Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobrze rozumiesz, tzn jednostka prawdę ci powie

jeśli U=0,1W/m2K - czyli 0,1 Wata, przez m2 ściany, przy różnicy jednego Kelvina

czyli jak różnica 10K to 10xU=1Wat, czyli przez 1m2 ściany

w ciągu godziny 1Wh,

w ciągu doby 24Wh,

w ciągu 100dni 2400Wh czyli 2,4kWh

i jak takiej ściany masz 100m2 to już wiesz co dalej

Edytowane przez gentoonx

dobrze rozumiesz, tzn jednostka prawdę ci powie

jeśli U=0,1W/m2K - czyli 0,1 Wata, przez m2 ściany, przy różnicy jednego Kelvina

czyli jak różnica 10K to 10xU=1Wat, czyli przez 1m2 ściany

w ciągu godziny 1Wh,

w ciągu doby 24Wh,

w ciągu 100dni 2400Wh czyli 2,4kWh

i jak takiej ściany masz 100m2 to już wiesz co dalej

dzięki, teraz rozumiem. jak w ciągu godziny tyle ucieknie to spoko, już chwilowo myślałem że w ciągu sekundy. ale jak w środku mamy 20st a na zewn. -20 to różnica jest już o wiele większa.

a jak się ma sprawa z oknami? bo ono ma przykładowo 0,8W/m2K ale oprócz strat to też przynoszą jakieś zyski cieplne. szyby 0,5 mają 50% to jak to rozumieć? słońce nagrzewa jakoś powłokę szyby i 50% tego ciepła po prostu wchodzi do środka czy jak? ile słońce może dać energii? pewnie zależy od tego jaką mamy porę roku? w grudniu daje mniej energii niż w marcu? i nie chodzi mi o to że dzień jest krótszy tylko czy jakby mniej ciepła daje w zależności od tego jaką mamy porę roku?

bo straty można policzyć ale jeszcze zyski jakieś czasami występują.

w związku z tym, że zastanawiam się nad tym projektem z płaskim dachem to mam takie pytanie. jak to się robi aby było dobrze? czyli ściany murujemy z 13 bloczków i mamy w ten spsób wysokość 2,6m, na to bloczek połówka i mamy 2,7m i przy stropie żelbetowym trzeba robić coś takiego:

stropek.JPG

czyli trzeba robić to podwyższenie? ile centymetrów? 5cm wystarczy? jak gruba musi być warstwa betonu? 10cm czy więcej? czy zbrojenie pójdzie jedna siatka czy dwie muszą być? no chyba że jedna ale z grubszego pręta.

wiecie może czy jest taki program w którym można zaprojektować dom podając w nim z czego składają się przegrody, ile i jaka maja izolacje, jakie okna i drzwi są zastosowane, jak leży dom względem słońca, jaka ma wentylację itp i na podstawie wszystkich danych obliczy zapotrzebowanie na ciepło itd? jest taki program czy za duże wymagania mam?

wiecie może czy jest taki program w którym można zaprojektować dom podając w nim z czego składają się przegrody, ile i jaka maja izolacje, jakie okna i drzwi są zastosowane, jak leży dom względem słońca, jaka ma wentylację itp i na podstawie wszystkich danych obliczy zapotrzebowanie na ciepło itd? jest taki program czy za duże wymagania mam?

CASAnova i wszystkie OZC, np Audytor OZC Sankomu - demo

Kamil zrób może tak.

Rozrysuj sobie dom, tak aby był funkcjonalny. Zastanów się nie tylko nad rozmieszczeniem i wielkością pomieszczeń, ilością okien i izolacji, ale również wstępnie przemyśl całe wnętrze.

Jak to będziesz miał, to udaj się do jakiegoś architekta/projektanta który poprowadzi projekt i podpowie też co jest dobre, a co można zmienić.

Program, o którym piszesz, wcale nie musiał by się tak dobrze sprzedawać.

Po pierwsze na rynku są obecne programy wspomagające prace architekta/projektana.

Po drugie ilość osób która sama sobie chcę robić koncepcji i w ogóle ma na to czas, jest mała. Większość robi domy z katalogów.

Po trzecie bez projektanta i tak się nie obędziesz.