Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak chcesz murować Silką pod te otwory na instalacje to musisz mieć projekt pot ten moduł tzn. tak, żeby wszystkie wymiary ścian pasowały pod całe bloczki i połówki inaczej cięcie, docinanie cię wykończy....

każdy elektryk z którym gadałem mówił żeby to sobie odpuścić

właśnie na ten moduł będę stawiać przy projekcie. ale też po to aby korzystać typowo za całych bloczków i połówek i żeby nie było docinek. dla mnie to wygodniej i szybciej.

Itak będziesz docinał - zobaczysz. Buduję z N24 i N18 z Grupy Silikaty - z całej budowy miałem 1 taczkę odpadu i docinek....

myślisz że nie da się tego tak zrobić aby nie było docinek? xella podaje wymiary 33,3 i 3sztuki dają 1m. zrobię to tak że dam w narożniku przypuśćmy na 3cegły i będę miał otwór pod okna południowe tarasowe i do tego co drugi rząd pójdą dwie i pół cegły i nic nie będzie trzeba docinać. teoretycznie wszystko powinno gładko pójść.

Mocniejsze ;)

W narożu nasz mieć gładko ? Po co ?

Co innego przy otworach okiennych - tam owszem wyrównuje sie szpalety zaprawą, ale nie po to, by było mocniejsze, tylko rowna powierzchnia jest wymagana przy warstwowym montażu okien.

to że pod okna musi być równo to wiem ale musi być równo jeżeli montuje się w ociepleniu? to nie powinno mieć znaczenia. ale co z piórami które będą wystawać przy otworach? bo w BK pacą się zeszlifuje i święty spokój ale jak to wygląda w silce? bo paca pewnie tu nie pomoże bo silka za twarda jest.

o narożniku myślałem że musi być równo pod układanie styropianu aby w tym miejscu za dużo kleju nie trzeba byłoby dawać a nie wiem czy do piany klej będzie trzymać.

myślisz że nie da się tego tak zrobić aby nie było docinek? xella podaje wymiary 33,3 i 3sztuki dają 1m. zrobię to tak że dam w narożniku przypuśćmy na 3cegły i będę miał otwór pod okna południowe tarasowe i do tego co drugi rząd pójdą dwie i pół cegły i nic nie będzie trzeba docinać. teoretycznie wszystko powinno gładko pójść.

Jeżeli ktoś ci to tak zaprojektuje, że wszystkie okna, otwory, itp. będą pasować, a ty to tak wykonasz to chapeau bas. Życzę powodzenia i dużo czasu na dopasowyanie - pracowałeś kiedyś na budowie? Jak będziesz miał ścianę wewnętrzną nośną szerokości 24cm to jak ją przewiążesz z ścianą zewnętrzną? Wymiar nie spasuje na "połówki", a łączniki stalowe są dobre do ścianek 12cm.... Mówię ci jak jest z doświadczenia: kumpel muruje sam z porotherm profi na pianę, projekt przeliczony i adaptowany pod moduł - po dwóch pierwszych warstwach pojechał do marketu po dużą kontówkę z tarczą diamentową...

Jeżeli ktoś ci to tak zaprojektuje, że wszystkie okna, otwory, itp. będą pasować, a ty to tak wykonasz to chapeau bas. Życzę powodzenia i dużo czasu na dopasowyanie - pracowałeś kiedyś na budowie? Jak będziesz miał ścianę wewnętrzną nośną szerokości 24cm to jak ją przewiążesz z ścianą zewnętrzną? Wymiar nie spasuje na "połówki", a łączniki stalowe są dobre do ścianek 12cm.... Mówię ci jak jest z doświadczenia: kumpel muruje sam z porotherm profi na pianę, projekt przeliczony i adaptowany pod moduł - po dwóch pierwszych warstwach pojechał do marketu po dużą kontówkę z tarczą diamentową...

jak się ma ściany z silki 18cm to wew. nośna z tego nie może być? ale mimo wszystko to i tak nie pasuje to ani trochę. wiem że tu bez docinek się nie obejdzie. chociaż pozostałe ściany można dobrze zrobić w module i szybko.

jak to jest przy klejeniu styropianu na ściany? jaka się robi przerwa między styro a ścianą 1cm? mniej, więcej?
smaruje się grzebieniem 12mm całą powierzchnię płyty i kleii a później testuj czy wyrwiesz taką płytę od ściany.

http://sklepnarzedziowybd.pl/177-433-large/paca-zebata-280x130-zab-12-mm.jpg to jest grzebień .. jak byś pytał ..

smaruje się grzebieniem 12mm całą powierzchnię płyty i kleii a później testuj czy wyrwiesz taką płytę od ściany.

http://sklepnarzedziowybd.pl/177-433-large/paca-zebata-280x130-zab-12-mm.jpg to jest grzebień .. jak byś pytał ..

czyli to nie klei się obwodowo i nie robi placki?