Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki sen przy próbie szczelności jest zatykanie wszystkich dziur które przy faktycznym użytkowaniu i tak będą? Przykładowo ktoś w domu będzie miał kominek i do próby szczelności otwór się szczelnie zakleja a w normalnych warunkach szczelności takiej dobrej przez kominek i tak nigdy nie będzie wiec co to ma za sens? Polepszanie samopoczucia? Połączenia kanalizacyjne też chyba nie są zbyt szczelne w realu? Najbardziej mnie ciekawi jak się ma test szczelności na etapie budowy gdy wszystko pozaklejane a do domu już oddanego do użytku?

Przez brak możliwości z innym projektem trzeba wrócić do idei domu pasywnego. tzn nie trzeba robić typowo pasywnego ale o małym zapotrzebowaniu jak w pasywnym. Też mi się marzy taki tarasik z salonu PASYWNA SILKA 2.meble1,1.jpg fajne by to było przedłużenie jakby salonu. To podwyższenie aby taras był na podobnym poziomie co salon nie powinno trudno się zrobić bo ziemi z wykopu będzie dużo. Taki też płotek będę musiał zrobić ale będzie taki jak na balkonie i na tarasie nad garażem aby było jednakowo.

Zaś się kurde rozmarzyłem.

W zapasie mam ewentualnie taki projekt na oku http://z500.pl/projekt/356/Z7_D,w-technologii-szkieletowej.html drobne poprawki i przeróbka na wersje murowaną i będzie ok.

Ten projekt jest droższy... Przelicz to lepiej

Wiem że będzie droższy. Ale nie o 100%. W porównaniu do tego domu parterowego jamnika nie będzie tak szeroki czyli będzie miał pow.zabudowy mniejszą nie licząc garażu. Na pewno będzie też więcej przy nim pracy bo najpierw parter, strop a potem piętro i dach. Tu się jeszcze zastanawiam czy wiązary dać takie aby wykorzystać strych czy nie. Parę razy o tym myślałem i bez strychu się obejdzie przy tym domu bo jest większy od jamnika więc więcej w nim zmieszczę i jeszcze będę miał garaż. Tylko cały czas sobie nie mogę wyobrazić jak w nim zrobić izolację stropu o grubości tych 60 czy 70cm. Tzn jak się wejdzie na strych jeżeli nie będzie od dołu dojścia???? Od zewnątrz będzie pokrycie dachowe więc też nie ma jak. Jak sobie zostawię jakąś dziurę od środka to jak ją wypełnię gdy wyjdę? Dając przykładowo 30cm izolacji to sprawa prosta bo schodząc na wiązar kładę dociętą wełnę, a od środka na sznurkowaniu miedzy wiązarami daje kolejną wełnę i po sprawie. A ja planuję granulat. no chyba że zrobię to tak że dziurę jakąś 1x1m obije płytami XPS i zrobi się taki tunel i jego zakleję płytami styro zaczynając od góry oczywiście. Płyta ma 50x100cm więc dwie płyty da 1x1m. Mogę tego nie zaklejać tylko na docisk i w razie czego w przyszłości wyciągnąć płyty z powrotem aby móc wleźć na strych jak będzie taka potrzeba. Jak rozumiesz o co mi chodzi to co o tym myślisz?

Myślę też o tym dachu i stropie pod nieogrzewanym strychem i trzeba wykorzystać ten strych. Szkoda marnować tej przestrzeni. Ale ponoć granulat na strychu może być rozdmuchiwany czy coś takiego więc zastanawiam się nad tym aby zrobić tak że od dołu: gk 1,25cm; wełna 5-10cm; granulat 40cm; wełna 15cm; płyty osb lub deski które wykorzystam z rozszalowania stropu nad parterem. IZOLACJA STROPU.JPG

a ta wełna to niby na czym ma leżeć ?

Od dołu to na profilach do gk i na płytach a górna wełna to na sznurkowaniu. Ta dolna wełna to po to aby granulat nie leżał bezpośrednio na płytach i nie sypał się z sufitu gdy będzie coś trzeba do niego przykręcić. Nie może tak być?

Moze buć, byle ruszt był odpowiednio zagęszczony.

I tak będzie. Granulat z wełny waży jakieś 45kg/m3 więc przy grubości 40cm na 1m2 będzie szedł nacisk 18kg więc nie za duży, a razem z dodatkową wełną o grubości 10cm to nacisk nie przekroczy 25kg/m2 i nawet jak dojdzie do tego drugie tyle na płyty osb i profile to zwykłe rozstawy profili wytrzymają tą masę bez problemu bo jeden wieszak to spokojnie 80kg wytrzyma a na 1m2 będzie ich pewnie z 4. Nie ma szans żeby to chociaż pierdnęło.

Może teraz przesadzam ale czy da się wymurować dom piętrowy z silki o grubości 15cm? Bo jeszcze to mi chodzi po głowie i dać na to grubszą izolację bo 35cm styropianu. Co o tym myślicie? Myślicie że to wytrzyma wszystkie obciążenia? Wiem że to temat do konstruktora ale może ktoś z was już się tym interesował i zna na to odpowiedź.

Myślę też o tym dachu i stropie pod nieogrzewanym strychem i trzeba wykorzystać ten strych. Szkoda marnować tej przestrzeni. Ale ponoć granulat na strychu może być rozdmuchiwany czy coś takiego więc zastanawiam się nad tym aby zrobić tak że od dołu: gk 1,25cm; wełna 5-10cm; granulat 40cm; wełna 15cm; płyty osb lub deski które wykorzystam z rozszalowania stropu nad parterem. [ATTACH=CONFIG]295017[/ATTACH]

Obawiam się, że z tej wełny pod granulatem po jakimś czasie nie będzie praktycznie korzyści termicznych (zgniecie się). Ale do utrzymania porządku oki jeśli tylko o to Tobie chodzi ;)

Obawiam się, że z tej wełny pod granulatem po jakimś czasie nie będzie praktycznie korzyści termicznych (zgniecie się). Ale do utrzymania porządku oki jeśli tylko o to Tobie chodzi ;)

Jeszcze zamiast wełny pod granulatem mogę dać styropian i będzie bardziej wytrzymały, lub zastosować jakieś płótno czy coś takiego na którym mógłby leżeć granulat a płótno do wiązarów przymocowane. Jeszcze nie wiem jak ale to pomysł na szybko bo też się obawiam co będzie z tą wełną bo jednak 18kg/m2 nacisku to dużo. Szkoda tracić na termice przez zgniecenie wełny.