17jan 30.04.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Jaś ..a co ja napisałem ? ... A to napisałeś: "zrozum że to nie jest punk rosy a punkt przecięcia się krzywej ciśnienia rzeczywistego z ciśnieniem nasycenia" Czy możesz mi wytłumaczyć twoją wypowiedź bo ja się z tobą nie zgadzam: tyle Ci napisze ... wełna = paroizolacja zawsze. Gdzie chcesz dać paroizolację i po co? Dla mnie jest to absurd nie dotyczy dachu lecz ściany nośnej. pozrawiam Janek Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 A dla Ciebie to wszytko jest absurdem... tak jak paroizolacja dla Ciebie to folia pod GK .. inna już nie. Wełna jako materiał wysoko paroprzepuszczany musi być zabezpieczony przed nadmiarem pary wodnej.Co Ciężko Ci pojąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) A dla Ciebie to wszytko jest absurdem... tak jak paroizolacja dla Ciebie to folia pod GK .. inna już nie. Wełna jako materiał wysoko paroprzepuszczany musi być zabezpieczony przed nadmiarem pary wodnej. Co Ciężko Ci pojąć ... Kolego nie odrobiłeś zadania jakie Ci zadałem tj. wykonanie obliczeń na punkt rosy w przegrodach latem (post592). Masz problem z programem?. Ja nie mogę ci pomóc bo ja używam prog. niemieckich. pozdrowienia Janek Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Punk rosy latem ta .. chyba że masz chłodnie w domu .. na siłę wpisać 40st ... i liczyć dla takich wartościi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 no tak .. jeszcze będziemy na siłę szukać nie wiem czemego ... jakoś nie widziałem aby był problem inny jak kondensacja powierzchniowa latem na rurach z zimną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Punk rosy latem ta .. chyba że masz chłodnie w domu .. na siłę wpisać 40st ... i liczyć dla takich wartościi Dlaczego chłodnie?. Przyjmij temperaturę w pomieszczenu 20oC i wilgotność 50%. i pochwal się co ci wyszło. Powodzenia Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 [ATTACH=CONFIG]257341[/ATTACH] no tak .. jeszcze będziemy na siłę szukać nie wiem czemego ... jakoś nie widziałem aby był problem inny jak kondensacja powierzchniowa latem na rurach z zimną wodą. Dalej nie zaskoczyłeś. Przecież podałem Ci parametry, które występują w realu. Wstaw temp. zew. 40oC co się boisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ale jak na polu jest 40st to nie znaczy ze sciana bedzie miala 40. Przecierz stytopian chroni sciane przed grzaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Widzisz Kamil dobrze piszesz, ale ja o kondensacji w lecie nie słuszałem innej jak w ciemnych zimnych piwnicach wentylowanych ciepłym parnym powietrzem... ale co tam ... lepiej niech ściana nie ma paroizolacji ...później przemysł styropianu ryflowanego będzie działał .. lub jakieś maty drenażowe, klejenie na plackach ...bo wody odchodzą ze ścian ..w zimie ... ale co tam .. ważne aby zaistnieć .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ale jak na polu jest 40st to nie znaczy ze sciana bedzie miala 40. Przecierz stytopian chroni sciane przed grzaniem A cztałes dokładnie o co ja napisałem?. Po prostu chciałem sprawdzić czy w jego programie wyjdzie to samo. A co do ściany to ma nawet wyższą temperaturę. Tylko tyle mogę ci powiedzieć . pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 A to napisałeś: "zrozum że to nie jest punk rosy a punkt przecięcia się krzywej ciśnienia rzeczywistego z ciśnieniem nasycenia" Czy możesz mi wytłumaczyć twoją wypowiedź bo ja się z tobą nie zgadzam: tyle Ci napisze ... wełna = paroizolacja zawsze. Gdzie chcesz dać paroizolację i po co? Dla mnie jest to absurd nie dotyczy dachu lecz ściany nośnej. pozrawiam Janek ja myślę że jak ściana jest murowana to nie daje się foli paroizolacyjnej tylko folie daje się przy konstrukcji szkieletowej a wełna jest paoprzepuszczelna i taki tynk też trzeba dać aby nie zatrzymać pary w wełnie bo jka się skropli i wełna zamoknie to ją szlak trafi i straci swoje właściwości izolacyjne. ale nikt mi jeszcze nie napisał co się stanie z ściana z BK400 o gr. 24cm i styro 30cm 0,031. co jest w niej gorszego dla domu pasywnego od silki gr.18cm+styro 30cm 0,031? BK też akumuluje ale mniej niż silka ale na dom pasywny to powinno wystarczyć, dodatkowo ma się do akumulacji podłogę, sufit i ścianę wew. nośna. więc po co robić ściany zew. z silki? nie lepiej aby ściany były jak najlepszym izolatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 A cztałes dokładnie o co ja napisałem?. Po prostu chciałem sprawdzić czy w jego programie wyjdzie to samo. A co do ściany to ma nawet wyższą temperaturę. Tylko tyle mogę ci powiedzieć . pzdr. aha, czyli po grzyba ludzie ocieplają skoro nie chroni to ściany przed grzaniem. dobrze wiedzieć, bo ja myślałem że styropian działa w dwie strony czyli nie wypuszcza ale tez nie wpuszcza ale widocznie jesteś tu geniuszem i twierdzisz inaczej. jeżeli Tobie grzeje się ściana to masz chyba kiepską izolację i dziurawą bo lubisz sobie wentylować ściany. fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ścianę murowaną wystarczy jak pomalujesz odpowiednią farbą i tyle ...w szkielecie folia też tyle i aż tyle .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Widzisz Kamil dobrze piszesz, ale ja o kondensacji w lecie nie słuszałem innej jak w ciemnych zimnych piwnicach wentylowanych ciepłym parnym powietrzem... ale co tam ... Ciemna zimna piwnica? dlaczego ciemna ? chyba żeby dzieci straszyć. Zimna to tak na oko ile morze mieć stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ścianę murowaną wystarczy jak pomalujesz odpowiednią farbą i tyle ... w szkielecie folia też tyle i aż tyle .. a jak sie stosuje wełnę to też trzeba malować ścianę specjalna farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 15-16 tyle ... ciemna to dodatek .. ale piwnica ogólnie ... lub podpiwniczenie ...tyle mam stopni w piwnicy .. i jak napływa ciepłe powietrze bo na zewnątrz jest +35 to na hydroforze woda się skrapla ...nigdzie indziej nie ... I to może być problem .. właśnie od środka domu ... ściany nie wygrzeją się w upale, ponieważ jest izolacja koło 30cm ...plus to że w domu nie jest jak tam gdzie wietrzy się oknami mocno ... czyli jest koło 20-21 st ... a w domu przy takich upałach jest +26 do nawet +29 st .. wewnątrz .. wszytko nagrzane ... to nie ma problemu...kolega ma dom dość dobrze zacieniony parterowy i w lecie woda leje mu się po ścianie ... to jest prawdziwy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 a jak sie stosuje wełnę to też trzeba malować ścianę specjalna farbą? przy pustakach tak.. ale to nie jest jakiś cud techniki ta farba ... I klasa na szorowanie ...lateksowe itp ... emulsja od bidy ..też .. akrylowa 50/50 .. ...byle nie wapno .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 przy pustakach tak.. ale to nie jest jakiś cud techniki ta farba ... I klasa na szorowanie ...lateksowe itp ... emulsja od bidy ..też .. akrylowa 50/50 .. ...byle nie wapno .. i dlatego prosiłem Cię daj tą farbę w ścianę lub folie pe. to nie przepuszcza pary wodnej. Przestań słuchać Kamila. Daj w swoim programie 40oC na zewnętrznej stronie ściany. Nie myśl jak Kamil przecież nigdzie w ścianie nie jest stała temp. W tym wypadku będzie spadać aż do 20oC. Taka jaka jest zadana do utrzymania ww temp. Kolego nie interesują mnie cuda tylko farba lub folia(oba te materiały mają za zadanie zatrzymać dyfuzje pary) nie przepuszczająca pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Dobrze ale 40st to jest epizod południowej elewacji. I to jest nie 40 st z tropików ... tylko 40 i więcej stopni powietrza rozgrzanego słońcem ...I jak powierzchnia się rozgrzeje do 40 i więcej st ... to ciśnienie cząstkowe pary wodnej wzrośnie .. wewnątrz czyli na tynku styropianowym ...tyle ... 2 cm pod już będzie znacznie zimniej ... przez co z tynku para wodna nie będzie szła w głąb a uciekać będzie na zewnątrz ...ponieważ powietrze o temp 30 st ma mniej wilgoci niż coś co ma przynajmniej 40st .. to o czym piszesz miało by miejsce gdy średnia lipca wynosiła by 40st ... a wewnątrz było by +20 ciągle .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Dobrze ale 40st to jest epizod południowej elewacji. I to jest nie 40 st z tropików ... tylko 40 i więcej stopni powietrza rozgrzanego słońcem ... I jak powierzchnia się rozgrzeje do 40 i więcej st ... to ciśnienie cząstkowe pary wodnej wzrośnie .. wewnątrz czyli na tynku styropianowym ... tyle ... 2 cm pod już będzie znacznie zimniej ... przez co z tynku para wodna nie będzie szła w głąb a uciekać będzie na zewnątrz ... ponieważ powietrze o temp 30 st ma mniej wilgoci niż coś co ma przynajmniej 40st .. to o czym piszesz miało by miejsce gdy średnia lipca wynosiła by 40st ... a wewnątrz było by +20 ciągle .. Wrzuciłeś do programu czy jak Kamilek będziesz filozofował?. Nie szukaj tropików, tylko nie myśl za dużo bo w polsce w maju ściana o ciemniejszych kolorach osiągnie temp. powyżej 40oC. To nie jest epizod tyko fakt ściany płd. i zach. Dlaczego boisz się zobaczyć jaka jest prawda z kładzeniem od wewnątrz folii lub farby paroszczelnej. Aaa będziesz musiał odszczekać swoje poprzednie teorie. To może tak trzymaj czasami człowiek żyjąc w nieświadomości jest szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts