Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli będziesz potrzebował kiedyś komina to chyba posiadasz ściany zewnętrzne przy której mógłbyś w przyszłości na zewnątrz sobie go wybudować.

można zrobić tak jak mówisz ale na ścianie zewnętrznej będzie 30cm styropianu i komin na tym chyba nie jest wskazany. a lepiej jak będzie centralnie na środku bo będzie to praktyczniejsze.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybicie otworu na komin to godzina roboty z zamontowaniem kształtki .. oraz wymiany w tym miejscu EPS'a na Wełnę.

A nikt nie powiedział że pasywny nie może być zasilany biomasą... może być .. mały 5kW piecyk C.O kupisz ..

dobrze kombinowane .. i instalacja wyniesie śmieszną kasę ...

czyli też zrobiłeś sobie otwór na komin ale go nie wymurowałeś tylko zaślepiłeś na przyszłość?

Tak. Projekt przewidywał realizacje kominka, wiec mam odpowiednio zrobione krokwie, doprowadzenie powietrza, w stropie kawał styro. Kominek miał byc akumulacyjny, bez żadnej automatyki czy hydrauliki. U wszystkich znajomych uwielbiam kominki, ale jestem rowniez leniwy. A jeszcze chyba nie wymyślili kominka ktory sam wynosiłby popiół.

Ale w razie w... Sensowne miejsce na kominek to tylko to miejsce z projektu, przy żadnej ścianie zew. bym go nie chciał robić.

E18-3,8zł 57zł/1m2 1/2E18-3,2zł

a działówki gr.12cm-2,9zł , gr.8cm-2,4

ceny z dostawą i trochę zawyżone bo przyjęto najdroższe opcje asekuracyjnie.

Poszukaj lepszych cen na silke. Sam materiał wyjdzie Cię drożej o 45-55% (!) w stosunku do cen możliwych do osiągnięcia. Pewnie to kwestia lokalizacji inwestycji ale bez przesady.

Poszukaj lepszych cen na silke. Sam materiał wyjdzie Cię drożej o 45-55% (!) w stosunku do cen możliwych do osiągnięcia. Pewnie to kwestia lokalizacji inwestycji ale bez przesady.

Spoko, nie targowalem sie tylko orientacyjnie pytalem. Nie potrzebuje tego na juz. Ale na pewno bede chcial ten material. A jak to u Ciebie wygladalo z rownoscia?

Wybicie otworu na komin to godzina roboty z zamontowaniem kształtki .. oraz wymiany w tym miejscu EPS'a na Wełnę.

A nikt nie powiedział że pasywny nie może być zasilany biomasą... może być .. mały 5kW piecyk C.O kupisz ..

dobrze kombinowane .. i instalacja wyniesie śmieszną kasę ...

ja mówię o sytuacji robienia otworu pod komin gdyby nie było prądu. ciekawe jakbyś to zrobił? jak przetniesz zbrojenie bez kątówki? a tak to można od razu się zabezpieczyć i mieć święty spokój.

biomasę to masz ścinki z drzew itp więc spalanie. nie ma szans z tym zrobić domu pasywnego. a na moje 15m2 5kW które byłoby w salonie to trochę za dużo.

Tak. Projekt przewidywał realizacje kominka, wiec mam odpowiednio zrobione krokwie, doprowadzenie powietrza, w stropie kawał styro. Kominek miał byc akumulacyjny, bez żadnej automatyki czy hydrauliki. U wszystkich znajomych uwielbiam kominki, ale jestem rowniez leniwy. A jeszcze chyba nie wymyślili kominka ktory sam wynosiłby popiół.

Ale w razie w... Sensowne miejsce na kominek to tylko to miejsce z projektu, przy żadnej ścianie zew. bym go nie chciał robić.

mnie też nie chciałoby się w nim palić. znajomi mają kominki i nie raz się słyszy o suchym powietrzu. syfu z tego też jest pełno, gdzieś trzeba drewno trzymać itp. jak dla mnie szkoda czasu no chyba że sytuacja zmusi to się komin zbuduje i tyle.

Silikat 24cm miałem tańszy niż ty 18cm, a znowu daleko dalej nie mieszkasz. Jak tak rozrysowywujesz każdy bloczek to chyba nie problem policzyć dokładnie ile czego potrzeba? U mnie na składzie też była tylko Silka, ale dało się załatwić też to czego na co dzień nie mają.

pozdr

tak jak już pisałem konkretnie będę rozmawiać jak przyjdzie co do czego. już parę razy się zdarzało mi zmienić zdanie więc się jeszcze zobaczy.

Kumin Kamil wyprowadza się boczną ścianą .. https://www.google.pl/search?q=komin+systemowy&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=fIt8VJfTD8XTaPeRgtgB&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=komin+systemowy+zewn%C4%99trzny

a zbuduj tak aby nigdy w domu nie było zimno .. bo widzę że nie bardzo sam dajesz wiary liczbom.

Kumin Kamil wyprowadza się boczną ścianą .. https://www.google.pl/search?q=komin+systemowy&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=fIt8VJfTD8XTaPeRgtgB&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=komin+systemowy+zewn%C4%99trzny

a zbuduj tak aby nigdy w domu nie było zimno .. bo widzę że nie bardzo sam dajesz wiary liczbom.

dom pasywny i lepszy najwięcej ciepła traci przez okna bo przez nie ucieka więcej niż przez resztę przegród ale dodatkowo są w stanie przyjmować ciepło. ale w nocy okna przynoszą tylko straty. więc kluczem do sukcesu są okna które będą tracić jak najmniej ciepła. nie chcesz zdradzić jak zrobić szyby które przy najmniejszym Ug będą mieć największy g więc nie będę zgadywać i wybiorę mniejsze zło i wpakuje do domu pompe ciepła. tylko okna o zbliżonym U do ściany mogą pozwolić na dom który nie będzie tracić zbyt dużo ciepła, lub danie mniejszej ilości okien w domu.

zostanę przy silce z xelli. tylko najwyżej będę szukał gdzie kupię to najtaniej. przy grubości 18cm trzeba zamawiać całymi paletami więc nie będzie dla mnie miało znaczenia od kogo kupię tylko kto a najlepszą ceną. tez o 10gr na bloczku nie będę robił wojny bo to bezsensu. domek zaprojektuje sobie na moduł a jak nie wyjdzie to też nie będę płakać z tego powodu. więc pierwszą warstwę zrobię tak jak pisałem z bloczka o wysokości 10cm i tak to będzie jeżeli chodzi o sam budynek warstwa.01.jpg. mie da się przewidzieć jakie odchyłki będą w narożnikach wiec ta warstwa będzie na zaprawie od 1cm do 2cm. cały budynek będzie wyglądać tak jak wcześniej prezentowałem jedynie wymiary trochę się będą różnić ze względu na moduł ale myślę że warto.

pasywna silka parter.jpg a piętro domu tak pasywna silka piętro.jpg

Moim zdaniem Twoja praca to dobry materiał wyjściowy na przekazanie jej architektowi. czyli komuś, kto Twoje przemyślenia ubierze w porządną architekturę i doradzi wiele także we wnętrzu. Na tym etapie rozrysowywanie pojedynczych cegieł to jest praca na marne. Nota bene cena za silkę, tak jak mówią poprzednicy- jest wyjściowa, dla tych, którzy nie targują się. Tam jest do urwania kilka tysięcy przy tej powierzchni domu.

Wiesz już czego chcesz, to daj też szansę fachowcom; teraz wywarzasz otwarte drzwi.

We wnętrzu np. strefa wejściowa wymaga dopracowania, bo drzwi będą stukały o siebie, że hej. Drzwi otwiera się na pomieszczenie. Domyślam się, czemu zrobiłeś inaczej w przejściu z werandy, ale to po prostu będzie niewygodne. Może do spiżarni dałoby się wejść z kuchni? byłoby bliżej garów i mniej kolizyjnie w wejściu. Wchodzenie "po ścianie" do pokoju dyskredytuje ustawienie mebli wzdłuż tej ściany. Wejście do sypialni przez garderobę oznaczało będzie zabranie połowy powierzchni garderoby na przejście, a tylko na drugiej połowie zapewne postawisz głębszą szafę.

Tak, ja bym wejście do spiżarni przełożyła, widzę, ze masz na to miejsce w kuchni. Chyba, ze bardziej Ci chodzi o wnoszenie do niej zakupów z garażu. No i można byłoby się zastanowić, czy nie otworzyć tego pomieszczenia, które nazywasz werandą. W sumie czemu ma być zamknięte? przedsionek jest wcześniej.