kamilb1987b 02.03.2014 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 to jaki masz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.03.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Nieźle docieplony, z roletami, reku GGWC i możliwością chłodzenie PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.03.2014 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 czyli zamiast klimy masz pompę ciepła. na targach ludzie od pomp mówili że GWC nie jest potrzebne przy pompie. to jak z tym w końcu jest? trzeba dać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 03.03.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Nieźle docieplony, z roletami, reku GGWC i możliwością chłodzenie PC PW. Nie masz klimy ale GWC i PC PW tą funkcje u ciebie spełnia. Suma summarum akumulacja tych rzeczy ci nie zastępuje a o tym była dyskusja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 widziałem się dziś z gościem który ma domek w technologi szkieletowej, powierzchnia 160m2 z poddaszem i garażem w bryle domu, okna dwuszybowe z roletami , ogrzewanie piec kondensacyjny na gaz z możliwością grzania wody użytkowej, grzejniki w domu i kominek w salonie, wentylacja grawitacyjna, ściana to szkieleciak z 15cm wełny na to 15cm styro zwykły biały, w dachu 25cm wełny. można powiedzieć że zwykły energooszczędny domek a za 3 ostatnie miesiące rachunek za gaz miał 900zl!!!!! nie liczac kuchenki bo ma indukcje ale mimo wszystko wynik wg mnie rewelacyjny a to dopiero pierwszy sezon. jak uważacie czy ma sens w takim przypadku pakowanie dwa razy droższych okien 3-szybowych, dawanie więcej izolacji na ścianę z lepszego styro, danie więcej wełny w dachu? bo to pewnie koszt większy tak na oko o jakieś 15-20tys jak jeszcze podłogówka to pewnie więcej. raczej nie przyniesie to dużych oszczędności, bo nawet jak na sezon grzewczy w sumie z 500zl by się zaoszczędziło to za 40 lat możne się to wróci lub jeszcze dłużej o ile mimo i tak niedużego rachunku coś by było jeszcze mniej. co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 05.03.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 hm... chyba wyliczanie kosztów ogrzewania na podstawie zużycia energii w ostatnich miesiącach nie ma sensu. Ja dostałam rozliczenie za okres 7-12.2013 za ogrzewanie: 80zł. Co prawda mieszkam w budynku wielorodzinnym, ale porównując do poprzednich sezonów- to ten wynik jest kilkukrotnie niższy od przeciętnego... taka pogoda łaskawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.03.2014 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 nic żadnej przeróbki nie robił bo wszystko mu firma budowała. nawet w zeszłym roku byłem tam na etapie przed deweloperskim i chłopy wszystko robili, domek robił dobre wrażenie. myślałem że jak się będzie chodzić na poddaszu to będzie jakoś skrzypieć czy dudnić ale było normalnie, może temu że na podłodze na poddaszu gościu ma normalnie 5cm wylewki. co do wilgoci to trudno powiedzieć. mieszkają tam parę miesięcy więc trudno żeby był już z tym jakiś problem. pewnie za parę lat się okaże jak będzie na prawdę. ściana w każdym szkieleciaku składa się z płyt gk i izolacji, w murowanym jest mur i ocieplenie więc to chyba nie problem. jedynie co mnie hamuje do tej technologi to wg zbyt duża cena. SSO na budowie trwa parę dni + to co w fabryce ale tam też to szybko idzie bo co to za problem deski pozbijać na ściany, jakbym miał gdzie to sam bym sobie to zrobił, a za wszystko liczą sobie bardzo duże pieniądze, plusem jest to że w 2-3 mieś i można mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 06.03.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Samemu to z desek można sobie zbić wiatkę albo domek dla ptaków.Polecam zapoznać się z technologią produkcji takich domów i przygotowania drewna na konstrukcję.To ma wytrzymać dziesiątki lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.03.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Wyprodukować taki domek może być ciężko ale zrobić już nie tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.03.2014 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 wiem że do produkcji takich domów jest odpowiednia technologia i nie twierdzę że jest zła a może nawet lepsza niż w murowanych domach. tylko takie domy powinny być tańsze bo łatwiej i szybciej się je robi a nie są znacznie tańsze. w przyszłym tygodniu mam zamiar się spotkać w firmie labo która produkuje takie domy i zapytam jak to wygląda dokładnie cenowo a tym bardziej SSO bo reszta jest podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.03.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Najpierw muszą się dorobić Ci którzy nieśli ten krzyż, później na pewno będą tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.03.2014 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 wystarczy ze w cenie zwykłego murowanego szkieleciak pasywny by był to już by było lepiej. ale pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 08.03.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 A gdzie folia paroszczelnai do tego trzy razy założyli OSB! Jakiś dziwoląg. Jeżeli już to powinno być od środka G-K, wełna, OSB, folia paroszczelna, Wełna, membrana wiatroszczelna. Nigdy nie slyszałem o trzech warstwach OSB i styro na tym. Ciekawe jaki tynk na tym styro , mineralny czy silikatowy.Taki przekładaniec płyt OSB i styropianu z wełną może skutkować uwięzieniem wilgoci w ścianie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.03.2014 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 A gdzie folia paroszczelnai do tego trzy razy założyli OSB! Jakiś dziwoląg. Jeżeli już to powinno być od środka G-K, wełna, OSB, folia paroszczelna, Wełna, membrana wiatroszczelna. Nigdy nie slyszałem o trzech warstwach OSB i styro na tym. Ciekawe jaki tynk na tym styro , mineralny czy silikatowy. Taki przekładaniec płyt OSB i styropianu z wełną może skutkować uwięzieniem wilgoci w ścianie, a czy ja coś piałem o 3 płytach OSB? proszę brednie nie wysysać z palca. pisałem że domek był postawiony tak jak trzeba czyli ma odpowiednie folie, w konstrukcji jest wełna itd. jakby wszystkie domy z drewna były do niczego do tyle w Skandynawii by ich nie stawiali a maja tam gorsze warunki niż u nas więc nie ma co się czepiać tej technologi. dobrze postawiony domek drewniany może stać nawet z 200lat lub dłużej. ja uważam tylko że taki domek powinien być znacznie tańszy niż jest na chwilę obecna. wiem że wyprodukowanie desek do szkieletu nie jest łatwe ale też nie jest zbyt skomplikowane. ale fabryki wola zbijać majątek na takich domkach, może się coś zmieni. słyszałem też że w Niemczech jest taka fabryka która buduje cały domek u siebie ze wszystkimi instalacjami i montują go na przygotowanej płycie w dwa dni i można mieszkać. taka maja technologie nasi sąsiedzi. szkoda że w Polsce nie ma takiej firmy. fajnie by było po miesiącu lub jeszcze szybciej od zamówienia zacząć mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.03.2014 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 to raczej Ty przesadziłeś pokazując stary drewniany dom. kiedyś nie mieli takiej technologi to wiadomo że się rozsypuje. dobrze zrobiony dom szkieletowy podają producenci że 200lat może stać jak nic. ale wiadomo jak ktoś źle zrobi, że będzie miał wilgoć w domu to robaki i gryzonie go zjedzą i szybko się rozsypie. dom szkieletowy błędów nie wybacza ale dobrze zrobiony jest tani w utrzymaniu i na długie lata. wysłałem zapytanie o domek do jednej firmy i zobaczę co odpiszą. w przyszłym tygodniu też przejadę się do abakonu zapytać o domek z keramzytu a potem do labo o domek szkieletowy. te firmy mam w swojej okolicy więc muszę je odwiedzić osobiście żeby konkretów się dowiedzieć. jak dadzą cenę sufitową to im podziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Te domy z obrazków? je zniszczyły zaniedbania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.03.2014 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 nie tyle co nie było tylko nasi w takiej technologi nie robili. technologi czyli odpowiednie zabezpieczenia drewna itp. teraz na halach produkcyjnych robi szię szkielety a kiedyś na placu budowy to stukali i pewnie drewno prosto z tartaku brali to się nie dziwię że tak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 G-K, wełna, OSB, folia paroszczelna, Wełna, membrana wiatroszczelna. Nigdy nie slyszałem o trzech warstwach OSB i styro na tym. Ciekawe jaki tynk na tym styro , mineralny czy silikatowy. Taki przekładaniec płyt OSB i styropianu z wełną może skutkować uwięzieniem wilgoci w ścianie, Płyta GK pustka powietrzna 1,5 cm folia PE/Alu/PE czyli folia aluminiowa zalana folią PE wełna w ścianę, ruszt i wełna na przekładkę i wiatroizolacja / pustka powietrzna 2,5-3,5 cm elewacja OSB tynk czy inne cholerstwo, gont, guano krowie.... A nie styropiany podnoszące tylko opór dyfuzyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.03.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 tak jak sam napisałeś "bogacze", a zdjęcia pokazałeś chałupy robionej pewnie przez szarego kowalskiego. nie wątpię że kiedyś drewno mieli lepszej jakości tylko na tą jakość mogli sobie pozwolić ludzie z dużym portfelem a w dzisiejszych czasach każdy może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 10.03.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 tak jak sam napisałeś "bogacze", a zdjęcia pokazałeś chałupy robionej pewnie przez szarego kowalskiego. nie wątpię że kiedyś drewno mieli lepszej jakości tylko na tą jakość mogli sobie pozwolić ludzie z dużym portfelem a w dzisiejszych czasach każdy może. Sorry za szybko, odpisałem po przeczytaniu posta mpoplawa który wkleił opis posta Grimsona a nie twój mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts