Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Witam

Siliki przy granicy w Niemczech jeszcze nie szukałem ,mam na to jeszcze trochę czasu.Teraz walczę z przygotowaniem papierów do pozwolenia na budowę a to u mnie trochę twa /geodeci bawią się już 3 miesiące- żle wkopane słupki pomiarowe w całej wsi,powiecie /

Ja planuję sufit zrobiony w taki sposób .Do belki drewnianej , będącej częścią konstrukcji wierzby dachowej /kratownicy / przymocowanej do wieńca od spodu daję folię .Dalej przybijam deski boazeryjne .Niżej będzie jeszcze jedna belka skręcana z belką konstukcyjną. Belka ta będzie przymocowana do wieńca i podparta w środku na ściankach działowych.Belka i deski boazeryjne, będą ładnie obrobione i zabezpieczone lakierem .Będę miał sufit z drzewa .Na folię idzie izolacja ,jaka zobaczymy co będzie najtańsze .Ciągłość izolacji zostanie zachowana .Cena takiego rozwiązania nie powinna być wyższa od sufitu z regipsów ,Będzie to dużo mocniejsza konstrukcja ,wieszanie żyrandoli nie będzie problemem ,szafek w kuchni też.Wykonanie takiego sufitu dla mnie nie będzie stanowiło problemu ,można to prawie zrobić samemu.

Co do przenoszenia hałasu to myślę ,że nie powinno być problemu. Konstrukcje metalową do PGK układa się na specjalnej piance, do tego zrobionej .Pianka ta będzie też oddzielać ścianę z silikatów od ścianki z PGK. Sprawdzę jak to wygląda w praktyce na budowie ,jak będę na takiej. Po tamtej stronie granicy ścianki z PGK na wielkich budowach to norma .Tak robią wszystkie biura w dużych halach ,gdzie twa produkcja.

grzes124 Ja planowałem płytę i ściankę zewnętrzną z klinkieru.Pod tą ściankę musiałbym zrobić dodatkowy fundament, a to dodatkowy problem i koszt .Nie chciałem styropianu pokrywać tynkiem ,mieszkam na wsi ,a słyszałem o problemach z ptakami,myszami .O taki tynk trzeba cały czas dbać ,myć ,malować ,naprawiać to koszty.Ścianka z klinkieru ładnie położona, nawet po 100 latach jest taka sama. Niestety taka ścianka i ten dodatkowy fundament to duży koszt,u mnie dodatkowo , ciężko o dobrego fachowca od klinkierów.Mam oszczędności na klinkierze,dodatkowym fundamencie i robociżnie. Ściana z ładnych ,dobrze położonych silikatów jest również ładna ,prawie jak z klinkieru .Widziałem takie w Niemczech ,wyglądają b.ładnie ,nie potrzeba tynkować ,następne koszty odpadają .U mnie za tynki w tej chwili wołają ok 30 zł za 1m2 .Ściankę z płyt GK w środku, można zrobić bez problemu samemu ,ścianki działowe z siliki bez tynkowania .Oszczędności na samym tynkowaniu pokryją koszty ścianki z płyt GK..Nie musisz się zastanawiać czy pod płytę dać XPS czy zwykły styropian .Różnica w cenie zasadnicza.Budowa takiego domu jest prosta ,wiele można zrobić samemu, jak się nie spieszy z zakończeniem budowy .Ja mam gdzie mieszkać ,nowy dom to kilka metrów od starego ,lubię pracować i wiele rzeczy zrobię w nim sam /regipsy ,sufity .instalacje elektryczną .hydraulikę wentylacje.Odchodzi wiele kosztownych prac robionych przez fachowców ,np tynkowanie.Dokładnie tego nie przeliczałem na zł ,ale jak obliczył to kszhu

cena m2 nie jest zabójcza.

Miłego dnia J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Siliki przy granicy w Niemczech jeszcze nie szukałem ,mam na to jeszcze trochę czasu.Teraz walczę z przygotowaniem papierów do pozwolenia na budowę a to u mnie trochę twa /geodeci bawią się już 3 miesiące- żle wkopane słupki pomiarowe w całej wsi,powiecie /

Ja planuję sufit zrobiony w taki sposób .Do belki drewnianej , będącej częścią konstrukcji wierzby dachowej /kratownicy / przymocowanej do wieńca od spodu daję folię .Dalej przybijam deski boazeryjne .Niżej będzie jeszcze jedna belka skręcana z belką konstukcyjną. Belka ta będzie przymocowana do wieńca i podparta w środku na ściankach działowych.Belka i deski boazeryjne, będą ładnie obrobione i zabezpieczone lakierem .Będę miał sufit z drzewa .Na folię idzie izolacja ,jaka zobaczymy co będzie najtańsze .Ciągłość izolacji zostanie zachowana .Cena takiego rozwiązania nie powinna być wyższa od sufitu z regipsów ,Będzie to dużo mocniejsza konstrukcja ,wieszanie żyrandoli nie będzie problemem ,szafek w kuchni też.Wykonanie takiego sufitu dla mnie nie będzie stanowiło problemu ,można to prawie zrobić samemu.

Co do przenoszenia hałasu to myślę ,że nie powinno być problemu. Konstrukcje metalową do PGK układa się na specjalnej piance, do tego zrobionej .Pianka ta będzie też oddzielać ścianę z silikatów od ścianki z PGK. Sprawdzę jak to wygląda w praktyce na budowie ,jak będę na takiej. Po tamtej stronie granicy ścianki z PGK na wielkich budowach to norma .Tak robią wszystkie biura w dużych halach ,gdzie twa produkcja.

grzes124 Ja planowałem płytę i ściankę zewnętrzną z klinkieru.Pod tą ściankę musiałbym zrobić dodatkowy fundament, a to dodatkowy problem i koszt .Nie chciałem styropianu pokrywać tynkiem ,mieszkam na wsi ,a słyszałem o problemach z ptakami,myszami .O taki tynk trzeba cały czas dbać ,myć ,malować ,naprawiać to koszty.Ścianka z klinkieru ładnie położona, nawet po 100 latach jest taka sama. Niestety taka ścianka i ten dodatkowy fundament to duży koszt,u mnie dodatkowo , ciężko o dobrego fachowca od klinkierów.Mam oszczędności na klinkierze,dodatkowym fundamencie i robociżnie. Ściana z ładnych ,dobrze położonych silikatów jest również ładna ,prawie jak z klinkieru .Widziałem takie w Niemczech ,wyglądają b.ładnie ,nie potrzeba tynkować ,następne koszty odpadają .U mnie za tynki w tej chwili wołają ok 30 zł za 1m2 .Ściankę z płyt GK w środku, można zrobić bez problemu samemu ,ścianki działowe z siliki bez tynkowania .Oszczędności na samym tynkowaniu pokryją koszty ścianki z płyt GK..Nie musisz się zastanawiać czy pod płytę dać XPS czy zwykły styropian .Różnica w cenie zasadnicza.Budowa takiego domu jest prosta ,wiele można zrobić samemu, jak się nie spieszy z zakończeniem budowy .Ja mam gdzie mieszkać ,nowy dom to kilka metrów od starego ,lubię pracować i wiele rzeczy zrobię w nim sam /regipsy ,sufity .instalacje elektryczną .hydraulikę wentylacje.Odchodzi wiele kosztownych prac robionych przez fachowców ,np tynkowanie.Dokładnie tego nie przeliczałem na zł ,ale jak obliczył to kszhu

Miłego dnia J.Korona

Nie bardzo sobie ten sufit wyobrażam. Będzie konstrukcyjnie powiązany z więźbą? Nacisk z więźby będzie, poprzez ścianki przenoszony na podłogę? Poza tym, jak zwiążesz ściany z silki ze ścianami zewnętrznymi? No i jeszcze, co ze szczelnością akustyczną? Pokoje będzie, przy ścianie zewnętrznej oddzielała tylko cienka warstwa styro, Sąsiedzi przez taki strop też raczej wszystko będą słyszeć. No i jeszcze - z czego będziesz miał ściany zewnętrzne i na czym będą stały skoro nie chcesz dodatkowego fundamentu? Zamiast cegieł klinkierowych możesz styro obkleić płytkami z klinkieru. Trwałość podobna a koszt nieporównanie mniejszy.

Można i tak. Też się nad tym zastanawiałem. Tu masz realizację kolegi z forum:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221339-Projekt-indywidualny-wersja-hardcore&p=6414585&viewfull=1#post6414585

Obawą może być pracująca więźba dachowa, która przeniesie tą pracę na sufit. Ale jeśli nie są to płyty GK to nie będzie widać żadnych rys.

Ściana z ładnych ,dobrze położonych silikatów jest również ładna ,prawie jak z klinkieru .Widziałem takie w Niemczech ,wyglądają b.ładnie ,nie potrzeba tynkować ,następne koszty odpadają .

A padający deszcz nie zostawia przypadkiem plam na elewacji ?

Tak wykonana ściana to rzeczywiście najtańszy sposób, ale wymaga bardzo dużej estetki od budowlańców. A z tym bardzo ciężko. A czy silkę można kleić na pianę jak poroterm ?

...Dokładnie tego nie przeliczałem na zł ,ale jak obliczył to kszhu

Miłego dnia J.Korona

Ja też na szybko liczyłem na podstawie danych kszhu i wychodziło, że w skali całego domu zaoszczędzi się kilka procent.

Myślałem, że skoro tak rzetelnie się zabierasz do budowy to takie wyliczenia na pewno masz.

W Twoim przypadku, może być rzeczywiście trochę więcej, bo chciałeś robić ścianę trójwarstwową.

Ale jak sam piszesz, w nowej koncepcji też rezygnujesz ze ściany z klinkieru, więc jednak z kosztów pierwotnej koncepcji też trzeba by ją odjąć.

Faktem jest, że przy ociepleniu od środka jest spora dowolność jeśli chodzi o wykończenie elewacji. I to jest mocny argument.

Nadal twierdzę jednak, że koszty generalnie są porównywalne.

Też mieszkam na wsi. Większość budynków jest ocieplona styro od zewnątrz, i raczej nie ma tragedii z gryzoniami, przynajmniej nie słyszałem.

Ewentualnie łatwo naprawić/poprawić taką izolację. W proponowanej koncepcji prawie niewykonalne.

To nie tak, że przeniesienie samej izolacji z zewnątrz do wewnątrz wygeneruje wszystkie te oszczędności.

Ja to też liczę do swojego aktualnego domu i chodzi mi o różnicę na cenie m2 a nie poszczególnych rozwiązań. A ta różnica wynika przede wszystkim z zupełnie innej konstrukcji, kolejności i rodzaju robót itd.

Główna różnica to fundamenty i ściany, resztę można zrobić praktycznie tak samo bez względu na wybraną metodę budowy.

jerzyka51, jak widzisz jesteś pionierem i tak na prawdę nikt tego nie liczył. Są tylko zgrubne szacunki.

Chcesz wydać kilkaset tysięcy opierając się o czyjeś przeczucia.... ? Lubisz życie na krawędzi :)

Ja też na szybko liczyłem na podstawie danych kszhu i wychodziło, że w skali całego domu zaoszczędzi się kilka procent.

Myślałem, że skoro tak rzetelnie się zabierasz do budowy to takie wyliczenia na pewno masz.

W Twoim przypadku, może być rzeczywiście trochę więcej, bo chciałeś robić ścianę trójwarstwową.

Ale jak sam piszesz, w nowej koncepcji też rezygnujesz ze ściany z klinkieru, więc jednak z kosztów pierwotnej koncepcji też trzeba by ją odjąć.

Faktem jest, że przy ociepleniu od środka jest spora dowolność jeśli chodzi o wykończenie elewacji. I to jest mocny argument.

Nadal twierdzę jednak, że koszty generalnie są porównywalne.

Też mieszkam na wsi. Większość budynków jest ocieplona styro od zewnątrz, i raczej nie ma tragedii z gryzoniami, przynajmniej nie słyszałem.

Ewentualnie łatwo naprawić/poprawić taką izolację. W proponowanej koncepcji prawie niewykonalne.

Tu przede wszystkich chodzi o pasywność/energooszczędność domu. Samo przełożenie izolacji do wewnątrz powoduje mniejsze zapotrzebowanie na energię. Patrząc w drugą stronę, żeby uzyskać takie zapotrzebowanie jak koncepcja kszhu to przy izolacji od zewnątrz musiałbyś rozwiązać problem z ucieczką ciepła przez ścianę fundamentową. Chyba tylko płyta fundamentowa z izolacją 40cm XPS spełnia energetycznie założenia, a to są potężne koszty. To samo dach - izolacja nakrokwiowa. Podobnie jest z oknami. W wersji kszhu nie masz mostków termicznych. To wszystko robi dużą różnicę.

A do tego ta drewniana elewacja. W koncepcji kszhu, wystarczy kręcić konstrukcję do ściany. Z 30cm styro na zewnątrz nie ma takiej możliwości.

Edytowane przez Barth3z

Tu przede wszystkich chodzi o pasywność/energooszczędność domu. Samo przełożenie izolacji do wewnątrz powoduje mniejsze zapotrzebowanie na energię.

O ile mniejsze?

Patrząc w drugą stronę, żeby uzyskać takie zapotrzebowanie jak koncepcja kszhu to przy izolacji od zewnątrz musiałbyś rozwiązać problem z ucieczką ciepła przez ścianę fundamentową. Chyba tylko płyta fundamentowa z izolacją 40cm XPS spełnia energetycznie założenia, a to są potężne koszty. .

Tu się zgodzę, płyta fundamentowa to element głównie wpływający na różnicę w kosztach. Ale jaka to będzie różnica w skali całego domu do wejścia, i czy na pewno potrzebne jest 40cm? Można zrobić kanapkę xps/płyta/stryro/wylewka jeśli ktoś chce ciąć na koszty na XPS

To samo dach - izolacja nakrokwiowa.

W parterówce bez poddasza użytkowego ocieplasz strop.

Sam dach można ocieplać na różne sposoby, można zrobić także lane skosy ocieplone styro, łączącym się ze styro na elewacji.

Podobnie jest z oknami. W wersji kszhu nie masz mostków termicznych.

W jednej i drugiej metodzie okna mogą być w warstwie ocieplenia...

To robi dużą różnicę.

Metoda ta ma swoje plusy, ale jeśli chodzi o koszty to nikt tu jeszcze nie przedstawił konkretnych wyliczeń. Dlatego powstrzymałbym się od twierdzeń typu "będzie o wiele tańszy".

O ile mniejsze?

To powinien każdy policzyć dla swojego domku. Różnie to wyjdzie.

Tu się zgodzę, płyta fundamentowa to element głównie wpływający na różnicę w kosztach. Ale jaka to będzie różnica w skali całego domu do wejścia, i czy na pewno potrzebne jest 40cm? Można zrobić kanapkę xps/płyta/stryro/wylewka jeśli ktoś chce ciąć na koszty na XPS

Piszę, że 40cm EPS 100 o lambdzie 0,038, za 150zł za m3 (U=0,1) pod posadzką to energetycznie ekwiwalent 40cm XPS pod płytą fundamentową. Jeśli w koncepcji kszhu dasz 20cm EPS to licz 20cm XPS'a. Albo tak jak piszesz licz połowę XPS'a i połowę EPS 100, ale policz mostek przez sciany do płyty fundamentowej. To już nie będzie energetycznie to samo co w koncepcji kszhu.

W parterówce bez poddasza użytkowego ocieplasz strop.

Ale masz mostek na murłacie. W koncepcji kszhu nie masz, bo zamykasz izolację przed murłatą.

Sam dach można ocieplać na różne sposoby, można zrobić także lane skosy ocieplone styro, łączącym się ze styro na elewacji.

Można. Lane skosy nie są tanie.

W jednej i drugiej metodzie okna mogą być w warstwie ocieplenia...

W koncepcji kszhu nie muszą, a nawet lepiej będzie jeśli będą osadzone w murze. Nie ma mostka termicznego.

Przy izolacji zewnętrznej jakbyś się nei starał osadzić okien to bedą one energetycznie gorsze niż w koncepcji kszhu.

Bez sensu - nie dość, że do skrajnych pokoi bełty to jeszcze zamiast z ciepłej części do chłodnej to jakoś w przeciwnym kierunku i w poprzek.

Tymi wyciągami w południowych pomieszczeniach będziesz wyciągał doskonale całą energię dostarczaną przez słońce.

Teoretycznie będę wyciągał, ale dzięki rekuperatorowi będę te ciepło odzyskiwał. Nie zmarnują się, bo dzięki nim będę miał np. wyższą temp. do pompy ciepła.

W lecie ten układ jest znacznie lepszy. Gdyby zrobić jaką "wajchę", która przełacza typowy układ (zima) na układ wyciągowy w lecie ...

No to jeszcze o tym co kszhu lubi najbardziej - wentylacja wywiewna z centralnym nawiewem ;)

Co myślicie o takim układzie?:

[ATTACH=CONFIG]252118[/ATTACH]

Wentylatory oczywiście na nawiewie jak i wyciągu.

Ten co leci do części nocnej umieścił bym bardziej w głębi korytarza. Tak aby droga pokonywana przez powietrze była krótsza.

Edit:

Obecny rzut, to już końcowa koncepcja, czy jeszcze myślisz jak to przeorganizować?

Wyjście z holu bezpośrednio na ścianę może nie być bardzo efektowne w tym przypadku.

Edytowane przez grzes124

Ten co leci do części nocnej umieścił bym bardziej w głębi korytarza. Tak aby droga pokonywana przez powietrze była krótsza.

Chodzi o prostotę. Nawiew odrazu z pomieszczenia w którym jest reku.

Edit:

Obecny rzut, to już końcowa koncepcja, czy jeszcze myślisz jak to przeorganizować?

Wyjście z holu bezpośrednio na ścianę może nie być bardzo efektowne w tym przypadku.

Tak, to blisko końcowej koncepcji.

Co masz na myśli wyjście z holu ? Chodzi Ci o nawiew powietrza ? Jeśli tak, to będzie one kierowane lamelami pionowymi, aby skierować w korytarz.

Trzy osobne, tak blisko siebie w otwartej przestrzeni... nie widzę w tym sensu, chodzi o "spokojny rozpływ"? Nawiew(y) przy podłodze?

Tak, chodzi o swobony rozpływ. Nie uważasz, że skierowanie świeżego powietrza bezpośrednio w korytarz nie będzie bardziej efektywne niż jeden centralny nawiew na salon ? Sądzę, że właśnie ten jeden będzie robił "bełt".

Zgadzam się z @grzes124, jak już to w głębi korytarza drugi.

Tak byłoby najlepiej, ale wymaga znacznie większego nakładu pracy i materiału. Czy warto ?

Do takiej wentylacji pasuje dać powietrzną pompę ciepła w centralnym miejscu:

went wyp rzut_HDm z ppci.jpg

Te nowe klimy potrafią dmuchać w 3D, więc nie ma problemu z podziałem jednego strumienia na salon i korytarz. Kierunek nawiewu jest też zgodny z kierunkiem nawiewu czystego powietrza z wentylacji, a wentylacja wyporowa wzmaga rozprowadzenie ciepłego świeżego powietrza.