stutom 07.02.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i nie ukrywam, że potrzebuję pomocy. Mam mały problem, a raczej niedostatek wiedzy w temacie (uzupełniam na bieżąco, ale muszę już podać do analizy wstępne wyniki). Otóż, chcę podjąć pracę dyplomową nt. "Analiza efektywności wykorzystania pomp ciepła...", poszukuję rady, jak obliczać COP rzeczywiste pompy ciepła. Zainstalowane urządzenia:- 9 pomp ciepła,- w każdej sprężarka SANYO C-SCN603H8K,- wymiennik płytowy w każdej pompie,- 2 bufory po 2000 l. połączone ze sobą,- bezpośrednie odparowanie w gruncie,- od każdej pompy 5 zaworów rozprężnych, czyli 5 sond na głębokości 30m., rury 10 i 12 mm.,- pompy tylko na potrzeby ogrzewania (klimakonwektory), bez c.w.u.,- pompy wyłączają się przy 37st.C, histereza 2st. C,- pompy cyrkulacyjne z ustawioną wydajnościa - 3300l/h Co mam?- 4 elektroniczne mierniki temperatury (sterowniki chłodnicze różnego typu z odzysku, ale sprawne)- pirometr- miernik elektryczny cęgowy Obiekt:- Kościół, na planie krzyża, długość 80 m, szerokość 40 m, wysokość 18 m Co obliczyłem dla próby:- pobór prądu na każdej fazie L1 - 11,0 A, L2 - 10,1 A, L3 - 10,9 A,- napięcie międzyfazowe - 378 V, fazowe 221 V (średnia),- temperatura rury tłoczącej 84,5st. C - 10 cm za sprężarką,- temperatura rury ssącej -8,9st. C - 10 cm przed sprężarką,- temperatura wyjścia wody z bufora (sterownik) 36,5st. C,- temperatura wejścia wody do bufora (powrót, pirometrem na rurze) - 21,4st. C,- temperatura na klimakonwektorze, który był w miarę blisko od bufora - 26,5st. C - pirometrem,- temperatura na klimakonwektorze, który był najdalej od bufora - 19,2 st. C - pirometrem, Wszystkie wartości mierzone były w tej samej chwili (czujki dobrze zaizolowane). Promotor obiecał mi, że jeżeli moje pomiary będą miały ręce i nogi, postara się załatwić mi mierniki z rejestratorami. A i dodam, że we wzierniku widać "burzę czynnika" smile Do rzeczy:Na których wartościach się skupić, aby jak najlepiej policzyć COP?,Co mierzyć, jak mierzyć, gdzie waszym zdaniem popełniam błąd? Baaaardzo liczę na waszą pomoc smile Pozdrawiam gorącoStudent, który odkłada wszystko na ostatnią chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Czekaj, bo czegos nie rozumiem. Dokonujesz wielu poamiarow, ale jakos tak "chaotycznie" troszke. Zeby znac rzeczywiscty COP pompy ciepla musisz znac 2 wartosci energii w jednostce czasu. Energie pobrana przez urzadzenie i energie wytworzona przez urzadzenie, Energia pobrana to najczesciej energia elektryczna, ktora mozna w prosty sposob pomierzyc licznikiem tejze. Energia wytworzona, to energia dostarczona do ukladu CO. Tutaj pomiar jest juz bardziej "finezyjny", bo musisz znac ilosc czynnika dostarczonego do ukladu CO oraz jego roznice temperatury. Taka operacje "calkowania" dokonuje cieplomierz.Jesli bedziesz mial licznik elektryczny na zasilaniu calego urzadzenia i cieplomierz(e) zainstalowany(e) za buforem(ami), to okreslisz bardzo dokladnie rzeczywista sprawnosc takiej instalacji. Nie musisz dokonywac ciaglego odczytu z rejestracja. Wystarczy zanotowac wskzania po jakims czasie pracy urzadzenia. Jesli zrobisz to w skali sezonu grzewczego bedziesz mial SPF. Czy taka informacja, jaka podalem wyzej, jest dla Ciebie czyms nowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stutom 08.02.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Czy taka informacja, jaka podalem wyzej, jest dla Ciebie czyms nowym? Nie jest niczym nowym, ale w tej chwili nie dysponuję ciepłomierzem, a obliczyć COP muszę wstępnie, aby przedstawić je promotorowi. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Z danych ktore zbierasz nie obliczysz. Nawet zgrubnie. Predzej zgadniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 -8,9C na ssącej + 6C przegrzania = -15C parowanie?!Twoja pompa ma zamrożone DZ. Twoja pompa nie działa!Nawet jak masz za mało czynnika, czy źle ustawione przegranie, to też oznacza, że Twoja pompa nie działa.Z COP jak wyżej musisz mieć precyzyjne pomiary T zasilania i powrotu na skraplaczu oraz dokładny chwilowy przepływ.Gdyby twoja pompa działała, to przy parowaniu - 15C i skraplaniu 35C miała by COP 2,5, ale Twoja pompa nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 To bezposrednie parowanie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.02.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Tak było napisane.Ja coś nie tak napisałem?- 15C uważasz za OK przy bezpośrednim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.02.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Tak było napisane. Ja coś nie tak napisałem? - 15C uważasz za OK przy bezpośrednim? A czy przegrzanie to nie ssanie - parowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.02.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 A czy przegrzanie to nie ssanie - parowanie? Jest |-8,9C na ssaniu - (-15C) na parowaniu| = 6C przegrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.02.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 -8,9C na ssącej Zwróć uwagę na sposób podawania przez studenta parametrów! Być może to nie minus ale myślnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Zwróć uwagę na sposób podawania przez studenta parametrów! Być może to nie minus ale myślnik? To chyba nie to. Tu niekonsekwentnie myslnik bez spacji oznacza wiec wartosc uenma. Mnie to jakos nie zdziwilo. Grzejac taki obiekt mozna kazde DZ "zajechac". BTW: W dupach sie poprzewracalo. Grzany kosciolek. Pewnie jeszcze fotele z zaglowkami i miejscem na Cole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.02.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Zwróć uwagę na sposób podawania przez studenta parametrów! Być może to nie minus ale myślnik? no tak, ale co mnie to, co autor miał na myśli? Napisał - 8,9C, to dostał odpowiednią odpowiedź. Z drugiej strony czy on przy bezpośrednim parowaniu ma 160W/m2 odwiertu, i to przy parowaniu +2,9C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.02.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 BTW: W dupach sie poprzewracalo. Grzany kosciolek. Pewnie jeszcze fotele z zaglowkami i miejscem na Cole. Bledu to nie potrafiles wylapac, ale jak o doopie marynie to juz podbijasz . Co zlego jest w grzaniu np. takich ,,gmachow" Pc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Bledu to nie potrafiles wylapac, ale jak o doopie marynie to juz podbijasz . Co zlego jest w grzaniu np. takich ,,gmachow" Pc ? Znowu zaczynasz truc dupsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.02.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Znowu zaczynasz truc dupsko? No stety tak:yes: dla kontrastu i rownowagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 No stety tak:yes: dla kontrastu i rownowagi. Czyli jak ktos pisze z sensem, to sie wtedy pojawiasz Ty i jest rownowaga. No tu sie musze zgodzic. Przeciez ja nie odnosilem sie do wynikow jego pomoarow, tylko do celowosci takiego ich wykonania. Goowno mnie obchodzilo co mu tam wyszlo i jakie temperatury odczytal, bo co by nie wyszlo, to nie obliczy, ani nawet nie oszacuje z tego COP instalacji ktora bada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.02.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Pobawiłem się coolpackiem i dziwne rzeczy wychodząBy uzyskać Tks 84C przy ssaniu 8,9C skraplanie powinno wynosić 63C. Przy zasilaniu z bufora 37C trochę bez sensu. W/g danych producenta prąd powinien wynosić ponad 15A.Przy ssaniu - 8,9C, skraplanie min 58C - równie bez sensu, prąd ok 12ABłąd największy czai się w przegrzaniu, bo on sam przyznał, że we wzierniku "burza". Z danych producenta przy prądzie 11A skraplanie powinno wynosić ok 45Cprzy ssaniu -8,9C, to parowanie -26C i przegrzanie 17Cprzy ssaniu +8,9C, to parowanie - 14C, przegrzanie 23Cby w końcowym efekcie uzyskać temperaturę końca sprężania 84CCzy ta pompa działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Czyli jak ktos pisze z sensem, to sie wtedy pojawiasz Ty i jest rownowaga. No tu sie musze zgodzic. Przeciez ja nie odnosilem sie do wynikow jego pomoarow, tylko do celowosci takiego ich wykonania. Goowno mnie obchodzilo co mu tam wyszlo i jakie temperatury odczytal, bo co by nie wyszlo, to nie obliczy, ani nawet nie oszacuje z tego COP instalacji ktora bada. Wszystko sie zgadza, piszesz o ,,dupach" , ,,goownach" itp. itd. jesli masz to z tylu to po co bezsensu gmerasz ? A pojawilem sie gdy przeczytalem ,, W dupach sie poprzewracalo. Grzany kosciolek. Pewnie jeszcze fotele z zaglowkami i miejscem na Cole. " Wnioskuje ze jestes dretwy, bo co zlego w kosciele z fotelami a'la Cinema City do tego ciepelko z Pc ... yyyyy raczej wypas:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Czy ta pompa działa? Cieniutki jestem od strony technicznej, ale intuicyjnie mysle ze to jakas makieta, oby kiedys caly wywod nie byl powielany w prospektach. To w nawiazaniu do ostatniego nr. Muratora i dodatku ,,Pompy Ciepła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Wnioskuje ze jestes dretwy, bo co zlego w kosciele z fotelami a'la Cinema City do tego ciepelko z Pc ... yyyyy raczej wypas:cool: Kazdy ma na to swoja "optyke". Niektorzy (wydawaloby sie dorosli) patrza na Swiat "oczami" dziecka. Dzieci zdecydowanie nie sa "dretwe" i im tez takie cos na pewno bedzie pasowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts