Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się, że idziesz w złym kierunku ograniczając południową elewację a zwiększając północną. Zrobiłbym jak już to odwrotnie choć osobiście bardziej podoba mi się ten proponowany przez amarulla (-a/ę?) gdyby był niższy o kolankową bo do parterówki to nie potrzebne:

Te poszerzenie budynku to ściany zachodnia i wschodnia. Nie ograniczam południowej. Chciałbym zachować oryginalną długość budynku (części mieszkalnej) -18,5m odejmując jedynie garaż i przenosząc go na stronę północną, prostopadle do bryły budynku. 18,5 x 8 = 148m. Perfect.

Wg mnie na rys. obniżasz południową ścianę, prawda?

Nie. To tylko tak widać.

Chcę tylko poszerzyć budynek z 6 do 8 metrów. Te poszerzenie wymusza zmianę kąta dachu z ok. 35-37 do ok. 30-32 stopni.

Dziś byłem w delegaturze Wojewódzkiego Urzędu Konserwatora Zabytków w Wałbrzychu. Przedstawiłem wizualizacje jamniczka i omówiłem ewentualne zmiany. Babeczka jak zobaczyła wizualizacje to powiedziała "Jaki piękny!" ;) Korzystając z okazji złożyłem wniosek i będę miał na piśmie zgodę na zastosowanie kąta 30 stopni, zastosowanie blachodachówki - rąbek stojący oraz zgodę na zastosowanie paneli PV. :)

Dziś miałem pierwsze spotkanie z Panią architekt. Powiedziała, że ocieplenie od wewnątrz nie jest dobrym pomysłem i musi to skonsultować ze znajomym jakimś tam profesorem fizyki budowli. :) Mam dosłać jej wszelkie szczegóły i w następnym tygodniu da odpowiedź. Zobaczymy co wymyślą ;)

Dziś miałem pierwsze spotkanie z Panią architekt. Powiedziała, że ocieplenie od wewnątrz nie jest dobrym pomysłem i musi to skonsultować ze znajomym jakimś tam profesorem fizyki budowli. :) Mam dosłać jej wszelkie szczegóły i w następnym tygodniu da odpowiedź. Zobaczymy co wymyślą ;)
Mądra kobieta.

Raczej zna się na rzeczy:

...

Myślisz, że to wyklucza mądrość? Kto wie, zresztą. Kobiety w budownictwie potrafią inaczej spojrzeć na, wydawałoby się oczywiste rzeczy. Znajomemu p. architekt zaprojektowała 30 cm parapety wewnętrzne. Jak zapytał po co to, to usłyszał - na kwiatki. :)

Wiesz ... różni ludzie różnie mądrość postrzegają. Jedni w 30cm parapetach na kwiatki, inni w 30cm styro od środka. Każdy na swój sposób wykazuje się mądrością. Zobaczymy jak to się zakończy i przede wszystkim ile będę musiał zapłacić za wdrożenie tej kszhowej mądrości w projekt ;)

No jak poczytałem co o sobie pisze Pani Architekt to mniemam, że nie mało. Zawsze jednak mając "koncepcję" w łapie możesz iść do tańszego projektanta. No a moja to ewent. tylko koncepcja całości bo ta "mądrość" ocieplania od wewnątrz już, niestety, nie.

Tak się zastanawiam nad tym izolowaniem EPS'em od środka i wydaje mi się, że to straszenie o wykraplaniu się wilgoci to strasznie naciągany temat. Silka ma opór dyfuzyjny na poziomie 7, styro ma ok 60. Nawet jeśli nie zastosuje się od wewnątrz folii, to przy 30cm nie przekraczamy punktu rosy. Ważne jest jedynie łączenie styro, żeby nie było żadnej szczeliny. Ale to łatwo zrealizować za pomocą pianki i folii w płynie (ewentualnie szkło w płynie). Wystającą piankę obcinamy i łączenia pędzlujemy folią w płynie. Czy sądzicie, że trzeba wtedy jeszcze ładować folię na całości ?

Jeśli to byłoby wystarczające, to płyty GK można byłoby kleić bezpośrednio do styro.

Tak się zastanawiam nad tym izolowaniem EPS'em od środka i wydaje mi się, że to straszenie o wykraplaniu się wilgoci to strasznie naciągany temat. Silka ma opór dyfuzyjny na poziomie 7, styro ma ok 60. Nawet jeśli nie zastosuje się od wewnątrz folii, to przy 30cm nie przekraczamy punktu rosy. Ważne jest jedynie łączenie styro, żeby nie było żadnej szczeliny. Ale to łatwo zrealizować za pomocą pianki i folii w płynie (ewentualnie szkło w płynie). Wystającą piankę obcinamy i łączenia pędzlujemy folią w płynie. Czy sądzicie, że trzeba wtedy jeszcze ładować folię na całości ?

Jeśli to byłoby wystarczające, to płyty GK można byłoby kleić bezpośrednio do styro.

30cm styropianu stanowi taki opór dla pary wodnej jak 18m powietrza.Twój dom twoje ryzyko.

Że się wykropli to pewne bo zimą masz małe stężenie na zewnątrz a duże we wnętrzu.Masz w środku ciepło a na zewnątrz zimno. Paroizolacja to też opór podobny do 30cm styropianu. Sytuacja przedziwna.

Kiedy i gdzie ? Chyba tylko w szczelinach.

Na dobrą sprawę to wystarczy te styro jak kto wrażliwy czym "opaćkać" i na to kleić na grzebień płyty GK ale wg mnie do tego trzeba mistrza aby równo to zrobił i to jak dla mnie jest o wiele większy problem - estetyka.

TB podawał te dziwne płyty prefabrykowane ale nie mogę znaleźć co to dokładnie.

No właśnie nie wiem o jakich płytach piszesz. Idealnie byłyby takie, które można byłoby zostawić jako gotową ścianę.

Jeżeli masz w domu 20-22oC i 40% wilgotności to ciśnienie będzie zawsze większe jak zimą na zewnątrz.A że styropian 30cm to tyle co 18m powietrza ,to na swojej drodze para spotka miejsce gdzie temp. styropianu będzie niższa od 8oC. Zwłaszcza że na zewnątrz -10oC.

No ale można ryzykować .Wolny kraj.

Jeżeli masz w domu 20-22oC i 40% wilgotności to ciśnienie będzie zawsze większe jak zimą na zewnątrz.A że styropian 30cm to tyle co 18m powietrza ,to na swojej drodze para spotka miejsce gdzie temp. styropianu będzie niższa od 8oC. Zwłaszcza że na zewnątrz -10oC.

No ale można ryzykować .Wolny kraj.

A czym się różni ściana z odwróconym układem, czyli silka wewnątrz a 30cm styro na zewnątrz ? Tyle samo przepuszcza pary. Gdzie tak woda będzie i jaki może powodować problem ?

@Kszhu, ale problemem przy tym klejeniu GK, to Twoim zdaniem jest grzebień (a nie packi) czy styro (a nie mur)? Bo obok zabudowy na profilach, klejenie płyt również jest chyba książkowym sposobem wykonania. Interesuje mnie to szczególnie, bo zamierzać kleić płyty właśnie na grzebień na silikat (względnie równy, zakładam że ew, rozjazd mieści się w 5mm).