Lapeno 14.03.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Kuchnia jaka bedzie taka bedzie - musi wystarczyc Lapeno u mnie wchodzi tylko odwiert, ale czemu u ciebie az 6x50 ? Ten twoj komplet to oczywiscie bez podlogowki, tylko kotlownia ? Komplet to kotłowna oczywiście. Mam ofertę na samo zrobienie podłogówki - 20 tys. + VAT. Odnośnie ilości odwietów - tak wyliczył maher od pompy. Ty masz jeden odwiert? O jakiej głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 14.03.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wojak65 i Lapeno U nas mamy mieć 4 odwierty po 95m każdy. Pompa 17kW - duża, ale my mamy sporą powierzchnię do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 14.03.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Bocianki, chciałam się Was poradzic, ale nie wiem, jak wrzucić tu rysunki architekta zapisane na pulpicie w formacie PDF. Podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea28 14.03.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 witam wszystkie Bocianki 2014 my tez chcielismy zaczac wlasnie teraz ... ale najpierw mielismy tyle zmian w gotowym projekcie Seattle od Lipinskich ,ze postawilismy na projekt indywidualny... i czekamy ,w miedzy czasie zrobilismy odwierty i okazalo sie ze jest TORF na dzialce... jestesmy zalamani bo to ponoc duzo wieksze koszty budowy.. Czy ktos z was mial podobny Problem i moglby cos poradzic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 14.03.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 cormac, lapeno Ja na razie jestem na etapie gazu, tyle że do rury mam ok 35m wiec jak mi gazownia zaśpiewa za samo przyłącze ponad 10k to się będę zastanawiał nad PC, Wstępne oferty dla PC ok. 10-12kW mam na ok 35 000 ale tam jest 3x50m dlatego tak mnie dziwi wasze 6x50 i 4x95 !!! No ale nic, zobaczymy jak to będzie w praktyce, jak by człowiek wiedział na wstępie że będzie te "luźne" 35000 PLN to by od razu PC zakładał, ale jak czytam to forum już od ponad 1,5 roku to każdy wydaje więcej niż zakładał na wykończeniówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 14.03.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 cormac, lapeno Ja na razie jestem na etapie gazu, tyle że do rury mam ok 35m wiec jak mi gazownia zaśpiewa za samo przyłącze ponad 10k to się będę zastanawiał nad PC, Wstępne oferty dla PC ok. 10-12kW mam na ok 35 000 ale tam jest 3x50m dlatego tak mnie dziwi wasze 6x50 i 4x95 !!! PC u nas akurat zajmuje się chłop, ale z tego co pamiętam długość kolektorów dobierali nam do mocy pompy i sytuacji geologicznej. Te 4x95 to jest z raportu geologa , który w naszym przypadku był niezbędny do zgody na odwierty. Coś mi się kołacze po głowie, że poniżej jakiejś głebokości trzeba mieć pozwolenie na wiercenie. Jest taki wątek poczytaj może coś Ci rozjaśni. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162348-odwierty-pionowe-ile-i-jakie-długie My mamy gaz w granicy działki, ale i tak idziemy w PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 15.03.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Bocianki, chciałam się Was poradzic, ale nie wiem, jak wrzucić tu rysunki architekta zapisane na pulpicie w formacie PDF. Podpowiecie? Najlepiej jeśli masz obrazki w jpg. Przeglądając ten plik w pdf zrób zrzut ekranu i zapisz go w jpg, później już tutaj możesz dodać obrazek Jakbyś nie wiedziała jak zrobić Print Screen - tutaj jest krótka instrukcja: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294532.html witam wszystkie Bocianki 2014 my tez chcielismy zaczac wlasnie teraz ... ale najpierw mielismy tyle zmian w gotowym projekcie Seattle od Lipinskich ,ze postawilismy na projekt indywidualny... i czekamy ,w miedzy czasie zrobilismy odwierty i okazalo sie ze jest TORF na dzialce... jestesmy zalamani bo to ponoc duzo wieksze koszty budowy.. Czy ktos z was mial podobny Problem i moglby cos poradzic pozdrawiam Witamy serdecznie wśród Bocianków 2014 No wszystkie takie niespodzianki są przykre niestety. Oby na tym się skończyło Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 15.03.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Witam Wszystkich Dziś mieliśmy plany jechać na działkę. Chciałam małe sosenki poprzesadzać w bezpieczne miejsce, by podczas budowy nie uległy zniszczeniu. ale tak pada, że nosa za drzwi nie chce się wystawić. Myślę, że powinnaś się zmieścić 16 m kuchnia to już coś w końcu! A jeśli chodzi o te właśnie "zakupy po pracy", bo przecież będę w mieście, to mi będzie na pewno szkoda czasu. Wolę raz a porządnie - "półhurtowo" Bo też pracuję w mieście i będę dojeżdżać do pracy z domu, ale zakupom po pracy mówię nie od ponad 5 lat dojeżdżam do pracy - 20 kilometrów. Gdy się przeprowadzę, będzie 30 km. Już jestem nauczona tak żyć. Mieliśmy mały problem z sąsiadami- ale ogarnęliśmy to dziś- rozmowa i jeszcze raz rozmowa daje efekty... dobrze, że dogadujecie się z sąsiadami. Ja też mam problem z sąsiadem. W ubiegłym tygodniu napisałam do nich list. Konkretny, czego oczekuję i jakie będą konsekwencje gdy znów mnie oleją. Dałam im czas do końca kwietnia - albo przestawienie tego nieszczęsnego płota, albo wyprostowanie dokumentacji w Starostwie. I proszę, poskutkowało. Za kilka dni zadzwonili, powiedzieli, że są umówieni z geodetą i będą wyjaśniać sprawę. Jednak się da. Oby udało się doprowadzić do końca całą sprawę. Trochę jesteśmy do tyłu..okazało się że w warunki z gazowni to możemy jedynie podpalić okzałao się że mają jakieś dziwne mapy na których w naszej działce jest gaz... a nie ma. I znowu musimy czekać Masakra. Dokumenty sobie, życie sobie! Rany, rany, jak tak was czytam, to dochodzę do wniosku, że coś ze mną jest nie tak Wybierając projekt domu obcinałam każdy metr, bo na cholerkę mi tych kwadratów tyle Użytkowej mamy 90 + 20 garaż z kotłownią , a i tak uważam, że jest to o co najmniej 35 za dużo i chętnie wywaliłabym jeden pokój z poddasza, ale mąż się uparł Zakładając czysto hipotetycznie, że najprawdopodobnie skończymy na typowym modelu rodziny 2+1 + pies, i absolutnie nie godzę się na sytuację, że w przyszłości dorosłe już dziecko mieszka z nami, zastanawiam się co ja zrobię za kilka lat z tym metrażem NIe wywalaj już żadnego pokoju! zaufaj starszej koleżance Za 'kilka lat', jak będziesz miała za dużo metrów, to dom wystawisz pod młotek. i zbudujesz kolejny dom, odpowiedni na miarę aktualnych potrzeb. :D A teraz pytanie z innej beczki co myślicie o pokryciu dachu blachą ? Blachy na rąbek stojący prime click http://www.budmat.pl/index.php/prime_produkt/ może ktoś wie jak to się na cenowo do blachodachówki ? jak z jakością i kosztami robocizny ? Pozdrawiam Mój mąż trochę zgłębiał ten temat i zdecydowaliśmy, że robimy dachówkę, bo: - koszt wykonania dachu w dachówce, a w blachodachówce jest podobny. Blachy są tańsze, ale jest wiele odpadów. - jakość - dachówka jest na całe życie, blacha ładnie wygląda przez kilkanaście lat. Nie wiem jak te dzisiejsze blachy, ale patrząc na moim osiedlu - gdzie domy były budowane 10 - 15 lat temu - te dachy wyglądają już nieatrakcyjnie. w sklepach można kupić blachę z gwarancją na 30 lat. Ale! taką gwarancję można mieć, gdy co pięć lat będziemy odpowiednio zabezpieczać/impregnować/malować dach. Ja dziękuję za taką gwarancję. Kejt tylko ,że w nowych projektach kuchnie są otawre na salon więc ta mala ilość metrów kw jakoś nie daje się we znaki tak jak w startym budownictwie więc myślę, że z nasza 10 metrowa nie będzie taka zła ja jestem za dużą bałaganiarą, aby mieć kuchnię otwartą na salon. Wierka, planujecie pompe ciepla - macie juz jakas wycene na wszystko ? tak, mamy wycenę, jesteśmy już krok od podpisania umowy. Pompa gruntowa, planowane są 3 odwierty po 70 metrów, pompa 10kW. Pompa ciepła - tu dużo zależy od sposbu zasilania pompy - chcecie robić odwierty, czy robić zasialeni poziome. Póki co przy moim metrażu wychodzi, że zapłacę 38 tys + VAT za komplet - 6 x 50 pionowych odwiertów + kotłownia komplet (pompa, naczynie CWU). . gdzie Ty taką cenę znalazłeś? ja mam za odwierty 19tys netto, pompa 32 tys. netto Komplet to kotłowna oczywiście. Mam ofertę na samo zrobienie podłogówki - 20 tys. + VAT. Wojak65 i Lapeno U nas mamy mieć 4 odwierty po 95m każdy. Pompa 17kW - duża, ale my mamy sporą powierzchnię do ogrzewania. duuuża. Zajrzałam do Twojego dziennika, pow. masz podobną do mojej. ilość pomieszczeń podobna. Kubatura również. ciekawi mnie z czego wynika tak duża pompa? Czy rozmawialiście z jedną firmą, czy kilkoma? Czy wszyscy tak dużą pompę Wam proponowali? PC u nas akurat zajmuje się chłop, ale z tego co pamiętam długość kolektorów dobierali nam do mocy pompy i sytuacji geologicznej. Te 4x95 to jest z raportu geologa , który w naszym przypadku był niezbędny do zgody na odwierty. Coś mi się kołacze po głowie, że poniżej jakiejś głebokości trzeba mieć pozwolenie na wiercenie. Jest taki wątek poczytaj może coś Ci rozjaśni. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162348-odwierty-pionowe-ile-i-jakie-długie poniżej 100 metrów musi być zgoda, bo to już roboty górnicze. Bocianki, chciałam się Was poradzic, ale nie wiem, jak wrzucić tu rysunki architekta zapisane na pulpicie w formacie PDF. Podpowiecie? Plików PDF nie da się tu wrzucić. Otwórz sobie plik pdf i zrób screen ekranu. A następnie wrzuć tu jako zdjęcie jpg. uffff ... ale się naprodukowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 15.03.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 wierka pompa została dobrana do budynku. Mamy bardzo dużo przeszkleń. Fakt jest troche przewymiarowana, ale tylko troche Rozmawialiśmy z kilkoma firmami, nikt nie zapropnował nam mniejszej niż 14kw. Duża pompa = wyższa cena. Czasami ze względu na koszta samej pompy instalatorzy proponują inwestorom mniejsze pompy, a potem pompa nie wyrabia i zaczyna się dogrzewanie grzałkami czyli prądem. Nasz instalator montuje pompy od 20 lat. Byłam i oglądałam jego pompy sprzed 18 i 10 lat. Działają, właściciele są zadowoleni. Fajne jest to, że robi nam kompleksowo odwierty, pompę , podłogówkę i wylewki po. (To ostatnie to akurat firma z nim wspólpracująca) daje gwarancję na całość i nie ma problemu z przerzucaniem odpowiedzialności. Poniżej 30 m musisz mieć zgodę urzędu na odwierty. I projekt prac geologicznych. Niektórzy instalatorzy wiercą bez , ale wtedy warto mieć spoko sąsiadów, którzy tego nie zgłoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 15.03.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Jak długo czekaliście na mapy do celów projektowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 15.03.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Jak długo czekaliście na mapy do celów projektowych? Za pierwszym razem miesiąc. Za drugim razem tydzień. Pierwsza nam się przeterminowała, jak czekaliśmy na decyzję czy nam wybudują obwodnicę koło działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.03.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 cormac - masz wylicone OZC dla domu ?? kazde urządzenie grzewczne należy dobierać do obciążenia cieplnego budynku / sezonowego zapotrzebowania na cieplo dla budynku na podstawie dokładnych wyliczen a nie palec do góry i w ciemno bo ma mam 20 letnie doświadczenie .... czym lepiej ociplony dom tm mnjsa pompa potrzebna - ozc kosztuj 2-4 sowek pompa hhoho - mniejza popa -duże oszednosci biorac pod uwagę sredni COPna poziomie 2,5 (pewni bedzie wyzszy3-3,5) pompy masz w domu 2x większym od moego masz o 70% więkse urzadzenie od mojego (ja mam kabl za 5 tys o mocy do 10 kW, kubatura 420m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 15.03.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 R&K tak mamy policzone OZC. To nie jest tak, że łykamy wszytsko co nam wcisną Kubaturę mamy ok 940m3 i 105 m2 przeszkleń. No i bryła nie jest zwarta. Jeszcze raz będziemy liczyć OZC jak już zdecydujemy się na konkretne okna. Po roku zmieniły się parametry na lepsze, ceny profili potaniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.03.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 z ciekawości ile taki kompletny system mniej więcej ma Was kosztowac? i jak wyszlo OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 15.03.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ja dostałam 20 lutego w wersji pdf i do tej pory czekam, zaraz miną dwa miesiące... już mam dosyć łażenia nawet do geodety któremu płacę a on ma nas gdzieś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 15.03.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 z ciekawości ile taki kompletny system mniej więcej ma Was kosztowac? i jak wyszlo OZC? Poszło na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 15.03.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ja dostałam 20 lutego w wersji pdf i do tej pory czekam, zaraz miną dwa miesiące... już mam dosyć łażenia nawet do geodety któremu płacę a on ma nas gdzieś... Niestety projektowanie tak długo trwa, u mnie to samo. Natomiast geodetów jest wszędzie pełno, ja bym podziękowała, jeśli nie jest słowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 15.03.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 dobrze, że dogadujecie się z sąsiadami. Ja też mam problem z sąsiadem. W ubiegłym tygodniu napisałam do nich list. Konkretny, czego oczekuję i jakie będą konsekwencje gdy znów mnie oleją. Dałam im czas do końca kwietnia - albo przestawienie tego nieszczęsnego płota, albo wyprostowanie dokumentacji w Starostwie. I proszę, poskutkowało. Za kilka dni zadzwonili, powiedzieli, że są umówieni z geodetą i będą wyjaśniać sprawę. wierka, trzymam w takim razie kciuki za rozwiązanie problemu. Czasami po dobroci się nie da i trzeba walczyć o swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemonka77 15.03.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Witam wszystkich budujących i planujących budowę. Od wczoraj jestem właścicielką działki . Możemy więc z mężem zaczynać budowanie- marzymy o tym już od kilku lat. Projektu jeszcze nie wybraliśmy - ale ogólnie parterówka z poddaszem do ewent. późniejszej adaptacji. Kształt prostokąta, dach dwuspadowy. Jedyne szaleństwo to zadaszony taras i daszek nad wejściem. Na razie złożyliśmy wniosek o wypis z MPZP. Teraz chyba trzeba zaprosić na działkę geodetę, żeby wytyczył granice działki? W sumie to nie wiem jakie następne kroki poczynić- może podpowiecie? - mam się zwrócić o warunki przyłączy i o mapkę do celów projektowych? Czytam i czytam i jakoś różnie to u różnych forumowiczów z tą kolejnością działań jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 15.03.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 A propo PC, czy znacie może firmę Tazo, która produkuje i zakłada własne pompy. Oni są gdxieś z okolic Łowicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts