Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badanie rzeczywistego COP zespołu 9 pomp ciepła

stutom

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i nie ukrywam, że potrzebuję pomocy.

Mam mały problem, a raczej niedostatek wiedzy w temacie (uzupełniam na bieżąco, ale muszę już podać do analizy wstępne wyniki). Otóż, chcę podjąć pracę dyplomową nt. "Analiza efektywności wykorzystania pomp ciepła...", poszukuję rady, jak obliczać COP rzeczywiste pompy ciepła.

Zainstalowane urządzenia:

- 9 pomp ciepła,

- w każdej sprężarka SANYO C-SCN603H8K,

- wymiennik płytowy w każdej pompie,

- 2 bufory po 2000 l. połączone ze sobą,

- bezpośrednie odparowanie w gruncie,

- od każdej pompy 5 zaworów rozprężnych, czyli 5 sond na głębokości 30m., rury 10 i 12 mm.,

- pompy tylko na potrzeby ogrzewania (klimakonwektory), bez c.w.u.,

- pompy wyłączają się przy 37st.C, histereza 2st. C,

- pompy cyrkulacyjne z ustawioną wydajnościa - 3300l/h

Co mam?

- 4 elektroniczne mierniki temperatury (sterowniki chłodnicze różnego typu z odzysku, ale sprawne)

- pirometr

- miernik elektryczny cęgowy

Obiekt:

- Kościół, na planie krzyża, długość 80 m, szerokość 40 m, wysokość 18 m

Co obliczyłem dla próby:

- pobór prądu na każdej fazie L1 - 11,0 A, L2 - 10,1 A, L3 - 10,9 A,

- napięcie międzyfazowe - 378 V, fazowe 221 V (średnia),

- temperatura rury tłoczącej 84,5st. C - 10 cm za sprężarką,

- temperatura rury ssącej -8,9st. C - 10 cm przed sprężarką,

- temperatura wyjścia wody z bufora (sterownik) 36,5st. C,

- temperatura wejścia wody do bufora (powrót, pirometrem na rurze) - 21,4st. C,

- temperatura na klimakonwektorze, który był w miarę blisko od bufora - 26,5st. C - pirometrem,

- temperatura na klimakonwektorze, który był najdalej od bufora - 19,2 st. C - pirometrem,

Wszystkie wartości mierzone były w tej samej chwili (czujki dobrze zaizolowane).

Promotor obiecał mi, że jeżeli moje pomiary będą miały ręce i nogi, postara się załatwić mi mierniki z rejestratorami.

A i dodam, że we wzierniku widać "burzę czynnika" smile

Do rzeczy:

Na których wartościach się skupić, aby jak najlepiej policzyć COP?,

Co mierzyć, jak mierzyć, gdzie waszym zdaniem popełniam błąd?

Baaaardzo liczę na waszą pomoc smile

Pozdrawiam gorąco

Student, który odkłada wszystko na ostatnią chwilę.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekaj, bo czegos nie rozumiem. Dokonujesz wielu poamiarow, ale jakos tak "chaotycznie" troszke.

Zeby znac rzeczywiscty COP pompy ciepla musisz znac 2 wartosci energii w jednostce czasu. Energie pobrana przez urzadzenie i energie wytworzona przez urzadzenie, Energia pobrana to najczesciej energia elektryczna, ktora mozna w prosty sposob pomierzyc licznikiem tejze. Energia wytworzona, to energia dostarczona do ukladu CO. Tutaj pomiar jest juz bardziej "finezyjny", bo musisz znac ilosc czynnika dostarczonego do ukladu CO oraz jego roznice temperatury. Taka operacje "calkowania" dokonuje cieplomierz.

Jesli bedziesz mial licznik elektryczny na zasilaniu calego urzadzenia i cieplomierz(e) zainstalowany(e) za buforem(ami), to okreslisz bardzo dokladnie rzeczywista sprawnosc takiej instalacji. Nie musisz dokonywac ciaglego odczytu z rejestracja. Wystarczy zanotowac wskzania po jakims czasie pracy urzadzenia. Jesli zrobisz to w skali sezonu grzewczego bedziesz mial SPF.

Czy taka informacja, jaka podalem wyzej, jest dla Ciebie czyms nowym?

Czy taka informacja, jaka podalem wyzej, jest dla Ciebie czyms nowym?

Nie jest niczym nowym, ale w tej chwili nie dysponuję ciepłomierzem, a obliczyć COP muszę wstępnie, aby przedstawić je promotorowi.

Dziękuję za pomoc

-8,9C na ssącej + 6C przegrzania = -15C parowanie?!

Twoja pompa ma zamrożone DZ. Twoja pompa nie działa!

Nawet jak masz za mało czynnika, czy źle ustawione przegranie, to też oznacza, że Twoja pompa nie działa.

Z COP jak wyżej musisz mieć precyzyjne pomiary T zasilania i powrotu na skraplaczu oraz dokładny chwilowy przepływ.

Gdyby twoja pompa działała, to przy parowaniu - 15C i skraplaniu 35C miała by COP 2,5, ale Twoja pompa nie działa.

Zwróć uwagę na sposób podawania przez studenta parametrów! Być może to nie minus ale myślnik?

To chyba nie to. Tu niekonsekwentnie myslnik bez spacji oznacza wiec wartosc uenma.

Mnie to jakos nie zdziwilo. Grzejac taki obiekt mozna kazde DZ "zajechac". :)

BTW:

W dupach sie poprzewracalo. Grzany kosciolek. Pewnie jeszcze fotele z zaglowkami i miejscem na Cole. ;)

Zwróć uwagę na sposób podawania przez studenta parametrów! Być może to nie minus ale myślnik?

:)

no tak, ale co mnie to, co autor miał na myśli?

Napisał - 8,9C, to dostał odpowiednią odpowiedź.

Z drugiej strony czy on przy bezpośrednim parowaniu ma 160W/m2 odwiertu, i to przy parowaniu +2,9C?

No stety tak:yes: dla kontrastu i rownowagi.

Czyli jak ktos pisze z sensem, to sie wtedy pojawiasz Ty i jest rownowaga. No tu sie musze zgodzic. ;)

Przeciez ja nie odnosilem sie do wynikow jego pomoarow, tylko do celowosci takiego ich wykonania. Goowno mnie obchodzilo co mu tam wyszlo i jakie temperatury odczytal, bo co by nie wyszlo, to nie obliczy, ani nawet nie oszacuje z tego COP instalacji ktora bada.

Pobawiłem się coolpackiem i dziwne rzeczy wychodzą

By uzyskać Tks 84C przy ssaniu 8,9C skraplanie powinno wynosić 63C. Przy zasilaniu z bufora 37C trochę bez sensu. W/g danych producenta prąd powinien wynosić ponad 15A.

Przy ssaniu - 8,9C, skraplanie min 58C - równie bez sensu, prąd ok 12A

Błąd największy czai się w przegrzaniu, bo on sam przyznał, że we wzierniku "burza". Z danych producenta przy prądzie 11A skraplanie powinno wynosić ok 45C

przy ssaniu -8,9C, to parowanie -26C i przegrzanie 17C

przy ssaniu +8,9C, to parowanie - 14C, przegrzanie 23C

by w końcowym efekcie uzyskać temperaturę końca sprężania 84C

Czy ta pompa działa?

Czyli jak ktos pisze z sensem, to sie wtedy pojawiasz Ty i jest rownowaga. No tu sie musze zgodzic. ;)

Przeciez ja nie odnosilem sie do wynikow jego pomoarow, tylko do celowosci takiego ich wykonania. Goowno mnie obchodzilo co mu tam wyszlo i jakie temperatury odczytal, bo co by nie wyszlo, to nie obliczy, ani nawet nie oszacuje z tego COP instalacji ktora bada.

Wszystko sie zgadza, piszesz o ,,dupach" , ,,goownach" itp. itd. jesli masz to z tylu to po co bezsensu gmerasz ?

A pojawilem sie gdy przeczytalem ,, W dupach sie poprzewracalo. Grzany kosciolek. Pewnie jeszcze fotele z zaglowkami i miejscem na Cole. "

Wnioskuje ze jestes dretwy, bo co zlego w kosciele z fotelami a'la Cinema City :D do tego ciepelko z Pc ... yyyyy raczej wypas:cool:

Wnioskuje ze jestes dretwy, bo co zlego w kosciele z fotelami a'la Cinema City :D do tego ciepelko z Pc ... yyyyy raczej wypas:cool:

Kazdy ma na to swoja "optyke". Niektorzy (wydawaloby sie dorosli) patrza na Swiat "oczami" dziecka. Dzieci zdecydowanie nie sa "dretwe" i im tez takie cos na pewno bedzie pasowalo. ;)