Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O dziwnych zapachach nie słyszałem, chyba że ktoś używa tylko od czasu do czasu, a warunki do rozwoju mikregożycia tam są słabe.

Rurowiec układa się ze spadkiem, i robi studzienki chłonne, dlatego nie ma problemu z wykraplającą się wilgocią.

Stosować można też tanie filtry jak ktoś chce.

Jeżeli ktoś ma dostęp do taniego kruszywa, to żwirowiec jak najbardziej.

Kondensacja np w lecie... gdzie ciągnie się przez zimną rurę powietrze o temp 8 st .. a powietrze ma 30 st i 80%

Przy sporej wentylacji w lecie z gwc rurowego raczej będzie ciężko uzyskać mniej niż ok 15-16 stopni.

Dodatkowo rurowiec daje suche powietrze, co w lecie akurat może być plusem, w zimie niekoniecznie.

ponawiam pytanie co jest potrzebne do zrobienia rurowego GWC oprócz rury i komina? i jaka średnica wewnętrzna takiej rury musi być i ile metrów? jutro jak będę w pracy to sobie sprawdzę czy mam taka rurę ale powinno coś się znaleźć. mi nie zależy na ateście że nadaje się typowo do GWC bo wystarczy że jest zrobiona z tego materiału i tyle. papier nie jest potrzebny. i o spadku też słyszałem że musi być i nie ma wtedy problemu w wodą.

jak myślicie czy taki wąż nada się do GWC? bo do rekuperatora powinien być dobry ale czy do GWC też?

http://www.hydro.com.pl//res/doc/2333_4ffd3a24595c4_Katalog_w____y_przemys__owych_2011.pdf

Kamil, a to nie ty pisałeś ostatnio że byle goowna do GWC nie dasz, a teraz takie wynalazki?

chyba że mi sie pomyliło to sorry

Kamil, a to nie ty pisałeś ostatnio że byle goowna do GWC nie dasz, a teraz takie wynalazki?

chyba że mi sie pomyliło to sorry

tak ale chodziło mi o to że rury kanalizacyjnej nie dam do tego bo to musi być specjalna rura. ale chyba się nie nada bo to musi być z polipropylenu a o to będę musiał zapytać czy mają takie. i też nie piszę że zrobię tylko się zastanawiam, bo jak producent będzie miał taką rurę to mogę ją mieć po lepszej cenie i może się to będzie opłacać ale to muszę się dowiedzieć.

próbuję policzyć współczynnik A/V i wychodzi mi na poziomie 0,85 ale nie jestem pewien czy dobrze policzyłem. przy obliczaniu powierzchni przegród trzeba brać wymiar po zewnątrz przegrody oddzielającej część ogrzewaną od nieogrzewanej czy wewnętrzną? jak wygląda to od strony płyty fundamentowej. jak to obliczyć aby było dobrze? bo jeżeli mniej więcej dobrze liczę to przy moim domku nie uda się osiągnąć standardu pasywnego więc nie ma co się na to porywać.

liczysz powierzchnię po obrysie zewnętrznym - to chyba logiczne, bo to obrys zewnętrzny wypromieniowuje energię

dopiszę, bo widzę że lenia masz i nie chce ci się szukać nadal tylko na łatwizne idziesz, to niech będzie łatwo ;)

A - jest sumą pól powierzchni wszystkich ścian zewnętrznych (wraz z oknami i drzwiami balkonowymi), dachów i stropodachów, podłóg na gruncie lub stropów nad piwnicą nie ogrzewaną, stropów nad przejazdami, oddzielających część ogrzewaną budynku od powietrza zewnętrznego, liczonych po obrysie zewnętrznym,

V - jest kubaturą ogrzewanej części budynku, obliczoną zgodnie z Polską Normą dotyczącą zasad obliczania kubatury budynków, powiększoną o kubaturę ogrzewanych pomieszczeń na poddaszu użytkowym lub w piwnicy i pomniejszoną o kubaturę wydzielonych klatek schodowych, szybów wind, otwartych wnęk, loggii i galerii

szukałem i nie jestem aż tak leniwy, nie pytałem o teorię tylko praktycznie jak to dobrze zrobić. po obrysie zewnętrznym to też tak myślę ale jak sprawa wygląda przy gruncie? bo jak mamy płytę fundamentową ocieploną i w domu podłogówkę czyli będąc na parterze od posadzki w dół mamy: posadzkę, wylewkę betonową lub jastrych 5cm, styropian podłogowy 5cm, płyta fundamentowa 25cm ( tyle się daje?) styropian 30cm lub 40cm i grunt a po obwodzie płyty 20cm. więc jaką mam przyjąć powierzchnię przegrody w podłodze?

Kamil zrób sobie bilans mocy całego domu i nie licz ile m2 podłogi wyciśniesz w tym domu bo zwariujesz.

Jedna norma tak, druga siak.

Masz dom który potrzebuje 1,5 kW mocy przy -30 i czy inaczej i tyle i może aż tyle, bilans do tego ile masz mocy w zyskach bytowych.

Ile możesz załapać przez okna ewentualnie itp

szukałem i nie jestem aż tak leniwy, nie pytałem o teorię tylko praktycznie jak to dobrze zrobić. po obrysie zewnętrznym to też tak myślę ale jak sprawa wygląda przy gruncie? bo jak mamy płytę fundamentową ocieploną i w domu podłogówkę czyli będąc na parterze od posadzki w dół mamy: posadzkę, wylewkę betonową lub jastrych 5cm, styropian podłogowy 5cm, płyta fundamentowa 25cm ( tyle się daje?) styropian 30cm lub 40cm i grunt a po obwodzie płyty 20cm. więc jaką mam przyjąć powierzchnię przegrody w podłodze?

szukałeś, a takie coś wyskakuje w pierwszych linkach po wpisaniu do Wuja G frazy "współczynnik A/V", więc albo źle wpisałeś czyli szukałeś nie tego, albo nie wpisałeś w ogóle.

Poza tym widzę czytanie ze zrozumieniem też nie teges:

...

A - jest sumą pól powierzchni wszystkich ścian zewnętrznych (wraz z oknami i drzwiami balkonowymi), dachów i stropodachów, podłóg na gruncie lub stropów nad piwnicą nie ogrzewaną, stropów nad przejazdami, oddzielających część ogrzewaną budynku od powietrza zewnętrznego, liczonych po obrysie zewnętrznym,

V - jest kubaturą ogrzewanej części budynku, obliczoną zgodnie z Polską Normą dotyczącą zasad obliczania kubatury budynków, powiększoną o kubaturę ogrzewanych pomieszczeń na poddaszu użytkowym lub w piwnicy i pomniejszoną o kubaturę wydzielonych klatek schodowych, szybów wind, otwartych wnęk, loggii i galerii

bok.1.jpg

najprościej mówiąc jeżeli mam prostą bryłę budynku i patrząc na bok domu jest jak na rysunku to wystarczy zmierzyć obwód tak jak pokazuje linia niebieska i pomnożyć przez długość domu i to można traktować jako suma powierzchni zewnętrznych? wtedy wychodzi mi obwód ok.30m x 9,38=281,4m2.

kubatura na parterze przy wysokości 2,65m mamy 55,33m2x2,65m=ok.147m3. na poddaszu będzie wysokość 2,45m i kubatura wychodzi ok.120m3 więc w sumie mamy ok.267m3. czyli 281,4 / 267=1,05. dobrze to policzyłem czy coś poknociłem? bo według tego o domu pasywnym nie ma co marzyć.