kamilb1987b 29.05.2014 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ten sezon byl mozna powiedziec lagodny i nie ma co sie nim wzorowac. Byly zimy nie raz od listopada i to tez trzeba brac pod uwage ze tak moze byc. Tylko moze sie okazac ze gwc odpowiedni do tego bedzie kosztowac ponad 20k i zamiast tego to pompa z odwiertami bedzie bardziej oplacalna ale nie wiem i temu pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 29.05.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Średnia temp. w styczniu. Stacja pomiarowa w Bielsku-Białej.2007: 0.1 stopni2008: -0.7 stopni2009: -7 stopni2010: -10.7 stopni2011: -5 stopni2012: -5.6 stopni2013: -5.6 stopni2014: -3.1 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.05.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ten sezon byl mozna powiedziec lagodny i nie ma co sie nim wzorowac. Byly zimy nie raz od listopada i to tez trzeba brac pod uwage ze tak moze byc. Tylko moze sie okazac ze gwc odpowiedni do tego bedzie kosztowac ponad 20k i zamiast tego to pompa z odwiertami bedzie bardziej oplacalna ale nie wiem i temu pytam. Po co odwierty do współczesnych pomp? Teraz załatwia się sprawę obniżaniem ciśnienia w parowniku. Może Pan obniżając ciśnienie zagotować wodę np w +60 st.C. Duuuuzo niższa cena i większa sprawność energetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.05.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ten sezon byl mozna powiedziec lagodny i nie ma co sie nim wzorowac. .... skoro tak twierdzisz, to sprawdź. w/g IMGW dla mojego miasta na ten przykład średnia stycznia 2014 to -3stC, a w sezonie zimowym 2014 to +1stC - i to jest łagodne sprawdź jak u ciebie http://www.imgw.pl/klimat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.05.2014 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Po co odwierty do współczesnych pomp? Teraz załatwia się sprawę obniżaniem ciśnienia w parowniku. Może Pan obniżając ciśnienie zagotować wodę np w +60 st.C. Duuuuzo niższa cena i większa sprawność energetyczna. bo gruntowe pompy maja odwierty i nie potrzeba wtedy stosować gwc więc to można zamiast powietrznej pompy z gwc. ale czy pompa do podgrzewania wody o mocy 2kW dała by radę dogrzać dom pasywny a szczególnie w mrozy poniżej -5st czy -20st? co z tego że średnia wychodzi np.1st skoro jak przyjdzie -20 to zje tyle prądu że nici z oszczędności? i nawet jeżeli takich dni jest kilka to i tak rachunek będzie duży a trzeba zrobić tak żeby był dalej niewielki albo prawie nieodczuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.05.2014 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 a czym się różnią? zasadniczo mocą grzewczą i do domu pasywnego pompa 2kW powinna wystarczyć do dogrzania. tak mi się wydaje. domy pasywne powinny wydaje mi się do jakiejś temperatury zewnętrznej same się ogrzać bez dodatkowego ogrzewania. tak powinno być, tylko w większe mrozy powinno się dogrzewać. ale nawet wtedy to nie powinno być za dużo. nawiasem mówiąc 1000zł za ogrzewanie na miesiąc to według mnie bardzo dużo jak na dom pasywny który przy tej wielkości to powinno na rok wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.05.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 ... nawiasem mówiąc 1000zł za ogrzewanie na miesiąc to według mnie bardzo dużo... bo nie rozumiesz o czym Varme pisze jak i wielu innych rzeczy, ale spoko, czasu masz sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 "domy pasywne powinny wydaje mi się do jakiejś temperatury zewnętrznej same się ogrzać bez dodatkowego ogrzewania." Popiłeś?Ogrzewania nie potrzeba, jak są zyski bytowe.Są tylko w domach ZAMIESZKANYCH. Dom pasywny jest mało przyjazny.No, dla mnie... Nie chciałbym w takim żyć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.05.2014 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Domy pasywne powinny sie ogrzac zyskami bytowymi i dla mnie to jest oczywiste tylko pewnie do jakiejs temperatury zew. jest to mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.05.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Domy pasywne powinny sie ogrzac zyskami bytowymi i dla mnie to jest oczywiste tylko pewnie do jakiejs temperatury zew. jest to mozliwe. Nic z tego nie wyjdzie. Nie da się ogrzewać domu zyskami bytowymi. Przy małych potrzebach ciepła cholernie ważna jest precyzyjna automatyka pokojowa. Komfort jest bardzo ważny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.05.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Nic z tego nie wyjdzie. Nie da się ogrzewać domu zyskami bytowymi. Przy małych potrzebach ciepła cholernie ważna jest precyzyjna automatyka pokojowa. Komfort jest bardzo ważny. Nie mozna zapomniec jednak o jak najwiekszej mocy kabli w mysl nowej reguły TB: "im wieksza moc kabli, tym wieksze oszczędnosci na ogrzewaniu". Ciekawe przy jakiej mocy zainstalowanych kabli koszty ogrzewania spadają do zera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.05.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Nie mozna zapomniec jednak o jak najwiekszej mocy kabli w mysl nowej reguły TB: "im wieksza moc kabli, tym wieksze oszczędnosci na ogrzewaniu". Ciekawe przy jakiej mocy zainstalowanych kabli koszty ogrzewania spadają do zera?Jak chcesz mieć tanio i komfortowo wg recepty misia puchatego to musisz wydać kupę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 30.05.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 To ma głębszy sens.. jak już wydasz kupę kasy, to potem będziesz oszczędzał na czym się da, więc będzie i tanio.... tylko czy na pewno komfortowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.05.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 To ma głębszy sens.. jak już wydasz kupę kasy, to potem będziesz oszczędzał na czym się da, więc będzie i tanio.... tylko czy na pewno komfortowo? Będzie tanio , bo nie będzie forsy by te kilowaty kabli odpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.05.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 "domy pasywne powinny wydaje mi się do jakiejś temperatury zewnętrznej same się ogrzać bez dodatkowego ogrzewania." Popiłeś? Ogrzewania nie potrzeba, jak są zyski bytowe. Są tylko w domach ZAMIESZKANYCH. Dom pasywny jest mało przyjazny. No, dla mnie... Nie chciałbym w takim żyć. Adam M. Też uważam że komfort mieszkania w domu pasywnym jest dyskusyjny, nawet jeżeli zyski bytowe zapewnią średnia temperaturę na znośnym poziomie 20-22C to brak odczuwalnego źródła ciepła ( szczególnie w zimie ) obniża komfort mieszkania. Poza tym w pasywnym bez akumulacji kłopoty z przegrzewaniem latem przy zyskach bytowych ( np. 36 C na dworze za oknem słonko świeci a tu trzeba obiad dla gości , zmywarka, pralka , lodówka , komputer i jest mały problem - jak te KW wywalić za okno ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.05.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 uuuuuuuu....... a w watku 0-20kWh/m2.... TB napisal ze dom pasywny to taki co nie potrzebuje energii na ogrzewanie ... tlumaczyl ze sama nazwa przeciez to okresla... a tu "Nic z tego nie wyjdzie" ... Normalnie to się nazywa EWOLUCJA (może być poglądów) ale w tym wypadku to chyba DEGRADACJA, albo jak kto woli REGRES czyli co? z tej linii ewolucyjnej sukcesów nie ma - no cóż, sama Natura nie takich eksperymentów dokonywała, a wielka ich część to już PREHISTORIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.05.2014 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Nic z tego nie wyjdzie. Nie da się ogrzewać domu zyskami bytowymi. Przy małych potrzebach ciepła cholernie ważna jest precyzyjna automatyka pokojowa. Komfort jest bardzo ważny. jak się nie da tzn że nie da się zrobić domu pasywnego więc po co te Pańskie teorie? nie mówię że przy -20st zyskami bytowymi ogrzeje się dom ale na pewno jest jakaś granica temperatury zew. do której nie trzeba dodatkowego ogrzewania. mi się wydaje że do -5st dom pasywny nie powinien używać dogrzewania ale dokładnie to nie wiem i nie wiem jak to sprawdzić. ale pewnie nikt z was nie wie jak jest na prawdę bo żeby to wiedzieć to trzeba mieszkać w domu pasywnym no chyba że ktoś z was gdzieś w wiarygodnym źródle to wyczytał lub zna kogoś kto mieszka w takim domu. bo np. jak do temperatury -5st nie trzeba włączać ogrzewania to wtedy rachunki za prąd nie będą zbyt duże gdyż ogólnie temperatur mniejszych nie ma zbyt dużo a nawet jak są to nie powinny dużo potrzebować aby dogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.05.2014 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Też uważam że komfort mieszkania w domu pasywnym jest dyskusyjny, nawet jeżeli zyski bytowe zapewnią średnia temperaturę na znośnym poziomie 20-22C to brak odczuwalnego źródła ciepła ( szczególnie w zimie ) obniża komfort mieszkania. Poza tym w pasywnym bez akumulacji kłopoty z przegrzewaniem latem przy zyskach bytowych ( np. 36 C na dworze za oknem słonko świeci a tu trzeba obiad dla gości , zmywarka, pralka , lodówka , komputer i jest mały problem - jak te KW wywalić za okno ). ostatnio zrozumiałem mniej więcej o co chodzi z akumulacją więc z BK nie będę budować tylko z silki więc nie będzie najgorzej. dodatkowo okap od południa jakiś na pewno będzie i jak starczy kasy to rolety bo na nie też dużo kasy pójdzie a najważniejsze nie są. za rolety min.10k trzeba liczyć a jakoś nie chce mi się wierzyć że przyniosą duże oszczędności więc będę je dawał jak starczy kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.06.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Projekt całkiem fajny, myślę że będzie funkcjonalny. Dobrze się dzieje, że ludzie coraz częściej myślą o domach tego typu - to przecież same korzyści. Ostatnio znalazłam fajną rozpiskę http://domy.procyon.com.pl/dom-pasywny i myślę, że przeciwnicy pasywnych i energooszczędnych domów szybko się nawrócą Już tekst z tej stronki "Ważny jest certyfikat" stawia pod znakiem zapytania sam proces i firmę. Tzn co? budujemy dom dla certyfikatu? Poza tym tam nic nie ma przydatnego, same slogany i rzeczy ogólnie znane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.06.2014 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 to prawda, 0 konkretów. strona znana mi ale ich projekty mi się za bardzo nie widza. może temu że podobają mi się moje? może jutro dowiem się czy u mnie w moich stronach będzie możliwe zbudowanie domu z płaski dachem. jeżeli tak to będę miał dylemat jaki domek zrobić bo oby dwa mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts