Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drzwi do salonu i zrobienie tylu klitek w wiatrołapie to zły pomysł.

a tam, klity są potrzebne, każdy lubi klity, bo im ciaśniej tym podobno przyjemniej ;)

ja w swoim najmniejsze pomieszczenie to mam łazienkę ogólną (natrysk, umywalka, WC) o powierzchni 3,8m2 i sam nie będę korzystał, bo chyba bym klaustrofobii dostał - nawet pralnię mam większą bo 6,8m2 i bałem się że za mała ;)

chyba coś z głową mam jak czytam o klitach innych :lol2:

A ja chce to z czego najmniej sie korzysta zrobic nieduze. Przeciez salon chce miec duzy, kuchnia srednio, a sypialnie nie za duze ale aby zmiescic to co najwazniejsze. Kazdy m2 kosztuje wiec tam gdzie sie da trzeba robic oszczedniej ale nie do przesady. Dajac na polnoc pom.gosp. wiatrolap i spizarke kierowalem sie strefowaniem pomieszczen. Wiec salon od poludnia, kuchnia od wschodu i lazienka od zachodu a od polnocy chlodniejsze pomieszczenia i garaz jako bufor wiec lepiej sie chyba nie da. A jak sie da to jak wy to sobie wyobrazacie?

Co do gwc to nic ciekawego. Dobry gruntownik to od 12k idzie wiec trzeba sie zastanowic czy warto i to policzyc. Rury kanalizaculyjnej jako gwc nie mam zamiaru dawac a odpowiednia kosztuje. Ale nie mowie stanowczo nie bo tak na dobra sprawe domu pasywnego tez sie nie oplaca budowac ale tu nie chodzi zawsze tylko o koszty wiec sprawa jest otwarta. Jest wiele ciekawch roznych rozwiazan i trzeba dobrac optymalne dla siebie. Na pewno najwazniejsze w domu to rekuperator o wysokiej sprawnosci odzysku ciepla, szczelny dom i dobrze ocieplony a reszta to juz sa dodatkowe detale ktore moga calosc usprawnic. Zawsze mozna napchac wszystkiego po uszy ale czy to bedzie dobre. Mowi sie ze jak za duzo techniki to sie czlowiek gubi. Uwazam ze dom pasywny oprocz masy bajerow powinien sie charakteryzowac prostota. Samo danie wiecej izolacji z kazdej strony to juz jest nie maly wydatek, dodatkowo najlepsze okna z roletami i drzwi wejsciowe to juz na starcie daje wiecej o jakies 15k, na izolacje to da sie 3razy wiecej niz normalnie. Najwazniejsze jest to aby w czasie gdy bedzie mnie pieniedzy czyli np ja emeryturze dalej miec minimalne rachunki i tez lepiej jest zrobic sobie dom pasywny poki sie pracuje bo z 50lat on bedzie potrzebowal dalej malo do ogrzania wiec bedzie latwiej. I na pewno nie ma co przesadzac z zbyt durzym domem bo czesto dzieci jak dorastaja to ida w swoja strone i sie zostaje we dwoch z domem np.200m2. To wtedy tez mija sie z celem pasywnosc.

No tak

ja nie buduję domu sobie na całe życie, teraz mam inne potrzeby i zgodnie z nimi buduję, będę stary to sobie zbuduję mniejszy, wykorzystując zdobyte doświadczenie.

takie podejście mam, każdy może mieć inne

ja jak zbuduję to pewnie do śmierci będę mieszkał więc muszę myśleć o wszystkim. każdy m2 kosztuje więc tam gdzie się da trzeba oszczędzać. nie ma też co przesadzać z oszczędzaniem. ja chcę mieć pomieszczenia z których rzadko się będzie korzystać niewielkie a z tych co najczęściej czyli salon to duży. coś za coś. a i tak w sumie prawie o 20m2 urosną mi domek ale za bardzo nie wiem gdzie boy go zmniejszyć bo pokoje na górze koło 12m2 to są dobre a jak się by domek zmniejszyło to pokoje też by się zmniejszyły.

ponoć do podgrzewania domu pasywnego wystarczy pompa od cwu. taka pompa kosztuje do 10k czyli o wiele mniej niż standardowo pompy do co. ale pompy powietrzne pracują efektywnie chyba tylko do -5st a ci co podają że do -20 to wyolbrzymiają. aby pompa dobrze działała przy -20st to GWC może podawać jej cieplejsze powietrze ale czy to wystarczy? jak duży taki gruntownik by musiał być aby dał radę?