Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Widziałem w UK istne akrobacje przy klejeniu płyt GK - kiepsko wyszło ale to pod gładź.

Nie widzę ani siebie w tej roli ani możliwości przyklejenia ich równo nawet na grzebień.

Nie ma znaczenia czy podłoże równe czy nie bo to jest jedna wielka i cholernie elastyczna płyta, którą trzeba idealnie równo docisnąć i oczywiście jeszcze zlicować z otaczającymi. Jedno za mocne dociśnięcie, ciut za mało kleju, wklęsłość podłoża itp. i już masz "krater" widoczny z każdego miejsca i pod każdym kątem.

Chyba, że to chcesz jeszcze po całości szpachlować to ok ale to czas i pieniądze.

Przecież takie płyty nie dociskasz łapami, tylko np. łatą (długą poziomicą). Sądzisz, że nie wyjdzie ? Ja nigdy nie próbowałem.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czym się różni ściana z odwróconym układem, czyli silka wewnątrz a 30cm styro na zewnątrz ? Tyle samo przepuszcza pary. Gdzie tak woda będzie i jaki może powodować problem ?

Skoro jesteś przekonany do tej technologii to działaj i opisz jak to będzie funkcjonowało po latach .Kszhu chce to zrobić podobno kiedyś tam .Ty chcesz teraz. Poniesiesz konsekwencje bycia pierwszym.A czy to słuszna decyzja? Do mnie przemawia że 30cm styro to taki opór dla pary wodnej jak 18m powietrza.Zasłonięcie styro ścianą spowolni proces wysychania okresowego.

Widziałem w UK istne akrobacje przy klejeniu płyt GK - kiepsko wyszło ... to jest jedna wielka i cholernie elastyczna płyta...

Chyba, że to chcesz jeszcze po całości szpachlować to ok ale to czas i pieniądze.

Płyty 12mm nie nazwał bym "cholernie elastyczną", może oni tam mieli te cieńsze płyty?

Nie chcę szpachlować. Będę się z tym mierzył, za późno (u mnie) na zmianę decyzji.

Przecież takie płyty nie dociskasz łapami, tylko np. łatą (długą poziomicą). Sądzisz, że nie wyjdzie ? Ja nigdy nie próbowałem.

Coś mi majaczy, że łatą owszem sprawdzasz, ale klupać nią chyba nie należy. Ale może pletę...

...po cholerę się tym przejmować? Przecież wtopić w to byle jak siatkę i zawołać majstrów od tynków maszynowych - wyjdzie to i szybciej i taniej...

Porównując zlecanie całości - jasne. Ale jak możesz/chcesz kleić płyty samodzielnie, to wyjdzie dużo taniej (nawet blisko połowę).

Uważam kszhu, że przesadzasz z tym problemem przyklejenia płyt GK. Ludzie tak robią i nie szpachlują potem po całości... bo krzywe. Staranność konieczna, ale myślę, że pokrycie styro będzie nawet łatwiejsze, bo mury jednak zbudowane są z mniejszych elementów, które są bardziej podatne na zrobienie nierówności niż płyta styro. Zresztą, chyba nie problem zamówić duże płyty styro zamiast kupowć standard 50x100cm!? Mniej szczelin to też jakiś zysk.

Bardziej mnie martwi jak na takiej ścianie zawiesić szafki kuchenne... I chyba tylko szafki są problemem, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy co trzeba podwiesić na ścianie zewnętrznej. Czy w takim przypadku można zrobić jedną ścianę z bloczków silikatowych ? Czynie nie będzie obawy, że taka niezakotwiona ściana położy się po zawieszeniu szafek ? Czy należy zbroić posadzkę pod taką ścianę, tym bardziej że stawiana będzie na brzegu posadzki ?

Zresztą, chyba nie problem zamówić duże płyty styro zamiast kupowć standard 50x100cm!? Mniej szczelin to też jakiś zysk.

Teoretycznie można, ale gdzie takie kupić ?

http://jcdn771.asmira.com/photo/29/355129/album/8148306_720.jpg

Szafki możesz stawiać od ziemi albo zawieszać do stropu (ja mam tak w obecnym).

To jest rozwiązanie.

Też mocno myślę nad swoim jamniczkiem.

Przerabiałem chyba z 10 wariantów po drodze jednak ciężko mi zejść poniżej 9m szerokości, aby zachować układ funkcjonalny pomieszczeń.

Ja na obecnym etapie doszedłem do takiej koncepcji (7,3m x 18,5m):

Mam jeszcze możliwość poszerzenia do 7,5m max do 7,8 oraz wydłużenia do 19m max 20m. Te zmiany będą rozważane wtedy, gdy nie wpłyną na zmianę rozwiązań konstrukcyjnych.

rzut_HD_popr 1e wymiarybm.jpg

Edytowane przez Barth3z

Nic dziwnego jak planujesz nie taki mały domek, 9m przy kącie 20st jest całkiem w porządku.

Użytkowej wyjdzie niecałe 130m2.

Chętnie bym go zmniejszył, ale bez rezygnacji z pewnych pomieszczeń się nie da. Pytanie czy warto na początku zaoszczędzić na budowie, tracąc później cały czas na komforcie...

Po prostu trochę przy tym robiłem i wiem, że nie jest to łatwe.

Ale jeśli z płyt można zrezygnować na rzecz normalnego tynku to powinno być taniej i lepiej.

A tak można prowadzić instalacje w styro:

http://jcdn771.asmira.com/photo/29/355129/album/23903248_720.jpg

http://jcdn772.asmira.com/photo/29/355129/album/23903327_720.jpg

http://jcdn772.asmira.com/photo/29/355129/album/23903379_720.jpg

Tutaj wypełnienie przed wciśnięciem peszla (dobry pomysł):

http://jcdn772.asmira.com/photo/29/355129/album/23903409_720.jpg

Ja na obecnym etapie doszedłem do takiej koncepcji;

[ATTACH=CONFIG]251879[/ATTACH]

Mam jeszcze możliwość poszerzenia do 7,5m max do 7,8 oraz wydłużenia do 19m max 20m. Te zmiany będą rozważane wtedy, jeśli nie wpłyną na zmianę rozwiązań konstrukcyjnych.

Załącznik nie działa..

Edit:

Ok, juz jest.

Nie boisz się, że robiąc bardzo długi i wąski dom, podniesiesz jego koszty budowy? Będziesz miał bardzo dużą powierzchnie ścian.

Pytam, bo pisałeś, że m.in z powodów kosztów chcesz zmniejszyć kąt dachu.

Edytowane przez grzes124

Nie boisz się, że robiąc bardzo długi i wąski dom, podniesiesz jego koszty budowy? Będziesz miał bardzo dużą powierzchnie ścian.

.

W tym przypadku nie ma znaczenia. Taką samą powierzchnię ścian będzie dla budynku w kwadracie.

Długi budynek jest mniej energooszczędny - znacznie trudniej zrobić z niego pasywny.

Wydaje mi się że jesteś w błędzie.

Im większa różnica długości do szerokości domu, tym większa powierzchnia ścian, przy zachowaniu tej samej powierzchni użytkowej.

Edit:

Dlatego właśnie taki budynek jest mniej energooszczędny, bo ma większą powierzchnie przegród zewnętrznych.

Edytowane przez grzes124

I jeśli godzimy się z tym, że po płn. stronie jest/może być nieco chłodniej niż po płdn. to jest to rewelacyjne rozwiązanie do konsumpcji zysków słonecznych.

Do tego jeszcze umiejętnie rozplanować wentylację - nawiew od strony południowej, a wyciąg w północnej, np:

Sternverohrung.jpg

(niebieskie to nawiew, żółte wyciąg)

W takim układzie przeciągasz nagrzane słońcem powietrze przez dom, dogrzewając pomieszczenia północne gdzie jest wyciąg. Powyższą wentylację można znacznie uprościć robiąc nawiew jedną rurą spiro a drugą wyciąg. trzeba tylko dobrać przekroje żeby nie szumiało.

Ja na obecnym etapie doszedłem do takiej koncepcji (7,3m x 18,5m):

Mam jeszcze możliwość poszerzenia do 7,5m max do 7,8 oraz wydłużenia do 19m max 20m. Te zmiany będą rozważane wtedy, gdy nie wpłyną na zmianę rozwiązań konstrukcyjnych.

Aż się prosi przenieść te dwie sypialnie z końca na drugą stronę, tj przed salon. Ten zaś z kuchnią bardziej do środka. W kuchni nie będzie wprawdzie tego okna na ścianie szczytowej ale i tak na tym rysunku jest tam kuchenka więc okno nie wskazane. W łazience przesuwasz drzwi bardziej do środka domu i zyskujesz dodatkową powierzchnię.

Takie cuś: (tak na szybko)

rzut_HD_popr 1e wymiarybm.jpg

Edytowane przez perm

Aż się prosi przenieść te dwie sypialnie z końca na drugą stronę, tj przed salon. Ten zaś z kuchnią bardziej do środka. W kuchni nie będzie wprawdzie tego okna na ścianie szczytowej ale i tak na tym rysunku jest tam kuchenka więc okno nie wskazane. W łazience przesuwasz drzwi bardziej do środka domu i zyskujesz dodatkową powierzchnię.

Takie cuś: (tak na szybko)

[ATTACH=CONFIG]251905[/ATTACH]

Masz rację. Zyskujemy kilka m2 powierzchni pokoju zamiast korytarza. To jest na plus. Ale zwiększa się podjazd do garażu (garaż trzeba cofnąć o długość pomieszczenia przed kuchnią). No i mały minus jakim jest łazienka na drugim końcu domu względem sypialni.

Teoretycznie można, ale gdzie takie kupić ?

http://jcdn771.asmira.com/photo/29/355129/album/8148306_720.jpg

Pojedź do fabryki i pogadaj - ja byłem np w Styropminie i nie ma żadnych problemów, zrobią mi płyty 3mx1mx24cm, a te co potrzebuję w klinie z 20cm na 10cm też zrobią 3m długie - im mniejszy producent tym łatwiej załatwić cięcie na zamówienie, a jak u mnie przy ilości całkowitej powyżej 100m3 to i cena atrakcyjna jak sie masz, nawet na te "nietypowe elementy, bo wybrałem takie żeby praktycznie żadnych odpadów z bloku nie było

A tak można prowadzić instalacje w styro:

http://jcdn771.asmira.com/photo/29/355129/album/23903248_720.jpg

http://jcdn772.asmira.com/photo/29/355129/album/23903327_720.jpg

http://jcdn772.asmira.com/photo/29/355129/album/23903379_720.jpg

Tutaj wypełnienie przed wciśnięciem peszla (dobry pomysł):

http://jcdn772.asmira.com/photo/29/355129/album/23903409_720.jpg

widziałem już dawniej te obrazki i dalej nie rozumiem po chu... ta piana przed, skoro kanał wycięty drutem tak, że peszel na styk wchodzi?