adam_mk 04.05.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Tylko....Jest takie miejsce, które wybrukowano dobrymi chęciami...Czasem potrzeba trochę wiedzy i wprawy aby "wyszło" to, co się chce zrobić.DLATEGO ci, co im dobrze "wychodzi" chcą kasy za swoją pracę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.05.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ja albo sam sobie zbuduje albo nic nie będę robić więc wyboru nie mam za dużego. nie jestem taki pewien że izodom wyjdzie taniej. te kształtki maja bardzo drogie i izolacja od środka mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.05.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 I dobrze, bo poprawne jej wykonanie graniczy z cudem!Czytaj ile możesz, popraktykuj na czymś niewielkim, a jakbyś czego nie wiedział - pytaj.Zawsze znajdzie się ktoś, kto poradzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.05.2014 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 mam taką nadzieję. ale najważniejszy jest dobry projekt o on nie jest tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.05.2014 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 mam do was pytanie bo nie daje mi spokoju. jak zrobić dobrze izolację w dachu dwuspadowym aby nie było mostka? najbardziej interesuje mnie ściana szczytowa bo na niej styropian idzie do samego szczytu i najlepiej jak pójdzie jeszcze na skosy więc w tym wypadku lepiej by było wełnę w dachu położyć na całą połać czyli tak: ale czy wtedy trzeba ocieplać sufit na poddaszu? tak trzeba robić?: wtedy stryszek byłby niewielki i ocieplony i czy to będzie dobre? żeby się tam jakaś wilgoć nie robiła bo grzać stryszku nie zamierzam a jak ocieplę tak: to chyba się zrobi mostek. co poradzicie w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.05.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 mam do was pytanie bo nie daje mi spokoju. jak zrobić dobrze izolację w dachu dwuspadowym aby nie było mostka? najbardziej interesuje mnie ściana szczytowa bo na niej styropian idzie do samego szczytu i najlepiej jak pójdzie jeszcze na skosy więc w tym wypadku lepiej by było wełnę w dachu położyć na całą połać czyli tak: [ATTACH=CONFIG]258603[/ATTACH] ale czy wtedy trzeba ocieplać sufit na poddaszu? tak trzeba robić?: [ATTACH=CONFIG]258604[/ATTACH] wtedy stryszek byłby niewielki i ocieplony i czy to będzie dobre? żeby się tam jakaś wilgoć nie robiła bo grzać stryszku nie zamierzam a jak ocieplę tak: [ATTACH=CONFIG]258605[/ATTACH] to chyba się zrobi mostek. co poradzicie w tej sprawie? Jak dla mnie to najlepsza ostatnia wersja, a ściana szczytowa drewniana lub przemurowana XPSem (jak u j-j chyba) + izolacja ściany szczytowej z każdej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 ostatnia wersja - OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.05.2014 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 jak się popatrzy z boku na ścianę szczytową to wygląda tak: i tu ciepło przejdzie wejdzie w ścianę i ucieknie górą. można tak tą ścianę szczytową ocieplić: czyli od środka by była ocieplona dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.05.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 czyli od środka by była ocieplona dodatkowo musi być izolowana z każdej strony, bo to taki jakby balkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.05.2014 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 to dobrze bo myślałem że tak nie można. a sprawdzał ktoś może czy warto robić ściany 3 warstwowe? jak one cenowo wyglądają? liczył ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.05.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 jeszcze mam pytanie o podłogę, czyli dom planuję na płycie fundamentowej i o jakiej grubości najlepiej zrobić dól płyty i o jakiej boki. ja myślę o 25cm ewentualnie gr.30cm po bokach i na dół 25cm i jak będzie już płyta wylany i zrobiony SSZ i będzie trzeba robić podłogówkę to pod rurki dałbym 5cm styropianu(jaki najlepiej do tego użyć? czyli o jakiej lambda i wytrzymałości. może płyty z folia na górnej powłoce? to chyba PUR czy coś takiego, ale nie wiem czy to wytrzyma na podłodze) i na styro rurki i jastrych i jaką grubość tego jastrychu muszę liczyć? 5cm powinno być ok ale nie jestem pewny. pytam bo to ważna sprawa i tym muszę przyjąć wysokość do parapetu. i może pierwszą warstwę można ułożyć z bloczków isomur? robił ktoś tak na płytę? ma to sens? dzięki temu można odciąć jakoś ucieczkę ciepła od ścian w płytę. wiem że płyta i tak ocieplona ale ona nie będzie ogrzewana i tylko będzie ciepło przyjmować i nigdy z tego ciepła nie skorzystam. mam nadzieję że nie poknociłem coś ale chyba rozumiecie o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.05.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 te płyty są tak drogie że głowa boli. zdzierstwo w biały dzień. chyba się z nich wyleczyłem bo nie maja sensu pod względem ekonomicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.05.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 to dobrze bo myślałem że tak nie można. a sprawdzał ktoś może czy warto robić ściany 3 warstwowe? jak one cenowo wyglądają? liczył ktoś? cenowo to nie wiem, ale w pasywnym pewnie jest problem mostka termicznego. zewnętrzna ścianka musi chyba stać na solidnym fundamencie wspólnym ze ścianą nośną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.05.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 jeszcze mam pytanie o podłogę, czyli dom planuję na płycie fundamentowej i o jakiej grubości najlepiej zrobić dól płyty i o jakiej boki. ja myślę o 25cm ewentualnie gr.30cm po bokach i na dół 25cm i jak będzie już płyta wylany i zrobiony SSZ i będzie trzeba robić podłogówkę to pod rurki dałbym 5cm styropianu (jaki najlepiej do tego użyć? czyli o jakiej lambda i wytrzymałości. może płyty z folia na górnej powłoce? to chyba PUR czy coś takiego, ale nie wiem czy to wytrzyma na podłodze) i na styro rurki i jastrych i jaką grubość tego jastrychu muszę liczyć? 5cm powinno być ok ale nie jestem pewny. pytam bo to ważna sprawa i tym muszę przyjąć wysokość do parapetu. i może pierwszą warstwę można ułożyć z bloczków isomur? robił ktoś tak na płytę? ma to sens? dzięki temu można odciąć jakoś ucieczkę ciepła od ścian w płytę. wiem że płyta i tak ocieplona ale ona nie będzie ogrzewana i tylko będzie ciepło przyjmować i nigdy z tego ciepła nie skorzystam. mam nadzieję że nie poknociłem coś ale chyba rozumiecie o co mi chodzi. isomur przy płycie fundamentowej bez sensu, bo sama płyta zapewnia ciągłość izolacji. w Górkach całkiem możliwe, że fajny grunt pod płytę. płyty PIR strasznie drogie, więc według mnie odpada. ja olałbym styropian na płycie, bo preferuję akumulacyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.05.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 czyli np. lepiej by było ogrzewanie podłogowe puścić w płycie zamiast na płytę dawać styro i na to podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.05.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 czyli np. lepiej by było ogrzewanie podłogowe puścić w płycie zamiast na płytę dawać styro i na to podłogówkę? zależy na czym Tobie zależy . u mnie grzanie prądem i dom zdecydowanie nie jest pasywny, więc chcę, żeby sporo akumulował z taniej taryfy. odcinając się od płyty masz łatwiej sterowalne ogrzewanie, ale mniejszą akumulację. inna sprawa to fakt, że możesz mieć grubą wylewkę. ja ma ogrzewanie w wylewce na płycie. najtaniej i najszybciej chyba jest zatopić rurki w płycie i zrezygnować z wylewki. dla mnie takie kombinowanie ze styropianem na i pod płytą ma sens tylko w celu redukcji kosztów drogiego XPSa (np. przez stosowanie 15 cm XPS pod płytą + 10 cm EPS na płycie). robienie 25 cm pod płytą i 5 cm na płycie tylko komplikuje sprawę, nie zmniejsza jakoś specjalnie kosztów i niewiele chyba daje jeśli chodzi o ciągnięcie w tym instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 08.05.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ja o płycie za wiele nie wiem, ale dla mnie to konstrukcyjny żelbet, który nie powinien być podziurawiony instalacjami, do tego ciężko wykonalne- prawie niemozliwe - szlichta na płycie i styropian pod nią, służą do ukrycia instalacji i wykonania płaskiego pod nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.05.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ja o płycie za wiele nie wiem, ale dla mnie to konstrukcyjny żelbet, który nie powinien być podziurawiony instalacjami, do tego ciężko wykonalne- prawie niemozliwe - szlichta na płycie i styropian pod nią, służą do ukrycia instalacji i wykonania płaskiego pod nogi. styropian na płycie ułatwia wykonanie instalacji. u mnie wszystko poszło w wylewce i ścianach, ale mam kuchnię i łazienki obok siebie, więc wiele tego nie było i instalacje się nie wzajemnie nie przecinały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.05.2014 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 imrahil a czemu nie robiłeś pasywniaka? rozkład pomieszczeń pod pasywny masz dobry i mógłby wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.05.2014 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 to mógłby ktoś podpowiedzieć jak rozwiązać najlepiej problem ocieplenia płyty i pod ogrzewanie podłogowe jak to zrobić aby było najlepiej? będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts