Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Proszę o uwagi na temat mojego projektu. Projekt jest kupiony gotowy ,a tylko moja Pani architekt wprowadza zmiany .

Sprawa się ciągle przedłuża ,czekamy na nowe mapy ,muszą być w wersji elektronicznej /na środku działki jest słup energetyczny i aby go przenieść musi być taka mapa / a to trwa już 3 miesiące.Pracuję daleko i nie bardzo mam jak to wszystko ponaglać.

Dom będzie budowany oczywiście według koncepcji kszhu , czyli ścianka z silikatów a w środku izolacja.30 cm styropian ,na to podwójna folia Al z pianką w środku .Póżniej ścianka z płyty GK .Między płytą a folią dodatkowo 5 cm wełny.Większość ścianek działowych ,też będzie tak budowana.Ścianki w środku budynku / przedpokój /będą z silikatów ponieważ nad nimi musi być wylana płyta betonowa, na której będą stały dwa bufory ciepła po 926 l każdy.

Grzanie domu to podłogówka wodna w wylewce.Poniżej kilka rysunków mojego nowego domu ,z poprawkami ,niestety naniesionymi odręcznie /takie teraz mam warunki /

Dom ,będzie miał w przyszłości ,zmieniony taras na małą oranżerie o powierzchni 25 m2 .Dodatkowo duże okno z drzwiami -wyjście nad staw gdzie będzie mała altana .działka  plan.jpgszpak 2.jpgszpak 1.jpgszpak 3.jpg

Liczę na wasze uwagi ,teraz jeszcze można coś pozmieniać ,póżniej to trudne.

Miłego dnia J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

Masz rację. Zyskujemy kilka m2 powierzchni pokoju zamiast korytarza. To jest na plus. Ale zwiększa się podjazd do garażu (garaż trzeba cofnąć o długość pomieszczenia przed kuchnią). No i mały minus jakim jest łazienka na drugim końcu domu względem sypialni.
Może druga łazienka? Można trochę pokombinować z powierzchniami pomieszczeń. Przy 4 sypialniach dodatkowa łazienka zamiast kibelka raczej zwiększy komfort. I zapobiegnie kłótniom :).

Witam

Proszę o uwagi na temat mojego projektu. Projekt jest kupiony gotowy ,a tylko moja Pani architekt wprowadza zmiany .

Sprawa się ciągle przedłuża ,czekamy na nowe mapy ,muszą być w wersji elektronicznej /na środku działki jest słup energetyczny i aby go przenieść musi być taka mapa / a to trwa już 3 miesiące.Pracuję daleko i nie bardzo mam jak to wszystko ponaglać.

Dom będzie budowany oczywiście według koncepcji kszhu , czyli ścianka z silikatów a w środku izolacja.30 cm styropian ,na to podwójna folia Al z pianką w środku .Póżniej ścianka z płyty GK .Między płytą a folią dodatkowo 5 cm wełny.Większość ścianek działowych ,też będzie tak budowana.Ścianki w środku budynku / przedpokój /będą z silikatów ponieważ nad nimi musi być wylana płyta betonowa. na której będą stały dwa bufory ciepła po 926 l każdy.

Grzanie domu to podłogówka wodna w wylewce.Poniżej kilka rysunków mojego nowego domu ,z poprawkami ,niestety naniesionymi odręcznie /takie teraz mam warunki /

Dom ,będzie miał w przyszłości ,zmieniony taras na małą oranżerie o powierzchni 25 m2 .Dodatkowo duże okno z drzwiami -wyjście nad staw gdzie będzie mała altana .[ATTACH=CONFIG]251959[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]251960[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]251961[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]251962[/ATTACH]

Liczę na wasze uwagi ,teraz jeszcze można coś pozmieniać ,póżniej to trudne.

Miłego dnia J.Korona

Pod taką ściankę przydałby się fundament. Nie wydaje mi się by wystarczyła zbrojona wylewka na tanim EPS. Pamiętaj też, że taki dom będzie miał fatalną akustykę. Za przeproszeniem, bąka nie puścisz w toalecie bo wszyscy będą słyszeć. Kszhu to nie przeszkadza ale jak masz większą rodzinę to będzie problem. Głośniejsza muzyka, goście. Domek wg tej koncepcji jest tani. To jego jedyna zaleta.

Proszę o uwagi na temat mojego projektu.

Wrzuć lepsze zdjęcia, bo te mikre wyszły.

Może druga łazienka? Można trochę pokombinować z powierzchniami pomieszczeń. Przy 4 sypialniach dodatkowa łazienka zamiast kibelka raczej zwiększy komfort. I zapobiegnie kłótniom :).

To nie są 4 sypialnie. To sypialnia rodziców, dwa pokoje dla dzieci i gabinet. Myślę, że dwa kibelki i dwie umywalki to już wypas i kłótni nie będzie.

Pod taką ściankę przydałby się fundament. Nie wydaje mi się by wystarczyła zbrojona wylewka na tanim EPS. Pamiętaj też, że taki dom będzie miał fatalną akustykę. Za przeproszeniem, bąka nie puścisz w toalecie bo wszyscy będą słyszeć. Kszhu to nie przeszkadza ale jak masz większą rodzinę to będzie problem. Głośniejsza muzyka, goście. Domek wg tej koncepcji jest tani. To jego jedyna zaleta.

Ja wolę silkę na działówki, ale nie planuję dwu tonowego zasobnika na poddaszu :) Myślę, że same działówki z silki nie będą problemem dla posadzki i nie będę musiał jej jakoś specjalnie wzmacniać.

Witam

Wylewka będzie zbrojona ,a w miejscu gdzie będą bufory ,będzie dodatkowe wzmocnienie ,liczy to architekt.Pisałem już o tym .

Co do akustyki ,to nie będę dyskutował ,bo za mało o tym czytałem .Jak doczytam ,że wełna mineralna w ściankach działowych nie bardzo tłumi hałas ,to ścianki działowe wszystkie postawie z cienkiej siliki. Jest to zmiana nieistotna i to można w każdej chwili zmienić w czasie budowy.Najważniejsza zaleta tego domu ,to że jest tani w wykonaniu ,utrzymaniu ,dla mnie wydaje się funkcjonalny i myślę ,że spełnia wszystkie moje oczekiwania. Jeszcze niedawno chciałem ten dom stawiać na płycie .Ścianka 3 warstwowa:klinkier ,izolacja ,gazobeton .Po obejrzeniu propozycji kszhu i ścianek z silitu budowanych w Niemczech zmieniłem to.Dom będzie w zasadzie taki sam ,jednak o wiele tańszy .Buduję bez kredytów ,wiele już zrobiłem sam / rekuperator ,zrobiłem dużą żwirową oczyszczalnie ścieków ,robię bufory / i dalej będę robił sam .Dlatego im taniej i prościej tym lepiej . Dom nie musi być bunkrem ,taki mam na działce ,spadek po starych czasach.

Miłego wieczoru J.Korona

Nie słuchaj bzdur niedoświadczonych. Nie dość, że będziesz w działówkach miał wełnę to jeszcze w całym pomieszczeniu ją dookoła a za nią EPS - idealne pomieszczenie do odsłuchu a przez takie ściany wiele się nie niesie. Silka będzie o wiele bardziej dźwięczna niż miękka wełna i płyty GK.

Niestety, ale nie mogę się z tym zgodzić. W mieszkaniu zmieniłem jedną ścianę z silki na GK. Różnica w przenoszeniu dźwięków jest znaczna na niekorzyść GK.

Edytowane przez Barth3z

Z wełną wygłuszającą w środku? Ja osobiście "cichszych" działówek tak niewielkiej grubości nie spotkałem.

https://www.youtube.com/watch?v=GoliaAdIcvc&list=UUzrxR5r2l1H9iVRmobY00KQ&index=4&feature=plcp

Nie ma to jak obiektywny test :D

Osobiście ponad 6 ton płyt u siebie "przerobiłem" i uwierz mi - są cholernie elastyczne i każdą niedokładność na nich widać jak na dłoni.

Wiem, ale odnosiłem się do Twojej uwagi o UK

Widziałem w UK istne akrobacje przy klejeniu płyt GK - kiepsko wyszło

Tu jeden ambitny zawodnik (od prac również takich):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193295-Nasze-TK12&p=6243611&viewfull=1#post6243611

Wydaje mi się że klejenie na piankę pod tym względem jest trudniejsze niż na gips grzebieniem (większa niestabilność)...

...Najważniejsza zaleta tego domu ,to że jest tani w wykonaniu ,utrzymaniu ,dla mnie wydaje się funkcjonalny i myślę ,że spełnia wszystkie moje oczekiwania. Jeszcze niedawno chciałem ten dom stawiać na płycie .Ścianka 3 warstwowa:klinkier ,izolacja ,gazobeton .Po obejrzeniu propozycji kszhu i ścianek z silitu budowanych w Niemczech zmieniłem to.Dom będzie w zasadzie taki sam ,jednak o wiele tańszy .

Możesz podać jakieś konkretne wyliczenia, zestawiania tej metody budowy do pierwotnego planu budowy na płycie?

Na pewno takie robiłeś skoro wyszło Ci, że dom będzie o wiele tańszy.

Sam jestem przed budową, i jeśli miałbym tym sposobem zaoszczędzić np 100 tys zł czy więcej, to byłby to mocny argument.

Nie nie, o pianie nie myślę, domyślam się że byłaby wredna. Podczytuję tamten dziennik, sądzę że jakby była kiszka to by autor napisał. Przyjmuję że trzeba to robić z głową i starannie, tego się nie boję :)

Co do akustyki, to najlepiej chyba kanapka: masywna + lekka (np. wełna+ ?xGK lub silka). Z dwojga złego jednak obstawiam (na czuja) silkę12 zamiast cienko wełny + 1xGK .

Witam

Wylewka będzie zbrojona ,a w miejscu gdzie będą bufory ,będzie dodatkowe wzmocnienie ,liczy to architekt.Pisałem już o tym .

Co do akustyki ,to nie będę dyskutował ,bo za mało o tym czytałem .Jak doczytam ,że wełna mineralna w ściankach działowych nie bardzo tłumi hałas ,to ścianki działowe wszystkie postawie z cienkiej siliki. Jest to zmiana nieistotna i to można w każdej chwili zmienić w czasie budowy.Najważniejsza zaleta tego domu ,to że jest tani w wykonaniu ,utrzymaniu ,dla mnie wydaje się funkcjonalny i myślę ,że spełnia wszystkie moje oczekiwania. Jeszcze niedawno chciałem ten dom stawiać na płycie .Ścianka 3 warstwowa:klinkier ,izolacja ,gazobeton .Po obejrzeniu propozycji kszhu i ścianek z silitu budowanych w Niemczech zmieniłem to.Dom będzie w zasadzie taki sam ,jednak o wiele tańszy .Buduję bez kredytów ,wiele już zrobiłem sam / rekuperator ,zrobiłem dużą żwirową oczyszczalnie ścieków ,robię bufory / i dalej będę robił sam .Dlatego im taniej i prościej tym lepiej . Dom nie musi być bunkrem ,taki mam na działce ,spadek po starych czasach.

Miłego wieczoru J.Korona

Oprócz ścian masz też strop czy raczej sufit podwieszony, ocieplony czymś tam. Dźwiękkochłonny to on nie będzie. Co z tego, że zrobisz ściany z silki jak będą one dochodzić do styropianu? Po pierwsze jak to zamocujesz {połączysz z tym styro} a po drugie jak to wygłuszysz? Ścianki GK zawsze będą gorsze akustycznie od monolitu.

Oprócz ścian masz też strop czy raczej sufit podwieszony, ocieplony czymś tam. Dźwiękkochłonny to on nie będzie. Co z tego, że zrobisz ściany z silki jak będą one dochodzić do styropianu? Po pierwsze jak to zamocujesz {połączysz z tym styro} a po drugie jak to wygłuszysz? Ścianki GK zawsze będą gorsze akustycznie od monolitu.

No właśnie ... Z tym jest problem ... Jak połączyć silkę ze stropem ?

A samo wykonanie stropu (nie wiem czy o tym było) to myślę o:

kręcenie płyt MFP do belek stopowych/wiązarów, następnie klejenie pianką styro do tych płyt. Na koniec zaciągniecie siatką z klejem i tynk. Wystarczy ?

Teraz silka do stropu - nie tak, w odwrotnej kolejności. Najpierw murowane ściany a potem podwieszany strop - poczytaj manuale producentów płyt GK. Nawet w przypadku ścianek z GK powinno się najpierw robić te ścianki a potem strop (choć ja zrobiłem odwrotnie ale tylko dlatego, że nie miałem żadnych ograniczeń i "zalewałem" izolację od góry).

Jeśli chciałbym zachować ciągłość izolacji sufitu klejąc styro to nie mogę przeciąć jej ścianami. Dlatego sądzę, że lepiej dostawiać ściany do izolacji sufitu niż później bawić się we wciskanie styro w szczelinę pomiedzy szczytem ściany a stropem.

Pewnie, że wystarczy, aby tylko dobrze i szczelnie przykleić.

Pomyśl jeszcze o oświetleniu jeśli chcesz je z góry wypuszczać.

Może w tych rurkach peszlowych wklejanych we wcześniej wykonaną szczelinę lutownicą ?