17jan 01.05.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 no tak to masz rację. kiedyś jaki się pytałem architekta to mówił ze BK400 o gr.24cm może być na ściany nośne bez problemu i nawet na to specjalnych wzmocnień nie trzeba ale to przy domu parterowym lub z poddaszem użytkowym czyli takim co ja chcę robić. ale ja i tak myślę dodatkowo zrobić słupy żelbetowe w narożnikach i na środku w każdej ścianie aby na tym głównie oprzeć konstrukcję domu, tzn będę chciał aby to architekt wziął pod uwagę. i do wypełnienia BK400 by mógł być. w ten sposób cały dom byłby solidny i ciepły. jeżeli się nie rozsypie to co się stanie? grzyba będę miał na ścianie mimo że termalica podaje ze na BK nie pojawia się pleśń i ponoć po powodziach ludzie w domu nie mieli z tym problemu więc pytam co się stanie z ścianą z BK? dlaczego nie nadaje się do domu pasywnego? bardzo proszę o konkretną odpowiedź. Kamil reklama dźwignią handlu nawet na powodzianach żerują. BK jest to materiał, który nie może być odkryty, bo jak zauważyłeś chłonie wodę. Nie wiem czy jeszcze , ale w poprzednich latach dodawano pył z elektrociepłowni i dlatego nie jest biały jak ytung ma być nie szkodliwy dla mieszkańców. Grzyb jak będzie to na tynku. Nadaje się tylko niech ktoś ci powie co będzie jak dasz styro jako izolację. Jest prosta zasada w budownictwie jak najmniej mieszać różnych materiałów. Jak zrobisz słupy żelbetonowe w narożnikach to będziesz miał grzybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 chyba wszyscy co tu na forum robili z BK dawali styro na ocieplenie więc nie wiem czemu tak nie można. a czemu będą grzybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.05.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Kol.janku.Nie strasz. Narożnik to specyficzne miejsce. Duża powierzchnia oddawania ciepła i mała absorbowania,ale jak kamilb planuje prawie pasywny ,to te 30cm izolacji powinien dać . Będzie wtedy pkt. rosy w takim miejscu? No może mebli wysokich bym tam nie stawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 01.05.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Kol.janku.Nie strasz. Narożnik to specyficzne miejsce. Duża powierzchnia oddawania ciepła i mała absorbowania,ale jak kamilb planuje prawie pasywny ,to te 30cm izolacji powinien dać . Będzie wtedy pkt. rosy w takim miejscu? No może mebli wysokich bym tam nie stawiał. Kol. nydar zazwyczaj to kobiety stawiają meble, a z kobietami to różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.05.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 No to znaleźliśmy przyczynę niepowodzeń krajowego budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2014 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 wszystko przez baby, dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.05.2014 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 http://web.archive.org/web/20121021023307/http://www.webac.pl/informacja/td2.pdf ,czy ta tabela nadaje się określenia puntu rosy? czyli mogę to tak rozumieć że jak w salonie będę miał temperaturę 20st i wilgotność 50% to jak ściana będzie mieć 11st to para się na niej skropli czyli będzie mokra ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.05.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Nadaje się...Mokra ta ściana będzie, ale jak chłonna, to płynąć po niej nie będzie.Za to grzybek śliczny urośnie."a mam takie pytanie, jaki materiał nie wchłania wilgoci? "TEFLON"nikt konkretnie nie powiedział dlaczego nie robić z BK."No to może ja KONKRETNIE powiem...- Bo to po prostu głupota, jak są lepsze materiały. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.05.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 teflon może i jest najlepszy ale przez niego też przechodzi tylko tak mało że nie ma większego wpływu. ale nikt nie robi ścian z teflonu.ale ponoć BK to materiał na którym nie robi się grzyb no chyba że na tynku ale to w każdym materiale może być. jak każdy materiał chłonie wilgoć to czemu BK nie może być na ścianę nośna? odp bo to głupota to można o każdym materiale tak powiedzieć więc coś bardziej konkretnie bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.05.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Bardziej konkretnie...- To chyba "Bo nie!". Tworzysz tu własne teorie kompletnie ignorując fizykę i stan faktyczny w budowanych i wybudowanych obiektach.Forumowicze usiłują wyjaśnić Tobie podstawy fizyki budowli, ale Ty tego nie przyswajasz "bo wiesz lepiej".Zadaj sobie trochę trudu i poczytaj CO ROBI ściana, ocieplenie, wentylacja...Ściana w DOBRZE zbudowanym domu, obecnie, już dawno NIE MUSI być termoizolacyjna... PTFE, czyli teflon, NAPRAWDĘ jest jedynym SUCHYM materiałem na tym świecie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.05.2014 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 wszystko coś przepuszcza, nawet teflon, ale to jest znikome ale nie ważne. nie wiem lepiej tylko pytam. jakby się coś nie nadawało do budowy to myślę że nikt by tego nie wpuścił na rynek wiec skoro jest tzn że może być. próbuję zrozumieć fizykę budowy ale ciężko jest zrozumieć a budowlanki nie kończyłem chociaż chciałem ale trudno. po drugie nie da się wszystkiego zrozumieć, ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego mówicie nie dla BK a tak dla silki. to że więcej akumuluje silka to logiczne bo jest 3razy cięższa ale BK też akumuluje ale mniej i dodatkowo podłoga, strop i ściana wew. nośna z silki będzie do akumulacji, to że BK chłonie wilgoć to też wiem bo to taki materiał i więcej tego pije niż silka ale też najszybciej oddaje, więc skoro na tynku pleśń może się robić to nie ma znaczenia czy to BK czy silka czy inny materiał, tak myślę. to że silka jest cięższa to tak samo gorzej się przycina, 2bloczki z silki to jak jeden z BK więc z BK szybciej się buduje, ale tu od razu powiecie że BK jest dla leniuchów. akustykę silka ma lepszą ale przy 30cm styro na ścianie to nie będzie mieć znaczenia a po drugie od drogi będę miał jakieś 35m więc odgłosy mi nie grożą. więc proszę nie musicie mi mówić że jestem głupi jak cap bo to wiem(nie obrażając capa) ale jak możecie to podajcie konkretne argumenty dlaczego nie budować z BK a robić z silki, jakieś porównania czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.05.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Porównania... Zakładam, że bywałeś w młodości na jakich wakacjach na wsi.U babci jakiejś, ciotki czy rodziny...TAM, jeżeli pamiętasz, było latem chłodno a zimą ciepło.Niezap0omniane wrażenia, totalnie inne, jak z mieszkania w bloku.Zakładam, ze w nieco późniejszej młodości zdarzyło Ci się bywać gdzieś "pod namiotem".Fajnie było, tylko komfort termiczny był taki sobie.Jak lało - było za zimno. Jak świeciło - było za ciepło.Zastanowiłeś się kiedyś CZEMU?Przez porównanie - silka to jak domek babci a BK jak ten namiot.BK tani i prosty w budowie jak namiot.Tylko ten komfort wielu nie odpowiada, to budują z silki.Budowaliby z cegły pełnej i kamienia polnego, ale ich na robociznę nie stać - to silka, namiastka piaskowca. Myślisz, że jak coś ma atest - to jest dobre.Właściwie - prawda, bo na pewno do czegoś się nada. Nie koniecznie do budowy domu.Ty tak za bardzo w każde słowo pisane to nie wierz, bo drzazga może Ci kiedy w łapę wejść...A zachwalają nawet największe badziewie, bo chcą je sprzedać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.05.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Z twojego tekstu wynika że jesteś zwolennikiem akumulacji i to dużej akumulacji.Ciekawe co sądzisz o izolacji od wewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 02.05.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Z twojego tekstu wynika że jesteś zwolennikiem akumulacji i to dużej akumulacji.Ciekawe co sądzisz o izolacji od wewnątrz domu? Izolacji od wewnątrz nie ma możliwości wykonać prawidłowo( zbyt duże koszty). Tylko TB to robił. Taka izolacja musi mieć ciągłość izolacji w każdym pomieszczeniu tz. ściany, sufit i podłoga. W innym wypadku podejdzie wilgoć pod izolację. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.05.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Też tak uważam .Są jednak ryzykanci co chcą próbować. Twierdzą że ma być taniej jak w tradycyjnym domu.Ciekawe.Czy to wiara w technologię czy ponadprzeciętne umiejętności fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.05.2014 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Porównania... Zakładam, że bywałeś w młodości na jakich wakacjach na wsi. U babci jakiejś, ciotki czy rodziny... TAM, jeżeli pamiętasz, było latem chłodno a zimą ciepło. Niezap0omniane wrażenia, totalnie inne, jak z mieszkania w bloku. Zakładam, ze w nieco późniejszej młodości zdarzyło Ci się bywać gdzieś "pod namiotem". Fajnie było, tylko komfort termiczny był taki sobie. Jak lało - było za zimno. Jak świeciło - było za ciepło. Zastanowiłeś się kiedyś CZEMU? Przez porównanie - silka to jak domek babci a BK jak ten namiot. BK tani i prosty w budowie jak namiot. Tylko ten komfort wielu nie odpowiada, to budują z silki. Budowaliby z cegły pełnej i kamienia polnego, ale ich na robociznę nie stać - to silka, namiastka piaskowca. Myślisz, że jak coś ma atest - to jest dobre. Właściwie - prawda, bo na pewno do czegoś się nada. Nie koniecznie do budowy domu. Ty tak za bardzo w każde słowo pisane to nie wierz, bo drzazga może Ci kiedy w łapę wejść... A zachwalają nawet największe badziewie, bo chcą je sprzedać! Adam M. u mojej babki od strony taty to chata z desek a od strony mamy z bali drewnianych. teraz mieszkam z teściową w domu kostka z lat 80 i jak się mocno w piecu grzeje to w domu jest bardzo ciepło ale trzeba mocno grzać a ja bym chciał nie grzać i żeby było ciepło. w każdym domu jak się grzeje to jest ciepło. ale z tego co rozumiem to jeżeli w domu z BK się nie będzie regularnie grzać to w domu nie będzie ciepło? czyli nie uda się zrobić pasywniaka z BK? mimo że jest cieplejszy od silki? mimo że 30cm styro na ścianach będzie? to i tak się nie utrzyma komfort cieplny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 02.05.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 u mojej babki od strony taty to chata z desek a od strony mamy z bali drewnianych. teraz mieszkam z teściową w domu kostka z lat 80 i jak się mocno w piecu grzeje to w domu jest bardzo ciepło ale trzeba mocno grzać a ja bym chciał nie grzać i żeby było ciepło. w każdym domu jak się grzeje to jest ciepło. ale z tego co rozumiem to jeżeli w domu z BK się nie będzie regularnie grzać to w domu nie będzie ciepło? czyli nie uda się zrobić pasywniaka z BK? mimo że jest cieplejszy od silki? mimo że 30cm styro na ścianach będzie? to i tak się nie utrzyma komfort cieplny? Z BK też zbudujesz pasiv., ale będziesz musiał mieć ogrzewanie b. czułe na minimalne zmiany temp. a to może zapewnić ogrzewanie elektryczne. W związku z tym, że mieszkamy w Polsce nie ryzykowałbym. Tygodniowy brak energii el. trzeba szukać kozy i paliwa stałego i komina . Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.05.2014 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 http://www.pg.gda.pl/~krogu/Podstawy%20projektowania%20cieplnego%20budynkow.pdfz tego co tam piszą to jak da się takie dane do obliczeń, czyli temp. w pomieszczeniach 22st, za zew. -20st i U=0.9 to temperatura wewnętrznej powierzchni przegrody będzie mieć 15,7st więc jak ściana ma się nagrzać do temperatury 20 lub 22st aby mogla oddawać ciepło w ciągu dnia? no chyba że to się inaczej liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.05.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Ile waży taki dom z BK z posadzkami,ścianami działowymi. Powiedzmy 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 02.05.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Też tak uważam .Są jednak ryzykanci co chcą próbować. Twierdzą że ma być taniej jak w tradycyjnym domu.Ciekawe. Czy to wiara w technologię czy ponadprzeciętne umiejętności fachowców. Wydaje mi się że część "fachowców" od izolacji czasami nie ma pojęcia o powstawaniu punktu rosy. Tylko kasa kasa kasa. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts