Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

27) warstwa.27.jpg

tu pójdą nadproża nad drzwi tarasowe od północy, na drzwi które będą do pokoi południowych a one będą w ścianie wewnętrznej. też nadproże będzie nad oknami północnymi ponieważ one wystarczą jak będą mieć 1m wysokości bo nie muszą być duże tylko dać trochę światła. tak jak widać na zdjęciu nadproże będzie w całości na północnej ścianie bo bez sensu będzie dawać kawałek bloczka. jedynie okna po lewej będą aż po wieniec aby było wyższe i aby miało dzięki temu lepszy współczynnik Uw bo jak byłoby niższe to współczynnik byłby kiepski bo tu muszą być okna otwierane. od północy małe okienka dam fixy.

28 ) warstwa.28.jpg tu będzie sprawa analogiczna jak pod wieńcem parteru

29) warstwa.29.jpg wieniec też będzie miał 35cm wysokości i będzie nadprożem okien południowych. na to pójdą już wiązary i sufit podwieszany więc temu chcę zachować proporcję z parteru aby było jednakowo. działówki będą podobne do tych co były na poprzedniej koncepcji z BK tylko że będą o grubości wszystkie 12cm. tynki wewnętrzne zrobię wapienne tzn to komuś zlecę bo ściana musi być równa i do tego trzeba mieć wprawę.

tak będą wyglądać ściany nośne z silki gr.18cm. na piętrze nie mam wymaganej wewnętrznej nośnej ściany ale ją zrobię bo tak mod moduł będzie łatwiej a ta ściana zawsze może się przydać. kto wie, może kiedyś będę musiał rozebrać wiązary i zrobić drugie piętro?? człowiek nigdy nie wie jaka będzie przyszłość.

mnie to nie będzie przeszkadzać a będzie mi łatwiej.

co ogólnie myślicie o mojej koncepcji modułu? jest jakiś promyk nadziei że to się nada? będę wdzięczny za wszelkie sugestię.

Edytowane przez kamilb1987b

Ty chyba nie masz co w sobote robić :)

A różnicę cenowa pomiędzy Xella, a Grupą Silikaty (zakład Klucze) , czy Sil-Pro (Godzikowice) sprawdzałeś ?

Bo Xella nie ma w naszym regionie dobrej ceny

na składzie z którego będę brać mają xelle. cena jest 1zł większa niż na allegro można kupić ale podał mi gość cenę z transportem a na allegro jest cena za bloczek a transport osobno. wiec jak się policzy bloczki z transportem to ta cena nie jest wygórowana. o 10 czy 20gr to nie będę robić zachodu aby szukać gdzie indziej a tu liczę na moduł. po drugie wysokość innych silikatów mi nie pasuje. bloczek wysoki na 22cm czy 25cm jest dziwny. wiem że ludzie z tego budują ale ja zwracam uwagę na takie szczegóły jak chociaż wymiary pod okna czy drzwi. xella ma bloczki połówkowe a inne silikaty nie wiec dużo docinek. po trzecie na budowę mi przywiozą każdą ilość i mogę sobie to podzielić na piętra aby potem to nie wnosić po schodach. zawsze też jak mi braknie to szybko dowiozą bo to mają na składzie. a jak moduł mi siądzie to pod instalację będę miał już otwory.

to nie zacząłem robić w sobotę tylko parę dni wcześniej po trochę.

jeszcze mnie zastanawia taka kwestia. czy można w stropie zrobić otwór pod komin? tzn przygotować go sobie a potem zaślepić jakimś styropianem twardym i zalać wylewką normalnie. gdyby w przyszłości coś się miało zdarzyć że nie będzie prądu przez jakiś kataklizm to aby w domu nie zmarznąć czy coś takiego to będzie można łatwo wymurować komin i wstawić do salonu kozę i będzie można jakoś żyć jak człowiek a nie uciekać do innego domu bo w tym nie będzie się dało żyć. wiem że to trochę dziwnie brzmi ale chciałbym mieć taką asekurację na czarną godzinę. pewnie umrę a to nie będzie potrzebne ale może innym pokoleniom się przyda kiedyś a taka opcja nie powinna kosztować majątek a jak strop już będzie to wykucie dziury i pocięcie prętów bez prądu będzie trudne. a skucie samej wylewki kilka cm2 o grubości do 8cm nie będzie trudne i bez prądu się obejdzie.