podczas budowy i późniejszym pomieszkiwaniu. BK bardzo mocno nasiąka wilgocią. BK to materiał, dla którego sorbcja jest ważnym zjawiskiem, dlatego zaleca się paroizolację od wewnątrz dla ścian z BK, a to podraża sprawę. Moim zdaniem BK nie wnosi żadnych zalet, które są istotne dla budownictwa pasywnego. No chyba, że dla budowlańców, którzy wolą BK bo lekki, a inwestora próbują przekonać mówiąc, że ciepły. WITAJ, kolego a czy robiłeś wyliczenia na punkt rosy latem dla budynku? gdzie jest paroizolacja w wewnętrznej stronie ściany. Dla przykładu ściana zewnątrz ma 40oC wilgotność pow. 70% wewnątrz temp. 20oC wilg. 50%. Jak zrobisz to podaj to na forum i edytuj swoją wypowiedź. Większość specjalistów na forum zapomina, że jest takie coś jak lato w naszej strefie klimatycznej. Acha kiedyś prosiłeś manię żebym podał dlaczego jest gorsze ogrzewanie podłogowe od ściennego. Podam Ci jeden powód, który każe się głęboko zastanowić nad budowaniem ogrzewanie podłogowego. Przykładowo masz awarię w ogrz. podłogowym tz. wada materiału lub mech uszkodzenie instalacji położonej w betonie. I co się dzieje? ano zauważasz jak już pływa cała izolacja pod obiektem. Przy ściennym ogrz. zaraz na pow. ściany pokaże się mokra plama. Co robisz? odkuwasz miejsce awarii i naprawiasz uszkodzoną część następnie malujesz ścianę. Resztę za i przeciw nie będę opisywał można znaleźć u wuja googla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.04.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Przy ściennym ogrz. zaraz na pow. ściany pokaże się mokra plama. jak już pływa cała izolacja pod obiektem Chyba prąd "kopnie"! W domach izolowanych a tym bardziej pasywnych nie wykonuje się ogrzewania hydraulicznego czy centralnego. Skuteczna izolacja i ekonomia coś takiego wyklucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Chyba prąd "kopnie"! W domach izolowanych a tym bardziej pasywnych nie wykonuje się ogrzewania hydraulicznego czy centralnego. Skuteczna izolacja i ekonomia coś takiego wyklucza. Aaa widzisz Pan Panie Tomku po co się pan brał za co i inst. elekt. złote rączki to zawsze coś z p....ą i potem mają kłopoty z logicznym myśleniem lub czytaniem. Za późno docierają do Pana informacje na temat pasywnych domów i nie dokształca się pan, zresztą to panu nie potrzebne przy sprzedaży nowalijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Chyba prąd "kopnie"!. Panie Tomku jak jest instalacja elek. prawidłowo zaprojektowana i wykonana nie ma prawa Pana pokopać. "W domach izolowanych a tym bardziej pasywnych nie wykonuje się ogrzewania hydraulicznego czy centralnego. Skuteczna izolacja i ekonomia coś takiego wyklucza." W tym wypadku nie był dom pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 zgadza się Pan ze moją wypowiedzią? Panie Tomku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.04.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 No taaaak, bo robię to { instalacje w domach 0-30kWh/m2) 24 lata. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 No taaaak, bo robię to { instalacje w domach 0-30kWh/m2) 24 lata. Pozdrawiam! Panie Tomku dam panu przykład. I co pan na to? Jeżeli ja zastosuje ogrzewanie olejowe (dzisiaj można używany kocioł kupić tanio). Kocioł postawię w obiekcie gosp. lub w garażu. Przy obiekcie 120m2 zużyje 1,5 l/a to daje ok. 180l zużycie w sezonie razy 5,0 zł to jest 900 zł koszt ogrzewania całego sezonu. Zgadza się Pan zemną mam nadzieje. Mieszkamy w Polsce gdzie tylko podatki są ściągane bezawaryjnie. Następuje awaria w przesyłach energii elek. w okresie jednego tygodnia lub 24 godzin (co u nas jest normalne). Proszę powiedzieć mi kto będzie miał lepszy komfort chałupce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.04.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Panie Tomku dam panu przykład. I co pan na to? Jeżeli ja zastosuje ogrzewanie olejowe (dzisiaj można używany kocioł kupić tanio). Kocioł postawię w obiekcie gosp. lub w garażu. Przy obiekcie 120m2 zużyje 1,5 l/a to daje ok. 180l zużycie w sezonie razy 5,0 zł to jest 900 zł koszt ogrzewania całego sezonu. Zgadza się Pan zemną mam nadzieje. Mieszkamy w Polsce gdzie tylko podatki są ściągane bezawaryjnie. Następuje awaria w przesyłach energii elek. w okresie jednego tygodnia lub 24 godzin (co u nas jest normalne). Proszę powiedzieć mi kto będzie miał lepszy komfort chałupce? Nie da się mieszkać w domu izolowanym z centralnym. To raz. Dwa taki kocioł z instalacją jest droższy niż ogrzewanie niecentralne. W przypadku awarii zasilania - taki kocioł też nie pracuje. Nie ma też kotłów, które potrafią tak mało palić Już są kraje gdzie zakazane jest palenie oleju ( np. Szwajcaria) w Polsce będzie to najdalej za 6 lat. Jaki jest sens robić droższą instalację, by więcej płacić i mieć niższy komfort?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Nie da się mieszkać w domu izolowanym z centralnym. To raz. Dwa taki kocioł z instalacją jest droższy niż ogrzewanie niecentralne. W przypadku awarii zasilania - taki kocioł też nie pracuje. Nie ma też kotłów, które potrafią tak mało palić Już są kraje gdzie zakazane jest palenie oleju ( np. Szwajcaria) w Polsce będzie to najdalej za 6 lat. Jaki jest sens robić droższą instalację, by więcej płacić i mieć niższy komfort?? Panie Tomku kupuje Pan droższy samochód dla komfortu z CO jest tak samo. Ja sobie przyniosę w wiaderku prundu , żeby ogrzewanie funkcjonowało. Prąd jest potrzebny w czasie awarii tylko do pompki i sterowania tj obciążenie około 200W. Zgadzam się z Panem na temat oleju (Diesel) jest rakotwórczy lobbing lobbing lobbing. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie da się mieszkać w domu izolowanym z centralnym. To raz. Dwa taki kocioł z instalacją jest droższy niż ogrzewanie niecentralne. Panie Tomku da się Pan też grzeje tylko prundem i tylko taka jest różnica. A trujemy razem Pan i ja. Jak na pewno Panu wiadomo nasze elektrownie są na węgiel co rocznie zabijają ileś osób. Tak naprawdę to wydaje się mnie że Pański prąd jest dużo gorszy od oleju. Dobrze że unia nas trochę do rozsądku sprowadza . Pozdrowienia Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.04.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Panie Tomku da się Pan też grzeje tylko prundem i tylko taka jest różnica. A trujemy razem Pan i ja. Jak na pewno Panu wiadomo nasze elektrownie są na węgiel co rocznie zabijają ileś osób. Tak naprawdę to wydaje się mnie że Pański prąd jest dużo gorszy od oleju. Dobrze że unia nas trochę do rozsądku sprowadza . PozdrowieniaJa centralne? Ja propanem? Ile wg Pana zużywa węgla mieszkanie 0kWh/m2 Czy sklep na Bartyckiej 0kWh/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Ja centralne? Ja propanem? Ile wg Pana zużywa węgla mieszkanie 0kWh/m2 Czy sklep na Bartyckiej 0kWh/m2? P. Tomku zadaje Pan pytanie co jest cięższe 1kg żelaza czy 1kg pierza. Ja nie jestem instalatorem ani monterem CO proszę mi wierzyć na słowo. Przy okazji próbuje Pan zareklamować swój sklep niestety nie skorzystam z Pańskich towarów z kilku powodów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Uważam Pana za inteligentnego człowieka a tu feee taka reklama może więcej wysiłku proszę dać zsiebie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.04.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 A idźcie prowadźcie polemiki gdzie indziej.Żałosne ... tylko prąd ... pasywny aby był na prądzie pasywny musi mieć 5kWh tylko ... Energii pierwotnej potrzeba 3x tyle ... ale co was to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.04.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) WITAJ, kolego a czy robiłeś wyliczenia na punkt rosy latem dla budynku? gdzie jest paroizolacja w wewnętrznej stronie ściany. Dla przykładu ściana zewnątrz ma 40oC wilgotność pow. 70% wewnątrz temp. 20oC wilg. 50%. Jak zrobisz to podaj to na forum i edytuj swoją wypowiedź. Proszę: Co mam edytować ? A tutaj opcja z bloczkiem komórkowym i 30 cm styro od zewnątrz - tak jak planuje kamil Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 29.04.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 A idźcie prowadźcie polemiki gdzie indziej. Żałosne ... tylko prąd ... pasywny aby był na prądzie pasywny musi mieć 5kWh tylko ... Energii pierwotnej potrzeba 3x tyle ... ale co was to ...[/ Z twojego zapisu tylko jedno zrozumiałem:, że mamy się wynosić. Nie zapominaj, że to nie jest twoje prywatne podwórko. Czy możesz jaśniej napisać o co chodzi z tym passywnym domem nic cię nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts