Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I też błąd, ponieważ garaż winny być wcielony do rzeszy. Cały dom ma tak małe straty.

Moc aby ruszyć przy -22 czy -24 zależy jaka strefa klimatyczna. To oddzielanie w brew pozorom nie pomoże a pogorszy ten stan.

Ponieważ będziesz musiał izolować od środka, nie dasz wystarczająco wszędzie tyle izolacji ile jest konieczne.

Ja wiem że powstały pewne dogmaty odnośnie garażu. Musiał byś na wskroś oddzielić od reszty jak to miało miejsce na rys co zamieszczałeś.

Jeśli nie to garaż dostaw do boku, ale od północy tj tam gdzie teraz wrota są do garażu i dłuższym bokiem równolegle do tych wrót.

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1387886244983.jpg

na chwilę obecną tak stoi stary dom i próbując wykorzystać stary fundament nie da się tego za bardzo zmienić. odległość do domu teściowej to 7m więc też bliżej garażu nie dam i temu myślałem żeby garaż zostawić na starym fundamencie a z tyłu nowy postawić. najwyżej mogę trochę zmienić co innego. otóż w tym projekcie

parter.jpg

mogę zmienić położenie kuchni na zachodnią stronę i mniej więcej tak by to wyglądało

domeczek.JPG

co o tym myślicie? lepiej?

Przestaw pomieszczenie gospodarcze i schody na zachód a kuchnie daj od wschodu.

Na poddaszu w tedy na ścianie szczytowej wschodniej czy południowo- wschodniej

Dasz pokoje na poddaszu, a tak będziesz je miał od zachodu, przemyśl takie rozwiązanie.

A i do łazienki nie dawaj wejścia z salonu, tylko z korytarza.

Czemu się tak upierasz na na wykorzystanie tych starych fundamentów, liczysz, że tak dużo zaoszczędzisz? Nowy dom na starych fundamentach to musi sprawdzić ci te fundamenty kierbud albo jakiś architekt kumaty. Możesz sobie narobić tylko problemów jak zrobisz to na żywioł.

Ten drugi rysunek jest lepszy, jak rozumiem nie zmieścisz się ze schodami i pom. gosp. po drugiej stronie. W tym układzie zlikwiduj okno w salonie na ścianie E albo zrób je prostokątne i podnieś pod strop, będziesz miał salon bardziej ustawny.

Mój dom to może nie najlepszy przykład, ale... od zachodu mam 1 okno w pokoju przeznaczonym na gabinet i bedzie to fix, jedno dachowe-główna łazienka okno jedno szersze zamiast dwóch standardowych. I podobnie jak ty garaż i pom gosp. od zach. i płn. Od płn. dwa okna, kuchnia płn. wsch. Jak szukałem projektu to na usytuowanie pomieszczeń zwracałem uwagę.

stary fundament chce wykorzystać na garaż żebym nowego nie musiał kopać. myślę że problemu z nim nie będzie bo w końcu dom na nim stoi to musi być dobry. na wschodnie ścianie mogę dać okno fix do 1,5m szer. w przyszłości będę musiał zrobić z dużego salonu dwa pomieszczenia wiec okno się przyda. wydaje mi się ten układ ustawny i najlepszy jak dla mnie. przypomnę że w salonie chciałbym mieć duży stół do bilarda więc pod tym względem jeszcze na to patrzę.

gość który zajmuje się remontami i budowa twierdzi że dom nadaje się do remontu i można by było mieszkać. architekt doradzał że co najwyżej mury mogłyby zostać ale strop nowy i wiadomo dach. stwierdził że fundament jest dobry i bez problemu lany strop może być. i długo też tak myślałem i byłbym do tego skłonny ale chce mieć dom prawie pasywny więc dom musi być nowy. w starym musiałbym zmienić jedna wew ścianę nośna, robić większe otwory na okna i musiałbym podnieść podłogę o 0,5m. dla mnie jest to zrozumiałe bo mam teren taki że czasami może mnie zalać potoczek co obok płynie. więc zasadziłem że do fundamentu rozbiorę dom, zrobię wieniec na starym fundamencie i nowy domek na tym postawię. ale ponoć jak zburzę ściany to może stary fundament się odkształcić czy coś w tym stylu. więc pomyślałem że za nim mogę nowy postawić na płycie fundamentowej jak się uda. mnie też stary dom nie przeraża ale wewnętrzny układ pomieszczeń mi nie odpowiada i muszę to zmienić. wiem że nie jeden z grubsza by to ogarnął i mieszkał ale ja byle czym nie będę zadowolony. jak ktoś miał możliwość remontu takiego domu to wie że to da się zrobić ale ja uważam że nie warto.

To uważnie rozbierze ten obecny dom, papiery o rozbiórkę, fundamenty też wyciągnij gruz się przyda.

Cegły też, dokupisz silikatów i będzie ok. Ba nawet z betonu możesz wylewać dom,

W pewnym momencie nastała modna na ciepłe pustaczki.

Akuratnie jestem w trakcie projektu dla jednego inwestora, żelbet i silikaty.

parter.jpg

po przemyśleniach zdecyduje się na ten rodzaj projektu z takim rozmieszczeniem pomieszczeń. południowo zachodnia strona jest najlepsza na salon bo najdłużej ze światła się korzysta, od południowo wschodniej kuchnia bo popołudniu nie będzie się przegrzewać. jeżeli chodzi o okna na wschodniej ścianie to wstępnie je zostawię, jak będę miał potwierdzone od konstruktora że tak to mniej więcej może być pod względem technicznym i kosztownie będzie mi odpowiadać czyli będę pewny na 100% że buduje to aslotowi prześlę projekt do jego weryfikacji żeby mi OZC zrobił i przy okazji rozpisze jak dobrać parametry poszczególne domu aby był prawie pasywny na poziomie 15-30kWh/m2K aby było dobrze i nie przeinwestowane. do ogrzewania myślę PC pow-woda lub piec kondensacyjny na gaz ale chyba skuszę się na pompę. na pewno cały parter w podłogówce, jeszcze muszę pomyśleć czy całe poddasze też czy jednak w sypialniach dać grzejniki. temu o tym myślę żeby móc regulować sobie temperaturę aby w nocy obniżyć na spanie do 19st, rano jak się wstanie może być 22, jak w domu nikogo nie ma to można obniżyć a popołudniu jak wszyscy wracają to znowu podwyższyć. ściany myślę z BK więc szybko się nagrzeje i szybko wychłodzi. uważam że akumulacja ścian nie jest za dobra. jak się mylę to trudno moja sprawa. ale do zimnych ścian jakoś nie mam przekonania. a w lato jak będzie grzało to rolety się zaciągnie na okno i też się przeżyję,

te duże okna od południowej strony i południowo-zachodniej wychodzą strasznie drogo ale trudno. za sam montaż średnio trzeba liczyć ok.7tyś i ze względu na dużą wagę tych okien musiałbym się na to skusić żeby to dobrze zrobić. ale jak bym zmniejszył to do innej opcji to może uda mi się to z sąsiadem zamontować. montowałem z nim okna u siebie w domu i największy problem był z demontażem starych okien a tu będzie łatwiej bo będą tylko otwory. więc pomyślałem o taki rozwiązaniu

południowy-zachód.png

jak myślicie wystarczą takie przeszklenia jak na dom prawie pasywny? kosztownie to pewnie z 8tys bym oszczędził jak nie więcej bo mógłbym sam zmontować i byłyby tańsze.

a więc to ty chcesz zrobić dom zeroenergetyczny. jak nie jesteś bogaty to życzę powodzenia i stawiam zgrzewkę flachy jak Ci się uda. zrobienie domu pasywnego nie jest łatwe i tanie a co dopiero zeroenergetycznego. ka chcę na swoje ściany dać 20cm styro 031 a Ty musiałbyś dać min 40 takiego lub o wiele więcej zwykłego.samo ułożenie tak grubego ocieplenia nie jest łatwe. koszt za kubik w 220 max się zmieści więc można łatwo policzyć ile to będzie kosztować a to tylko cena za materiał. ekipa na dwie warstwy by to musiała kłaść czyli 2 lub 3 razy nawet pewnie drożej za to skasowali. przeszklenia od południa muszą być maksymalne a dom w kształcie prostopadłościanu. z płaskim dachem. tu się nie da wybrać jakiś projekt i go dostosować. jest to do zrobienia ale tylko jak się ma dużo kasy bo podejrzewam że będzie 2 lub 3 razy droższy niż pasywny. więc bajek nie opowiadaj bo albo jesteś bogaty albo marzycielem