Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

też mnie właśnie zastanawia to że stary domek stoi na dosyć płytkim fundamencie i nie ma z nim żadnego problemu, żadnego pęknięcia itp. jak bedę rozbierać to cegłę będę chciał odzyskać ile się da bo może się przyda. kuzyn piaskuje więc mógłby mi to wypiaskować. nie pomyslałem o tym ale faktycznie cegła na dekorację wew może się przydać. na ściany nośne planuję termalice BK 600 lub 500 lub 400 gr.24cm a strop być może gotowe płyty. w salonie między ścianami nośnymi będę miał ok.4,5m więc mogę dać płytę na 6m długą i wystawić ją poza mur na balkon. też myślałem o osobnym balkonie ale termalica podaje że ich balkony nie powodują mostka cieplnego bo są ciepłe i balkon też można ocieplić. a na ściany 20cm lub 25cm styro 0.031 powinno starczyć.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

żeby bardziej ograniczyć straty ciepła to z holu i kuchni na elewacji wschodniej okna mógłbym wywalić najwyżej w kotłowni bym zostawił żeby trochę naturalnego światła wpadało lub też można wywalić bo w kotłowni i tak się nie siedzi a jak się coś będzie chciało zobaczyć to zawsze można zapalić lampkę. najdroższe z tego byłyby duże okna ale za to można pozyskać w dni słoneczne w zimie dużo energii do ogrzania. jeszcze mam na myśli inny projekt z innym układem wew ściany nośnej aby móc balkon z stropu wyciągnąć.

Ciekawe jak to jest z tą kotłownią, u mnie architekt robiący adaptuję projektu wstawił mi w drzwi szybę, twierdził, że jest wymóg światła dziennego w tym przypadku. Ciekawe czemu, pierwotnie w projekcie nie było okna w kotłowni, ale ja ją powiększyłem do ok. 12m2. Ma ktoś pojęcie jak z tym oknem w kotłowni jest?

okno żeby słońce padało na węgiel i jeszcze więcej energii w tym węglu się magazynowało :lol2:

a tak na poważnie , to leniem zajeżdża, nawet nie chce się w googlu wpisać ..., eeeh

a serwis M nawet podaje:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/szczegoly-techniczne-kotlowni-na-piec-centralny-skrot-rozporzadzen,28_4818.html

1. Dla kotłowni o mocy kotłów do 30 kW

- w przypadku montażu kotła w pomieszczeniu wykonanym z materiałów palnych (np. budynek drewniany), podłoga w odległości 0,5m od kotła lub ściana za kotłem powinna być wykonana z materiałów niepalnych

- minimalna średnica kanału spalinowego przy kotłach z palnikami inżektorowymi nie może być mniejsza niż 14 cm, a wysokość kanału powinna zapewniać ciąg wymagany przez producenta kotła, ale nie mniejsza niż 2,0 m.

- minimalna odległość kotła od przegród powinna umożliwiać jego konserwację, odległość przodu kotła od przeciwległej ściany minimum 1,0m.

- wejście do kotłowni otwierane na zewnątrz , drzwi o szerokości minimum 900 mm,

http://www.instsani.webd.pl/kotlgazo.htm tu jest link,

A urządzenia typu C czyli z zamkniętą komorą spalania, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych niezależnie od rodzaju wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych

Edytowane przez byggmol

Rolety roletami, ale od kierunku W w zimie nic zyskasz ! za to w lecie jak Ci zaglądnie słoneczko, bo akurat południowe okna nie są zagrożone, kawałek okapu i słońca nie będzie o tyle na zachodzie kąt słońca jest zimowy, a temp letnie.

Jak masz możliwość projektowania domu od postaw i masz dogodne warunki to Okna od wschodu po SW tyle.

myślałem że strona południowo-zachodnia jest lepsza bo dłużej świeci słońce i dłużej można z niego korzystać. w ten sposób chyba wrócę do pierwotnej wersji jaka myślałem czyli taki

dom2 2.JPG

dom1.png

co prawda garaż będzie jako jedność z domem ale go ocieplę od reszty domu z każdej strony i też będzie dobrze