kamilb1987b 19.05.2014 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Kamil zrób może tak. Rozrysuj sobie dom, tak aby był funkcjonalny. Zastanów się nie tylko nad rozmieszczeniem i wielkością pomieszczeń, ilością okien i izolacji, ale również wstępnie przemyśl całe wnętrze. Jak to będziesz miał, to udaj się do jakiegoś architekta/projektanta który poprowadzi projekt i podpowie też co jest dobre, a co można zmienić. Program, o którym piszesz, wcale nie musiał by się tak dobrze sprzedawać. Po pierwsze na rynku są obecne programy wspomagające prace architekta/projektana. Po drugie ilość osób która sama sobie chcę robić koncepcji i w ogóle ma na to czas, jest mała. Większość robi domy z katalogów. Po trzecie bez projektanta i tak się nie obędziesz. wiem że bez projektanta ani rusz tylko że mój architekt miejscowy nie zna się na domach pasywnych i na technologiach jakie trzeba aby było dobrze. więc muszę zbierać informację i zrobi to jak będę chciał. wiadomo konstrukcja domu jest po jego stronie. mówił że projekt indywidualny jakieś 5,5k więc cena nie jest wygórowana a jakbym chciał projekt od fachowców w dziedzinie pasywności to za m2 150zł trzeba liczyć więc 3 razy tyle. po drugie sam jeszcze na 100% nie wiem jaki będzie ten projekt aby był jak najlepszy dla mnie. nie mam wygórowanego gustu że musi być tak lub tak albo nic tylko dla mnie najważniejsze jest aby na parterze mieć duży salon o wymiarach min 4,2x5,5 bez kominów, garaż najlepiej dołożony na własnej konstrukcji do elewacji północnej na zachodniej stronie bo taki mam wjazd. kuchnia na wschodniej stronie powinna być najlepsza. a na poddaszu 2 lub 3 pokoje, nie muszą być olbrzymie. jeszcze nad strofowaniem pomieszczeń myślałem więc temu urodził mi się projekt z dachem dwuspadowym który pokazywałem wcześniej. ale też z płaskim dachem domy mi się podobają więc zrobiłem sobie taki projekt jak na poprzedniej stronie na zdjęciu. dla mnie najważniejsze jest to aby był prosty w budowie i mam nadzieję że nie wyjdzie za to cena kosmiczna bo domek max 120m2. ale jeszcze muszę nauczyć się liczyć OZC bo to też ważne dla mnie kryterium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.05.2014 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 podpowie mi ktoś może w sprawie stropu co wcześniej pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.05.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 wiem że bez projektanta ani rusz tylko że mój architekt miejscowy nie zna się na domach pasywnych i na technologiach jakie trzeba aby było dobrze. skąd ja to znam to sobie odpuść inwestor będzie edukował leśnego dziadka po ASP ( akademia sztuk pięknych). Przecież po jakiego grzybka artysta wchodzi w konstrukcję, konstruktor właśnie jest bardziej władny do projektu takiego. Ale "panowie" artyści architekci tak się rozbuchali w przyznawaniu sobie "uprawnień" choć nie wynika to z niczego tylko z prawa zwyczajowego. Na pewno nie będę szkolił konkurencji. Pasywne domy do dość ciekawy kawałek chleba. Kiedyś przez przypadek napisałem swoją propozycję ... pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.05.2014 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 budownictwo pasywne i zeroenergetyczne zawsze będzie ciekawe, aby ludzie budowali pasywnie to muszą o tym wiedzieć tak na prawdę mało kto to wie. podam prosty przykład, mój kuzyn od 3 lat pracuje w firmie budowlanej czyli budują przeważnie budynki na działalność gospodarczą, remontują bo takich robót mają dużo i przy tym inwestorzy mało wydziwiają ale też jak ktoś chce to budują domy ale o domu pasywnym to nigdy nie słyszał a pojęcie rekuperator czy dawanie więcej styropianu niż 10 lub 15cm to już wyższa filozofia. nawet murowanie z czego innego niż porotherm rzadko mu się zdarza bo tak większość buduje. jak ktoś chce budować dom i szuka projektu i jak już jakiś wybierze to nie wiem czy z danego biura ktoś informuje o tym że można poszukać projektu domu pasywnego, lub czy jakiś architekt to proponuje. pewnie nie. więc mało kto o tym myśli. domy energooszczędne to buduje coraz więcej ludzi bo wystarczy dać 20cm styropianu i lepsze okna i już będzie energooszczędnie. nawet budowlańcy mówią że nie warto dawać więcej jak 15 lub 20cm styropianu bo to nie ma sensu więc w takim myśleniu to do przodu nawet za 30lat w tym kierunku polska się nie rozwinie. ale pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.05.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 To Kamil, z innej beczki idę do kolegi po fachu konstruktora, starej daty lub celowo starej daty. Miałem nie przyjemność wymienić poglądy z takim. Jego próby wywyższania się, próby kpienia z tego !!! Nie generalizuje bo też miałem miłą niespodziankę wielkiego szacunku ze strony innego konstruktora. Nie mniej branża jest chimeryczna, apodyktyczna i napruta gusłami budowlanymi i nie tylko szary robotnik, ale jakie herezje potrafią leśne dziadki głosić to głowa mała. Ba ok każdy może błądzić, tylko niech nie szydzi i nie kpi z budownictwa pasywnego. Teraz mam nawałnicę pracy, tylko okazjonalnie wpadam na forum. I co robię ? rozwiązuje problemy pasywności. I to jest mój zawód, plus jeszcze inne problem budowlane, tak że jeśli 38 kzł ktoś Ci oferuję instalację która jeszcze wymaga opłacania rachunków to jest człowiekiem o wiedzy tylko takiej jak to zainstalować i żeby tylko rzopa była cała i jakoś to działało. Mnie nie zadowala coś .. Podchodzę do tego od branży mechanicznej, wiem jaki jest proces produkcji śruby, jak powstają rzeczy mechaniczne, a nie czysta budowlanka. Mój ogląd jest taki że teraz budownictwo pasywne to coś jak kowalstwo artystyczne, aby produkt jednostkowy powstał zgodny z oczekiwaniem. Trzeba wiele razy bić młotkiem, studzić, poprawiać itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.05.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 ... Dokładnie tak jest. Z jednym biurem zerwałem współpracę, straciłem chyba dwa miesiące, w końcu się sami poddali i w sumie ucieszyli. Nie rozumieli o co mi chodzi z tym, żeby garaż postawić na oddzielnym fundamencie, płyta fundamentowa wg nich miała mnie kosztować kilka razy więcej niż popularny fundament oparty na ławach, chcieli mi wcisnąć kocioł na węgiel. Jedyne co dobrze im wychodziło to wizualizacje elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.05.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Akurat kocioł nie musi się równać złe rozwiązanie. Kocioł który musi przepalić parę ton węgla przy domu 150m2 tak ...ale nie który przepali koło 5mp drewna z własnego lasu, lub patyki z swojej posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.05.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 czyli widzę to że nie łatwo będzie z architektem ale muszę mieć kogoś na miejscu w miarę blisko bo na pewno na jednej rozmowie się nie skończy a przez telefon też się wiele nie załatwi. jednym słowem nie będzie łatwo. będę musiał znaleźć kiedyś czas i spotkać się osobiście z innym architektem z mojej wioski. rozmawiałem z nim przez telefon i jak dobrze pamiętam temat domów pasywnych obił mu się o uszy i płyty fundamentowe też umie projektować więc może nie będzie źle. ale muszę się z nim kiedyś spotkać. cenowo za projekt indywidualny 10k to będzie dobra cena czy za drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.05.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 http://prawobudowlane.bloog.pl/id,340084084,title,Lapanka-kociol-polowanie-na-czarownice-,index.html przez takie akcje krzywo się patrze jak artysta plastyk będzie projektował płytę fundamentową ... to jak danie brzytwy pewnej istocie Sorry, ale mnie skręca jaką pozycję sobie panowie po APS zrobili jak konstruktor policzy i nabije miśka jest ok .. bo to dla jaśnie pana archi po APS robi. Ale jak architekt jako artysta od koloru blachy na dachu , klepnie człowiekowi który nie może sam tego zrobić .. ot takie "prawne" dziadostwo to już jest obraza majestatu artysty. jak on śmiał współpracować z konstruktorem. Wystarczy porównać ilość godzin i zakres np z fizyki budowli ... przecież projektowaniem zajmują się ludzie którzy mają blade pojęcie o tym. Co widać Nikomu nie bronię, niczego tylko niech sami będą fair ! Myślę że są konstrukcje takie iż architekt nawet nie brzechnie( nie zaszczeka) bo co kolor rurki zmieni? Na necie jest parę pracowni spec w budownictwie "pasywnym" ale 15 kzł i więcej ... 10 kzł średnio ... ale jak za to iż trzeba jeszcze edukować to bardzo bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.05.2014 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 To prawda ze niby specjalisci od domow pasywnych za projekt kasuja duze pieniadze a nie wiem za co. Lipinskich jak pytalem to 150zl za m2 to uwazam za cene kosmiczna a tym bardziej ze domy pasywne powinny charakteryzowac sie prosta bryla wiec jak za projekt stodoly za ponad 10k to zdzierstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 22.05.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Projektowanie domu pasywnego to nie jest hop-siup. Widziałam, ile nasz architekt poświęcił czasu na obliczenia głębokości zadaszenia przed oknami południowymi, na ciągłe sprawdzanie, który układ pomieszczeń będzie optymalny względem słońca, dobre zaprojektowanie bryły, uniknięcie wszelkich mostków. W detalach tygodniami właściwie zajmował się dobrą izolacją attyki, żaluzji podtynkowych i nadproży. Ustalenie detalu okna tarasowego, takiego, którego otwór nie będzie powyżej podłogi, to była koordynacja z producentem profili okiennych i innymi specjalistami- w praktyce przeciągnęła się czasowo. To wciąż nie są typowe rozwiązania, i lepiej znaleźć kogoś, kto skrupulatnie wszelkie detale rozwiąże, bo taki dom właśnie tonie w szczegółach. Nawet jak super prosty, to trzeba każde miejsce analizować i rozwiązywać. Zdecydowanie odradzałabym kogoś, kto tłumaczy, że ławy będą najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.05.2014 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 ale można też podać że chce się domek taki jak sobie sam zrobiłem projekt tylko niech to zrobi fachowo i tyle. ale architekt też musi mieć pojecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.05.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 U mnie proces projektowania wygląda zupełnie inaczej niż u architekta czy innego budowlańca. Rzadko używają 3D najwyżej do wizualizacji.Natomiast ja składam cały dom w programie CAD i widzę od razu czy coś pasuje czy nie.Instalacje, el, went, wod kan itp to wszystko trzeba wykreślić. Mogę z tego zrobić dowolną liczbę rzutów, schematów itp.Co więcej jak trzeba to inwestro dostaje model i na lapku sobie na budowie oglądnie jak co ma złożyć. Łącznie ze zbrojeniem w płycie ... wszytko aby inwestor sam sobie poradził. Mam dach zacięty w 3 płaszczyznach i jak teraz kalenicę zakończyć itp tego na płasko się nie da zrobić szybko i dobrze. A najtrudniejszym zadaniem jest nie rozbuchanie inwestycji w 30 różnych instalacji .. tylko aby jedna dwie dały radę.Na dniach będzie miał w rękach nie tylko pasywność ale i autonomie grzewczą o prądowej nie mówię ... bo nie będzie jej.Mój projekt jest nastawiony na pełną autonomie grzewczo - prądowej. Tak że nie tylko pasywność ale i sensowne bliskie zeru koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 22.05.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Szukaj, pewnie znajdziesz, to w końcu żadna wiedza tajemna. U nas bawimy się z dofinansowaniem, to trochę więcej trzeba skoordynować w projekcie, pewnie to wydłużyło bardzo architektowi prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.05.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Projektowanie domu pasywnego to nie jest hop-siup. Widziałam, ile nasz architekt poświęcił czasu na obliczenia głębokości zadaszenia przed oknami południowymi, na ciągłe sprawdzanie, który układ pomieszczeń będzie optymalny względem słońca, dobre zaprojektowanie bryły, uniknięcie wszelkich mostków. W detalach tygodniami właściwie zajmował się dobrą izolacją attyki, żaluzji podtynkowych i nadproży. Ustalenie detalu okna tarasowego, takiego, którego otwór nie będzie powyżej podłogi, to była koordynacja z producentem profili okiennych i innymi specjalistami- w praktyce przeciągnęła się czasowo. To wciąż nie są typowe rozwiązania, i lepiej znaleźć kogoś, kto skrupulatnie wszelkie detale rozwiąże, bo taki dom właśnie tonie w szczegółach. Nawet jak super prosty, to trzeba każde miejsce analizować i rozwiązywać. Zdecydowanie odradzałabym kogoś, kto tłumaczy, że ławy będą najtańsze. święta prawda, dobry projektant dba o detale, ale dobrych jest mało, bo ludzie u nas na ogół chcą mieć dom, a jaki, to już mniej ważne - dlatego dobrzy się cenią @mwie - dlaczego twój nick od zawsze kojarzy mi się z elektrownią wodną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.05.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 trochę myślałem o domku moim z poddaszem i postanowiłem że trochę go zmienię. tak więc w miejscu wcześniejszego pom.gosp. dam kuchnię i w ten sposób od całej strony południowej zrobię salon z jadalnią. aby kuchnia była bardziej ustawna to całość poszerzę o pół metra w stronę wschodnią tak więc w kuchni będzie szerokość 2,8m więc jak meble kuchenne da się w kształcie litery C to w środku będzie przynajmniej 1,4m czyli będzie swobodnie. na północną stronę dam wiatrołap i z niego będzie się na wprost wchodziło do przedpokoju a z niego do łazienki, na salon i na schody. z wiatrołapu w bok do pom.gosp. w którym będą wszystkie ważniejsze urządzenia i dalej w bok do spiżarki. zastanawiam się czy nie zrobić sobie jeszcze drzwi z kuchni do pom.gosp. aby z kuchni szybciej dostać się do spiżarki ale o to się będzie martwić później. w ten sposób wyjdzie mi powierzchnia bez garażu ok.130m2 ale wydaje mi się to trochę lepsze i bardziej praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.05.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 jeszcze wizualizacje ale bez koloru bo później dodam ale tak ogólnie aby było widać o co chodzi:[ATTACH=CONFIG]261577[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261578[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261579[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261580[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.05.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 na pewno zauważyliście okna od północy co wcześniej nie dawałem i uważam że nie powinno ich być ale chce bardziej doświetlić wiatrołap aby nie trzeba było w ciągu dnia wiecznie światła włączać i zastanawiam się nad oknem jeszcze w pom.gosp. bo przez nie do spiżarki będzie się szło więc też lepiej jak będzie doświetlone naturalnie. oczywiście te okna to tylko fixy i 3szybowe 0,5 lub 4-szybowe 0,3 dla szyb. wiem że całe okno będzie miało więcej ale tu nie dam dużych okien więc nie będą bardzo ciężkie więc tu może pokombinuje z samymi pakietami. wiem że wcześniej pisałem że to jest bez sensu ale przy małych oknach nie wyjdzie się z współczynnikiem korzystnym a po drugie takie nieduże okna powinny wytrzymać bez ramy w styropianie więc można próbować. dużych okien to już bym się obawiał ale nie będę miał takich więc nie mam co się tym martwić. jeszcze najcieplejsze szyby w kuchni,łazience i spiżarce mogę dać i tylko z tym tak pokombinuje. na razie zapytałem o cenę takich pakietów ale na pewno będzie niższa niż okien fix więc nie będzie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.05.2014 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 w salonie wymyśliłem dużo przeszkleń i uważam to za dobre rozwiązanie bo też ładnie wygląda. tu na pewno okna z szybą 0,6 i ciepłą ramą ale nie wiem czy takie okna gdzieś dostanę bo przeważnie to większość ma okna z szybą 0,5 a ja chce z szybą 0,6 i żeby Uw było poniżej 0,8. mam trochę czasu więc będę szukać. znalazłem że profil rehau z wkładkami termicznymi ma Uf ok.0,8 więc może ktoś robi takie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.05.2014 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 garaż trochę mi się zmniejszy w środku ale to mi nie przeszkadza. poddasze zostanie takie jakie było tylko ze względu na to że dom będzie szerszy to pokój1 i łazienki też będą większe. ale to mi się nawet bardziej podoba. na parterze mam dobre strofowanie pomieszczeń. spiżarkę planuję nie ogrzewać ale przy dużej izolacji to pewnie tam nie będzie bardzo zimno. orientujecie się jaka może byc w niej temperatura? czy będę musiał dać chociaż 10cm styropianu na część ściany między kuchnią a spiżarką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts