BCS 17.05.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 . a zew. 1st to ucieka 1W energii cieplnej przez 1m2 przegrody w ciągu jakiego czasu? 1s?...? takiego ile kręci się licznik, płacimy za dżule, ale ludzie tego nie pojmują i na rachunku stoi 1000W/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.05.2014 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Może podawaj realne dane? nie ważne jakie jest U ale o sam fakt. ale chodziło mi o 0,1. jak to rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.05.2014 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) dobrze rozumiesz, tzn jednostka prawdę ci powie jeśli U=0,1W/m2K - czyli 0,1 Wata, przez m2 ściany, przy różnicy jednego Kelvina czyli jak różnica 10K to 10xU=1Wat, czyli przez 1m2 ściany w ciągu godziny 1Wh, w ciągu doby 24Wh, w ciągu 100dni 2400Wh czyli 2,4kWh i jak takiej ściany masz 100m2 to już wiesz co dalej Edytowane 18 Maja 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 dobrze rozumiesz, tzn jednostka prawdę ci powie jeśli U=0,1W/m2K - czyli 0,1 Wata, przez m2 ściany, przy różnicy jednego Kelvina czyli jak różnica 10K to 10xU=1Wat, czyli przez 1m2 ściany w ciągu godziny 1Wh, w ciągu doby 24Wh, w ciągu 100dni 2400Wh czyli 2,4kWh i jak takiej ściany masz 100m2 to już wiesz co dalej dzięki, teraz rozumiem. jak w ciągu godziny tyle ucieknie to spoko, już chwilowo myślałem że w ciągu sekundy. ale jak w środku mamy 20st a na zewn. -20 to różnica jest już o wiele większa. a jak się ma sprawa z oknami? bo ono ma przykładowo 0,8W/m2K ale oprócz strat to też przynoszą jakieś zyski cieplne. szyby 0,5 mają 50% to jak to rozumieć? słońce nagrzewa jakoś powłokę szyby i 50% tego ciepła po prostu wchodzi do środka czy jak? ile słońce może dać energii? pewnie zależy od tego jaką mamy porę roku? w grudniu daje mniej energii niż w marcu? i nie chodzi mi o to że dzień jest krótszy tylko czy jakby mniej ciepła daje w zależności od tego jaką mamy porę roku? bo straty można policzyć ale jeszcze zyski jakieś czasami występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 mam już skończoną myśl na projekt z płaskim dachem jak mi pozwolą i jak będzie mnie na niego stać, ale to muszę dobrze policzyć. rzuty: wizualizacje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 a jak będzie mnie stać to takie coś sobie strzelę: co o tym myślicie? bo żonie się to podoba a mi też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.05.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 o zyskach słonecznych pogadaj z @merkavą, ja nie czuję się na siłach ci wyjaśnić - za mało cierpliwy jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 o zyskach słonecznych pogadaj z @merkavą, ja nie czuję się na siłach ci wyjaśnić - za mało cierpliwy jestem czemu za mało cierpliwy? za linka jakiegoś będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.05.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 https://www.google.pl/#q=zyski+s%C5%82oneczne+od+okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 w związku z tym, że zastanawiam się nad tym projektem z płaskim dachem to mam takie pytanie. jak to się robi aby było dobrze? czyli ściany murujemy z 13 bloczków i mamy w ten spsób wysokość 2,6m, na to bloczek połówka i mamy 2,7m i przy stropie żelbetowym trzeba robić coś takiego: czyli trzeba robić to podwyższenie? ile centymetrów? 5cm wystarczy? jak gruba musi być warstwa betonu? 10cm czy więcej? czy zbrojenie pójdzie jedna siatka czy dwie muszą być? no chyba że jedna ale z grubszego pręta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 wiecie może czy jest taki program w którym można zaprojektować dom podając w nim z czego składają się przegrody, ile i jaka maja izolacje, jakie okna i drzwi są zastosowane, jak leży dom względem słońca, jaka ma wentylację itp i na podstawie wszystkich danych obliczy zapotrzebowanie na ciepło itd? jest taki program czy za duże wymagania mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.05.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 wiecie może czy jest taki program w którym można zaprojektować dom podając w nim z czego składają się przegrody, ile i jaka maja izolacje, jakie okna i drzwi są zastosowane, jak leży dom względem słońca, jaka ma wentylację itp i na podstawie wszystkich danych obliczy zapotrzebowanie na ciepło itd? jest taki program czy za duże wymagania mam? CASAnova i wszystkie OZC, np Audytor OZC Sankomu - demo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2014 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 To w audytorze ozc mozna robic projekt? Kurde musze sie szybk nauczyc go obslugiwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.05.2014 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 no jak myślisz, że audytor narysuje ładne obrazki to sorry, nie o to mi chodziło. Ale obliczenia jak najbardziej w tych dwóch Do projektowania są jedne programy, a do obliczeń inne To nie jak baba, że do wszystkiego się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.05.2014 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Dobre, ktos madry powinien stworzyc taki program co moglby polaczyc te dwa programy. Informatycy maja pole do popisu. Program by sie sprzedawal jak swieze buleczki. Tylko czy to mozliwe? Teoretycznie tak a praktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 19.05.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Kamil zrób może tak.Rozrysuj sobie dom, tak aby był funkcjonalny. Zastanów się nie tylko nad rozmieszczeniem i wielkością pomieszczeń, ilością okien i izolacji, ale również wstępnie przemyśl całe wnętrze. Jak to będziesz miał, to udaj się do jakiegoś architekta/projektanta który poprowadzi projekt i podpowie też co jest dobre, a co można zmienić. Program, o którym piszesz, wcale nie musiał by się tak dobrze sprzedawać.Po pierwsze na rynku są obecne programy wspomagające prace architekta/projektana.Po drugie ilość osób która sama sobie chcę robić koncepcji i w ogóle ma na to czas, jest mała. Większość robi domy z katalogów.Po trzecie bez projektanta i tak się nie obędziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.05.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Builddesku można ściągnąć jest pełną wersją tj bez generowania świadectwa, ale wszystkie dane masz tj Htr i Hve i EU EK EP ...Nie mniej programy to jest tylko pomoc, ja stosuje arkusz kalkulacyjny. Płaskiego dachu na 99,99% w Twoim rejonie nie puści coś takiego jak MPZT . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.05.2014 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 też myślę że może być ciężko ale ja mieszkam w domu kostka z płaskim dachem a nowy bym budował z tyłu za nim więc może by pozwolili. ale mam na to czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.05.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 ...MPZT . Co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts