Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Witam.

Może ta pianką to rzeczywiście dobra jest, i warto to rozważyć.Zastanawia mnie tylko jak to wychodzi w praktyce,czy uzyskuje się ściany równo pokryte na całej wysokości.Czy to nadawałoby się pod wylewkę .Czy widział to ktoś z was .czy rzeczywiście ma takie parametry jak piszą.

Miłego dnia J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dając 2 cm mniejszą płytę szeregowo uzyska Pan płaski kanał .

Jeżeli mogę się spytać... Nie boi się Pan styrenu? My dajemy paroizolację i wełnę od środka na styropianie . Taka ilość styropianu będzie niebezpieczna.

Taniej i zdrowiej wyjdzie Panu pianką PUR . Przy dogadaniu się na dużą ilość ( podłoga ściany dach ) wychodzi ona taniej z położeniem niż styropian na placu. I ten styren...

:D:D:D Chciałeś Barth rady, to masz. Pomysł diabli wzięli. Styren cie załatwi. :)

:D:D:D Chciałeś Barth rady, to masz. Pomysł diabli wzięli. Styren cie załatwi. :)

Ja sobie myślę, dam "pokaż post", może czymś zabłysnął, skoro pisze w wątku kszhu. A tu taki klops.

To tak jakby pisać, że trzeba uważać przy zażywaniu nitrogliceryny, bo potrafi być wybuchowa :D

A żeby nie było całkiem rozrywkowo to coś merytorycznego:

"Badania naukowe, prowadzone do chwili jego wynalezienia, udowadniają, że styropian jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. W przeciągu 50 lat jego istnienia nie stwierdzono żadnego zagrożenia dla ludzi i zwierząt ani w trakcie produkcji, ani w obróbce czy też w czasie jego zastosowania. Dowodem na to jest dopuszczenie styropianu do kontaktu z produktami spożywczymi. Od lat stosuje się na całym świecie przeróżnego rodzaju tacki, opakowania dla żywności. W styropianowych kubkach podaje się zimne i ciepłe napoje. W czasie użytkowania styropian nie wydziela żadnych substancji toksycznych. Badania przeprowadzone w Niemczech udowadniają, że styropian nie emituje żadnego promieniowania ani alfa, ani beta, ani gama."

Edytowane przez Barth3z

Ja sobie myślę, dam "pokaż post", może czymś zabłysnął, skoro pisze w wątku kszhu. A tu taki klops.

To tak jakby pisać, że trzeba uważać przy zażywaniu gliceryny, bo potrafi być wybuchowa :D

A żeby nie było całkiem rozrywkowo to coś merytorycznego:

"Badania naukowe, prowadzone do chwili jego wynalezienia, udowadniają, że styropian jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. W przeciągu 50 lat jego istnienia nie stwierdzono żadnego zagrożenia dla ludzi i zwierząt ani w trakcie produkcji, ani w obróbce czy też w czasie jego zastosowania. Dowodem na to jest dopuszczenie styropianu do kontaktu z produktami spożywczymi. Od lat stosuje się na całym świecie przeróżnego rodzaju tacki, opakowania dla żywności. W styropianowych kubkach podaje się zimne i ciepłe napoje. W czasie użytkowania styropian nie wydziela żadnych substancji toksycznych. Badania przeprowadzone w Niemczech udowadniają, że styropian nie emituje żadnego promieniowania ani alfa, ani beta, ani gama."

Ale za to wesoły gościu. Tu palnie, tam palnie. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że on zdaje się uważa siebie faktycznie za jakiegoś super speca od wszystkiego. Ciekawy przypadek.

No dobra perm. Daj coś na temat. Co myślisz o tym wycinaniu kanałów w styro ? Da radę ?
Da radę. Może jednak, za radą Brzęczkowskiego :) dokleić kawałki styro grubości kanałów zostawiając na nie wolne miejsca? Z wycinaniem może być ten problem, że drut musi być jednocześnie i dosyć sztywny i oporowy by się nagrzał. Może, jeżeli nie boisz się smrodu weź kawał rury żeliwnej lub stalowej o odpowiednim fi, nagrzej w ognisku i tym wypal dziurę?

Natryskowa piana PIR/PUR kurczy się mniej lub bardziej. Ktoś tu na forum zainwestował w drogie płyty PUR/PIR na fasadę i pisał, że tynk popękał, bo te płyty zmieniały wymiary.

No i jeszcze, chyba najprostsze rozwiązanie. Daj rury na styku płyt. Wrąb ( nie musi być okrągły) wytniesz nawet gorącym nożem. Płyty bez problemu dotniesz tak by ich połączenia przypadły na rurkach.

Edytowane przez perm

Jak będziesz potrzebował to ma to sens.

Chyba, ze nie masz na co kasy i czasu tracić to ocieplaj co się da ale to chyba nie ma sensu.

Hmm, to (ocieplony "tunel") mi brzmi chyba sensownie, szczególnie że mogę to wykonać później (z poziomu podłogi na tym strychu). Muszę tylko rozważyć strategię (ilości i możliwość upgrade'u, tej celulozy i ew. wełnowania tego płaskiego sufitu GK. Dzięki.

Pewnie, że wystarczy, a nawet lepiej jak pisze TB, "poukładać je" ze szpar między np. drugą warstwą styro.

Nie wiem jak Ty to wyczytałeś z treści TB, przecież on o jakiejś 2cm szparze pisał. Ale OK. Niech Ci będzie :) Może miałeś na myśli kleić w dwóch warstwach po 15cm. Pierwsza warstwa pełna, druga warstwa klejona tak, aby stworzyć lukę o szerokości 10-20cm - w zależności od przepływu - pomiędzy płytami. Te szczeliny wystarczy podkleić 5cm paskami styro i stworzą się kanały. To miałeś na myśli ?

Między wierszami;) TB sugeruje aby niektóre płyty były cieńsze o te 2cm i z nich tworzyć kanały - bez szans takie puzzle z płyt 0,5x1m dlatego gdyby dwie warstwy to ta druga ze szparami - najłatwiej i najmniejsze straty ale 2 klejenia; na wierzch nic nie trzeba, GK nakleisz. Jak to nie będzie do PPCi to nic się nie wykropli a straty będą pomijalnie małe a i tak do pomieszczeń.

Jeśli będę chciał chłodzić tymi kanałami, to min. te 5cm muszę wkleić. Te odstępy pomiędzy płytami drugiej warstwy styro to nie głupi pomysł. tylko klejenia sporo, tym bardziej do sufitu. Roboty co nie miara.

No i jeszcze, chyba najprostsze rozwiązanie. Daj rury na styku płyt. Wrąb ( nie musi być okrągły) wytniesz nawet gorącym nożem. Płyty bez problemu dotniesz tak by ich połączenia przypadły na rurkach.

Problem w tym, że nie chcę stosować rur :) Kanałem ma być wycinek w styro.

EDIT: Coś takiego:

kanały w styro.jpg

D - szerokość ustalana w zależności od przepływów w danym odcinku.

Edytowane przez Barth3z

No roboty będzie, zwłaszcza, że to nie może być byle jakie klejenie a szczelne. Poza tym nie wiadomo jak taka wentylacja będzie się zachowywała, jak porobisz odpowiednie przekroje, kąty, łuki, trójniki itp. itd. To już lepiej precyzyjnie wycinaj - roboty też będzie.

Dlatego jak dla mnie to tylko naprawdę groszowe flexy zatopione w PUR.

Przy PUR musisz robić stelaż metalowy pod płyty GK. To też sporo roboty.

Do tego musisz kupić rury, łączki kolanka itp.

Nie stosuj ale nie wierz też w permanentne bzdury, tym razem o stosowaniu gorącego noża. Chyba w koksowniku będziesz go co chwilę podgrzewał;)

Ja mam "nóż" elektryczny do styropianu - szybko się od niego odzwyczaiłem ale dostaniesz jak zechcesz. Jak za gorący to topi szparę na 3~4cm, jak za chłodny to jedną płytę tniesz kilka min. Jak jest odp. temp. to się zakleja resztkami. Najlepsza jest piła szablista czy lisi ogon to zwą i dobry brzeszczot - po drobnej wprawie możesz nawet ładne zabawki na choinkę ze styro tym wycinać;)

OK, no to niech będą kanały prostokątne. Nawet prostsze w realizacji. Co do kątów, to bardzo prosto zrealizować. Odcinasz narożnik z jednej strony i kleisz po przeciwległej. Masz już kanał pod kątem 45o.

Te kanały można zrobić nawet na tyle szerokie, żeby nimi puszczać ogrzewanie nadmuchowe ;)

OK, no to niech będą kanały prostokątne. Nawet prostsze w realizacji. Co do kątów, to bardzo prosto zrealizować. Odcinasz narożnik z jednej strony i kleisz po przeciwległej. Masz już kanał pod kątem 45o.

Te kanały można zrobić nawet na tyle szerokie, żeby nimi puszczać ogrzewanie nadmuchowe ;)

Nie chcesz rur? Moim zdaniem chybiony pomysł. Jak chcesz zapewnić szczelność tego? Jesteś w stanie tak dokładnie wszystko przykleić by nie było szpar? Kupę roboty a efekt wątpliwy.

Nie chcesz rur? Moim zdaniem chybiony pomysł. Jak chcesz zapewnić szczelność tego? Jesteś w stanie tak dokładnie wszystko przykleić by nie było szpar? Kupę roboty a efekt wątpliwy.

Prawdopodobnie będę smarował folią w płynie. To powinno zapewnić odpowiednią szczelność.

Najlepsza jest piła szablista czy lisi ogon to zwą i dobry brzeszczot - po drobnej wprawie możesz nawet ładne zabawki na choinkę ze styro tym wycinać;)

Ok, ale jak tym wyciąć kanał na głębokość 15cm, w styro 30cm ? Wytnę trasę nożem, brzeszczotem itp., ale nie mam pomysłu jak odciąć ten kawałek styro poprzecznie.

Edytowane przez Barth3z

Kanały muszą być odpowiednie - gdzieś szersze, gdzieś węższe. Myślę o wentylacji na trójnikach, bez potrzeby regulacji a nie magistrali przemysłowej.

Tym bardziej łatwe jest to prze samodzielnym klejeniu styro. Wysokość kanału pozostaje stała - 10cm, a regulujesz szerokością przy doklejaniu płyty.

Szukaj wycinarki albo rób ramę sam, na to odp. drut oporowy i to do jakiegoś ramienia czy na stół. Albo 2 płyty po 15cm.

Skłaniam się ku 2x 15, ale tylko tam gdzie bedzie prowadzona wentylacja. Reszta bloki 30cm. Kanałów nie będę musiał wycinać, porpostu podczas doklejania klejnej płyty zrobię odstęp kilkunastocentymetrowy i już mam kanał.

Tutaj popełniłem schemat kanałowego ogrzewania z wykorzystanie "szczeliny" w styro i własnej zabudowy Samsunga Classic+:

kanały w styro - ogrzewanie nadmuchowe.jpg

Kszhu, co Ty na to ? Chyba coś takiego chodzi Ci po głowie ?

Edytowane przez Barth3z