kamilb1987b 01.11.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 http://sklep.termokontrol.com.pl/przewody-wentylacyjne-/232-przewod-wentylacyjny-o160-pe-flex-gwc.html - może kupię to i zrobię z tego dwie nitki po 25 m. łatwo się to będzie układać. jakieś opinie na ten temat? dobry sposób. nie wiedziałem że takie rury do gwc są takie tanie. warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.11.2014 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 umie ktoś z was obsługiwać się audytorem OZC? najbardziej mnie interesuje sposób wypełnienia wszystkich pól tak aby było dobrze. mam tą wersję 4.0 bo taka jest do ściągnięcia i też pobrałem sobie wersję demo 6.1 ale mam problem z poprawnym wypełnieniem tego a szczególnie w rubrykach związanych z ogrzewaniem bo w domu pasywnym nie robi się ogrzewania typowego. też w przegrodach nie ma albo nie widzę płyty fundamentowej. może ktoś mi przesłać do podglądu zapisany plik na 4.0 lub 6.1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Daj sobie spokoj, to nie jest prokram typu "Jak zostać audytorem w weekend"Przy małym zapotrzebowaniu, którego się spodziewasz, mozesz rozminac się z rzeczywistościa o 50-150% i po co ci to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.11.2014 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 nie chcę być audytorem tylko sobie zanalizować swój domek czy mi się uda. bawię się tym trochę i jest ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Dlatego właśnie to jest bez sensu. Dostaniesz jakis wynik i skąd będziesz wiedzial, czy jest poprawny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.11.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dlatego właśnie to jest bez sensu. Dostaniesz jakis wynik i skąd będziesz wiedzial, czy jest poprawny ? nie będę wiedział. wiem że domek będzie poniżej 15kWh/m2 a jak wyjdzie według obliczeń przykładowo 40kWh to będę wiedział że mam błąd. ale na razie odpoczywam od tego programu bo mi nie wychodzi. nie jest to takie proste jak się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldemar_g 03.11.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 pytanie będzie takie, który dom będzie lepszy jako pasywny: 1) dom murowany z silki w całości z stropem monolitycznym i z styropianem po zewnątrz? 2) dom z betonu komórkowego, ścianami wewnętrznymi z silki i stropem monolitycznym? 3) dom szkieletowy z ścianami wewnętrznymi z silki i monolitycznym stropem? mowa oczywiście o moim przypadku domu czyli z dwiema pełnymi kondygnacjami, ścianami z U poniżej 0,07, płyta U=0,08 i stropem U=0,06 z WM z rekuperatorem. Sciany ponizej 0,07? Jakie materialy z silki bk czy drewna bys wybral? Jaki styropian? 30cm xps pod plyta? Jaka izolacja stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.11.2014 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Sciany ponizej 0,07? Jakie materialy z silki bk czy drewna bys wybral? Jaki styropian? 30cm xps pod plyta? Jaka izolacja stropu? z BK i 40cm styro 0,032 mamy U=0,07. pod płytą 30cm xpsa a strop z wiązarów i zasypie go regranulatem styropianowym o grubości 70cm i U=0,06. na razie jeszcze na 100% nie wiem co wybiorę na ściany. wstępnie będę brał BK na ściany zewnętrzne i silke na wewnętrzne ale chodzi mi po głowie aby zrobić konstrukcje na słupach żelbetowych i wypełnić to belkami drewnianymi i wełna i ściana byłaby cieplejsza. belki dwuteowe z steico pan mi wycenił na 16zł brutto za 1m więc cena nie najgorsza. za 1m2 ściany z belkami wyjdzie chyba koło 80zł ale muszę to dokładniej policzyć ale cena akceptowalna. wtedy ściana będzie cieńsza niż z BK a cieplejsza a to też ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2014 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 jak się liczy straty przez wentylację? przez przegrody to dosyć proste, liczy się m2 razy współczynnik U i razy różnica temperatur a przy wentylacji?najlepsze jest to że licząc straty pod obciążenie wychodzi mi że najwięcej stracę przez okna, tzn więcej się traci przez okna niż ściany, dach i podłogę jednocześnie. to jest normalne czy źle liczę? nie liczyłem do tego jeszcze zyski przez przegrody ale nie wiem jak to zrobić i co przyjąć do obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 z czego proponujecie zbudować dom który będzie narażony na zalanie wodą? przypomniałem sobie że zdarzało się iż woda przez działkę płynęła i mimo że dom podniosę do góry o pół metra to jeszcze wolę w razie czego aby ewentualne zalanie nie wyrządziło mu większą krzywdę. co na to proponujecie? BK czy silka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 z czego proponujecie zbudować dom który będzie narażony na zalanie wodą? przypomniałem sobie że zdarzało się iż woda przez działkę płynęła i mimo że dom podniosę do góry o pół metra to jeszcze wolę w razie czego aby ewentualne zalanie nie wyrządziło mu większą krzywdę. co na to proponujecie? BK czy silka?W tej sprawie, to tylko TB może pomóc : Projektant z którym od lat współpracuję opatentował dom na tereny zalewowe. Taki 100-110m2 parterowy , nie boi się wody podnoszącej się do 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.11.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Z tego co slyszlem to silka pod tym wzgledem jest niec gorsza od BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Z tego co slyszlem to silka pod tym wzgledem jest niec gorsza od BK. czemu gorsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Pasywny dom na palach lub betonowej łodzi... Istny szał ciał i uprzęży... GWC pływające... Nad takim jeszcze się nie kiwałem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.11.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Z tego co slyszlem to silka pod tym wzgledem jest niec gorsza od BK. Akurat jest lepsza, bo nie zarasta tak szybko jak BK "zielonym" po EWENTUALNYM zawilgoceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Akurat jest lepsza, bo nie zarasta tak szybko jak BK "zielonym" po EWENTUALNYM zawilgoceniu. czyli do budowy muszę wybrać silke. tak też myślałem ale wolałem się upewnić. najwyżej przetestuję tą cudowną cegłę w praktyce. a przy budowie c tego materiału ma znaczenie jakie będzie ogrzewanie? tzn czy każde będzie dobre czy przy akumulacji jakieś konkretne lepiej się spisuje? np podłogówka niskotemperaturowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Pasywny dom na palach lub betonowej łodzi... Istny szał ciał i uprzęży... GWC pływające... Nad takim jeszcze się nie kiwałem... Adam M. aż tak to nie zalewa. zwykle to wody po kolana było a miejscami więcej. podniosę dom o pół metra ale w razie czego jakby się zdarzyło kiedyś że wody będzie więcej to lepiej aby dom to wytrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Parter z żelbetu na płycie fundamentowej. Zero drewna, same kafle drewnopodobne. Jakby co - graty na piętro... Potem sprzątanie miotłą wodną i można mieszkać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.11.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 W tej sprawie, to tylko TB może pomóc :Na forum budowlanym zdradził, choć niechętnie ten "patent". Dom na grubych rurach, te z dwoma zawiasami jeden z nich mocowany do... gleby? Powódź rury pływają, susza leżą. Prosiłem go o jakiś model w mikroskali ale niestety bez powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Parter z żelbetu na płycie fundamentowej. Zero drewna, same kafle drewnopodobne. Jakby co - graty na piętro... Potem sprzątanie miotłą wodną i można mieszkać. Adam M. musi być to żelbet? silka nie może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts