Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dekalog palacza"

hanka55

Recommended Posts

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja to bym "imputował" nie karmić pajaca...Jak każdy troll, tylko czeka by go ktoś zauważył.

Czekam na odpowiedź; co to są za paleniska, które nie powodują odkładania się sadzy powyżej paleniska? gdyż jest to przykład jakie bzdury tu wypowiadacie bez żadnej odpowiedzialności. Próba uzyskania wyjaśnienia na proste pytanie, zwykle kończy się epitetem: troll, pajac....

KPB tak to się kończy gdy pseudo-filozof uwierzy w swoją nieomylność.

Nawiązaniu do rozmowy 2-3 strony temu. Wiesz gdyby ten jesion który kupiłem by kopcił, szybę by mi brudziło i dawał marne wyniki w spalaniu w 100% zgodził bym się z Forest. Jest na odwrót lepsze wyniki na nim osiągałem niż przy buku ale gorsze niż grab i akacja(moim zdaniem niedoceniona niewiele ustępuje grabowi). Sam jesion był z wiosny 2015r. leżał u gościa pod chmurką, kupowany w listopadzie przeze mnie i dosuszany na maszynie przez 48h zbiłem około 7-10% na wadze.

Teraz tylko pozostaje wy sezonować drzewo i będzie git. Ja akurat drzewo kupuję luzem i układam na palety na 2 rzędy i każdej palecie robię zadaszenie. Palety między sobą mają odstęp 2 m z każdej strony i ustawione że cały czas będzie świecić na nie słońce. Każdą paletę ważę i tak co miesiąc będę sprawdzać ile na wadze tracić będzie. Na razie mam 4 palety grabu i po 2 palety jesionu i akacji. Żeby proces schnięcia poprawić zastanawiam się nad wiatą ale z otwieranym dachem który będzie sterować stacja pogody. W sumie wszystkie elementy mam wiatę metalową mam muszę tylko dach ściągnąć do tego silniki z przekładnią, plandeka, mocowania itp. już mam zastanawiam się nad zastosowaniem stacji pogody jaką używa się w markizach ale będzie działać o 180 stopni inaczej. Zła pogoda zaciągać, słoneczna otwierać, mam markizę w domu i wystarczy tylko przeprogramować bo już tak kombinowałem. Tylko czy jest sens się w to bawić i jak zwykle pierwszy prototyp zawsze coś może się popsuć i efekt może być mizerny.

Witam.

Ja wychodzę z założenia że każde drewno dobrze wysezonowane (poniżej 15 %) jest nie do pogardzenia w kominku :)

W tegoroczną zimę palę głównie sosną (ok. 50%) świerkiem (ok. 20 %) i brzozą (ok. 20%), trochę tylko dębem (ok. 10%) jak były duże mrozy - bo u mnie takie były, w sumie dwa razy po około tygodniu temperatury spadały nocą w granicach do -10/-15 stopni.

A już najlepsze jest takie drewno, które oprócz tego że jest suche, nie trzeba już ciąć ani rąbać ... bo ja takie właśnie preferuję ... :D

Pozdrawiam.

Nawiązaniu do rozmowy 2-3 strony temu. Wiesz gdyby ten jesion który kupiłem by kopcił, szybę by mi brudziło i dawał marne wyniki w spalaniu w 100% zgodził bym się z Forest. Jest na odwrót lepsze wyniki na nim osiągałem niż przy buku ale gorsze niż grab i akacja(moim zdaniem niedoceniona niewiele ustępuje grabowi). Sam jesion był z wiosny 2015r. leżał u gościa pod chmurką, kupowany w listopadzie przeze mnie i dosuszany na maszynie przez 48h zbiłem około 7-10% na wadze.

Teraz tylko pozostaje wy sezonować drzewo i będzie git. Ja akurat drzewo kupuję luzem i układam na palety na 2 rzędy i każdej palecie robię zadaszenie. Palety między sobą mają odstęp 2 m z każdej strony i ustawione że cały czas będzie świecić na nie słońce. Każdą paletę ważę i tak co miesiąc będę sprawdzać ile na wadze tracić będzie. Na razie mam 4 palety grabu i po 2 palety jesionu i akacji. Żeby proces schnięcia poprawić zastanawiam się nad wiatą ale z otwieranym dachem który będzie sterować stacja pogody. W sumie wszystkie elementy mam wiatę metalową mam muszę tylko dach ściągnąć do tego silniki z przekładnią, plandeka, mocowania itp. już mam zastanawiam się nad zastosowaniem stacji pogody jaką używa się w markizach ale będzie działać o 180 stopni inaczej. Zła pogoda zaciągać, słoneczna otwierać, mam markizę w domu i wystarczy tylko przeprogramować bo już tak kombinowałem. Tylko czy jest sens się w to bawić i jak zwykle pierwszy prototyp zawsze coś może się popsuć i efekt może być mizerny.

Przejedź się do Austrii. To kraj, który 80% energii cieplnej czerpie z drewna...Przyglądając się stosom drewna widocznym z drogi co kawałek, wyciągnij wnioski...Zrób to przed zakupem owych silników do dachu!;) Może się okazać, że będziesz miał fajną wycieczkę, która nauczy Cie rozumu w prostszy sposób niż kombinacje z pogodynką...

Witam.

Ja wychodzę z założenia że każde drewno dobrze wysezonowane(poniżej 15 %) jest nie do pogardzenia w kominku ................ jak były duże mrozy - bo u mnie takie były, w sumie dwa razy po około tygodniu temperatury spadały nocą w granicach do -10/-15 stopni.

A już najlepsze jest takie drewno, które oprócz tego że jest suche, nie trzeba już ciąć ani rąbać ... bo ja takie właśnie preferuję ... :D

Pozdrawiam.

Brednie piszesz kolego troll i ja się z tym nie zgadzam.W twej bibliotece w czasie twej sjesty czytającej, nie ma wpisu ,że drewno suche jest najlepsze gdy dostosujemy go do warunków w jakich pracuje- panuje nasz wkład ???:cool::yes:

Witam.

Pozdrawiam.

Forest - pierwszą część Twojego posta rozumiem i jest ok, ale wytłumacz co masz na myśli w tej drugiej części. Ja nie potrafię czytać w Twoich myślach i dlatego nie wiem co miałeś na myśli pisząc "nie trzeba już ciąć ani rąbać" ; co to znaczy?

Czyli jakie preferujesz: długość i grubość????

Czasami coś łomotniesz ni z gruchy ni z pietruchy a jak chcę dopytać to robi się awantura; że się czepiam.

Staram się czytać ze zrozumieniem i korzystać z wiedzy którą się niektórzy dzielą. Gdy czegoś nie rozumiem to pytam no a czasami są teorie na które reaguje się trochę SPONTANICZNIE bo są takie prowokujące jak to palenisko nad którym się sadza nie osadza.

Pozdrawiam

Czyli napisz jakie kupuje a Forest to potwierdzi.

No właśnie takie, wymiar, wilgotność, gatunek itp. itd. czego tutaj nie rozumieć nawet bez potwierdzenia Foresta? Ale co to ma za znaczenie przecież to co pasuje Forestowi nie musi pasować Tobie bo palenisko inne, preferencje inne itp.

Edytowane przez Remiks

No właśnie takie, wymiar, wilgotność, gatunek itp. itd. czego tutaj nie rozumieć nawet bez potwierdzenia Foresta? Ale co to ma za znaczenie przecież to co pasuje Forestowi nie musi pasować Tobie bo palenisko inne, preferencje inne itp.

No właśnie; a jakie masz preferencje, że się tak mnie czepiasz?

Daj spokój...Po co Ci to?!! Jak się nudzisz karm bezpańskie koty, a nie trolla...Szkoda fajnego wątku.

Daj spokój...Po co Ci to?!! Jak się nudzisz karm bezpańskie koty, a nie trolla...Szkoda fajnego wątku.

Remiks, na KPB możesz zawsze liczyć. Wy dwaj to jak "papuszki nierozłączki" - jak jeden się odezwie to wiadomo, że zaraz drugi da głos- z tym, że KPB już się chyba wypalił bo ciągle coś tylko o trolach bredzi.

Forest całe zamieszanie przez Ciebie znowu bo nie wiadomo jakie drewno preferujesz..

Pozdrawiam