מרכבה 12.05.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Powietrze ? nie koniecznie .. są inne GWC które nie mają wad powietrznych ... ale za leży do czego to powietrze ma iść ..Bo znowu z powietrznych bardzo dobry jest żwirak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.05.2014 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Juz sobie zmienilem ustawienia i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.05.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jeśli są odpowiednie warunki, to rurowiec najtańszy. Ludzie tu na forum mają i nie narzekają.Jakie wady masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.05.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zapachy czy inne tego typu sprawy.Kondensacja np w lecie... gdzie ciągnie się przez zimną rurę powietrze o temp 8 st .. a powietrze ma 30 st i 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jeśli są odpowiednie warunki, to rurowiec najtańszy. Ludzie tu na forum mają i nie narzekają. Jakie wady masz na myśli? Rura z atestem kosztuje ponad 100zł z mb , taka która atestu nie uzyskała 30-35zł/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.05.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 O dziwnych zapachach nie słyszałem, chyba że ktoś używa tylko od czasu do czasu, a warunki do rozwoju mikregożycia tam są słabe.Rurowiec układa się ze spadkiem, i robi studzienki chłonne, dlatego nie ma problemu z wykraplającą się wilgocią.Stosować można też tanie filtry jak ktoś chce. Jeżeli ktoś ma dostęp do taniego kruszywa, to żwirowiec jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.05.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Rura z atestem kosztuje ponad 100zł z mb , taka która atestu nie uzyskała 30-35zł/mb Wszystko Pan kupuje z atestem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.05.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Kondensacja np w lecie... gdzie ciągnie się przez zimną rurę powietrze o temp 8 st .. a powietrze ma 30 st i 80% Przy sporej wentylacji w lecie z gwc rurowego raczej będzie ciężko uzyskać mniej niż ok 15-16 stopni. Dodatkowo rurowiec daje suche powietrze, co w lecie akurat może być plusem, w zimie niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.05.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 ponawiam pytanie co jest potrzebne do zrobienia rurowego GWC oprócz rury i komina? i jaka średnica wewnętrzna takiej rury musi być i ile metrów? jutro jak będę w pracy to sobie sprawdzę czy mam taka rurę ale powinno coś się znaleźć. mi nie zależy na ateście że nadaje się typowo do GWC bo wystarczy że jest zrobiona z tego materiału i tyle. papier nie jest potrzebny. i o spadku też słyszałem że musi być i nie ma wtedy problemu w wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.05.2014 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 jak myślicie czy taki wąż nada się do GWC? bo do rekuperatora powinien być dobry ale czy do GWC też?http://www.hydro.com.pl//res/doc/2333_4ffd3a24595c4_Katalog_w____y_przemys__owych_2011.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.05.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Kamil, poniżej wątek gdzie powinieneś znaleźć wszelkie informacje potrzebne do budowy gwchttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.05.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 jak myślicie czy taki wąż nada się do GWC? bo do rekuperatora powinien być dobry ale czy do GWC też? http://www.hydro.com.pl//res/doc/2333_4ffd3a24595c4_Katalog_w____y_przemys__owych_2011.pdf Kamil, a to nie ty pisałeś ostatnio że byle goowna do GWC nie dasz, a teraz takie wynalazki? chyba że mi sie pomyliło to sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.05.2014 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Kamil, a to nie ty pisałeś ostatnio że byle goowna do GWC nie dasz, a teraz takie wynalazki? chyba że mi sie pomyliło to sorry tak ale chodziło mi o to że rury kanalizacyjnej nie dam do tego bo to musi być specjalna rura. ale chyba się nie nada bo to musi być z polipropylenu a o to będę musiał zapytać czy mają takie. i też nie piszę że zrobię tylko się zastanawiam, bo jak producent będzie miał taką rurę to mogę ją mieć po lepszej cenie i może się to będzie opłacać ale to muszę się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2014 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 próbuję policzyć współczynnik A/V i wychodzi mi na poziomie 0,85 ale nie jestem pewien czy dobrze policzyłem. przy obliczaniu powierzchni przegród trzeba brać wymiar po zewnątrz przegrody oddzielającej część ogrzewaną od nieogrzewanej czy wewnętrzną? jak wygląda to od strony płyty fundamentowej. jak to obliczyć aby było dobrze? bo jeżeli mniej więcej dobrze liczę to przy moim domku nie uda się osiągnąć standardu pasywnego więc nie ma co się na to porywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 liczysz powierzchnię po obrysie zewnętrznym - to chyba logiczne, bo to obrys zewnętrzny wypromieniowuje energię dopiszę, bo widzę że lenia masz i nie chce ci się szukać nadal tylko na łatwizne idziesz, to niech będzie łatwo A - jest sumą pól powierzchni wszystkich ścian zewnętrznych (wraz z oknami i drzwiami balkonowymi), dachów i stropodachów, podłóg na gruncie lub stropów nad piwnicą nie ogrzewaną, stropów nad przejazdami, oddzielających część ogrzewaną budynku od powietrza zewnętrznego, liczonych po obrysie zewnętrznym, V - jest kubaturą ogrzewanej części budynku, obliczoną zgodnie z Polską Normą dotyczącą zasad obliczania kubatury budynków, powiększoną o kubaturę ogrzewanych pomieszczeń na poddaszu użytkowym lub w piwnicy i pomniejszoną o kubaturę wydzielonych klatek schodowych, szybów wind, otwartych wnęk, loggii i galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2014 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 szukałem i nie jestem aż tak leniwy, nie pytałem o teorię tylko praktycznie jak to dobrze zrobić. po obrysie zewnętrznym to też tak myślę ale jak sprawa wygląda przy gruncie? bo jak mamy płytę fundamentową ocieploną i w domu podłogówkę czyli będąc na parterze od posadzki w dół mamy: posadzkę, wylewkę betonową lub jastrych 5cm, styropian podłogowy 5cm, płyta fundamentowa 25cm ( tyle się daje?) styropian 30cm lub 40cm i grunt a po obwodzie płyty 20cm. więc jaką mam przyjąć powierzchnię przegrody w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Kamil zrób sobie bilans mocy całego domu i nie licz ile m2 podłogi wyciśniesz w tym domu bo zwariujesz.Jedna norma tak, druga siak. Masz dom który potrzebuje 1,5 kW mocy przy -30 i czy inaczej i tyle i może aż tyle, bilans do tego ile masz mocy w zyskach bytowych.Ile możesz załapać przez okna ewentualnie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 szukałem i nie jestem aż tak leniwy, nie pytałem o teorię tylko praktycznie jak to dobrze zrobić. po obrysie zewnętrznym to też tak myślę ale jak sprawa wygląda przy gruncie? bo jak mamy płytę fundamentową ocieploną i w domu podłogówkę czyli będąc na parterze od posadzki w dół mamy: posadzkę, wylewkę betonową lub jastrych 5cm, styropian podłogowy 5cm, płyta fundamentowa 25cm ( tyle się daje?) styropian 30cm lub 40cm i grunt a po obwodzie płyty 20cm. więc jaką mam przyjąć powierzchnię przegrody w podłodze? szukałeś, a takie coś wyskakuje w pierwszych linkach po wpisaniu do Wuja G frazy "współczynnik A/V", więc albo źle wpisałeś czyli szukałeś nie tego, albo nie wpisałeś w ogóle. Poza tym widzę czytanie ze zrozumieniem też nie teges: ... A - jest sumą pól powierzchni wszystkich ścian zewnętrznych (wraz z oknami i drzwiami balkonowymi), dachów i stropodachów, podłóg na gruncie lub stropów nad piwnicą nie ogrzewaną, stropów nad przejazdami, oddzielających część ogrzewaną budynku od powietrza zewnętrznego, liczonych po obrysie zewnętrznym, V - jest kubaturą ogrzewanej części budynku, obliczoną zgodnie z Polską Normą dotyczącą zasad obliczania kubatury budynków, powiększoną o kubaturę ogrzewanych pomieszczeń na poddaszu użytkowym lub w piwnicy i pomniejszoną o kubaturę wydzielonych klatek schodowych, szybów wind, otwartych wnęk, loggii i galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.05.2014 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 czyli powierzchnię po obrysie zewnętrznym płyty tak jak na rysunku kolorem żółtym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.05.2014 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 najprościej mówiąc jeżeli mam prostą bryłę budynku i patrząc na bok domu jest jak na rysunku to wystarczy zmierzyć obwód tak jak pokazuje linia niebieska i pomnożyć przez długość domu i to można traktować jako suma powierzchni zewnętrznych? wtedy wychodzi mi obwód ok.30m x 9,38=281,4m2. kubatura na parterze przy wysokości 2,65m mamy 55,33m2x2,65m=ok.147m3. na poddaszu będzie wysokość 2,45m i kubatura wychodzi ok.120m3 więc w sumie mamy ok.267m3. czyli 281,4 / 267=1,05. dobrze to policzyłem czy coś poknociłem? bo według tego o domu pasywnym nie ma co marzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts