gentoonx 14.07.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 ... sorry ale nie wiem co oznaczają te wykresy. ... na wykresach się nie zna, a guru ocieplania, oj kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) 13.06.2014 - ściana południowa silka drążona 24cm+20cm grafit 0,031 temp ściany: góra przy stropie z attyką - 20,3, dół przy fundamencie - 19,4 temp. wylewek OP 21,3 temp. wewnętrzna - 22 Trochę przegapiłem - dane z dzisiaj (02.07): temp ściany góra - 15,3, dół - 13,9 temp kafli (już położone) - 14,1 temp wewnętrzna 20,5 15.07 temp ściany góra - 22,6, dół - 22,2 temp kafli - 22,4 temp wewnętrzna - 24 Teraz dopisek skąd ta odchyłka 2.07 jak się dowiedziałem od szwagra, byli błędy w dociepleniu z powodu wadliwego kleju, w związku z tym ta część styro została zdjęta ze ściany i położona ponownie, a że pod koniec czerwca temperatury były jakie były i popadywało, to ściana stała tak 12 dni prawie, to zapewne stąd ta odchyłka. Jeden plus z tego, że widać iż ściana szybko wyrównała temperaturę do dzisiaj. Edytowane 30 Lipca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 to wiedzieć że w naszym zmiennym klimacie taki system nie ma sensu. to ze w Holandii działa nie oznacza że u nas też będzie dobre. sorry ale nie wiem co oznaczają te wykresy. może w środę się dowiem. To dlaczego dyskryminujesz rozwiązanie o którym nie masz pojęcia ? Dlaczego u nas ta ściana nie "zadziała" ? Co w niej jest nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.07.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 ale co niby mam nie wiedzieć ? tutaj porównanie mojej ściany vs. ściany z kształtek styropianowych: [ATTACH=CONFIG]270142[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]270143[/ATTACH] ...w przypadku zastosowania tak grubej izolacji od wewnątrz dochodzi do zjawiska kondensacji pary wodnej w przegrodzie a to zjawisko jest niepożądane... ...a tutaj kilka słów na ten temat ze źródła jakim jest ITB: kondensacja w przegrodzie ...dodam tylko że wyraźnie widać to zjawisko na wykresie nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.07.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 ...w przypadku zastosowania tak grubej izolacji od wewnątrz dochodzi do zjawiska kondensacji pary wodnej w przegrodzie a to zjawisko jest niepożądane... ...a tutaj kilka słów na ten temat ze źródła jakim jest ITB: kondensacja w przegrodzie ...dodam tylko że wyraźnie widać to zjawisko na wykresie nr 2 Szanowny Pan raczył się pomylić. Kondensacja może wystąpić przy izolacji od zewnątrz. Izolując od wewnątrz dajemy paroizolacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 ...w przypadku zastosowania tak grubej izolacji od wewnątrz dochodzi do zjawiska kondensacji pary wodnej w przegrodzie a to zjawisko jest niepożądane... ...a tutaj kilka słów na ten temat ze źródła jakim jest ITB: kondensacja w przegrodzie ...dodam tylko że wyraźnie widać to zjawisko na wykresie nr 2 w jednym klubie z kamilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.07.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Co do projektu, to coś takiego: [ATTACH=CONFIG]270016[/ATTACH] Póki co nowego dziennika nie zakładałem. Projekt super, przydałyby się jakieś rzuty. Mam nadzieję, że jak już dziennik założysz, to nie uciekniesz miesiąc przed lub po przeprowadzce i będziesz dzielił się spostrzeżeniami. Dziennik by się przydał, żeby było wiadomo coś konkretnego, bo w tej chwili trzeba przeglądać wątek kszhu, żeby dowiedzieć się czegoś na temat Twojego projektu . zamiast okien pakiety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Założę wątek jak tylko złożę papiery do PnB. Już jeden falstart (poprzedni projekt) popełniłem. Nie chcę znów opisywać projektu, bo go nie wybuduję Jest szansa, że papiery złożę jeszcze w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.07.2014 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Założę wątek jak tylko złożę papiery do PnB. Już jeden falstart (poprzedni projekt) popełniłem. Nie chcę znów opisywać projektu, bo go nie wybuduję Jest szansa, że papiery złożę jeszcze w tym tygodniu. a jak chcesz budować? sam czy ekipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.07.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 w jednym klubie z kamilem ...w wielu sprawach się z kamilem nie zgadzam ale tutaj ma rację, ale skoro wiecie lepiej to tak budujcie przecież nikomu tego nie bronię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.07.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Szanowny Pan raczył się pomylić. Kondensacja może wystąpić przy izolacji od zewnątrz. Izolując od wewnątrz dajemy paroizolacją [ATTACH=CONFIG]270190[/ATTACH] ...wiem co, kiedy i jak dajemy by uniknąć kondensacji pary wodnej w przegrodzie budowlanej, wypowiedziałem się na temat konkretnego przypadku i w tym konkretnym przypadku i wskazanych w nim warstwach i założonych temperaturach dojdzie do kondensacji w wewnętrznej warstwie izolacji co jasno opisano na schemacie... ...hmmm może nie uważałem na wykładach z fizyki budowli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) ...wiem co, kiedy i jak dajemy by uniknąć kondensacji pary wodnej w przegrodzie budowlanej, wypowiedziałem się na temat konkretnego przypadku i w tym konkretnym przypadku i wskazanych w nim warstwach i założonych temperaturach dojdzie do kondensacji w wewnętrznej warstwie izolacji co jasno opisano na schemacie... [ATTACH=CONFIG]270317[/ATTACH] ...hmmm może nie uważałem na wykładach z fizyki budowli A zauważyłeś, że ta ściana ma 5cm od wewnątrz, a 25cm od zewnątrz ? Moja ściana ma 25cm styro od wewnątrz i mimo tego ma lepsze parametry temperaturowo-wilgotnościowe (brak kondensacji) od tej na powyższym zdjęciu. Zgadnij dlaczego ? Edytowane 15 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.07.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 A zauważyłeś, że ta ściana ma 5cm od wewnątrz, a 25cm od zewnątrz ? Moja ściana ma 25cm styro od wewnątrz i mimo tego ma lepsze parametry temperaturowo-wilgotnościowe (brak kondensacji) od tej na powyższym zdjęciu. Zgadnij dlaczego ? ...ok przyznaję ci rację przeczytałem wykres od drugiej stron zweryfikowałem dane i punkt rosy pojawia się przy takim układzie warstw w grudniu, styczniu i lutym w zewnętrznej warstwie ocieplenia więc wychodzi prawidłowo gdyby pojawił się od wewnątrz byłoby to niepożądane a tak wychodzi że jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.07.2014 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 A zauważyłeś, że ta ściana ma 5cm od wewnątrz, a 25cm od zewnątrz ? Moja ściana ma 25cm styro od wewnątrz i mimo tego ma lepsze parametry temperaturowo-wilgotnościowe (brak kondensacji) od tej na powyższym zdjęciu. Zgadnij dlaczego ? a sprawdzałeś na wykresach jak sprawa sie ma jak dasz od środka 30cm a od zewnątrz tylko mur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.07.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 A zauważyłeś, że ta ściana ma 5cm od wewnątrz, a 25cm od zewnątrz ? Moja ściana ma 25cm styro od wewnątrz i mimo tego ma lepsze parametry temperaturowo-wilgotnościowe (brak kondensacji) od tej na powyższym zdjęciu. Zgadnij dlaczego ? Ty lisek chytrusek jesteś i dałeś zamiast betonu ytonga a na zewnątrz wełnę . Mimo wszystko sprawa delikatna bo dając tylko 5cm wełny ,kondensacja już jest. Ale to tylko program przeciętnie precyzyjny . Dodaj jeszcze tynk i jaką farbę. To wszystko jest na granicy błędu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) a sprawdzałeś na wykresach jak sprawa sie ma jak dasz od środka 30cm a od zewnątrz tylko mur? Proszę: BK+30cmstyro od wewnątrz: a tu dla przykładu typowe rozwiązanie - Silka + 30cm styro na zewnątrz Edytowane 15 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Ty lisek chytrusek jesteś i dałeś zamiast betonu ytonga a na zewnątrz wełnę . Mimo wszystko sprawa delikatna bo dając tylko 5cm wełny ,kondensacja już jest. Ale to tylko program przeciętnie precyzyjny . Dodaj jeszcze tynk i jaką farbę. To wszystko jest na granicy błędu . Jaki chytrusek ? Tak będę budował, więc co mam Ci podać ? W koncepcji kszhu jest silka i pisaliśmy o tym, że jest to gorsze rozwiązanie od BK. A jak dodam farbę i tynk od wewnątrz to tylko poprawię wykres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 ...w wielu sprawach się z kamilem nie zgadzam ale tutaj ma rację, ale skoro wiecie lepiej to tak budujcie przecież nikomu tego nie bronię Sorry, nie zrozumieliśmy się, podaje nazwę klubu: Klub Nierozumiejących Wykresów Analizy Wilgotnościowej Przegrody EDIT: aaa, Barth już przetłumaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.07.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Sorry, nie zrozumieliśmy się, podaje nazwę klubu: Klub Nierozumiejących Wykresów Analizy Wilgotnościowej Przegrody EDIT: aaa, Barth już przetłumaczył ...nie zastosowałem się do podstawowej zasady "czytaj ze zrozumieniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.07.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Jaki chytrusek ? Tak będę budował, więc co mam Ci podać ? W koncepcji kszhu jest silka i pisaliśmy o tym, że jest to gorsze rozwiązanie od BK. A jak dodam farbę i tynk od wewnątrz to tylko poprawię wykres. Dodasz farbę od wewnątrz i od zewnątrz również. Wełna od zewnątrz nie będzie miała takich parametrów jak te co wynikają z badań w laboratorium. Masz korzystny rozkład oporów od największego do najmniejszego . Byle wełna nie zmieniła za dużo parametrów w przeciągu lat eksploatacji. Lisek chytrusek to w sensie pozytywnym Układ styro -silka wymagał by paroizolacji bezwzględnie ,choć w twoim przypadku bez paroizolacji to ryzykownie . Może odpowiednie farby od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts