מרכבה 16.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Żelbet/beton beton może sobie stać w wodzie po wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A, bo to już było... Po powodzi stuletniej, jak w takim Opolu, na ten przykład, na drugim piętrze w bloku mieszkania pozalewało. O parterze i pierwszym pietrze nie wspominając... KTO z mieszkających na II pietrze wykupuje polisę od powodzi? (Wtedy była dyskusja - że nie maja polisy...) A wychodni jakiejś i bieda-szybów na tej działce nie masz? Bo to tez pewien problem... Dotąd było, że pasywny... Potem - że pasywny na terenie zalewowym... Boję się "bardzo trudnego terenu" na terenie zalewowym pod dom pasywny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 nie mam terenu typowo zalewowego. mieszkam z żoną i teściową od jakiś 6lat i w tym czasie już dwa razy przez dom płynęła dosłownie rzeka ale wody więcej nie było jak po kolana. ostatni raz to dwa lata temu tak było. za każdym razem gdy wiosną są większe deszcze to jest obawa czy zaś nie zaleje. największym problemem jest rów melioracyjny przez który jest cały czas problem. w zeszłym roku niewiele brakowało aby zaś płynęła rzeka ale wody było równo z gruntem i na szczęście przestało padać. wiec wymyśliłem że dom podniosę o te pół metra i jak zaś zaleje to do domu woda mi się nie wleje ale w razie czego lepiej zrobić sobie domek w którym woda nie zniszczy zbyt bardzo domu jakby się zdarzyło że będzie więcej wody. żelbetu nie będę robić bo to zbyt skomplikowane jak na samodzielną budowę a przy okazji mieszkanie w żelbecie raczej nie należy do przyjemności. to jest dobre na piwnicę obok domu do trzymania warzyw a nie dom. jak ktoś ma inne zdanie to niech sobie w tym mieszka. zastanawiam się bardziej nad silką lub BK. ale pod tym względem wygrywa chyba silka bo nie pije tak wodę jak BK. ale jeszcze zastanawia mnie jedna sprawa. dom pasywny jest bardzo szczelny dla powietrza ale czy dla wody też? tzn czy jak w jednej chwili przyszłoby z 2m wody to dom od razu by się zalał czy byłby swoistą wanną? no chyba że ciśnienie wody rozwaliłoby okna od razu i lepiej byłoby w tym przypadku wpuścić wodę aby potem można było dom wysuszyć i mieć przy okazji całe okna. to tak tylko z ciekawości pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 To zrobisz ogrodzenie na deski 7cm zasuwane w beton ... a przy okazji mieszkanie w żelbecie raczej nie należy do przyjemności. fest mi różnica między cegłą/silką a cielbetem jak to jeden wykładowca z syrii mówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 To zrobisz ogrodzenie na deski 7cm zasuwane w beton ... a przy okazji mieszkanie w żelbecie raczej nie należy do przyjemności. fest mi różnica między cegłą/silką a cielbetem jak to jeden wykładowca z syrii mówił silka jest raczej bardziej naturalnym materiałem i zdrowszym dla człowieka niż żelbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 TAK! Nie ma nic bardziej naturalnego , jak sztuczny piaskowiec! No, ja już jestem po kilku piwach, to zaczynam nawet to rozumieć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 http://www.passivia.pl/ ciekawe osiedle domków powstaje czy powstało. a pomyśleć że ja za podobne pieniądze mam zamiar zbudować swój dom pasywny.ale jak na mieszkanie dla rodziny 2+1 to nawet dość fajne jest a mnie się bardziej podoba układ piętra niż parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 TAK! Nie ma nic bardziej naturalnego , jak sztuczny piaskowiec! No, ja już jestem po kilku piwach, to zaczynam nawet to rozumieć... Adam M. czemu sztuczny piaskowiec? z tego co mówią to tylko piasek wapno i woda. pewnie proces tego tworzenia nie jest zbyt ekologiczny ale materiały w nim użyte raczej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 "proces tego tworzenia nie jest zbyt ekologiczny ale ..." Oni to mieszają, wsypują w formę, prasują prasą i naparzają para wodna w około 200stC Co w tym nie-ekologiczne?Mieszanie?Woda?Wsypywanie czy temperatura? W efekcie dostają SZTUCZNĄ SKAŁĘ - PIASKOWIEC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.11.2014 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 "proces tego tworzenia nie jest zbyt ekologiczny ale ..." Oni to mieszają, wsypują w formę, prasują prasą i naparzają para wodna w około 200stC Co w tym nie-ekologiczne? Mieszanie? Woda? Wsypywanie czy temperatura? W efekcie dostają SZTUCZNĄ SKAŁĘ - PIASKOWIEC. Adam M. skoro tak wygląda tego produkcja to chyba nie ma niczego bardziej ekologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 JEST!!!Znajdujesz skałę PIASKOWIEC i wycinasz z niej bloczki...Masz to samo ale bez prasy, mieszania i naparzania parą wodną.Matka Natura ten piasek posklejała SAMA jakie kilka milionów lat temu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.11.2014 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 JEST!!! Znajdujesz skałę PIASKOWIEC i wycinasz z niej bloczki... Masz to samo ale bez prasy, mieszania i naparzania parą wodną. Matka Natura ten piasek posklejała SAMA jakie kilka milionów lat temu... Adam M. no tak ale nie wiem czy ktoś to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Robił, robi i robić będzie tak długo, jak długo będą chcieli za to płacić.Wpisz w Google "elementy budowlane z piaskowca" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.11.2014 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Robił, robi i robić będzie tak długo, jak długo będą chcieli za to płacić. Wpisz w Google "elementy budowlane z piaskowca" Adam M. to raczej z tego wykończeniowe materiały są a nie konstrukcyjne bo cena też nie mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.11.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 silka jest raczej bardziej naturalnym materiałem i zdrowszym dla człowieka niż żelbet. Co za różnica? Wszystko co możesz kupić, pod względem zdrowotnym nada się równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.11.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Co za różnica? Wszystko co możesz kupić, pod względem zdrowotnym nada się równie dobrze. Perm, zajefajny hicior ukrywasz w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.11.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 ostatnio u mnie w pracy byli goście co robią izolację natryskową pianą. i pytałem go jak to u nich wygląda i wspomniałem że planuję sufit zasypać regranulatem styropianowym to odradzał mi mówiąc że się utlenia i nie nadaje się na to a lepsza jest celuloza ale ponoć cięższa. co wy o tym myślicie? faktycznie utlenianie się styropianu może mieć zły wpływ na człowieka? no chyba że folia paroizolacyjna załatwi sprawę i nic złego się nie będzie działo? ale dziwne bo jest wielu co ociepla styropianem i jakoś żyje. to jak to z tym jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 ostatnio u mnie w pracy byli goście co robią izolację natryskową pianą. i pytałem go jak to u nich wygląda i wspomniałem że planuję sufit zasypać regranulatem styropianowym to odradzał mi mówiąc że się utlenia i nie nadaje się na to a lepsza jest celuloza ale ponoć cięższa. co wy o tym myślicie? faktycznie utlenianie się styropianu może mieć zły wpływ na człowieka? no chyba że folia paroizolacyjna załatwi sprawę i nic złego się nie będzie działo? ale dziwne bo jest wielu co ociepla styropianem i jakoś żyje. to jak to z tym jest? A spodziewales sie, ze oni beda zachwalac cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.11.2014 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 A spodziewales sie, ze oni beda zachwalac cos innego? ale gość polecał coś czym się i tak nie zajmuje wiec nie miał w tym interesu swojego. on robi natrysk pianą a nie celulozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.11.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Perm, zajefajny hicior ukrywasz w stopce. Mam działkie, znam ten ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts