Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka + grzejniki - w gazie LPG

jashac

Recommended Posts

Witam.

Drodzy Panowie a może i Panie...

Od razu zaznaczam ze z budowlance jestem zielony a post tutaj pisze bo rozni fachowcy w ostatnim tygodniu roznie sie wypowiadali a i w internecie znalazłem czasem sprzeczne info.

Własnie zostałem szczęśliwym posiadaczem domu parterowego 140m2 pow mieszkalnej w stanie deweloperskim i za tydzień ruszam z pracami wykończeniowymi.

Dom ma częściowo ogrzewanie podłogowe - salon kuchnia ( razem 50m) łazienki ( razem 12m , w łazienkach sa tez drabinki )oraz częściowo grzejniki - 3 sypialnie po 15 m. Domek ocieplony chyba dosc dobrze ( sciany zewn pustak ceramiczny 25 plus 15 cm styropianu, strop drewniany z 30 cm welny mineralnej. Planuje ogrzewanie gazowe z wlasnej butli LPG. I teraz zaczynaja sie pytania:

jakie grzejniki do pokoi - chcialem purmo plan ventil ale z tego co wiem to ich moc jest 2 x mniejsza niz zwyklych ventil compact typ 22, pozatym cena tez wyzsza. Kazdy fachowiec inaczej wylicza mi moc potrebna do ogrzania pokoi ( wysokośc pomieszczen 2.75 ), a jak fachowcy slysza o piecu kondensacyjnym i ze taki piec ma chodzic na temp 55to juz wogole te zalecone przez nich grzejniki to jakies godzille sie robia ( chodzi chyba o te oznaczenia na grzejnikach 55/45/20 albo 75/65/20 i moc grzewcza grzejnika w zal od temp systemu? )

Samodzielnie w necie wyliczylem ze moc to ok 1300 W na pokoj, czyli grzejnik purmo ventil compact 22 - 600x1000 by dal rade, zakladajc ze piec bedzie na 75/65/25 - no chyba ze kondensacyjne nie moga tak chodzic, ale jak nie moga jak maja zakres regulacji 30-80 C - chyba mnie ktos z fachowcow robi w konia...

Piec: myslalem o dwufunkcyjnym kondensacyjnym ale tutaj zagwozdka jaki piec bedzie dobry do takie laczonego ogrzewania podloga + grzejniki. Do takiej zabawy potrzebny jest chyba mieszacz. Jaka moc pieca i jak to sie ma do tych temperatur 75/65/20 albo 55/45/20? Byloby milo gdyby ktos polecil konkretny model pieca.

No chyba na razie tyle...

Z góry wielkie dzięki :)

Z góry wielkie dzieki za pomoc!

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kocioł kondensacyjny najlepiej się sprawdza tam, gdzie ogrzewanie jest niskotemperaturowe.

Czyli - dobrze wykonana podłogówka.

Grzejniki powinny być zasilane wyższą temperatura, co oznacza, że nawet jak kocioł "umie" kondensować - to robić tego NIE BĘDZIE, albo będzie zimno w chałupie...

Zdaje się, że tu krzywdę chałupie już zrobili.

Płacz, płać i zapomnij o kondensacji.

Adam M.

Przy zasilaniu domem LPG to ja bym robił co się da, aby szło go jak najmniej.

Ale... To Twoje, to rób jak chcesz.

Stosuje się grzejniki i podłogówkę - razem, jak się nie ma pojęcia jak zrobić ogrzewanie DOBRZE.

Krzywda w tym , że układ grzewczy jest mieszany.

Dwa systemy zasilania, dwa razy koszt, większa komplikacja układu... brak możliwości kondensacji...

Adam M.

jesli chesz miec grzejniki malych rozmiarow, to niestety popieram Adama, papa kondensacjo.

a dla pomocy, moc grzejnika zalezy od 2 rzeczy:

- jego budowy (wielkosc/typ/itp)

- temperatury zasilania

to co widzisz w postaci 75/65/25 i podana przy tym moc oznacza, ze przy zasilaniu 75 na wejsciu i temp. 65 na wyjsciu z grzejnika, odda on dana wartosc mocy. trzecia wartosc to byla chyba temp. pomieszczenia.

dlatego ten sam grzejnik przy zasilaniu niska temperatura 55/45/20 ma duzo mniejsza moc.

dla podlogowki i wydajnej kondensacji warto by zejsc jeszcze nizej, 45/35, ale wtedy grzejniki klasyczne maja mizerna moc i nadrabia sie to znacznie je powiekszajac. (wspomniane grzejniko-godzille)

jesli bedziesz chcial normalne grzejniki i zasilisz je wysoka temperatura (75) to wtedy piec nie bedzie miec szans na kondensacje = bezsensowny wydatek. dodatkowo musisz przez mieszacz obnizyc temperature CO (75) do zakresu podlogowki = 45max = lekkie skomplikowanie systemu CO.

chalupka wyglada na niezle ocieplona, wiec moc na CO pewnie 12KW by starczyla. ale to obliczenie OZC powinno powiedziec lub swiadectwo enertgetyczne czy projekt. co do marki/modelu pieca - patrz jaki masz dobry serwis/serwisanta w okolicy. branie malo popularnych marek = problem z czekaniem na czesci przy awarii, mniejsza dostepnosc ludzi znajacych ten model, itp. Na drugim miejscu stawialbym gwarancje, na ostatnim cene - piec kupujesz raz na kilkanascie lat, wiec...

W DOBRZE zbudowanym domu, normowym lub lepszym (0,3W/m2 x stC) moc grzewcza z m2 podłogi w mrozy wychodzi na poziomie 35W.

Tyle to każda podłogówka umie wydać.

140 (tych metrów podłogi) x 35 (tych watów z metra) to 4900W mocy grzewczej.

Będą straty.

Wentylacyjne, na niedoróbkach (mostki cieplne), na przewiewaniu (konwekcja w bieda-domkach krytych watą).

Ciekawe - jakie?

Trzeba by moc grzewczą o te straty powiększyć.

2,5 raza wydaje mi się nieco przesadzone... :lol:

Sugeruję - szukaj wiedzy o tym problemie!

Czytaj, pytaj, ucz się.

Wyjdzie taniej jak wtedy, gdy natychmiast polecisz instalować "najlepszy kociołek".

Adam M.

Kolego Lesz, dzieki za wylozenie kawy na lawe i wyjasnienie niektorych kwestii. Drugi kolega adam to jakos tak tylko o skrzywdzonym bieda domku głownie napisal, wiecej namieszal niz pomogl.

Reasumujac odpada piec kondensacyjny, grzejniki dam 600x1000 szerokości 100mm, zaloze mieszacz na podlogowke i bedzie hasać. Co do komplikacji i kosztów to bez przesady :p

Sasiad mieszka obok w identycznym domu i tez ma LPG, kosz roczny ok 6000 PLN, czyli przywoicie, pojde i po prostu podejrze co i jak jest u niego :)

Przy zasilaniu domem LPG to ja bym robił co się da, aby szło go jak najmniej.

Ale... To Twoje, to rób jak chcesz.

Stosuje się grzejniki i podłogówkę - razem, jak się nie ma pojęcia jak zrobić ogrzewanie DOBRZE.

Krzywda w tym , że układ grzewczy jest mieszany.

Dwa systemy zasilania, dwa razy koszt, większa komplikacja układu... brak możliwości kondensacji...

Adam M.

Mam mieszane w swoim bieda domku grzejniki nieznacznie większe jak w projekcie i nawet w największe mrozy temperatura zasilania 52ºC i kocioł kondensuje jak walnięty.

Dobra...

Namieszałem...

6000zł to przyzwoicie...

52stC czy 55stC to różnica symboliczna.

"Od razu zaznaczam ze z budowlance jestem zielony a post tutaj pisze bo różni fachowcy w ostatnim tygodniu roznie sie wypowiadali a i w internecie znalazłem czasem sprzeczne info."

Rozumiem, że teraz już masz pełną jasność i jesteś ekspert!

Pomiń moje uwagi.

Adam M.

Mam u siebie w domu układ mieszany i to działa.

Dom budowany w latach 1999 - 2000.

Podłogówka wszędzie prócz pokoi. Drabinki w łazienkach podłączone do obiegu grzejnikowego.

Kocioł ustawiony na max 55 st., tak samo na zasobniku.

W obiegu grzejnikowym w największe mrozy / minus 25 - 27 st/ woda na wejściu 55 st , na wyjściu 45 st /1 grzejnik w garażu/, obecnie /okolice 0 st/ - 50 st na wejściu, 45 st na wyjściu. Temperatura w pomieszczeniach regulowana zaworami termostatycznymi na grzejnikach. Grzejniki Radson o wymiarach 130 x 60 x 10 cm po jednym na pomieszczenie 12 - 14 m2, 2 szt w sypiali 22 m2. Nie potrafię teraz odpowiedzieć jakiej mocy. W każdym pomieszczeniu grzejniki takie same. W garderobach malutkie i tak skręcone.

Podłogówka. W największe mrozy - wejście 33 st, powrót 28 st. Obecnie 27 st, powrót 25 st. Temperatura w pomieszczeniach ogrzewanych podłogówką 23 st. Czujnik temperatury razem z panelem sterującym umieszczony w salonie na wys. 1,5 m. Całością steruje regulator pogodowy. Zainstalowany mieszacz.

Zalety:

- szybkość dostosowania temperatury w pomieszczeniu,

- parkiet jesionowy 22 mm w pokojach

Wady:

- nie widzę.

W pokoju gościnnym grzejnik wyłączony - temp. nie spada poniżej 16 st, grzejnik załączany gdy mamy gości, sypialnia - temp. 17 st., powiększana okazjonalnie ;),

gabinet - grzejnik wyłączony, załączany na 5 - 7 godz/dziennie; dojście z temp. ok. 20 do 23 nie zajmuje więcej jak 5 -10 min.

Przy tak skonfigurowanych obiegach nie widzę możliwości braku kondensacji. W żadnym obiegu na wyjściu temperatura nie przekracza na 50 st.

Jednocześnie temperatury w obiegach zapewniają komfort cieplny i spełniają oczekiwania.

Dobra...

Namieszałem...

6000zł to przyzwoicie...

52stC czy 55stC to różnica symboliczna.

"Od razu zaznaczam ze z budowlance jestem zielony a post tutaj pisze bo różni fachowcy w ostatnim tygodniu roznie sie wypowiadali a i w internecie znalazłem czasem sprzeczne info."

Rozumiem, że teraz już masz pełną jasność i jesteś ekspert!

Pomiń moje uwagi.

Adam M.

jakies frustracje wychodza kolego adamie? Tak jestem zielony i nie nie jestem eksperetem ale jestem czlowiekiem myslacym i szybko sie ucze, a temat pieców i instalacji gazowych to nie konstruowanie promów kosmicznych, wystarczy poczytac po forach, podzwonić po znajomych zeby zebrac opinie i jakies wstepne pojecie mozna miec...

6000 PLN rocznie to jest przywoicie!

Pomine twoje opinie bo jak ktos uzywa terminu bieda domek to swiadczy tylko o nim...

Mozesz sobie darowac dalsze posty.

Tego jednego postu sobie nie daruję...

Jak zbudujesz sobie za kupę kasy istny durszlak kryty watą, to przyjmij do wiadomości, że JEST to bieda - domek!

Nie jest ważne jak Ty go sobie nazwiesz.

Jest ważne CZYM JEST.

Uraziłem Cię, bo wytwór twej inwencji, kosztu poniesionego i nadziei nazwałem tak, że Ci się nie podoba?

Dodaj mnie do ignorowanych.

Tylko...

Sytuacji to nie zmieni.

:lol:

"wystarczy poczytac po forach, podzwonić po znajomych zeby zebrac opinie i jakies wstepne pojecie mozna miec...

6000 PLN rocznie to jest przywoicie!"

No i BINGO!

Wszystko wiesz.

Adam M.

jakies frustracje wychodza kolego adamie? Tak jestem zielony i nie nie jestem eksperetem ale jestem czlowiekiem myslacym i szybko sie ucze, a temat pieców i instalacji gazowych to nie konstruowanie promów kosmicznych, wystarczy poczytac po forach, podzwonić po znajomych zeby zebrac opinie i jakies wstepne pojecie mozna miec...

6000 PLN rocznie to jest przywoicie!

Pomine twoje opinie bo jak ktos uzywa terminu bieda domek to swiadczy tylko o nim...

Mozesz sobie darowac dalsze posty.

Brawo jashac! Naprawdę szybko sie uczysz.

Pozdrawiam

Bogusław

6 000 zł przy propanie to będziesz miał do dyspozycji

ok. 3 200 litrów = ok. 21 000 kWh.

Trochę przesadziłeś z zapotrzebowaniem przy 140 m2.

Policzyłem tankowanie latem gdy najtaniej + 1 000 litrów na uzupełnienie w styczniu.

Edytowane przez Greengaz

Mam mieszane w swoim bieda domku grzejniki nieznacznie większe jak w projekcie i nawet w największe mrozy temperatura zasilania 52ºC i kocioł kondensuje jak walnięty.

No proszę... Czyli da się!

A wszyscy "doradcy" FM piszą, że sie nie da... Że tylko podłogówka... Ósmy cud swiata.

Cieszę sie, że praktyka forumowiczów ukazuje zgoła inną prawdę...

Pozdrawiam

Bogusław

6000 zł to przyzwoicie??? Ja bym sobie w łepetynę strzelił jak bym miał tyle wydać rocznie na ogrzewanie.

jashac ma dom jaki ma. Na tym etapie już nic nie zmieni i nie "napadajcie" na niego :hug:.

Niewiele o tym domu wiemy, a te 6 000 zł to są jego szacunki niczym nie poparte.

Z pewnością się zamknie w 12 - 13 000 kWh z CWU, czyli ok. 3 200 - 3 500 zł.

A niech sobie napadaja, 6000 PLN za roczne grzanie wody i domu to 500 PLN miesiecznie, tyle co czynsz w duzym mieszkaniu w bloku, dla mnie do przyjecia. Jak porownuje kwoty znajomych co maja gaz z Amerigazu albo grzanie olejowe to sa dopiero ladne kwoty. Pozatym stac mnie :p Ale nie zaszkodzi popytac przed ostateczna rozmowa z instalatorem.

Co do kwoty to te 6k nie wzialem z sufitu - sasiad ma dom taki sam i tak samo ocieplony, ponad rok mieszka i tyle mu wyszlo, tyle ze ma 2 kilkuletnich chlopakow i leje wody az milo...

Ja tu przyszedlem podyskutowac i zyskac troche informacji a ze niektorzy lecza swoje frustracje i kompleksy...ich sprawa.

Dzieki za pomoc zyczliwym :)