17jan 30.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 מרכבה napisał: Nie przejmuj się każdy popełnia błędy ja też. Najgorszy błąd to jest jak się nic nie robi. Jest takie przysłowie "jak drzewo rąbiesz to wióry lecą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 a w którym miejscu ściana będzie mieć te 40st? na pewno nie od środka, na styku ze styro też raczej wątpię, więc gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 kamilb1987b napisał: a w którym miejscu ściana będzie mieć te 40st? na pewno nie od środka, na styku ze styro też raczej wątpię, więc gdzie? Kamilku czy myślenie sprawia Ci problem? Kamilku od strony słoneczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 17jan napisał: Kamilku czy myślenie sprawia Ci problem? Kamilku od strony słoneczka. janeczku a czy Twoim zdaniem 30cm styro to po co na ścianie jest? dla ozdoby? no chyba ze według Ciebie styropian się nagrzeje do 40st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.04.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Nagrzewa się tynk i to do ponad 50oC ,a nagrzewa się bo leży na izolacji styropianowej Jeżeli będziesz miał go z 30cm ,to w środku tej warstwy coś połowa z różnicy temp. na zewnątrz i wewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 kamilb1987b napisał: janeczku a czy Twoim zdaniem 30cm styro to po co na ścianie jest? dla ozdoby? no chyba ze według Ciebie styropian się nagrzeje do 40st Kamilku nagrzewa się i to b. mocno w połowie grubości styro będzie miał ok. 30oC, a na styku z murem ok. 22-23oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.04.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 kamilb1987b napisał: ja myślę że jak ściana jest murowana to nie daje się foli paroizolacyjnej tylko folie daje się przy konstrukcji szkieletowej a wełna jest paoprzepuszczelna i taki tynk też trzeba dać aby nie zatrzymać pary w wełnie bo jka się skropli i wełna zamoknie to ją szlak trafi i straci swoje właściwości izolacyjne. ale nikt mi jeszcze nie napisał co się stanie z ściana z BK400 o gr. 24cm i styro 30cm 0,031. co jest w niej gorszego dla domu pasywnego od silki gr.18cm+styro 30cm 0,031? BK też akumuluje ale mniej niż silka ale na dom pasywny to powinno wystarczyć, dodatkowo ma się do akumulacji podłogę, sufit i ścianę wew. nośna. więc po co robić ściany zew. z silki? nie lepiej aby ściany były jak najlepszym izolatorem? Poczytaj o sorpcji w bloczkach komórkowych i wpływ na lambdę. Bobociński robił takie badania. pdf krąży w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 17jan napisał: Kamilku nagrzewa się i to b. mocno w połowie grubości styro będzie miał ok. 30oC, a na styku z murem ok. 22-23oC czyli skoro na styku z murem będzie 22-23st to z jakim cudem przez to ściana nagrzeje się do 40st lub 50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.04.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 17jan napisał: Dlaczego chłodnie?. Przyjmij temperaturę w pomieszczenu 20oC i wilgotność 50%. i pochwal się co ci wyszło. Powodzenia Janek Janek to co piszesz oznacza, że każda wełna w dachu poddasza użytkowego jest mokra jak szmata - czyli wszyscy mają spieprzone bo przecież paroizolacje pod wykończeniem GK dali oj bedzie roboty w Polsce że hoho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.04.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 kamilb1987b napisał: współczynniku przenikania przez przegrody to jest to co według obliczeń wychodzi U np 0.9W/m2K, czyli przez jaki czas tyle ciepła ucieknie przez ścianę i dla jakiej różnicy temperatur? a jak będzie większa różnica to więcej ciepła ucieknie? Ja cię nie pytalem o współczynnik tylko o procesy fizyczne, nie znasz ich, trudno nie musisz. To z innej beczki Zima w domu powietrze o temp20stC i wilgotności 50% na zewnątrz -3stC i wilgotność żadna - znaczy że zawartość wody w postaci pary wodnej w domu wyższa niż na zewnątrz) Jak myślisz czym transportujesz ciepło przez przegrodę? tylko za pomocą samego (suchego) powietrza? z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2014 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 gentoonx napisał: Ja cię nie pytalem o współczynnik tylko o procesy fizyczne, nie znasz ich, trudno nie musisz. To z innej beczki Zima w domu powietrze o temp20stC i wilgotności 50% na zewnątrz -3stC i wilgotność żadna - znaczy że zawartość wody w postaci pary wodnej w domu wyższa niż na zewnątrz) Jak myślisz czym transportujesz ciepło przez przegrodę? tylko za pomocą samego (suchego) powietrza? z góry dzięki za odpowiedź jakbym się znał na wszystkich procesach fizycznych to bym o to nie pytał. jak się znasz to po co komplikujesz wszystko? jak nie chcesz udzielić mi porady to powiedz że nie powiesz i tyle. nie wiem czym jest transportowane ciepło przez przegrodę jeżeli nie tylko powietrzem, może przez dyfuzje pary ale to tylko strzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) gentoonx napisał: Janek to co piszesz oznacza, że każda wełna w dachu poddasza użytkowego jest mokra jak szmata - czyli wszyscy mają spieprzone bo przecież paroizolacje pod wykończeniem GK dali oj bedzie roboty w Polsce że hoho witaj kolego, to nie jest tak jak myślisz. Dach to nie jest ściana, gdzie występuje BK lub silka. Muszę Cię pocieszyć nie wystąpi punt rosy.wrzuciłem w program następujące przegrody od wew. GK 12,5mm - folia pe 0,5mm - wełna kamienna 300mm - przerwa wentylacja 20mm i nie wystąpił pr. Przy temp. wew. 20oC i wigot. 50%. i na zew. -20oC i wil. 70% Całkiem inaczej wygląda sprawa jak damy 40oC wełny od strony dachówki wilg. 70% i bez folii nie wystąpi pr. Z folią wystąpi punkt rosy. Jeżeli damy przerwę wentylacyjną od pomieszczenia to do 50oC nie występuje pr. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 30.04.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 kamilb1987b napisał: jakbym się znał na wszystkich procesach fizycznych to bym o to nie pytał. jak się znasz to po co komplikujesz wszystko? jak nie chcesz udzielić mi porady to powiedz że nie powiesz i tyle. nie wiem czym jest transportowane ciepło przez przegrodę jeżeli nie tylko powietrzem, może przez dyfuzje pary ale to tylko strzał Kamilek musisz zobaczyć(poczytać) które materiały transportują ciepło, a które przewodzą ciepło bo inaczej nie zaskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.04.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 kamilb1987b napisał: jakbym się znał na wszystkich procesach fizycznych to bym o to nie pytał. jak się znasz to po co komplikujesz wszystko? jak nie chcesz udzielić mi porady to powiedz że nie powiesz i tyle. nie wiem czym jest transportowane ciepło przez przegrodę jeżeli nie tylko powietrzem, może przez dyfuzje pary ale to tylko strzał Chcę żebyś sam wysilił mózgownicę, a nie na talerzu jak dla dziecka podane - uwierz że taka wiedza bardziej satysfakcjonuje Jedziem dalej Pojemność cieplna powietrza = X Pojemność cieplna wody (pary wodnej) - 4X którym medium jesteś w stanie przetransportować więcej ciepła? jak odpowiesz na tę kwestię to już będziesz miał jasne czemu zawilgocenie przegrody ponad stan "zamieszkałego domu" jest złem piekielnym mówię o zawilgoceniu bo o to pytałeś, a tylko z zawilgoconej przegrody, czyli właściwie mokrej ściany murowanej jesteś w stanie "odzyskać" wilgoć o którą pytałeś. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2014 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 kamilb1987b napisał: współczynniku przenikania przez przegrody to jest to co według obliczeń wychodzi U np 0.9W/m2K, czyli przez jaki czas tyle ciepła ucieknie przez ścianę i dla jakiej różnicy temperatur? a jak będzie większa różnica to więcej ciepła ucieknie? o to pytałem a nie o zawilgocenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2014 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 17jan napisał: Kamilek musisz zobaczyć(poczytać) które materiały transportują ciepło, a które przewodzą ciepło bo inaczej nie zaskoczysz. z tego co wiem od przewodności cieplnej mówi współczynnik lambda czyli im większy tym bardziej przewodzi, ale w przypadku domów najważniejsze jest aby ten współczynnik był jak najniższy bo wtedy najlepiej izoluje. dlatego myślę o tym aby ściany zewn zrobić z BK bo maja najniższy współczynnik przenikania ciepła, więc najmniej tego ciepła ucieka. ale oni to badają w warunkach laboratoryjnych a jak jest w rzeczywistości to nie wiem, więc pytam. wiem że jak BK jest wilgotniejszy to bardziej przewodzi ale to każdy materiał mokry bardziej przewodzi czyli też więcej ciepła z niego ucieka. ale to zależy od stopnia zawilgocenia, ale z drugiej strony jak w domu jest stale ciepło to ściany nie powinny być zawilgocone. bo jak? a BK jest paroprzepuszczalny więc też skąd wilgoć się w nim miała by brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 01.05.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) kamilb1987b napisał: z tego co wiem od przewodności cieplnej mówi współczynnik lambda czyli im większy tym bardziej przewodzi, ale w przypadku domów najważniejsze jest aby ten współczynnik był jak najniższy bo wtedy najlepiej izoluje. dlatego myślę o tym aby ściany zewn zrobić z BK bo maja najniższy współczynnik przenikania ciepła, więc najmniej tego ciepła ucieka. ale oni to badają w warunkach laboratoryjnych a jak jest w rzeczywistości to nie wiem, więc pytam. wiem że jak BK jest wilgotniejszy to bardziej przewodzi ale to każdy materiał mokry bardziej przewodzi czyli też więcej ciepła z niego ucieka. ale to zależy od stopnia zawilgocenia, ale z drugiej strony jak w domu jest stale ciepło to ściany nie powinny być zawilgocone. bo jak? a BK jest paroprzepuszczalny więc też skąd wilgoć się w nim miała by brać? Kamil dlaczego jesteś taki uparty?. Kol. gentoonx próbuje ci pomóc, ale ty wszystko odrzucasz. Chcesz wszystko osiągnąć w jednej chwili, a tak się nie da. Na forum są koledzy którzy lata się uczyli żeby niektóre rzeczy opisywać w skrótach. Np. ja napisałem że ściana ma 40oC to każdy kumaty wie o co chodzi, że ściana od strony słońca osiąga takie warunki i w przegrodzie tynku jest taka temperatura. a także wszyscy wiedzą, że temp. wewnątrz jest w ok. 20oC i pod tym kontem należy rozpatrywać daną ścianę. Uparłeś się przy BK koledzy Ci odradzali mieli swoje powody. Ty czepiełeś się lambdy i uważasz że zbudujesz pasywniaka. Sam to możesz sobie zrobić tylko kuku w główkę. Nie doczytałeś że BK b. mocno chłonie wodę. Gentoonx chciał ci pokazać że nie masz szans ogrzać prawidłowo budynku mieszkalnego wentylacją. Więcej stawiaj pytań a nie próbuj udowodnić że ty masz rację a prawdę mowiąc nie masz racji. Widzisz ja rzuciłem temat co dzieje się latem z izolacją. Na forum jest rozpatrywana ściana tylko zimą a co dzieje się latem?? Zareagował gentoonx , że w polsce wszystkie wełną w dachu by pływały, tak zgadza się tylko dlaczego nie pływają dachy?. Przecież temp. dachu dochodzi do ponad 100oC, a wewnątrz pomieszczenia jest 24oC . Pomimo tak ekstremalnych warunków nie powstaje punkt rosy. Powietrze schładzając się z temp. 100oC do temp. 25oC musi wytrącić z siebie wodę i gdzie jest ta woda? Jak widzisz Kamilu trzeba znać fizykę bud. i sztukę budowy obiektów a przeczytanie wyrywków z jakiegoś tematu nie pomaga a wręcz czasami ogłupia człowieka. edyt: " BK jest paroprzepuszczalny więc też skąd wilgoć się w nim miała by brać?" odp.: Z P O W I E T R Z A Edytowane 1 Maja 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 a mam takie pytanie, jaki materiał nie wchłania wilgoci? silka nie wchłania? nic? bo BK wchłania ale ponoć też najszybciej oddaje. mnie tłumaczenie nie dawać bo nie nie przekonuje więc pytam się w normalny sposób dlaczego nie to wyskakujesz na mnie. a jeszcze nikt konkretnie nie powiedział dlaczego nie robić z BK. jak dla mnie ściana a tynk to jest różnica i tu się zgodzę że na południowej elewacji może jej temperatura sięgnąć 50st lub więcej ale ja planuję zrobić okap na okna południowe wiec ściana aż tak nie powinna się nagrzać. a i tak mur chroni styropian i sam pisałeś że na styku styropian mur nie ma tak dużej temperatury jak na tynku więc co się stanie z murem? rozsypie się czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.05.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Nie denerwuj się. Kol jan trochę się zagalopował .Dach w naszym klimacie nie osiąga ponad 100oC a ciut ponad 80oC.Nic i się nie rozsypie. Tyle,że ściana nośna powinna być jak najcieńsza,tzn , na ile pozwala konstrukcja budynku ,np. 18cm . Konstrukcja nośna niech by była nie wiem z czego ma podstawową funkcję,przenieść ciężar dachu ,a nie być izolacją.Od izolowania jest izolacja a nie BK którego lambda w porównaniu do styropianu czy wełny jest żenująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 no tak to masz rację. kiedyś jaki się pytałem architekta to mówił ze BK400 o gr.24cm może być na ściany nośne bez problemu i nawet na to specjalnych wzmocnień nie trzeba ale to przy domu parterowym lub z poddaszem użytkowym czyli takim co ja chcę robić. ale ja i tak myślę dodatkowo zrobić słupy żelbetowe w narożnikach i na środku w każdej ścianie aby na tym głównie oprzeć konstrukcję domu, tzn będę chciał aby to architekt wziął pod uwagę. i do wypełnienia BK400 by mógł być. w ten sposób cały dom byłby solidny i ciepły.jeżeli się nie rozsypie to co się stanie? grzyba będę miał na ścianie mimo że termalica podaje ze na BK nie pojawia się pleśń i ponoć po powodziach ludzie w domu nie mieli z tym problemu więc pytam co się stanie z ścianą z BK? dlaczego nie nadaje się do domu pasywnego? bardzo proszę o konkretną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts