Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z BK też zbudujesz pasiv., ale będziesz musiał mieć ogrzewanie b. czułe na minimalne zmiany temp. a to może zapewnić ogrzewanie elektryczne. W związku z tym, że mieszkamy w Polsce nie ryzykowałbym. Tygodniowy brak energii el. trzeba szukać kozy i paliwa stałego i komina

.

Janek

u mnie w regionie dłużej niż na parę godzin prądu jeszcze nie wyłączyli, tzn chyba 10 lub 12 godz nie było najwięcej ale to w ciągu dnia jak linie naprawiali ale na takie wypadki to myślałem o generatorze prądotwórczym i święty spokój. tylko jak się będzie w pracy i wyłączą to będzie gorzej ale z drugiej strony jak się przyjdzie do domu to szybciej się go nagrzeje niż dom z cegły czy silki. ja tu liczę że jak dom o minimalnym zapotrzebowaniu na ciepło będzie to nawet jak nie będzie się dogrzewać i wyłączą prąd na cały dzień to przy mrozach temp. nie spadnie za bardzo tylko minimalnie co najwyżej o 5st czyli te 17 powinno być bo przez dobrze zaizolowane ściany nie powinno zbyt dużo ciepła uciec. przecież ponoć najlepszy dom pasywny jest cały z styropianu a w nim nic nie akumuluje więc nie wiem co to za problem.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.pg.gda.pl/~krogu/Wspolczynniki_przewodzenia_ciepla.pdf

według tej tabeli ciepło właściwe BK i silki niewiele się różni. czyli m3 BK 400x0,84=336kJ a silki pełnej 1900x0,88=1672kJ czyli 5razy więcej. ale jak mam to rozumieć? bo nie wiem czy to dobrze czy źle, dużo czy mało?

tak że materiał czy to glina czy wapno itp ... ma ciepło zbliżone, ale BK jest napompowany powietrzem ... jak by brać bez powietrza BK nie było by różnicy między silikatem a BK ...

Wybijcie sobie pomysł bardzo zły ... jakim jest izolacja muru z BK wełną ... ponieważ = wełnie nic się stanie ona może wiekuiście stać w wodzie itp .. po prostu nie będzie izolować.

A kładąc wełnę mineralną na mur z BK pełen wody "technologicznej" która będzie odparowywać przez wełnę np.

Co się robi ? wełna w którymś momencie moknie, bo nie jest wstanie wypuścić tyle pary wodnej.

A jak nie może to coraz głębiej zachodzi kondensacja, coraz głębiej to znaczy coraz bliżej muru, wiąże się to z coraz większym spadkiem izolacji wełny.

Przez co ? przez to iż w wełnie nie ma powietrza a woda z kondensacji gazu jakim jest para wodna.

Plus jeszcze brak paroizolacji i finał jest taki że zamiast 30cm izolacji jest nic .

Mówimy tu o wełnie elewacyjnej pokrytej tynkiem.

jak mamy dawać wełnę na ruszcie do muru, to lepiej zrobić szkielet obojętnie z czego ale szkielet, więcej wełny wejdzie.

Nie mam nic do wełny, tylko trzeba się z nią obchodzić jak z jajem.

Murowany dom z BK czy silikatu = izolacja z EPS'a i w brew temu szybciej BK wyschnie przy EPS sie niż przy wełnie i tynku.

Obliczył prawie dobrze, a nie wie CO!!!, prawie dobrze bo BK najczęściej jest 600 a silka z pustka w środku_> czyli wyjdzie cyrka 3 razy - teraz co trzy razy??? a no trzy razy dłużej trzeba grzać mur z cegły wapiennej grzejnikiem tej samej mocy żeby złapała tę samą temperaturę co gazobeton, albo odwrotnie, jak już załapie, to trzy razy szybciej ściana z BK ostygnie- odda zakumulowane ciepło .

t.....

Wybijcie sobie pomysł bardzo zły ... jakim jest izolacja muru z BK wełną ... ponieważ = wełnie nic się stanie ona może wiekuiście stać w wodzie itp .. po prostu nie będzie izolować.

A kładąc wełnę mineralną na mur z BK pełen wody "technologicznej" która będzie odparowywać przez wełnę .................

Murowany dom z BK czy silikatu = izolacja z EPS'a i w brew temu szybciej BK wyschnie przy EPS sie niż przy wełnie i tynku.

Ale wełna kiedyś z tej wody wyschnie, a w grubym styropianie jak wejdzie jako para pomiędzy kulki, połączy się w puncie rosy w kropelki, to jak ma wyjść

Obliczył prawie dobrze, a nie wie CO!!!, prawie dobrze bo BK najczęściej jest 600 a silka z pustka w środku_> czyli wyjdzie cyrka 3 razy - teraz co trzy razy??? a no trzy razy dłużej trzeba grzać mur z cegły wapiennej grzejnikiem tej samej mocy żeby złapała tę samą temperaturę co gazobeton, albo odwrotnie, jak już załapie, to trzy razy szybciej ściana z BK ostygnie- odda zakumulowane ciepło .

to ponawiam to co pisałem wcześniej:

http://www.pg.gda.pl/~krogu/Podstawy...20budynkow.pdf

z tego co tam piszą to jak da się takie dane do obliczeń, czyli temp. w pomieszczeniach 22st, za zew. -20st i U=0.9 to temperatura wewnętrznej powierzchni przegrody będzie mieć 15,7st więc jak ściana ma się nagrzać do temperatury 20 lub 22st aby mogla oddawać ciepło w ciągu dnia? no chyba że to się inaczej liczy.

to przy temperaturze wew.22st ściana nagrzeje się maksymalnie do temperatury 15,7st?

no tak strzeliłem byka, masz rację miało być U=0,09 więc faktycznie wychodzi że ściana nagrzeje się do temperatury 21st z hakiem w zależności od tego jaka będzie temperatura na zewnątrz, mój błąd. czyli z tego co wcześniej pisałeś to im większa pojemność tym dłużnej będzie ściana utrzymywać ta temperaturę? tak to mam rozumieć?

gentoonx

A stać pacjenta na projekt AZRa?

O to czy stać na AZR to nawet nie pytam...

Ale pisać to sobie możemy tu o wszystkim!

:lol:

Poza szarpankę to bym Go nie wyprowadzał.

Do tego RĘCZNY przełącznik sieć-agregat...

Ale i tego pewnie nie zechce...

Adam M.

po przemyśleniach i waszych radach zostanę jednak przy silce ale o gr.18cm. powiedzcie mi tylko jak wygląda obróbka tego materiału. czyli jak będę murować i będzie mi potrzebny bloczek o długości zamiast33,3 to 16cm to czym to ciąć? szlifierką z dużą tarczą? na pierwszą warstwę można dawać ten bloczek czy trzeba inny stosować?

To wpisz jeszcze w Google "Heluz" i poczytaj.

SAM będziesz te bloczki murował?!!!

Zwykle ci, co murują dają sobie radę z kontówką z tarczą diamentową.

Pomijam fakt, że są bloczki "połówki" i "ćwiartki"...

Adam M.

gentoonx

A stać pacjenta na projekt AZRa?

O to czy stać na AZR to nawet nie pytam...

Ale pisać to sobie możemy tu o wszystkim!

:lol:

Poza szarpankę to bym Go nie wyprowadzał.

Do tego RĘCZNY przełącznik sieć-agregat...

Ale i tego pewnie nie zechce...

Adam M.

ależ oczywiście Adamie, że pacjenta nie stać zapewne, ale wiesz .... jak to mówią "zdrowie kosztuje" :lol:

Pisać o wszystkim należy, zawsze ktoś coś z tego wykorzysta

szarpanka nie jest zła

To wpisz jeszcze w Google "Heluz" i poczytaj.

SAM będziesz te bloczki murował?!!!

Zwykle ci, co murują dają sobie radę z kontówką z tarczą diamentową.

Pomijam fakt, że są bloczki "połówki" i "ćwiartki"...

Adam M.

nigdy nie murowałem ale mam zamiar to robić przeważnie sam z pomocą rodziny i sąsiada który zna się na budowlance więc będzie moim głównym majstrem. będzie mówił co i jak robić żeby było dobrze, typu ile i jak co zmieszać żeby było dobrze itp. ale to wszystko wielka filozofia nie jest więc dam radę. tylko czy robiąc to po pracy i w weekendy wytrzymam fizycznie to się zobaczy. ale mam dobre chęci

nigdy nie murowałem ale mam zamiar to robić przeważnie sam z pomocą rodziny i sąsiada który zna się na budowlance więc będzie moim głównym majstrem. będzie mówił co i jak robić żeby było dobrze, typu ile i jak co zmieszać żeby było dobrze itp. ale to wszystko wielka filozofia nie jest więc dam radę. tylko czy robiąc to po pracy i w weekendy wytrzymam fizycznie to się zobaczy. ale mam dobre chęci

Wzialbys taki Izodom i bys mury wyciagnal w 1 tydzien po pracy, a tak bedziesz sie meczyl 2/3 miesiace, bo trzbea murowac bloczek po bloczku, zaszalowac wience, nadproza, itd.

Narobisz sie jak kon i jeszcze bedziesz mial gorzej i drozej :(